Cum a ajuns Dragnea cel mai puternic politician din Romania si cine l-ar putea lasa pe Iohannis fara cea mai importanta competenta - Interviu

Vineri, 09 Martie 2018, ora 16:39
19690 citiri
Cum a ajuns Dragnea cel mai puternic politician din Romania si cine l-ar putea lasa pe Iohannis fara cea mai importanta competenta - Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cine controleaza Curtea Constitutionala controleaza nelimitat legislatia, iar in acest moment "PSD pare sa influenteze deja Curtea Constitutionala", spune Constantin Valentin, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, care subliniaza si ca presedintele Romaniei este "fara indoiala" cel care decide daca il revoca sau nu pe procurorul sef al DNA.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Constantin Valentin, specialist in drept constitutional, explica de ce ar fi jenant pentru Romania sa apeleze la Comisia de la Venetia in cazul Legilor Justitiei si atrage atentia ca, dupa promulgarea lor, vom vedea "care dintre mecanismele echilibrului de putere dintre presedinte si Parlament au fost modificate, care este intensitatea schimbarilor si in ce masura s-au modificat intre timp interesele sau mizele de astazi".

In ceea ce priveste comisiile parlamentare de ancheta, ele nu conduc la "mari revelatii" si nici la raspundere juridica, dar sunt folosite de putere "fie ca instrumente de negociere, fie ca instrumente de propaganda politica", spune prof. Valentin.

Pe de alta parte, acesta nu crede ca PSD-ALDE ar avea un "interes serios" sa il suspende pe presedintele Iohannis, dar se intreaba care ar fi imaginea publica a presedintelui, daca CCR l-ar lasa fara cea mai importanta competenta, aceea de a reprezenta Romania la Consiliul European.

In opinia sa, dupa congresul de sambata, PSD va avea o structura de tip militar, in care conducerea centrala va fi singura care va conta. "Dl Dragnea nu are rivali de talia sa nici in propriul partid, nici pe scena politica", mai spune prof. dr. Constantin Valentin in interviul acordat Ziare.com, in care explica de ce a ajuns liderul PSD atat de puternic si cum ar putea pierde el, totusi, puterea.

De ce credeti ca a fost organizat acest congres al PSD acum, daca nu e pusa in discutie pozitia liderului, doar a celor din esalonul doi?

PSD a trecut printr-un proces de centralizare politica, care prin Congresul de sambata probabil ca s-a incheiat. Cred ca in acest moment conducerea centrala e singura care conteaza in partid. Liderii locali, cei innobilati in limbajul comun al presei (baronii - n.red.), fie au disparut, fie au fost redusi la puterea lor nominala.

Congresul este important pentru ca are ca scop cresterea coeziunii si a disciplinei in partid. PSD va avea o structura de tip militar, pregatita pentru bataliile politice pe care le anticipeaza.

Una dintre bataliile duse in acest an de majoritatea PSD-ALDE a fost cea cu "statul paralel". Cum sa intelegem atacurile repetate la adresa DNA, SRI, SPP si numeroasele comisii parlamentare infiintate in ultimul an pentru anchetarea lor?

Atacurile sunt determinate de un amestec de calcul politic rece al unora si de resentimente ale altora. Daca in materie economica este mai dificil sa formulezi strategii, in legatura cu institutiile pe care le-ati amintit, cred ca PSD-ALDE are o strategie.

Comisiile parlamentare de ancheta sunt structuri elastice. Activitatea lor nu conduce in mod obligatoriu nici imediat, nici mediat, la un rezultat, adica nu conduce la raspundere juridica.

Declaratiile pe care le culeg membrii comisiilor nu ating niciodata o masa critica. Dar pot fi, totusi, utilizate fie ca instrumente de negociere, fie ca instrumente de propaganda politica.

In fine, este putin probabil ca activitatea lor sa conduca vreodata la mari revelatii, eventual pot sa conduca la niste confirmari. Cred ca acestor comisii li se aplica celebra lozinca a manifestantilor anti-FMI: "prea putin, prea tarziu".

Cum vi s-au parut argumentele lui Tudorel Toader pentru revocarea sefei DNA si reactia Sectiei pentru procurori a CSM? Cine decide, potrivit Constitutiei, revocarea procurorului sef al DNA, pentru ca a existat o vie dezbatere pe aceasta tema?

Dl Tudorel Toader nu poseda niciun instrument institutional efectiv care sa dea un continut "autoritatii" de care vorbeste art. 132 (1) din Constitutie.

Prin urmare, ministrul a expus un mix de argumente care apartin mai mult comentatorilor, specializati sau nespecializati, decat functionarilor superiori. S-a vazut ulterior ca publicul astepta un raport, si nu o dizertatie impartita pe puncte sau un manifest politico-juridic.

Reactia Sectiei pentru procurori era previzibila. Constitutia nu se ocupa de revocarea procurorului sef DNA. Materia revocarii procurorului sef al DNA este o materie legislativa, iar cel care decide este fara nicio indoiala presedintele.

Credeti ca acest conflict PSD-ALDE vs DNA se reduce doar la cateva persoane sau e mai amplu? Ce urmeaza?

