A inceput traiectoria taranista a PSD?

Sambata, 02 Martie 2019, ora 18:45
15707 citiri
A inceput traiectoria taranista a PSD?

Ramai uimit de fiecare data cand sondajele descopera unde a mai ajuns PSD in optiunile electoratului: 22,7%, atata i-a mai ramas partidului "majoritatii zdrobitoare" de acum doi ani, conform sondajului IMAS din februarie, publicat joi. Sic transit gloria mundi, domnule Dragnea.

Dar nu cifra este ingrijoratoare pentru PSD si pentru respectivul lider, ci rostogolul cu care coboara luna de luna. N-as vrea sa fiu prapastios, dar, daca va continua in acelasi ritm, exista riscul sa coboare la europarlamentarele din luna mai sub pragul critic 20 si nici nu indraznesc sa gandesc ce prag minim ar mai putea atinge la alegerile din anul viitor.

Camarila domnului Dragnea compromite social-democratia

Sunt insa si alte ingrijorari, mult mai mari. Cine urmareste sondajele are prilejul sa observe asemanari ciudate intre degringolada actualului PSD in anii 2018-2019 si cea a disparutului PNTCD in anii 1998-1999.

Aceeasi prabusire in sondaje, aceeasi deruta generala, aceleasi dezertari de pe vasul naufragiat si aceeasi lipsa de conducator destoinic, de comandant capabil sa strige "dupa mine, inainte, mars!". In acest moment critic, nimeni nu este in stare sa apuce taurul de coarne.

Ce taur? Care coarne? Ochii sunt atintiti la uger, la vaca, nu la taur. Nu de la taur curge laptele, ce naiba! Camarila inca nu s-a trezit, inca n-a inteles ca tocmai suna ceasul al doisprezecelea, foarte asemanator cu ceasul cand profitorii din PNTCD mulgeau de zor, fara sa observe ca vaca era aidoma cu capra vecinului din poveste: dadea sa moara.

Nici macar sondajele n-au indraznit sa avertizeze la sfarsitul anului 1999 despre iminentul faliment din anul 2000, cand Partidul National-Taranesc Crestin si Democrat n-a mai reusit sa treaca pragul electoral, disparand definitiv de pe scena politica.

Imi vine greu sa-mi imaginez un asemenea viitor pentru PSD, a carui doctrina social-democrata o respect cu toata sinceritate, dar nu doctrina a adus formatiunea acolo unde se afla, ci capeteniile ei, o camarila care inca se mai gudura slugarnica, in jurul autocratului de la varf.

Unde nu-i cap, e vai de PSD

Lipsa unui conducator capabil sa tina vasul pe linia de plutire in vreme de furtuna mi se pare a fi numitorul comun intre acel partid istoric care disparea de pe scena in anul 2000 si partidul care a castigat alegerile acum doi ani, iar acum pluteste in deriva, fara busola, fara carma si doar cu un comandant cam imprevizibil in comportament.

Dupa disparitia eminentului om politic Corneliu Coposu, plecat spre nefiinta in 1995, pozitia de presedinte in PNTCD a fost ravnita de mai multi fripturisti, care s-au eliminat reciproc prin lupte fratricide, distrugand partidul, distrugandu-se si pe ei, cu o singura exceptie: Victor Ciorbea.

Da, domnul Victor Ciorbea a dat de pamant cu doctrina de dreapta in momentul cand a simtit ca Balaia a intarcat si s-a asezat, echidistant bineineles, langa ugerul de stanga, uns cu functia de Avocat al Poporului. C'est la vie: partidul a disparut rusinos, iar liderul s-a procopsit glorios. Nimic nu ilustreaza mai bine proverbul, conform caruia interesul poarta fesul.

Cum spuneam, am toata consideratia pentru social-democratie, ca doctrina, si nutresc convingerea ca spectrul politic din Romania ar avea de suferit in lipsa ei, dar felul cum se manifesta astazi PSD nu are nimic comun nici cu componenta ei sociala, nici cu cea democratica.

Din fericire, aceasta realitate este observata si in interiorul partidului, acolo unde au inceput luarile de pozitii fatise si nu ma impresioneaza atat recentul exclus Badulescu, sau altii mai vechi precum Neacsu sau Tutuianu, cat retin faptul ca acestia nu-si cauta adapostul in partidele opozitiei, ci incearca sa se grupeze intr-un nou partid social-democrat, menit sa inlocuiasca structurile aduse de Dragnea sub comanda sa unica.

Poate ii va deranja pe unii modesta mea opinie, dar nu mai vad posibila oprirea PSD din picajul in care s-a inscris. Dragnea ii face de petrecanie partidului, iar vinovati sunt toti aceia care l-au slujit credinciosi precum Dancila, l-au sustinut obedienti precum Olguta, l-au adulat zelosi precum Codrin si i-au acceptat imposturatul din fruntea tarii, precum intreaga camarila.

