Ziare.com

Cum si de ce vrea regimul Dragnea sa ia puterea totala. Si trei categorii din societate care ar putea schimba situatia Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 03 Martie 2019, ora 13:18

   

Cum si de ce vrea regimul Dragnea sa ia puterea totala. Si trei categorii din societate care ar putea schimba situatia Interviu
"Spatiul public trebuie saturat cu modele pozitive, cu oameni destepti, dar si curajosi si cinstiti, dispusi nu sa-si abandoneze meseria ori cariera, ci sa faca din ele arme de lupta", afirma profesorul Ciprian Mihali, avertizand asupra faptului ca regimul Dragnea a reusit sa acapareze toata puterea si sa puna resursele strategice ale tarii in mainile catorva oameni, "ceea ce este inspaimantator".

Intr-o analiza postata recent pe Internet, Ciprian Mihali arata ca atunci cand un regim opresiv se instaureaza intr-o societate, exista la extremele ei doua minoritati: una a celor care exercita puterea si cea de a doua, a celor care se opun puterii, iar intre ele se afla trei mari categorii - diaspora, masa de manevra tacuta si aparatul de stat.

"Daca ne gandim ca pentru a pastra democratia vie este nevoie de curaj, de vointa si de putinta, atunci provocarile democratiei romanesti sunt acestea: cum sa dam putinta diasporei, cum sa dam vointa celor retrasi sau ascunsi si cum sa dam curaj celor din sistem?", a mai scris Ciprian Mihali pe Facebook.

Intr-un interviu acordat Ziare.com in continuarea analizei sale, Ciprian Mihali vorbeste despre strategiile PSD si explica ce pot face cetatenii intre doua runde de alegeri pentru a limita sau chiar rasturna o astfel de putere discretionara.

Ciprian Mihali a predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a fost vreme de patru ani ambasador al Romaniei in Senegal, iar din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Iata cateva dintre cele mai importante idei exprimate in interviul acordat Ziare.com:

- Orice putere care se permanentizeaza (iar oamenii PSD-ului nu au fost niciodata in afara jocului puterii) cauta sa devina totala.

- PSD a inteles foarte bine ca in ierarhiile de putere, care duc de la palatele bucurestene pana la ultimul consilier sau politist dintr-o comuna periferica, este nevoie de noduri umane care sa nu impiedice puterea, ci sa o faca sa circule usor si chiar sa o intensifice atunci cand vine de sus si trebuie transmisa in jos. Puterea e mai fluida prin oameni care nu i se opun, care stiu sa fie supusi fata de superiori si zbiri fata de inferiori.

- Daca obiectivul tau este sa controlezi tot, sa capturezi toate resursele unei tari, atunci trebuie sa saturezi toate nodurile ierarhiilor si institutiilor cu oameni servili, amorali, privati de posibilitatea si de dorinta de a avea initiative sau de a se revolta.

- Pentru ca o actiune politica de limitare sau chiar de rasturnare a unei puteri discretionare sa fie eficienta, este nevoie de o conjunctie intre putinta unora, vointa altora si curajul tuturor. Simpla revolta a unui grup, oricat de vocal si de activ, nu poate schimba in mod profund si durabil un regim politic.

- Pe termen scurt, solutiile provizorii si necesare nu pot veni decat din acte si manifestari de curaj public. E nevoie ca medicii sa vorbeasca public si politic despre situatia din sanatate, e nevoie ca profesorii sa se revolte public impotriva discreditarii ideii insesi de educatie, e nevoie ca magistratii sa protesteze in felul lor impotriva subjugarii justitiei si ideii de dreptate de catre o banda de infractori.

- Politica trebuie regandita din temelii si practicata altfel. Trebuie inventate forme noi de participare civica si politica.

- Avem nevoie de lideri rationali, capabili de empatie, capabili sa inteleaga nevoile celor mai saraci si mai oprimati, dar si sa se faca intelesi de catre cei bogati, lideri in stare sa tina un discurs inflacarat si pozitiv, inteligent, coerent si in acelasi timp plin de pasiune.

Explicati-ne mai intai cum s-a putut instaura "regimul opresiv" PSD-ALDE imediat dupa guvernarea tehnocrata a premierului Dacian Ciolos? Ce trebuie sa invatam din acest episod al istoriei noastre recente?

Trebuie sa spunem de la bun inceput ca nu regimul opresiv PSD-ALDE s-a instaurat dupa guvernarea tehnocrata, ci regimul de putere al lui Liviu Dragnea. PSD este la putere din 2012, se fac deci in curand sapte ani de dominatie a acestui partid.

Scurta paranteza tehnocrata a fost doar un moment de repliere si de reorganizare interna a partidului in vederea preluarii guvernarii; altfel, sa nu uitam ca si in 2016 tot majoritatea PSD-ALDE controla Parlamentul, iar cele cateva schimbari in organizarea institutiilor, in numirea pe posturi sau in legislatie facute de guvernul tehnocrat au fost practic complet anulate la inceputul lui 2017.

