Ce spune Dragnea despre scrisoarea lui Timmermans

Marti, 14 Mai 2019, ora 08:09
5857 citiri
Ce spune Dragnea despre scrisoarea lui Timmermans
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat ca niciunul dintre articolele adoptate recent de Parlament la legislatia privind justitia din Romania nu contravine "unor principii sau unor articole existente in Codurile Penale" din statele UE.

Intrebat luni seara la Antena3 despre scrisoarea lui Frans Timmermans privind statul de drept in Romania, Dragnea a replicat: "A ajuns la Camera Deputatilor astazi, am rugat pe colegii mei sa se uite, pe domnul Iordache si pe ceilalti colegi din Comisia Juridica. Am avut gura aurita, eu am spus zilele trecute ca am auzit ca principalul subiect discutat de Iohannis cu stapanii lui a fost sa scoata repede ceva iar impotriva Romaniei, ca asa il ajuta pe el in campania electorala".

Cand i s-a amintit ca Timmermans apartine PES, familia politica europeana a PSD, liderul social-democratilor a spus: "Cand a ajutat vreodata Frans Timmermans PSD-ul? Sa fim seriosi".

"Nu exista in legea adoptata de Parlament niciun articol neconstitutional, nu exista nicio virgula care sa fie diferita de principiile din tarile respective (state UE - n.red.) ", a completat Dragnea.

El a apreciat ca "neconvenabil (referitor la legislatia privind Justitia - n.red.) este tot ce nu-i convine lui Iohannis", intrebat fiind daca lui Timmermans i se pare neconvenabil vreunul dintre articolele de lege privind Justitia modificate de coalitia majoritara din Parlamentul de la Bucuresti.

"Eu ce am vazut la Iohannis tipand am vazut venind de la Bruxelles incoace. Nu o data, nu de doua ori, de 'n' ori. Asta este principala problema. Nu exista, repet, articole din cele adoptate de Parlament care sa contravina unor principii sau unor articole existente in Codurile penale din tarile respective, stat de drept, perfect.

Nu am vazut nicio reactie in Olanda, de unde e domnul, in legatura cu faptul ca miliarde de dolari proveniti din Rusia s-au spalat in niste banci olandeze. Ce au facut procurorii de acolo in final? Au facut o intelegere cu cei din banci. Cum e cu respectarea statului de drept? Adica, acolo, miliardele spalate din Rusia se pot musamaliza", a acuzat Dragnea.

Comisia Europeana a confirmat luni ca prim-vicepresedintele Frans Timmermans le-a trimis vineri autoritatilor romane o noua scrisoare in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile referitoare la statul de drept in Romania.

Scrisoarea este datata 10 mai si este adresata presedintelui Klaus Iohannis, presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si premierului Viorica Dancila, dupa cum a declarat in conferinta de presa cotidiana a CE purtatorul de cuvant Margaritis Schinas.

"Principala ingrijorare se refera la evolutiile care interfereaza cu independenta sistemului judecatoresc si combatarea eficienta a coruptiei, inclusiv protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si in special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni. Posibila legislatie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situatia statului de drept.

Daca nu sunt adoptate rapid imbunatatirile necesare sau daca sunt luate alte masuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fara intarziere cadrul pentru protejarea statului de drept si va suspenda Mecanismul de Cooperare si Verificare. De asemenea, Comisia isi rezerva atributiile de gardian al Tratatelor si nu va ezita sa lanseze rapid procedura de infringement daca este necesar. Obiectivul Comisiei ramane de a ajuta autoritatile romane sa gaseasca solutii privind problemele statului de drept. Comisia ramane pregatita sa se angajeze intr-un dialog constructiv si activ cu autoritatile romane si sa lucreze impreuna pentru o Romanie mai puternica in Uniunea Europeana", a declarat Schinas.

Vezi si Comisia Europeana ridica manusa aruncata de PSD-ul lui Dragnea. Ce poate si ce nu poate sa faca UE pentru romani

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dragnea scrisoare Timmermans , #presedinte PSD