Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:36
1579 citiri
Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare
Foto: Arhiva

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, considera ca structura aparatului administrativ de stat a ramas aproape neschimbata in ultimii 23 de ani si ca este nevoie de o descentralizare reala pentru a se schimba nu doar structura, ci si "metehne si mentalitati".

Dragnea sustine necesitatea realizarii unei descentralizari autentice si garantarea prin Constitutie a ireversibilitatii acestui proces.

Potrivit acestuia, structurile aparatului de stat pastreaza in linii mari "tipul sovietic", iar institutiile si-au schimbat doar denumirile, dar au pastrat "arhitectura, metehnele si mentalitatile".

In opinia sa, regionalizarea va rezolva aceasta problema, insa conditia esentiala este ca in paralel sa se realizeze si o descentralizare autentica.

"Regionalizarea nu e un simplu joc de puzzle. Regionalizare fara descentralizare e nimic. Principalul motor al dezvoltarii si modernizarii statului roman e descentralizarea", a declarat vineri Liviu Dragnea, care participa la o dezbatere publica pe tema regionalizarii la Balvanyos.

Vicepremierul e de parere ca in viitoarea Constitutie a Romaniei trebuie stipulat faptul ca procesul de descentralizare este ireversibil, pentru a exista garantia ca nici o putere nu va putea aduce trecutul inapoi.

Regionalizarea rupe Romania de comunism

Dragnea a spus ca regionalizare nu inseamna federalizare, ca nu presupune descentralizarea caracterului national si unitar al statului roman si a dat asigurari ca acest proces nu va atrage dupa sine desfiintarea judetelor sau a altor structuri administrativ-teritoriale existente.

Vicepremierul Liviu Dragnea a conchis ca infiintarea regiunilor este calea de a "rupe definitiv Romania de comunism", mentionand ca inainte de desenarea granitelor regiunilor prefera sa se faca o mie de "masuratori" pentru ca modelul final sa fie unul de succes, sa duca la dezvoltarea si prosperitatea tarii.

Dezbaterea publica pe tema regionalizarii si descentralizarii este organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar la aceasta participa primari si reprezentanti ai administratiei locale din judetele Covasna, Harghita, Mures, precum si parlamentari, politicieni si reprezentanti ai societatii civile din cele trei judete.

Evenimentul face parte din seria de dezbateri locale organizate de MDRAP pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea regionalizare comunism, #Dragnea regionalizare federalizare, #regionalizare , #ministrul Dezvoltarii Regionale