Ce trebuie sa invatam din acest episod este ca orice putere care se permanentizeaza (iar oamenii PSD-ului nu au fost niciodata in afara jocului puterii) cauta sa devina totala; sta in esenta oricarei puteri sa vrea si mai multa putere, iar un parcurs aproape netulburat de sapte ani a ingaduit PSD sa-si rafineze toate dispozitivele si toate strategiile de dominatie. Guvernul tehnocrat a fost doar gestionarul unor afaceri curente, cu o putere foarte limitata si mai ales cu un zid in fata actiunii lui - alegerile de la sfarsitul lui 2016, care au refacut practic forma compacta a puterii PSD.

Cum ati caracteriza dvs regimul Dragnea? Cu ce alt regim din istorie vi se pare ca seamana, ce experienta repetam noi acum, intr-o alta forma?

Regimul Dragnea este regimul care a pus politica in subordinea puterii. Liviu Dragnea si cei apropiati lui, bine sfatuiti de consilieri mercenari, au inteles ca puterea politica nu este un scop in sine, ci doar un mijloc sau doar un teritoriu al puterii, care impreuna cu alte teritorii (economic-financiar, mediatic, intelligence) constituie peisajul unei puteri totale. Noi facem adeseori greseala de a interpreta actiunile lui Liviu Dragnea si ale PSD in cheie politica; dar politica nu este decat spatiul de lupta cel mai expus public, cel mai vizibil, in strategia de cucerire a puterii.

Politica democratica, asa cum o mostenim (tot mai putin) din lumea greaca si din secolele din urma, este o actiune colectiva avand ca vocatie bunastarea generala, respectarea drepturilor si libertatilor tuturor, urmarirea fericirii, construirea de institutii, infrastructuri si servicii in beneficiul cetatenilor etc. Intr-un regim politic democratic, puterea este unul din instrumentele prin care aceste scopuri pot fi atinse urmand un program sau altul, o doctrina sau alta. De aceea, o putere democratica incearca sa mobilizeze cele mai bune resurse umane ale sale ca sa aiba certitudinea ca programul sau poate fi pus in practica.

Ceea ce aduce nou regimul Dragnea este rasturnarea completa a raportului dintre politica si putere si instaurarea unui nou tip de relatii intre oameni. De la inceputul lui 2017 incoace, scopul PSD-ului lui Dragnea a fost sa subordoneze politica puterii, sa ajunga prin politica la dominatia maxima in societate. Asta explica asalturile violente, dinspre politica, asupra celorlalte domenii: justitie, economie, banci, media, servicii secrete.

Legiferarea abuziva, haotica si pe alocuri violenta are acest scop ultim, de cucerire rand pe rand a acestor teritorii ramase partial in afara dominatiei PSD. Fiecare dintre acestea este un spatiu al puterii care trebuie supus complet, iar acolo unde oameni (Kovesi, Lazar, Isarescu) sau institutii rezista, ei/ele suporta o presiune uriasa care in final ii face/ le face sa cedeze.

Aceasta inversare de prioritate explica si felul in care PSD trateaza ocuparea posturilor in uriasa piramida functionareasca a statului. Voi explica asta spunand ca puterea este, asa cum o definesc unii teoreticieni ai ei, o actiune asupra actiunii celorlalti. Spre deosebire de forta si violenta (care este o actiune directa asupra celorlalti - bata, gazul etc.), dar si spre deosebire de autoritate (exemple extreme sunt Gandhi sau Dalai Lama, care influenteaza actiunea celorlalti prin forta exemplului lor pasiv), puterea este o actiune coordonata, rationala, masurata, menita sa modifice comportamentele celorlalti. Relatia de putere este o relatie de dominatie, in care unul trebuie sa comande si celalalt sa se supuna, pe baza unei comenzi (ordin verbal sau scris, OUG, lege etc.) . Puterea circula in societate, ea trebuie sa circule si cu cat circula mai repede, cu atat ea este mai eficienta, mai puternica, mai de temut.

Asta a inteles foarte bine PSD: ca in ierarhiile de putere care duc de la palatele bucurestene pana la ultimul consilier sau politist dintr-o comuna periferica, este nevoie de noduri umane care sa nu impiedice puterea, ci ca o faca sa circule usor si chiar sa o intensifice atunci cand vine de sus si trebuie transmisa in jos. Puterea e mai fluida prin oameni care nu i se opun, care stiu sa fie supusi fata de superiori si zbiri fata de inferiori. Daca la nivelul n+3 dintr-o ierarhie partidul instaleaza un individ competent si autonom, el risca sa blocheze procesul de punere in practica a deciziilor puterii pe toata suprafata si in toata profunzimea societatii.

