A scapat Dragnea ghidonul din mana?

Luni, 31 Iulie 2017, ora 09:26
6397 citiri
A scapat Dragnea ghidonul din mana?

Convocarea Parlamentului in plina vacanta, anuntata cu aplomb de primul ministru acum cateva zile si confirmata abia ulterior si fara prea multe explicatii de presedintele Camerei Deputatilor, ma face pentru prima oara sa-mi pun intrebarea: cine este de fapt jupanul si cine executantul?

Caci totul se petrece la scurt timp dupa ce dl Tudose pronuntase sintagma cu bataie lunga "eu sunt prim ministrul. Eu decid". Chiar daca vroia sa spuna ca numai dansul decide in guvern, tot era prea mult fata de cum am fost obisnuiti, atunci cand altul era singurul decident.

Dar observand ca premierul a ajuns sa decida chiar si convocarea Parlamentului, iar altul sa se conformeze aproape umil, asta mi se pare cam prea de tot.

Si, bagati de seama, nici macar nu-i o chestiune de viata si de moarte. Nu convocam Parlamentul pentru ca ne mor copiii de varicela, nici pentru ca sunt injunghiati politistii aflati in patrulare, nici pentru ca - doamne fereste - ne-ar ameninta vecinii frontierele.

Convocam ditamai Parlamentul pentru ca doamna Firea doreste sa-si subordoneze ELCEN, eventual sa-l unifice si cu RADET, ca sa castige inca putin capital electoral in fata bucurestenilor, sub pretext ca vor avea mai multa caldura la iarna.

Intentia e buna, insa, sincer sa fiu, ma indoiesc ca incalzirea bucurestenilor s-ar intoarce cu 180 de grade daca ELCEN si RADET isi schimba stapanii, dar pastreaza aceleasi instalatii ruginite si acelasi sistem invechit de management, pentru schimbarea caruia primaria nu da semene ca ar avea solutii.

Solutia radicala, recomandata de multi specialisti europeni, ar putea sa fie nu schimbarea stapanilor la ELCEN si RADET, ci schimbarea tuturor instalatiilor sau chiar descentralizarea aprovizionarii cu energie termica si instalarea de centrale proprii, pe gaze. Asa se practica in mai toata Europa si numai noi convocam Parlamentul ca sa ne falim ca am descoperit roata.

Iar daca dl Dragnea a convocat Parlamentul, asta poate avea in opinia mea doua intelesuri. Unul este acela ca intr-adevar nu mai cracneste in fata dlui Tudose si poate nici a dnei Firea, cei doi lasand impresia ca si-au facut deja echipa, fara sa-si supere jupanul in vreun fel.

Al doilea aspect ma face sa banuiesc ca dlui Dragnea nici nu-i trece prin cap ce s-ar putea intampla intr-o asemenea sesiune extraordinara, cand oamenii sunt deja iritati afland ca trebuie sa-si lase nevestele si copiii pe nisipul din Tenerife sau din Honolulu, ca sa vina la Bucuresti si sa voteze schimbarea stapanilor la ELCEN.

Nu stiu daca pachetul de nervi cu care vor ateriza alesii la Bucuresti se indreapta in directia Dragnea, Tudose sau Firea, dar insusi faptul ca exista mai multe directii dovedeste ca s-a schimbat ceva si poate ca inca se mai schimba.

Este o mare diferenta intre momentul cand votau motiunea de cenzura, de care depindea insusi ciolanul din farfurie, castigat cu lupte grele, si momentul ciudat cand au fost adusi in Capitala ca sa-si spuna parerea despre ELCEN.

Asa cum ii stiu pe parlamentarii nostri, poate ca unii nici nu stiu cine-i ELCEN, iar pe cei mai multi nici nu-i intereseaza termoficarea doamnei Firea, fiecare avand acasa o centrala termica proprie, in subsolul vilei, ce naiba!

Poate numai din complezenta, simpatizantii pilonului Tudose-Firea ar putea sa voteze pentru trecerea ELCEN la primarie, iar simpatizantii pilonului Dragnea-Olguta-Codrin ar putea sa-i puna contre premierului, asa, ca sa-i faca in nacaz.

De aceea, s-ar putea ca la microsesiunea din august sa iasa la iveala ceea ce nu iesise deloc in iunie: adevarata structura a optiunilor parlamentare. Echilibrul atat de precar de atunci s-ar putea transforma intr-o falie de necontroat, daca rezultatul votului ar scoate la iveala cati simpatizanti mai are Dragnea si cati trag cu ochiul spre Tudose, un potential - desi nedeclarat - lider al partidului.

Sigur ca presedintele Camerei Deputatilor ar putea adjudeca toata victoria asupra sa, oricare ar fi ea, dar observa si un miop ca problema o discutam in august, pentru ca in mai, atunci cand Gabriela Firea isi facea publice nemultumirile legate de colaborarea cu guvernul, n-a pus umarul insusi dl Drqgnea ca sa incerce atunci ceea ce dl Tudose reuseste acum.

In opinia mea, daca votul din Parlament va inclina balanta spre satisfacerea cererii dnei Firea, vom avea mai mult decat semnalul unui succes al premierului. Vom avea inca un semnal ca dl Dragnea a scapat din mana ghidonul, ca la butoane se afla altcineva, iar acesta este destul de intelept ca sa nu transforme conflictul in scandal.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Liviu Dragnea sesiune Parlament, #Mihai Tidose sesiune extraordinara Parlament , #presedinte PSD
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Parlamentul e convocat în principal pentru plafonarea