Social-democratii pleaca din PSD

Exista insa o mare deosebire intre cele doua momente la care ma refer: in timp ce PNTCD se prabusea fara alternativa, PSD se prabuseste cu o alternativa viabila si chiar foarte pragmatica: partidul domnului Ponta, tot social-democrat, cu pretentii europene si cu un lider patit, atat de patit, incat a lovit deja pragul de sus, si are toate motivele sa fie atent la cel de jos.

Ma intorc la recentul sondaj din februarie, intocmit de IMAS la comanda Europa FM, si constat ca, in timp ce PSD scade dramatic la 22,7%, partidul domnului Ponta, PRO Romania, apare pe al patrulea loc, cu 13,4%, dupa ce cu numai trei luni inainte nu ajungea nici la jumatatea acestui nivel.

Simpla aritmetica arata ca, pastrand trendul constant, partidul ar putea egala si chiar depasi PSD in luna mai, cand vor avea loc europarlamentarele. Fireste, viata nu evolueaza numai dupa reguli aritmetice, dar nici nu ne putem preface ca nu intelegem talcul calculului.

Ce trebuie sa intelegem de aici? Ca nu numai demnitarii PSD au inceput sa treaca in tabara Ponta, ci chiar si jos de tot, "la firul ierbii", alegatorul de rand, social-democratul care nu accepta politica de dreapta, isi cauta o alternativa. Si o gaseste la Ponta. De aceea, procentele pe care le gasim in minus de la o luna la alta in tabara Dragnea le gasim in plus tot de la o luna la alta in tabara Ponta.

Daca pana acuma fugarii din corabia aflata in deriva erau "sobolani" - termenul nu-mi apartine, stiti al cui este - astazi pot afirma cu tarie ca sunt oameni verticali, care n-au acceptat rolul de lachei ai lui Liviu Dragnea.

Dar mai observ ceva. Ii poate numi liderul partidului cum vrea pe fostii sai colegi, le poate da cu tifla daca asa se obisnuieste in Teleorman, dar nu-i poate numi la fel si pe alegatori, pe sutele de mii de votanti care nu-l suporta pe autocrat intr-un partid social-democrat.

Urna poate fi mai de efect decat gazele lacrimogene si echipamentul din dotare

In opinia mea, recentul sondaj IMAS este foarte concludent cu privire la faptul ca stanga de la firul ierbii se separa tot mai hotarata de stanga de la varful piramidei. Dar sondajul mai arata si un alt aspect: cresterea optiunilor de dreapta din afara PNL - si ma refer indeosebi la noua formatiune USR-PLUS, prognozata cu 17,9% - nu se produce pe seama celor care abandoneaza PSD sau alte partie, ci pe seama noilor veniti la urna: cei care n-au votat in 2016.

Viitorii votanti nu mai au incredere in politicienii care i-au condus pana acum sau care isi ascund faptele de coruptie in spatele imunitatilor parlamentare, dar inca mai cred in politicieni "curati", necompromisi, nemanjiti cu noroi.

In cugetul acestor viitori votanti clocoteste revolta fata de felul cum s-au incheiat protestele din februarie 2017 si august 2018, cu tulumbele si gazele doamnei Carmen Dan, fata de discriminarea dintre bugetarii carora li s-a marit salariul si personalul mediului privat, ramas in afara preocuparilor Guvernului, fata de eliberarea violatorilor si a coruptilor cu staif din puscarii, fata de felul cum ii minte dna Dancila pe liderii europeni negand atacurile guvernului asupra justitiei si fata de multe altele.

Acesti nemultumiti nu se mai aduna in numar mare in piata Victoriie amenintati de gaze si tulumbe, dar asteapta cu nerabdare ziua cand stampila lor va fi mai puternica decat echipamentul din dotare al jandarmeriei.

Cine intra la reanimare si cine iese de acolo

In opinia mea, prabusirea PSD, cu Dragnea in frunte, este iminenta dar, spre deosebire de situatia fostului PNTCD, social-democratia mai are o sansa, daca nu cumva chiar doua. Una ar fi un puci interior, incercarea nereusita a doamnei Firea, revolta inutila a doamnei Andronescu, as zice chiar si incercarea de autonomie a domnului Grindeanu.

N-ar fi eficienta. Ar fi ca un fel de compresa in locul operatiei, o cacealma pentru cine nu observa ca marionetele lui Dragnea sunt la fel de toxice ca si el insusi: Dancila, Codrin, Olguta, Iordache, Nicolicea, Nicolae si altii cativa.

A doua sansa se numeste insa un nou partid social-democrat. Daca acesta se numeste Victor Ponta sau altfel, asta ramane de vazut. Poate exista si alte forte capabile sa aduca partidul la reanimare. Totul este insa sa-l scoata de acolo reanimat, ca partid. Nu reanimat, ca un singur om.

Aceasta din urma idee ma sperie. N-as vrea sa vorbesc cu pacat, dar ar fi groaznic sa vedem cum intra partidul la reanimare si iese de acolo reanimat numai descurcaretul Tudorel Toader, un viitor Avocat al Poporului, echidistant si absolut impartial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#PSD sondaje, #Pro Romania sondaje , #presedinte PSD