Ce inseamna asta pentru noi? Inseamna ca numirea unor oameni incompetenti, vulnerabili si imorali poate fi scandaloasa din punct de vedere etic sau politic, din punctul de vedere al administrarii tarii, dar este perfect justificata din punctul de vedere al exercitarii puterii. Aduceti-va aminte cat de putin au rezistat in structurile de putere oameni foarte competenti si foarte independenti profesional (imi vine in minte numele lui Mircea Miclea sau, in alt fel, primarul din Ciugud), si ce rezistenta extraordinara dovedesc oameni complet opusi acestora, precum Liviu Pop sau altii, utili oricand si pe orice post. Primii sugruma puterea cand ajunge la ei, o incetinesc, cei din urma o intensifica si o transmit mai departe.

Daca obiectivul tau este sa controlezi tot, sa capturezi toate resursele unei tari, sa institui ca relatie privilegiata in societate relatia de supunere, atunci trebuie sa saturezi toate nodurile ierarhiilor si institutiilor cu oameni servili, amorali, privati de posibilitatea si de dorinta de a avea initiative sau de a se revolta. Putem sa privim lucrurile si invers: accederea in posturi de decizie a unor oameni nepregatiti si cu probleme de integritate (moralitate si legalitate) este un semn clar ca regimul puterii derapeaza spre autoritarism sau spre forme nedemocratice de guvernare. Mai pe scurt, PSD este primul partid care reuseste sa acapareze cu adevarat puterea, toata puterea in Romania, sa aseze controlul tuturor resurselor strategice ale tarii in mainile catorva oameni, iar asta e ceva inspaimantator.

E greu de spus cu ce seamana aceasta evolutie, pentru ca intr-un fel este unica, in alt fel este foarte repetitiva. Comparatiile istorice nu ne sunt de folos pentru a forta coincidente sau repetitii. Stim bine ca istoria nu se repeta decat cel mult ca o gluma proasta sau o caricatura. Cam cum este Dragnea fata de Ceausescu, bunaoara. Dar asta nu inseamna ca nu putem gasi similaritati in comportamente si consecinte. Iar astfel de asemanari pot fi facute si cu perioada de uzura accelerata a democratiei din anii '30, precum si cu evolutiile unor societati sud-americane in anii '60-'80 ai veacului trecut.

Nu suntem in dictatura, nu suntem nici macar in situatie de autoritarism, dar sunt numeroase semnele si tendintele care ne ingaduie sa credem ca ne indreptam accelerat spre instaurarea in Romania a unui regim nou de putere, pe care nu l-am intalnit ca atare inca, cel putin nu in societatile politice moderne.

Avem de-a face cu o putere masiva, difuza, continua: care pastreaza aparentele democratiei (desi nu e clar cat de mult va putea sa le pastreze); care va oferi si aparentele unei bunastari materiale (in conditiile in care accesul la bunurile si serviciile de divertisment s-a democratizat putand inlocui democratia insasi); care isi subordoneaza cvasi-integralitatea mijloacelor de comunicare in masa; care supravegheaza cu precizie diabolica integralitatea aparatului de stat, supradimensionat (am prieteni in institutiile de stat care spun in soapta ca si like-urile le sunt urmarite); care isi creeaza si isi controleaza propria opozitie; care ingaduie chiar luxul existentei unei firave opozitii reale; care pretinde ca joaca extern rolul unui stat puternic, stabil, "actor regional de echilibru".

In postarea de la care a pornit acest dialog ati vorbit despre cele trei categorii aflate "la mijloc" si pentru care puterea de la Bucuresti a stabilit "strategii precise", iar la final ati pus cele trei intrebari. Care sunt raspunsurile dvs.? Ce strategii posibile vedeti dvs pentru a pune capat regimului Dragnea, pentru a declansa acea implozie despre care vorbeati in aceeasi postare?

Ceea ce am descris mai sus este unul din scenariile negative posibile, poate nu cel mai negru, dar cu siguranta unul plauzibil si ingrijorator. El se poate realiza daca cele trei categorii de oameni pe care eu le-am vazut plasate intre cei care detin puterea si cei care i se opun explicit nu fac nimic, fie pentru ca nu pot, fie pentru ca nu vor, fie pentru ca nu au curaj.

Pentru ca o actiune politica de limitare sau chiar de rasturnare a unei puteri discretionare sa fie eficienta, este nevoie de o conjunctie intre putinta unora, vointa altora si curajul tuturor, cumva. Insist asupra ideii de conjunctie, pentru ca simpla revolta a unei grup, oricat de vocal si de activ, nu poate schimba in mod profund si durabil un regim politic.

Sa avem in minte imaginea unei piramide cu o baza foarte larga si stabila. Cei din varf se pot mentine la putere in timp numai daca si pentru ca aceasta baza este stabila. Iar ceea ce a facut regimul Dragnea, dupa "lectia" Ponta, a fost sa largeasca si sa-si fidelizeze aceasta baza. In ce fel? Cu morcovul si bastonul, cum spun francezii. Printr-un sistem complex de recompense si pedepse, de la maririle de salarii si de pensii, de la avansarile masive pe posturi nemeritate pana la folosirea excluderilor, demiterilor, urmaririlor fiscale sau penale pentru cei rebeli. Sarcina unei opozitii veritabile este ingreunata de obisnuinta morcovului, de faptul ca oamenii trebuie dezvatati de a primi fara niciun raport cu competentele sau meritele lor.

