Candidati la presedintie, domnule Dragnea! Va rog frumos!

Luni, 11 Martie 2019, ora 22:02
21383 citiri
Candidati la presedintie, domnule Dragnea! Va rog frumos!

Apropiindu-se alegerile din luna mai pentru Parlamentul European si avand de inscaunat alti lideri locali in locul celor desscaunati prin plecarea lor din partid, Liviu Dragnea a pornit in campanie prin judete.

Pentru inceput, liderul partidului a fost huiduit la Resita, dar si ovationat de oamenii partidului, ca sa fie fifty-fifty, iar la Targu Jiu numai aplaudat.

Intr-o noua runda, in weekend, a fost huiduit atat la Slobozia, cat si la Calarasi. Asta insa n-a impiedicat o femeie din Slobozia, desigur adulatoare a lui "daddy", sa faca doi pasi inainte si sa-i declame serifului, ca pe o poezie invatata pe dinafara: "Candidati la presedintie, va rog!".

Scena mi se pare induiosatoare: o femeie din popor, una simpla, desigur mama si buna gospodina, n-are liniste pana nu vede cum candideaza in fruntea tarii un condamnat penal.

Adulatoarea de la "firul ierbii"

Sa ma tai si n-am sa inteleg de ce tinea mortis respectiva femeie sa candideze Liviu Dragnea la Cotroceni. Sa-l vada cum se va face de ras, cand va pierde in fata oricarui alt candidat cotat mai bine decat el? Sa vada intregul partid facandu-se de ras, atunci cand rateaza pentru a cincea oara fotoliul prezidential? Sau sa-l vada pe "daddy" compromis prin toata Europa cu cultura sa poliglota, in cazul neverosimil cand ar fi ales?

Logica imi spune ca femeia n-a facut nimic de capul ei. Asa a fost scenariul, asa era regia si tot asa sarcina de partid. Cineva din culise dirija cu bagheta. Femeia a cantat corect, conform partiturii, dandu-i de inteles jupanului ca poate sa conteze pe organizatia Ialomita, ca acolo va fi servit doar de oameni de nadejde, credinciosi si obedienti, nu pucisti precum Marian Neacsu, cel refugiat la Ponta.

In opinia mea, rolul femeii din popor a fost foarte clar. Daca Dragnea va candida, el va spune ca n-a vrut, dar l-au obligat alegatorii, cei de la "firul ierbii". Si n-a putut sa-i refuze, nu-i asa?

De altfel, nu-mi inchipui ca femeia a fost pusa sa dea un asemenea spectacol si sa joace penibilul rol, decat deducand ca la mijloc se afla o miza mare si hotaratoare pentru insasi cariera lui Dragnea. E un fel de "a fi sau a nu fi". Nu te duci creanga prin tara, din judet in judet, decat daca simti cutitul la os si sula-n coaste.

La ce ii foloseste lui Liviu Dragnea sa faca turnee prin teritoriu

Nu intamplator, seful partidului si-a facut agenda electorala intr-un moment cand sondajele despre PSD demonstreaza picajul, iar cele despre Dragnea prabusirea.

Situatia trebuie redresata, iar incercarile de a o redresa prin insultarea Opozitiei, prin compromiterea presedintelui, prin demonizarea Occidentului sau prin iesirea la lupta contra bancilor nu par sa aiba succes. Nu ajuta nici cat o compresa la un picior de lemn.

Dar atunci, ma intreb, la ce altceva se pricepe Liviu Dragnea decat la propaganda electorala, la matrasirea unora si numirea altora, la defaimarea pucistilor, la conflicte cu Opozitia si la raspandiea de cat mai mult venin in jur? La nimic.

Am convingerea ca, in sufletul sau, domnul Dragnea isi pune legitima intrebare: ce ma voi face eu, daca voi pierde alegerile din 2020, daca partidul ma va exclude cum l-am exclus eu pe Ponta si daca, nemaifiind la butoane, n-am cum promite nici majorari de pensii, nici de salarii, nici multe altele? Se va mai uita cineva la mine?

Intrebarea este corecta, dar raspunsul mi se pare atat de trist, incat inteleg lupta disperata cu care liderul de partid se gudura pe langa baronii judeteni, de care s-ar putea sa depinda ultima lui sansa.

Aritmetica este simpla: daca in aceste doua weekenduri a bifat patru judete si daca pana la alegeri mai sunt vreo zece saptamani, are sanse sa bifeze aproape toate judetele patriei. Dar este greu sa castigi scrutinul numai bifand. Intrebarea este: mai are Liviu Dragnea in maneca vreun as, ca sa-l scoata la nevoie?

Asii din maneca s-au cam terminat

Recentele luari de cuvant in teritoriu demonstreza ca Liviu Dragnea a ajuns cu munitia la zero. Toate cate le spune le-a mai spus si, de fiecare data, le ia din nou de la zero.

Exista atatea stereotipuri in tot ce rosteste si atatea sabloane, incat penuria de idei bate la ochi. Ce le-a spus resitenilor le-a repetat targujienior, apoi slobozienilor si calarasenilor. Nimic nou.

Chiar ma intreb, de ce a trebuit sa se duca tocmai pana la Slobozia, ca sa le spuna celor de acolo ca "sunt un pro-european convins si un pro-american mult mai convins, dar noi am vrut sa intram in Uniunea Europeana pentru o viata mai buna, pentru mai multa libertate, nu pentru a ne intoarce la frica si teroare".

