AmCham, dupa ce Dragnea a atacat iarasi multinationalele: Creeaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca

Joi, 23 August 2018, ora 14:01
6664 citiri
AmCham, dupa ce Dragnea a atacat iarasi multinationalele: Creeaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera de Comert Americana in Romania - AmCham Romania - reactioneaza la declaratiile din ultima perioada ale liderilor politici, care au atacat companiile straine si pe angajatii acestora.

"AmCham Romania, in numele comunitatii de afaceri pe care o reprezinta - peste 430 de companii americane, internationale si romanesti - respinge acuzatiile tendentioase lansate in spatiul public la adresa companiilor multinationale si a angajatilor acestora", se arata intr-un comunicat de presa transmis de asociatie.

Camera de Comert atrage atentia ca reprezinta companii care au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti si argumenteaza ca sectorul privat a pus Romania pe harta globala a investitiilor.

"De 25 de ani, AmCham Romania reprezinta in dialogul cu autoritatile deopotriva companii mari si companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti prin investitiile cumulate de peste 22 miliarde USD si prin cele peste 250.000 de locuri de munca create in tara noastra.

Sectorul privat, prin eficienta investitiilor si prin valoarea adaugata inclusiv in ce priveste dezvoltarea capitalului uman, a pus Romania pe harta globala a investitiilor si este cel mai important contributor la bugetul de stat, sustinand in acelasi timp cu dedicare, prin activitati caritabile, nevoi societale de amploare", precizeaza sursa citata.

De asemenea, asociatia face apel la "responsabilitate in declaratiile si actiunile" decidentilor si considera ca speculatiile lansate in spatiul public "creeaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca".

"Facem apel la responsabilitate deopotriva in declaratii si actiuni, din partea decidentilor si a celor aflati in functii publice si la incetarea discriminarii romanilor in functie de angajator.

Consideram ca astfel de speculatii creeaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca, cu accente de intimidare a miscarii civice si a sectorului privat, cu implicatii negative la nivelul mediului de afaceri si al imaginii Romaniei in plan extern, afectand increderea partenerilor externi in capacitatea Romaniei de a exercita roluri regionale, precum Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor.

Asa cum am punctat si cu alte ocazii, astfel de practici erodeaza increderea in climatul investitional si alimenteaza fenomenul de emigrare, deja resimtit puternic de piata muncii, mutand in acelasi timp atentia publica de la prioritatile si vulnerabilitatile prezente si viitoare ale Romaniei", se mai arata in document.

De asemenea, AmCham Romania semnaleaza pericolul unor potentiale abuzuri de putere in relatia stat - contribuabili, "care pot rezulta dintr-o astfel de pozitionare a decidentilor".

"AmCham Romania reafirma ca dreptul la libera exprimare a cetatenilor este un drept castigat cu mare pret de generatiile anterioare, si care intr-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege si respectat de autoritati, in niciun caz blamat sau reprimat.

In continuare, AmCham Romania ramane un partener de un partener de dialog de incredere si isi exprima disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulata in randul membrilor, la procesul de modernizare si imbunatatire a cadrului legislativ si fiscal din Romania si prin prin promovarea de recomandari si masuri necesare pentru o dezvoltare economica sustenabila", conchide comunicatul.

Reactia vine dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a atacat din nou unele companii straine, despre care spune ca se afla in spatele miscarii #rezist.

"Finanteaza Resist, miscari, ii indeamna pe propriii angajati sa mearga la proteste. Acum e mai slaba miscarea asta. Klaus Iohannis care isi doreste, ardoare e cuvant moale, e singurul lui obiectiv pentru protectie personala. Pentru ca are bani de dat pe casele pe care le-au luat. El ne ia pe toti de prosti. Au inceput sa se investigheze lucrurile. Cu niste smecherii prin zona, dintr-o data casa e a nimanui. Ma rog e un proces. Speram ca justitia sa aiba loc sa functioneze", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Iata aici mai multe detalii: Seful PSD ataca din nou companiile straine: Finanteaza actiunile #rezist, indeamna angajatii sa protesteze

Iata si alte ocazii in care au fost atacate multinationalele:

A.D.

#Camera de Comert Americana in Romania, #atacuri multinationale Dragnea, #companii americane atacuri , #presedinte PSD