Cum dam putinta (empowerment) diasporei? Redandu-i in primul rand drepturile electorale. Facilitand si incurajand revenirea in tara a celor care au deprins nu doar meserii, competente si calificari, dar si civilitate, toleranta, deschidere spre lume. Desigur, nu trebuie sa idealizam diaspora, pentru ca ea este intr-o anumita masura oglinda societatii romanesti, in diaspora avem si somitati, si functionari ori meseriasi priceputi, dar si traficanti si infractori. Dar trebuie mobilizata forta ei de influenta in societatea romaneasca, caci nici puterea si nici opozitia la putere nu se exercita strict teritorial, fizic-spatial. Partea vie si interesata din diaspora este atenta la ce se intampla in tara, este creativa si reactiva, energiile ei pot fi canalizate nu doar pentru a actiona in tara, ci si pentru a face atente celelalte tari la ceea ce se petrece in Romania.

Cum sa dam vointa celor retrasi sau ascunsi? Aceasta este partea cea mai pasiva din societate; este partea fara chip anume, fara profil economic, social sau cultural definit. Din ea poate sa faca parte populatia rurala si urbana napastuita din judetele sarace ale Romaniei, dar si tinerii care lucreaza in mediul privat, care si-au construit o bula de bunastare in interiorul lumii reale si refuza sa interactioneze cu politica si cu media, care nu ar face decat sa le tulbure fragilul echilibru personal, construit uneori dupa lectii grele de dezvoltare de sine, yoga si feng shui.

In mod surprinzator, cred ca aici ii gasim pe cei mai multi dintre studenti, o masa cu forme vagi, cu foarte slabe cunostinte despre societate, cu o cultura civica precara si cu o prezenta publica practic inexistenta. Tot in randurile acestei categorii intalnim si cel mai mare absenteism la vot, exceptand diaspora, desigur. Aici santierul este imens pentru a-i face pe acesti oameni, de ordinul milioanelor, sa se intereseze si de viata publica, nu doar de supravietuirea personala si de implinirea profesionala. Chiar si in Grecia antica, saracii erau exclusi de la viata politica, deoarece grija zilei de maine nu le ingaduia ragazul de a se ocupa si de grijile cetatii. Vointa lor trece deci tot prin crearea conditiilor unei autonomii de actiune. Altfel spus, nu prin sporirea dependentei de ajutoare sociale, ci prin crearea de locuri de munca si a unor sanse de realizare a oamenilor acolo unde locuiesc, nu la oras si nu in Italia.

Cum sa dam curaj celor din sistem? Prin forta unor exemple individuale. Codruta Kovesi ori Augustin Lazar sunt modele de curaj pentru juristi. Mircea Dumitru, Emilia Sercan sau Eugen Varvaruca (profesor la Universitatea din Iasi, a initiat petitia interna impotriva lui Tudorel Toader) sunt exemple de curaj in mediul universitar. In fiecare domeniu sunt oameni curajosi. Asemeni fricii, si curajul functioneaza prin contaminare, adica prin incurajare. Resorturile lui pot fi misterioase uneori, curajul e capricios, dar el gaseste resurse nebanuite acolo unde pareau mai greu de gasit. Oamenii devin curajosi din disperare, din imbarbatare, din solidaritate, din aspiratia de mai bine, iar uneori dintr-un amestec din toate acestea. Dar asa cum arata azi societatea romaneasca, mi se pare ca sursa cea mai sigura de curaj este exemplul personal, prin actiuni si gesturi exemplare, prin asumarea de riscuri profesionale si personale.

Pot fi puse in aplicare solutiile pe care le propuneti dvs., cu actuala clasa politica, actuala mass-media si in actualul context european si international? De unde ar trebui sa incepem?

Cu riscul de a dezamagi, nu cred ca dispun eu insumi de solutii miraculoase pentru situatia jalnica a societatii romanesti de azi. Pentru ca daca prabusirea ei este un proces lung, inceput poate chiar din anii '90, atunci si renasterea ei sanatoasa, durabila, va trebui sa fie tot un proces lung.

Desigur, pe termen scurt, solutiile provizorii si necesare nu pot veni decat din acte si manifestari de curaj public. E nevoie ca medicii sa vorbeasca public si politic despre situatia din sanatate, e nevoie ca profesorii sa se revolte public impotriva discreditarii ideii insesi de educatie, e nevoie ca magistratii sa protesteze in felul lor impotriva subjugarii justitiei si ideii de dreptate de catre o banda de infractori. Cei din urma au prins curaj si incep sa-si spuna public pasurile. Dar nu-mi aduc aminte ca in 30 de ani profesorii sa fie iesit o singura data in strada ca breasla sa apere o idee, o valoare (sa zicem laicitatea in scoli sau autonomia in universitati) . 7 tineri medici din 10 viseaza sa emigreze sau chiar o fac, iar din ceilalti 3, unul e de garda, al doilea e ruda cu profesorul, iar ultimul nu mai are curaj sa se revolte.

