Dragnea nu este sigur cate regiuni vor fi, dar stie cum vor fi impartiti banii

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 12:56
2808 citiri
Dragnea nu este sigur cate regiuni vor fi, dar stie cum vor fi impartiti banii

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.

"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei.

Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete... asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori", a spus Liviu Dragnea.

Dragnea face teoria regionalizarii: Regiunile circulare, mai bune ca cele alungite

El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.

"In primul rand, intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat vicepremierul.

In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare.

De asemenea, vicepremierul a afirmat ca este "foarte important" ca intr-o regiune sa nu existe judete de acelasi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, care este "o solutie foarte proasta".

"Ar insemna ca sunt judete numai agricole si aceasta regiune va avea sanse foarte mici pentru dezvoltare", a mai sustinut Dragnea.

Banii regiunilor, impartiti pe principiul solidaritatii si proiecte similare cu fondurile UE

Acesta a mai spus ca ca banii gestionati la nivelul regiunilor vor fi impartiti judetelor pentru dezvoltare pe doua principii, unul al "solidaritatii", iar altul pe proiecte intr-un mecanism similar accesarii fondurilor UE.

"Jumatate din suma sa mearga catre judete in functie de capacitatea financiara - adica asta e principiul solidaritatii - cei care au bani mai putini sa primeasca putin mai mult, iar cealalta jumatate sa fie accesibila prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atat de multa birocratie", a explicat vicepremierul.

Dragnea a mai precizat ca presedintilor de consilii judetene vor ramane cu aceleasi competente in urma regionalizarii, iar forurile pe care le conduc cu aceleasi fonduri de la buget la care se vor adaugat bani suplimentari.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Liviu Dragnea numar regiuni, #Liviu Dragnea regionalizare, #Liviu Dragnea delimitare regiuni, #Liviu Dragnea bani regiuni, #Dragnea fonduri regiuni , #ministrul Dezvoltarii Regionale