Conflictul la care va referiti este, asa cum am sugerat, bazat pe calcul politic. Pe de-o parte, trebuie satisfacute asteptarile grupului de suporteri, pe de alta parte, lipseste miza, deoarece mandatul procurorului sef DNA se apropie vertiginos de sfarsit. Dupa promulgarea asa-numitelor "Legi ale Justitiei", se va putea observa care dintre mecanismele echilibrului de putere dintre presedinte si Parlament au fost modificate, care este intensitatea schimbarilor si in ce masura s-au modificat intre timp interesele sau mizele de astazi.

PSD-ALDE spera sa obtina macar ceva mai multa deferenta din partea conducerilor institutiilor. In plus, nu trebuie uitat ca aceasta alianta politica poate modifica oricand designul institutional al unor organe ale statului. Cine controleaza Curtea Constitutionala controleaza nelimitat legislatia.

Pentru ca ati mentionat Legile Justitiei si CCR, reamintiti-ne care este rolul institutiei Avocatul Poporului. Cum ar trebui sa se manifeste Victor Ciorbea, atat de contestat in strada, si cum o face de fapt?

Avocatul Poporului are ca atributie de baza rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Mai poseda o lista lunga de atributii, printre care exista una care il poate transforma in actor politic: competenta de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgare si competenta, mai importanta, de a putea sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

Nu am urmarit manifestarile dlui Victor Ciorbea, cu exceptia uneia. Atunci parea sa fi iesit din neutralitatea politica pe care o presupune functia.

Cine poate sesiza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei, cand si cu ce rezultat?

Comisia de la Venetia este un conclav de juristi ale carui opinii sunt pur consultative. Pentru cunoscatori, Comisia nu reprezinta o autoritate epistemica in sens tare. Este insa jenant sa apelezi la Comisie. Asta inseamna ca nu ai in tara ta cu 30 de facultati de drept acreditate juristi capabili sa exprime opinii juridice convingatoare.

Credeti ca ne indreptam catre o suspendare a presedintelui Romaniei, exista motive? Si ce sanse are Klaus Iohannis la o cariera internationala, asa cum se zvoneste?

Puterea actualului presedinte al Romaniei este diminuata, daca o comparam cu puterea pe care a avut-o predecesorul sau in cel de-al doilea mandat. Cea mai importanta competenta a presedintelui, aceea de a reprezenta Romania la Consiliul European, nu rezulta din normele juridice aplicabile reprezentarii la Consiliu, ci este un cadou pe care Curtea Constitutionala l-a facut dlui Traian Basescu, un dar pe care actualul presedinte l-a mostenit si pe care aceasta Curte Constitutionala il poate revoca oricand, printr-un simplu reviriment de jurisprudenta.

Imaginati-va care ar fi imaginea publica a presedintelui daca nu ar mai poseda aceasta competenta.

Nu vad niciun interes serios al PSD-ALDE care sa conduca la suspendare.

Daca dl Klaus Iohannis are sanse la o cariera internationala? Nu cred ca este o varianta probabila, nu este insa nici una imposibila.

Ce semnal a transmis Comisia Europeana prin vizita lui Frans Timmermans la Bucuresti?

Din perspectiva Comisiei Europene, vizita dlui Frans Timmermans este un succes. Cred ca dl Frans Timmermans si-a asigurat colegii din Comisie ca Romania nu o va lua pe urmele Ungariei sau ale Poloniei.

Romania nu are un partid care sa doreasca sa livreze Europei teorii politice iliberale. Atunci cand iese din front, Romania cauta scuze si se explica, nu acuza si nu cere explicatii.

Revenind la congresul de sambata al principalului partid de guvernamant, cum a ajuns Liviu Dragnea cel mai puternic politician din Romania?

Comparat cu toti liderii pe care i-a avut PSD pana acum, dl Liviu Dragnea este cel mai indatorat propriilor talente si capacitati. Ca sa folosesc limbajul lui Max Weber, este un lider birocratic si nu unul charismatic. Este, de fapt, primul lider birocratic al PSD. Daca ar trebui sa il compar cu alti lideri politici locali, as spune ca seamana, pana la un punct, cu dl Vasile Blaga.

Dl Liviu Dragnea a intors in partid, in favoarea sa, situatii dintre cele mai dificile. Atat dosarul penal in care a fost condamnat, cat si cel aflat pe rol il prezinta propriului partid ca pe un lider care a suferit consecintele devotamentului pentru acest partid.

Primul dosar penal se refera la infractiuni comise pentru a castiga un referendum, iar al doilea se refera la o practica ilicita, care presupun ca este raspandita in viata politica, aceea de a finanta ilicit resursele umane necesare activitatilor de partid.

In fine, dl Dragnea le este pur si simplu superior rivalilor pe care i-a epurat. Nu am observat sa fi sacrificat pana in prezent mari valori ale partidului.

De-a lungul timpului, dl Dragnea a cultivat o multime de relatii care i se pareau folositoare. Fara indoiala ca principala calitate a unui organizator este capacitatea de a cultiva relatii politice si sociale puternice si stabile. Cred ca dl Liviu Dragnea, pe care, e momentul sa o spun, nu il cunosc, este produsul acestui savoir faire.