Toate aceste corpuri profesionale trebuie ele sa reactioneze impotriva nedreptatilor, abuzurilor si discreditarilor la care sunt supuse. Nu putem cere mereu acelorasi cateva mii de bucuresteni, clujeni sau sibieni sa iasa in strada de fiecare data cand grupului infractional ii mai trece prin cap vreo traznaie si sa apere onoarea justitiei, a invatamantului, daca insisi cei din aceste bresle nu o fac.

De la actuala clasa politica nu e de asteptat nimic bun; tinerii din PSD sau din ALDE, chiar unii din PNL, sunt mai sinistri decat maestrii lor si adesea mai inculti ca ei si mai suficienti in abordari (Zoana, Tapardel, Tudor Ionescu, Zetea...) . Politica trebuie regandita din temelii si practicata altfel. Daca pentru moment suntem intr-un cerc vicios al neputintei si ignorantei, din cauza dependentei reciproce dintre o putere rapace si un electorat captiv, vor trebui elaborate strategii politice de iesire din acest cerc care sa conduca, intr-un prim moment, la dezactivarea publica a acestor modele de politicieni verosi, dispretuitori si agresivi si, apoi, la inlocuirea lor, macar partiala cu politicieni aflati in slujba interesului public.

Cred ca trebuie inventate forme noi de participare civica si politica. Nu e nevoie ca toata lumea sa intre in politica, sa devina membru de partid. Politica ramane in orice societate apanajul unei minoritati, dar actiunea politica trebuie diversificata prin mijloacele si competentele de care dispune fiecare. Reiau aici exemplul inalt politic al Emiliei Sercan: ea a reusit, aproape de una singura, sa-si transforme priceperea intr-o actiune politica, a reusit sa faca sa renasca in societate ideea necesitatii pedepsirii furtului intelectual, a trezit o parte a societatii impotriva plagiatului. Singura ei arma veritabila a fost si ramane curajul.

Ei bine, asemenea exemple trebuie multiplicate in cat mai multe medii profesionale, spatiul public trebuie saturat cu modele pozitive, cu oameni destepti, dar si curajosi si cinstiti, dispusi nu sa-si abandoneze meseria ori cariera, ci sa faca din ele arme de lupta: pentru cei nedreptatiti, pentru cei saraci, pentru cei neauziti, pentru propria lor breasla, pentru societatea intreaga.

Are nevoie societatea romaneasca de lideri autentici? Exista astfel de lideri (nu "tatuci" sau doar diversi capi ai unor grupuri de interese mai mult sau mai putin obscure)?

Societatea romaneasca sufera teribil din cauza lipsei unor lideri politici autentici si a unor modele publice. In acest moment, de pilda, nu exista un singur lider politic in Romania capabil sa tina un discurs politic entuziasmant, mobilizator, in fata unui public oarecare. Nu vorbesc aici de liderii mincinosi si de manipulatori, analfabeti cu texte scrise de altii si aplaudati de oameni platiti, ci de oameni capabili sa faca sa vibreze alti oameni prin simplitatea rostirii si, revin mereu la marota mea, prin forta exemplului personal. Lideri rationali, capabili de empatie, capabili sa inteleaga nevoile celor mai saraci si mai oprimati, dar si sa se faca intelesi de catre cei bogati, lideri in stare sa tina un discurs inflacarat si pozitiv, inteligent, coerent si in acelasi timp plin de pasiune. In lipsa lor, oamenii avizi de modele si reusite se proiecteaza fantasmatic in Simona Halep sau Codruta Kovesi, ale caror reusite sau esecuri sunt traite la o intensitate pe care un francez sau un german nu le-ar putea intelege.

Stiu ca e riscanta ideea liderului carismatic, pentru ca nu o data s-a intamplat in istorie ca astfel de lideri sa esueze in teroare sau nebunie. Dar as mentine ideea, spunand ca astfel de lideri nu trebuie sa aiba nimic din nebunia pastorilor neoprotestanti africani sau sud-americani, ci trebuie sa semene mai degraba, in forma si continutul mesajelor cu figurile cultivate ale unui Barack Obama sau Guy Verhofstadt. Liderii societatilor complexe de azi nu pot fi decat barbati sau femei cu o bogata cultura generala, cu o experienta profesionala solida si cu o mare inteligenta emotionala. Vi se pare ca Dragnea, Tariceanu sau Orban dispun de macar una dintre aceste calitati?

Poate ca se vor naste dintre tinerii care intra azi in politica niste buni lideri, care vor adauga maturitate discursurilor lor furioase de azi: am vazut in USR si in PLUS, dar si in DEMOS, oameni care au ce spune si stiu foarte bine cum sa o faca. Oameni cultivati si buni profesionisti, au nevoie doar sa adauge un pic de experienta si de forta expresiei lor publice. Si sa evite capcanele televiziunilor de partid.

