Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 23:03
5021 citiri
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Fostul lider PSD Liviu Dragnea ar putea să nu mai intre în Parlament niciodată FOTO Facebook / Liviu Dragnea

Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminare a faptei, conform unei inițiative legislative.

Propunerea a fost adoptată deja marți, 24 mai, de comisia Juridică a Camerei Deputaților. Cu o singură abținere, toți deputații din comisie au votat pentru raport de adoptare modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Conform unui amendament adoptat de comisia Juridică, „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnare definitiv la pedepse privative de libertate petnru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea”.

Deputații și-au motivat votul motivând o decizie a Curții Constituționale (CCR) care spune că din Guvern nu pot face parte persoane care au fost anterior condamnare definitiv.

„În lumina deciziei CCR care a găsit inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 și care astfel interzice persoanelor condamnate definitiv să facă parte din Guvernul României, este imperios necesar ca legislația română să aibă astfel de prevederi și în ceea ce privește posibilitatea de a candida la fu ncțiile de senator și deputat în Parlamentul României”, a relatat în expunerea de motive Alina Gorghiu, cea care a și inițiat propunerea.

Inițiativa urmează să meargă în comisia de Administrație, după care va ajunge la vot în Camera Deputaților. Printre cei care ar putea fi afectați de noua lege se numără și fostul președinte PSD Liviu Dragnea, care pe 27 mai 2019 a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. După eliberare, acesta și-a manifestat din nou interesul pentru a se implica în politică în partidul „Alianța pentru Patrie” (APP), formațiune fondată în jurul său de către Codrin Ștefănescu și alți foști social-democrați.

Această prevedere este acoperită și de inițiativa lansată de USR în urmă cu cinci ani - „Fără penali în funcții publice”. Aceasta a atins numărul necesar de semnături din partea cetățenilor, însă adună praful din sertarele parlamentare. Dacă aceasta va trece de votul plenului, în 30 de zile ar trebui organizat un referendum. La momentul în care USR a reușit să aducă inițiativa în Parlament, a motivat că organizarea unui referendum pentru viitorul apropiat este exclusă din cauza pandemiei de Covid-19.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
#Liviu Dragnea, #PSD, #alegeri parlamentare, #liste parlamentare, #Liviu Dragnea condamnat, #condamnare Dragnea , #lege