Are Liviu Dragnea adversari reali sau opozitie in propriul partid, sau tot spectacolul face parte dintr-o strategie de comunicare politica (episoadele Grindeanu, Tudose, mai nou Firea), prin care PNL si USR sunt cu totul anihilate?

Liviu Dragnea nu are in partid nici opozitie, nici adversari care ar trebui sa fie luati in considerare. Apar sporadic ostilitatile determinate de pierderi personale, suferite de membri prin modificarea "ikebanei de partid".

Nu cred ca PNL si USR sunt afectate de strategiile de comunicare politica ale PSD. Aceste partide nu sunt, cel putin in acest moment, competitori redutabili pentru PSD.

Cum ar putea fi inlaturat democratic de la putere Liviu Dragnea?

Dl Dragnea nu are rivali de talia sa nici in propriul partid, nici pe scena politica. Stabilitatea sa politica depinde de soarta propriului partid. Cred ca prima batalie serioasa se va da la alegerile parlamentare.

Din aceasta perspectiva, criza cronica de cadre este un risc pentru PSD, asa cum este un risc pentru toate partidele politice din Romania.

Nu cred ca dl Liviu Dragnea doreste sa ajunga presedinte. Daca da, atunci inseamna ca ma insel in ceea ce il priveste.

Cea mai ambigua dintre pozitiile publice ale dlui Liviu Dragnea este cea legata de familia fostului monarh. Aici, instinctul politic al dlui Tudose mi se pare ca a functionat mai bine.

Cat de performant este aparatul de propaganda al PSD, televiziunile, site-urile asociate? Credeti ca acest aparat este toxic pe termen lung?

Nu cred ca aparatul de propaganda al PSD este performant. Performanta, atata cat exisa, apartine partidului. In materie de activitati, PSD partajeaza cu celelalte partide politice din Romania credinta in rolul taumaturgic al legiferarii. Evident ca este mai usor sa compui legi sau ordonante, decat sa construiesti institutii puternice. Legile sunt asadar produse usor de obtinut, in orice caz, aproape intotdeauna produse experimentale.

Insa ele mentin interesul presei fata de partid si il plaseaza intr-o zona de vizibilitate.

In ce priveste institutiile, pana la confruntarea cea mai importanta cu electoratul PSD, mai are la dispozitie doi ani si jumatate. Pana atunci, utilizand competentele de numire pe care le poseda Guvernul si Parlamentul, PSD va incerca sa obtina cat mai multa influenta in institutii. Si nu va incerca sa le reformeze decat sub conditia ca nu le poate influenta.

In acest moment, PSD pare sa influenteze deja Curtea Constitutionala.

Daca este atat de puternica si fara rival, de ce si-a schimbat alianta PSD-ALDE trei guverne intr-un singur an, fara sa o oblige nimeni?

Alianta PSD-ALDE a intampinat in anul 2017 o rezistenta in societate si, posibil, in cateva institutii. Guvernele sale defuncte transmiteau probabil membrilor un sentiment de insecuritate. Si, nu in ultimul rand, pentru ca erau conduse de persoane interpuse, cu probleme de comportament, care ignorau la un moment dat, sau ignorasera de la inceput, regulile jocului.

Care este strategia PSD in ceea ce priveste economia, salariile, pensiile? Ce se va intampla cand realitatea isi va spune cuvantul si ne va exploda criza in fata, cine va deconta politic si financiar?

Cred ca PSD este condus de o echipa pragmatica. Nu cred ca dezvolta mai multa strategie economica decat ar permite, in mod rezonabil, predictibilitatea din economiile mondiala si locala.

Exista cateva certitudini economice pe termen scurt: de exemplu, diviziunea internationala a muncii s-a cam incheiat. Se stie cine face ce, pentru cine si la ce costuri. Nimeni in Europa Centrala si de Est nu mai poate astepta investitii straine masive sau spectaculoase. Poate doar Federatia Rusa, daca ar dori intr-adevar investitii straine.

Romania are un atu economic, se numeste export. Exportul este cel care sustine aparentul deficit din balanta comerciala, consumul si cresterea economica. De cativa ani buni, investitiile straine din primii 20 de ani de dupa Revolutie ne arata ca functioneaza. O parte din export le este imputabila.

Pe de alta parte, Romania nu ridica probleme prea mari de guvernare, deoarece ceva mai mult de o treime din populatia sa nu greveaza in mod serios bugetul de stat. De exemplu, populatia din mediul rural are pensiile cunoscute, practica agricultura de subzistenta si nu pretinde investitii prea mari. Cele existente sunt sustinute de alocarile europene.

Scenariul unei "crize care sa explodeze in fata" nu exista, dupa parerea mea. Daca va exista o criza, evident ca toata lumea va deconta financiar. Nu este insa sigur daca va deconta cineva si politic.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#congres PSD Dragnea, #PSD control CCR, #legile Justitiei Comisia Venetia , #presedinte PSD