Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:36
1579 citiri
Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare
Foto: Arhiva

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, considera ca structura aparatului administrativ de stat a ramas aproape neschimbata in ultimii 23 de ani si ca este nevoie de o descentralizare reala pentru a se schimba nu doar structura, ci si "metehne si mentalitati".

Dragnea sustine necesitatea realizarii unei descentralizari autentice si garantarea prin Constitutie a ireversibilitatii acestui proces.

Potrivit acestuia, structurile aparatului de stat pastreaza in linii mari "tipul sovietic", iar institutiile si-au schimbat doar denumirile, dar au pastrat "arhitectura, metehnele si mentalitatile".

In opinia sa, regionalizarea va rezolva aceasta problema, insa conditia esentiala este ca in paralel sa se realizeze si o descentralizare autentica.

"Regionalizarea nu e un simplu joc de puzzle. Regionalizare fara descentralizare e nimic. Principalul motor al dezvoltarii si modernizarii statului roman e descentralizarea", a declarat vineri Liviu Dragnea, care participa la o dezbatere publica pe tema regionalizarii la Balvanyos.

Vicepremierul e de parere ca in viitoarea Constitutie a Romaniei trebuie stipulat faptul ca procesul de descentralizare este ireversibil, pentru a exista garantia ca nici o putere nu va putea aduce trecutul inapoi.

Regionalizarea rupe Romania de comunism

Dragnea a spus ca regionalizare nu inseamna federalizare, ca nu presupune descentralizarea caracterului national si unitar al statului roman si a dat asigurari ca acest proces nu va atrage dupa sine desfiintarea judetelor sau a altor structuri administrativ-teritoriale existente.

Vicepremierul Liviu Dragnea a conchis ca infiintarea regiunilor este calea de a "rupe definitiv Romania de comunism", mentionand ca inainte de desenarea granitelor regiunilor prefera sa se faca o mie de "masuratori" pentru ca modelul final sa fie unul de succes, sa duca la dezvoltarea si prosperitatea tarii.

Dezbaterea publica pe tema regionalizarii si descentralizarii este organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar la aceasta participa primari si reprezentanti ai administratiei locale din judetele Covasna, Harghita, Mures, precum si parlamentari, politicieni si reprezentanti ai societatii civile din cele trei judete.

Evenimentul face parte din seria de dezbateri locale organizate de MDRAP pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#Dragnea regionalizare comunism, #Dragnea regionalizare federalizare, #regionalizare , #ministrul Dezvoltarii Regionale