Acordurile Romaniei cu China incep sa se concretizeze: Ce proiecte vor fi demarate

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 15:56
5132 citiri
Acordurile Romaniei cu China incep sa se concretizeze: Ce proiecte vor fi demarate

Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat, joi, stadiul in care se afla proiectele pe care China le va desfasura in tara noastra.

Astfel, primul dintre ele reprezinta constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

"O companie a depus o oferta angajanta si urmeaza ca in perioada urmatoare comisia de negociere sa analizeze oferta si sa inceapa negocierile. Orizontul de timp e ca pana la finalul anului negocierile sa se finalzieze si sa se semneze memorandumul.

Nu au fost negocieri usoare, timpul nu a fost foarte lung si cu satisfactie putem spune ca incepand cu anul viitor incepenm sa asistam la realizarea unui proiect cu o valoare foarte mare, care va insemna 1.440 de MW, peste un miliard si jumatate de euro comenzi in industrie, locuri de munca - peste 10.000, plus venituri suplimentare la bugetul local si la cel de stat", a precizat Liviu Dragnea, dupa vizita vicepremierului chinez Zhang Gaoli la Bucuresti.

Al doilea proiect extrem de important este centrala de la Rovinari, pentru care se estimeaza ca se va semna contractul in luna octombrie.

Chinezii ar putea investi si in hidrocentrala de la Tarnita, care va avea o putere totala de 1000 de MW, ce valoareaza in jur de un miliard de euro. Dragnea a mentionat ca au fost depuse trei scrisori de intentie.

De asemenea, vicepremierul roman a sustinut ca a fost aprobata si realizarea unor parcuri tehnologice in parteneriat cu chinezii.

In domeniul agriculturii, Dragnea a anuntat ca interdictia privind exporturile de carne - care a intrat in vigoare din cauza unei suspiciuni de boala vacii nebune - a fost ridicata. Mai mult, Romania ar putea cultiva plante traditionale asiatice in cazul in care acest lucru se va dovedi rentabil.

De asemenea, Romania si China vor organiza la Bucuresti o reuniune a ministrilor Agriculturii din mai multe tari.

Parteneriat Strategic intre Romania si China

In acelasi context, Liviu Dragnea a spus ca in perioada urmatoare vor demara consultarile pentru realizarea unui Parteneriat Strategic intre Romania si China. Un prim pas va fi facut prin infiintarea unui consiliu economic interministerial, structura condusa de cate un vicepremier din fiecare tara.

Vizita lui Zhang Gaoli in tara noastra a avut loc ca raspuns la deplasarea realizata in China de vicemprim-ministrul roman in acest an.

MADR a anuntat ca pe agenda discutiilor s-au aflat "aprofundarea convorbirilor pe care premierii celor doua tari le-au avut in septembrie la Beijing, stadiul proiectelor bilaterale (cu accent pe domeniile energie, transporturi, agricultura) si liniile de actiune pentru etapa urmatoare".

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....