Ce mecanisme de autoaparare are o democratie in fata abuzurilor de genul celor care s-au manifestat in timpul regimului Dragnea? Ce pot face totusi cetatenii daca protestele nu-i clintesc pe guvernanti si pana la urmatoarele alegeri economia, justitia, educatia, sanatatea se fac praf si pulbere?

Democratia este, asa cum spunea cineva, un regim de o perfectiune fragila. Regim perfect, pentru ca pana in acest moment nu a fost gasita o mai buna forma politica de convietuire umana; dar si fragil, pentru ca democratia isi secreta in permanenta propriii inamici, propriile maladii autoimune. Democratia trebuie aparata zi de zi pentru ca este o constructie fragila, pentru ca echilibrul puterilor este mai degraba presupus sau dorit, pentru ca ea are nevoie de foarte putin sa basculeze in altceva.

Diminuarea democratiei in Romania de azi e cat se poate de evidenta. Sigur, e putin probabil sa ne culcam in democratie si sa ne trezim in dictatura; mai degraba vom ramane letargici intr-o forma hibrida, care nominal si teoretic va respecta toate ritualurile democratiei, dar care practic va fi incetat sa mai fie una, daca nu decidem sa oprim cat mai repede alunecarea spre neguri istorice.

Participarea cetatenilor intr-o democratie reprezentativa nu se reduce la vot. De doi ani incoace PSD nu inceteaza sa ne bage in cap ideea ca e gata acum, asta am votat, asta avem, ca trebuie sa respectam decizia urnelor. Numai ca decizia urnelor nu este un vot neconditionat si nedeterminat, calitatea noastra cetateneasca si civica nu inceteaza odata cu votul: mandatul pe care il dam alesilor este revocabil si dependent de rezultate. E la fel de fals ce spune PSD ca protestele ar fi ilegale: intr-un regim democratic niciun protest indreptat impotriva puterii nu este ilegal, pentru ca este dreptul meu cel mai intim si cel mai public deopotriva sa ma raportez la putere nu doar sub forma supunerii, ci si sub aceea a revoltei, atunci cand puterea se intoarce impotriva drepturilor si libertatilor mele.

Ce pot face cetatenii? Gama actiunilor de protest impotriva unei puteri abuzive este foarte larga. Este sigur insa ca, in ciuda frumusetii spectaculare a protestelor de duminica seara, in ciuda si a efortului minunat depus de multi dintre protestatari, o putere nu se va clatina din loc cu jocuri de luminite si poezioare inspirate. Caderea in estetica a protestului ii diminueaza acestuia forta. Sa ne amintim ca cele mai puternice proteste din Romania au fost fie cele spontane, fie cele organizate in timpul saptamanii; asa cum e util sa vedem ca protestele vestelor galbene din Franta nu au nimic estetic in ele, nu se consuma in selfie-uri sau drapele uriase, ci infrunta direct puterea si instrumentele ei.

Sa nu se inteleaga de aici ca as fi adeptul distrugerilor sau al violentelor stradale. Dar revoltele urbane impotriva puterii pot imbraca forme mult mai putin "frumoase" si pot fi mult mai eficiente decat adunarea de duminica seara din Piata Victoriei. O adunare care are imensul merit de a pastra vii revolta si speranta, dar care se consuma inevitabil de la sine.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre regim Dragnea putere proteste PSD
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24746 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte interesant...

Mi-a fost considerata drept "comentariu inadecvat" o postare in pagina, plasata inaintea comentariului meu de la ora 16:52, dar scrisa dupa aparitia acestuia, fara absolut nicio motivatie care sa aiba un cat de cat temei. Continea doar atat, din cate imi amintesc: "la comentariul meu de mai jos, a se citi, in locul stelutelor, 'i.m.b.e.cililior'."

Cuvantul respectiv nu era adresat de mine cuiva, ci, asa cum reiese din comentariul din care este decupat, face parte dintr-un citat luat de pe blogul domnului profesor Ciprian Mihali, cu care era realizat interviul din pagina, respectiv din articolul 'Singura șansă, ultima șansă: curajul celor inteligenți'.

Domnul CM vorbea in clar acolo despre 'desavarsirea dominatiei i.m.b.ecililor in societate', iar eu l-am citat. Cu ghilimelele de rigoare.

Fara sa-mi treaca insa prin cap ca softul isi face datoria de paznic vigilent anume pt. unii ca mine, care absolut niciodata, in 11 ani, nu am folosit pe acest site un limbaj licentios... in timp ce nepermis de multi altii zburda zilnic si in vazul tuturor, prin tarlalele grobianismelor si ale mizeriei morale.

De ce anume mi-a fost restrictionata aceasta nevinovata postare care, in fond, explica un cuvant cenzurat de soft, dintr-un citat, nu pot intelege, cum nu inteleg nici unde a disparut optiunea de a vedea comentariile considerate ca inadecvate.

 

 

Articolul este excelent; nu doar face o analiza a prezentului...

