Administratia feudelor si Internele baronilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 12:23
7066 citiri
Administratia feudelor si Internele baronilor

Peste PSD s-a pogorat un moment de rara armonie odata cu desemnarea lui Liviu Dragnea in fruntea ministerului Administratiei si Internelor.

Greu s-ar fi gasit o persoana care sa intruchipeze mai bine interesele atat de divergente ale tuturor aripilor din acest partid.

In primul rand, baronii si-au plasat cel mai agresiv si mai calificat dintre reprezentantii propriilor interese in functia guvernamentala cheie, din punctul lor de vedere.

Sa nu uitam ca Liviu Dragnea si-a castigat notorietatea in PSD tocmai ca reprezentant al liderilor din teritoriu, pe vremea cand ei nu erau nici pe departe la fel de puternici ca acum.

El a initiat si gandit legea in virtutea careia presedintii de Consilii Judetene sunt alesi uninominal, deci chiar sursa puterii lor extraordinare, dar si asa numita "lege Dragnea" potrivit careia prefectul sa aiba aceeasi culoare cu presedintele Consiliului Judetean.

Ei bine, tocmai pe la Dragnea vor trece toate initiativele legislative referitoare la autoritatile locale, pe la el propunerile de finantare a proiectelor locale, pe la el numele viitorilor prefecti si tot el trebuie sa faca descentralizarea, devenita obiectiv principal.

Pe ce criterii va face toate acestea ne-a explicat fara echivoc Radu Mazare atunci cand a atacat "centralizarea cu bocancii" facuta sub infimul mandat al lui Gabriel Oprea.

Primarul Constantei era foc si para pe doua decizii ale cabinetului: blocarea angajarilor si obligatia primariilor de a restitui banii necheltuiti pana la sfarsitul anului.

"Nu poate Boc sa vina sa-mi dicteze cum se face bugetul in Constanta", a avertizat Radu Mazare, iar Liviu Dragnea exact la asta va veghea.

Dragnea va avea grija ca feudele locale ale baronilor PSD sa fie total ferite de orice decizii incomode de la centru.

Si probabil pe aceleasi criterii va face Liviu Dragnea si descentralizarea, teoretic o masura europeana de dorit. Atat doar ca, asa cum arata acum lucrurile, ea nu va fi decat o desavarsire a feudalizarii Romaniei, adica o consacrare a unor state in stat intangibile.

Daca baronii pot sta acum linistiti, si tabara obsedata de Traian Basescu are motive sa-si frece mainile. Nominalizarea lui Liviu Dragnea este un afront la adresa sefului statului care a refuzat aceasta varianta inca de la constituirea guvernului. Acum insa, Traian Basescu nu prea are ce sa mai faca.

Respingerea lui Liviu Dagnea, a carui mapa profesionala nu e, probabil, cu nimic mai stralucita decat cea a Norica Nicolai, de exemplu, ar echivala cu spargerea coalitiei.

Refuzul l-ar plasa pe presedinte in conflict cu interesele cele mai mari ale baronilor, adica exact ale partii din PSD care a vrut aceasta coalitie. Ion Iliescu si Adrian Nastase si-ar dori din inima ca Traian Basescu sa-l respinga pe Liviu Dragnea.

Asa ca este de asteptat ca Traian Basescu sa inghita galusca, pierzand abia acum cu adevarat un minister cheie, cel care, printre altele, va organiza alegerile prezidentiale.

Un alt mare invingator este Marian Vanghelie, omul care pare sa fi devenit unul dintre cei mai puternici din PSD. Liderul filialei Bucuresti, care nu l-a vrut pe Gabriel Oprea dintr-un bun inceput, are acum la Ministerul de Interne un mare aliat cu ajutorul caruia isi va consolida si mai mult pozitia, prin numirea in fruntea DGIPI a unui fidel al sau.

Daca ne gandim ca Marian Vanghelie este pe cale sa obtina, tot printr-un om al sau, si AVAS, iar dupa mazilirea lui Oprea a primit pe tava si filiala Ilfov, avem toate motivele sa vorbim de vanghelizare nu numai a PSD, ci si a unei bune parti din puterea actuala, ceea ce e o veste cum nu se poate mai proasta.

Liviu Dragnea pare sa-si fi transformat visul in realitate, desi pretul este mare si numai timpul va dovedi daca a meritat. El va face jocul baronilor care vor ramane in continuare fericiti pe functiile lor intangibile din administratia locala.

Dragnea insusi este insa nevoit sa renunte la o asemenea functie. Lasa presedintia Consiliului Judetean Teleorman, pe care o obtinuse prin vot pentru 4 ani, si preia o functie de ministru in care este numit si din care poate pleca oricand, in functie de evolutia evenimentelor. In aceste conditii, Liviu Dragnea ar trebui sa munceasca serios pentru stabilitatea aliantei de care depinde si functia sa.

In zona perdantilor, pe langa Traian Basescu se aseaza si Emil Boc, care se trezeste cu un ghimpe in Guvern fix pe zona cheltuielilor publice, principalul sau cal de bataie, dar si PD-L in ansamblu care-si hraneste electoratul doar cu broaste raioase. Tot mai raioase.

Un alt perdant este insa si Miron Mitrea. El pare din ce in ce mai singur si mai putin important in partid. "Cavaleria" sa isi urmareste propriile interese si nu prea pare impresionata de supararile lui.

Doar tovarasia lui Gabriel Oprea ar putea sa nu-i fie suficienta lui Mitrea, al carui picaj pare la fel de rapid pe cat de spectaculoase i-au fost reusitele in perioada postelectorala.

In sfarsit, Mircea Geoana a obtinut prin numirea lui Liviu Dragnea o acalmie in partid si nu e putin lucru. Impunandu-i insa lui Traian Basescu un personaj greu digerabil, isi reduce plaja de negociere cu acesta.

In plus, ascensiunea spectaculoasa a baronilor s-ar putea intoarce rapid impotriva lui, daca nu le va respecta fara cracnire interesele. De ce nu le-ar respecta insa, cat timp singurul sau principiu si tel e binele propriu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Liviu Dragnea ministru, #baroni victorie PSD , #ministru de Interne