Auzi, cine se fereste de frica si de teroarea din Occident? Fiul militianului Dragnea, sef de post in comuna Gratia! Bine a zis cine a zis: s-a suit Scrovistea-n copac: Liviu Dragnea a ajuns sa-i puna conditii Europei si sa transmita de la Slobozia ce ii cere el Bruxelles-ului "nu mai mult respect decat dam noi, decat oferim noi",

Cum te poti pretinde pro-european cand ii faci Europei (tot de la Slobozia!) urmatorul repros: "nu se poate ca tot ceea ce spunem noi, tot ceea ce facem noi, sa fie criticat, lovit, blocat, si ceea ce spun ceilalti, care inseamna o serie intreaga de minciuni, sa fie luate de bune, fara o minima verificare"?

Este foarte greu sa crezi ca-l mai ia cineva in serios pe Liviu Dragnea. Retorica pro-anti-europeana provoaca rasul. Atacurile antiprezidentiale nu modifica in niciun fel optiunile romanilor, care il crediteaza cu majoritatea zdrobitoare pe domnul Iohannis. Promisiunile populiste nu-l mai emotioneaza pe roman, jignirea Opozitei a ajuns sa n-o afecteze, de vreme ce urca in sondaje, iar hulirea razvratitilor din partid ii infurie si mai rau.

Securistii si masonii, obsesiile bolnavicioase ale lui "daddy"

Duminica, la Calarasi, Liviu Dragnea l-a luat in colimator pe adversarul intern plecat chiar de langa el si cel care-i subtiaza randurile, amenintand social-democratia lui Dragnea cu una proprie: Victor Ponta.

Limbajul suburban adoptat de teleormanean arata ca nici nu prea are ce sa-i reproseze, asa ca-i improvizeaza reporsuri la moment, in stilul cum vorbeste doamna Dancila de "imunoglobina": "PRO Romania (...) este un partid de securisti, un partid construit in laborator, un partid care de la bun inceput au furat. Acolo este un partid plin de securisti si de masoni".

Securisti? Laborator? Masoni? Au furat? Se potrivesc astea la Ponta mai bine decat la Dragnea? Hai, ca-i un fel de rade ciob de oala sparta! Nu stiu ce a vrut sa spuna domnul Dragnea cu etichetele lansate contra fostului sau bun prieten, dar incerc sa le deslusesc cu ajutorul dictionarului.

Securist: "Lucrator in serviciul de securitate in perioada comunista". Neinspirata acuza: cine putea fi in serviciul de securitate comunist, Victor Ponta care avea 17 ani in 1989, sau Liviu Dranea, care implinise 27 ani?

Mason. In lipsa sa de cultura, Dragnea confunda cuvantul francez "mason", care inseamna "zidar" cu cuvantul "francmason", care inseamna membru al Francmasoneriei, respectiv o "institutie care instituie un ordin initiatic ai carui membri sunt infratiti prin idealuri comune morale, spirituale si sociale, prin initierea conforma unui ritual comun..."'

Nu stiu ce stie domnul Dragnea despre francmasonerie, dar cred ca nimic. N-ar fi pentru prima oara cand vorbeste in necunoastere de cauza, dar in acest caz merita sa puna mana pe o enciclopedie, sa se documenteze.

Cand nu stii despre ce vorbesti, habar n-ai pe cine ar afecta vorbele tale fara rost. Cred ca insusi domnul Dragnea ar ramane tablou daca ar afla ce nume respectate pot fi umbrite de spusele sale. Cateva din aceste nume imi permit sa le citez, cu mentiunea ca am evitat contemporanii, persoane in viata, persoane de mare prestigiu, dar care poate nu si-ar dori sa fie amintite intr-un articol de presa.

Pot spune, totusi, ca printre acestia figureaza numele unui foarte apropiat colaborator al domnului Liviu Dragnea, personalitate de seama pe esichieurul politic romanesc respectat si pretuit de dansul, macar pentru faptul ca n-are incotro.

Iata deci cateva nume de francmasoni din trecutul nostru, extrase dintr-o lunga lista, aparuta pe Internet: Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Nicolae Balcescu, Martha Bibescu, Dimitrie Bolintineanu, mai multi membri din familia Bratianu, Alexandru Ion Cuza, Carol Davila, Ion Ghica, Octavian Goga, Spiru Haret, Mihail Kogalniceanu, Gheorghe Lazar, Gheorghe Magheru, Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Ion Heliade Radulescu, C.A.Rosetii, Mihail Sadoveanu, Barbu Stirbei, Nicolae Titulescu, Traian Vuia, Duiliu Zamfirescu, Dimitrie Cantemir, fostul rege Carol al II-lea si multi, foarte multi altii.

La nivel global, lista este uriasa si nu dau decat cateva nume notorii: fostul premier britanic Winston Churchill, Benjamin Franklin, poetul Goethe, fostul presedinte al Frantei Francois Mitterand, compozitorul Mozart, fizicianul Isaac Newton, scriitorul Mark Twain, ganditorul iluminist Voltaire, primul presedinte al SUA George Washington si multi altii.

Nu pot sa inchei decat cu o intrebare: ce fel de "pro-european convins si pro-american mult mai convins" poate fi unul care, prin retorica sa tampa, imprastie noroiul propriei inculturi peste nume consacrate din propria istorie si din cea universala?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liviu Dragnea Slobozia, #Liviu Dragnea Calarasi, #Liviu dragnea huiduit, #Liviu Dragnea aplauze, #Liviu Dragnea candida presedintie, #Liviu Dragneaurneu teritoriu , #presedinte PSD
Comentarii