...intunecat, dar sugereaza si SOLUTII.
Mi-a placut sa citesc o idee pe care am tot sustinut-o si eu pe acest forum:
"Participarea cetatenilor intr-o democratie reprezentativa nu se reduce la vot. De doi ani incoace PSD nu inceteaza sa ne bage in cap ideea ca e gata acum, asta am votat, asta avem, ca trebuie sa respectam decizia urnelor"
Chiar pe forumul asta vuvuzelele nerusinate ale peSeDelei penale tot repeta: "trebuia sa veniti la vot, acuma peste 4 ani mai vorbiti!"
Nu si iar nu, iata ce spune autorul articolului:
"decizia urnelor nu este un vot neconditionat si nedeterminat, calitatea noastra cetateneasca si civica nu inceteaza odata cu votul: mandatul pe care il dam alesilor este revocabil si dependent de rezultate. E la fel de fals ce spune PSD ca protestele ar fi ilegale: intr-un regim democratic niciun protest indreptat impotriva puterii nu este ilegal"
E foarte clar: opuneti-va acestui regim penal, este nu numai dreptul vostru, este DATORIA voastra!

 

 

@Cucucorapshan, 01:22 - Din ciclul "Desavarsirea

...dominatiei *** in societate"

Citat din "profesorasul" la nivelul varfului unghiei de la degetul lui mic tovul tau Dragnea nu ajunge nici cu scara pe care voi aveti grija sa i-o lustruiti 48 de ore din 24.
(Problema ta/ a voastra de ce o faceti. In mod cert din cu totul alte motive decat faceti cu disperare eforturi sa ne convingeti.
Problema noastra sa avem capul deasupra gatului nu doar pe post de umbrela pentru restul corpului.)

"Lucrul cel mai grav care i s-a intamplat Romaniei in ultimii ani, și cu precădere din 2017 incoace, este desăvarșirea dominației *** in societate.

Această desăvarșire nu se produce doar in momentul in care prostia multiformă ajunge să confiște puterea politică, ci și atunci cand, prin repetarea obsesivă a acelorași slogane, pe aceleași canale media cu scop precis de imbecilizare, s-a format o masă critică de oameni dependenți de și legitimand aceste discursuri.

Senzația pe care o dă societatea romanească in mersul ei actual este că – sătulă fiind, adică și obosită, dar și bine hrănită – renunță pe zi ce trece la orice formă de inteligență publică menită să-i imbunătățească soarta și se complace intr-o ambianță de autosuficiență și de glorificare a propriului buric național, amenințat de toată lumea din cauza frumuseții sale paradisiace.

Noul discurs identitar, naționalist-ortodoxist, antieuropean și xenofob, este de fapt versiunea oficială a acestei prostii ingălate, ridicate la rang de artă discursivă."

https://ciprianmihali.blogspot.com/2018/12/singura-sansa-ultima-sansa-curajul.html

 

 

Putem face doua lucruri: sa vina cat mai multi romani la vot si sa

avem multi observatori de la opozitie si din strainatate ! Cel putin 3 observatori de la opozitie si cel putin 2 observatori din strainatate la fiecare sectie de votare, ca sa nu fure mafia lui drakknea: adica psd-alde-udmr !

 

 

Gogorite pentru activul de partid

1. Nu a marit veniturile romanilor, a marit veniturile din sistemul bugetar, mariri care s-au facut haotic si fara nici o ratiune. La unii s-au dublat sau s-au triplat salariile, iar altii au primit cativa lei in plus.
2. O fi marit locurile de munca in sistemul bugetar, nu in economia reala. Nu ai cum sa maresti locurile de munca cu ZERO investitii.
3. Care taxe?. Eu am platit un impozit mai mare anul acesta decta anul trecut, cu toate ca nu am dobandit bunuri in plus.
4. Cum a marit PIB si micsorat datoria publica raportata la PIB? Pai S&P chiar de asta ne retrogradeaza.
5. Nu da peste nas niciunui Stat Paralel, Dragnea isi creeaza un Stat Paralel.
6. Nu da peste nas firmelor straine cu legea offshore sau OUG114, da peste nas exact firmelor romanresti.
7. Eu inteleg ca, in optica voastra, Soros este stapanul lumii. Nimeni nu mai crede in vinovati de serviciu.

 

 

@Cucucorapshan, 17:04

Daca ajung intotdeauna la guvernare numai desteptii, cum se face ca v-ati rasturnat singuri doua guverne, fara ca opozitia sa miste un deget?

In aceeasi "logica", daca acele guverne le-ati pus de BUNE la inceput, cum de ati ajuns sa le percepeti taman voi drept CATASTROFALE peste cateva luni?

Concluzia pe care voi insiva ne-ati impus-o: sunteti cei care ati adus la desavarsire dominatia im becililor, strofocandu-va din greu sa creati impresia de destepti.

Este motivul pentru care partea neim becilizata a societatii trebuie subtiata, anesteziata, invrajbita, alungata, terorizata, infricosata, demobilzata, abandonata.

"Desteptii" vostri sunt smecherii si infractorii societatii.
Din pacate pentru cei care se aduna cu ei, caci intelepciunea populara spune ca numai cine se aseamana se si aduna.

P. S. Si, da, iti dau dreptate, oricat s-ar tavali de ciuda profesorasi precum Liviu Pop Genunche, intotdeauna au existat si vor exista, in aceasta breasla, oameni de calibrul Domnului Profesor Ciprian Mihali.
De la care, daca unii ar sti sa citeasca, ar putea invata alfabetul democratiei si pe acela al bunului-simt.
Prosti, dar pe cai mari.
Si multi.

 

 

Romanii care sunt abonati la latrina a 3..nu adevaratii romani

voteaza penalitatea si dictatura instaurata de dragnea...si sustinuta de cuci..si alte do.bitoace....in rest scrie pana maine tampenii..ti-a dat cu-o mana si-a luat cu doua, air lui si-a dat de mii de ori..dar pt asta iti trebuie bibilica ce nu e cazulvostru...nu mai e mult si iese o adevarata revolta care va va matura la gunoi pe toti mercantilii cercopiteci pitecantropi...=psd

 

 

Concluzia e ca Dragnea si Taircenu trebuie eliminati

Acest cuplu nociv pentru Romania trebuie eliminat, si cel mai simplu e prin instanta. Au atitea bube in cap ca macar una trebuie sa faca puroi.
Judecatorii trebuie sa de dovada de curaj. Stiu ca este greu cind un infractor ca Sebadtian Ghita poate sa distruga cariera Codrutei te intrebi pina unde merg criminalii.
Isus a murit pe cruce ca sa ne salveze pe toti. Judecatorii trebuie sa dea dovada de aceiasi convingere daca nu vor sa sfirseasca ca Iuda. Citi euros ar fi 40 de arginti?
Chiar sintem in criza de patrioti? Numai emigrantii incearca sa salveze aceasta tara? E goala de spirit de dreptate si de principii? Din nefericire taranii au disparut dar dupa cum imi amintesc orice taran avea mai bun simt si datorie civica decit acesti golani.
Nu stati acasa puturosilor duceti-va la vot aratati ca si voi contati, daca nu vaqmeritati soarta, nu va da nici o pensie speciala daor praful de pe toba, ce a ramas dupa concert.

 

 

Doamna Badea, cine credeti ca citeste tot ce ati scris? Nu ca nu ar

fi interesanta sau adevarat, dar bateti apa in piua!
Puneti intrebarea legitima: "...cum sa dam putinta diasporei, cum sa dam vointa celor retrasi sau ascunsi si cum sa dam curaj celor din sistem?"

Diaspora nu are nevoie sa-i dea "putinta" nimeni. Este suficient sa asigurati conditii de vot normale!

In articol nu am citit nimic care sa raspunda acestor intrebari.
Este pacat de acest verbiaj inutil si steril.
Trei fraze bine gandite, ajung mai repede celor carora sunt destinate.
Ca de exemplu: REZISTATI, VOTATI !

 

 

Las vrajeala, "mandatul pe care il dam alesilor...

...este REVOCABIL si dependent de rezultate"!
Deci, daca promit prosperitate si in loc de asta doar fac topaiala fiscala si distrug Justitia, JOS cu ei, LA PUSCARIE cu ei!
Ai inteles trollica?
Cu cat se incapataneaza in disperare sa-si faca numarul de banditism, cu atat se vor prabusi mai rau!

 

 

domnu' Bercea (ce-mi place :))), imi permit o mica corectura:

PSD n-a marit locurile de munca. asta e doar in capul tau. ca sa-ti explic pe intelesul tau, e ca si cum PSD v-a dat un numar.
adica un numar de magie: a profitat ca pleaca lumea din tara, scazand numarul de cetateni apti de munca. cocluzia imbecila e doar una: a crescut numarul locurilor de munca !
eu n-am asa de mult timp ca tine, ca sa stau si sa combat si restul cretinismelor pe care le-ai scris acolo, dar unele sunt amuzante, trebuie sa recunosc.
iti enumar doar cateva:
"1. A marit veniturile romanilor
2. A marit nr locurilor de munca
3. A micsorat taxele
4. A marit PIB si micsorat datoria publica raportata la PIB
5. Da peste nas Statului Paralel care a acaparat Romania incepand cu Emil Constantinescu(care a demisionat cu fraza "Am fost invins de Securisti!")
6. Da peste nas firmelor straine cu legea offshore sau OUG114
7. Da peste nas clanului Soros de la Bruxelles"
oops, le-am zis pe toate :))))
eu zic sa-ti cumperi niste alifie, ca vin vremuri frele pentru voi.
de ce crezi tu ca vrea regimul Dragnea sa ia puterea totala ? ca sa scape de pedeapsa, ba losere.

 

 

Banditii din PSD-ALDE-udmr.

Banditii din PSD-ALDE-udmr jefuiesc tara in delir.
Jefuiesc bogatiile naturale pe care le distribuie intre ei si mercenarii lor.
Jefuiesc populatia indiferent de varsta,sex,orientari,scl.
Prada o impart intre ei si mercenarii lor.La impartirea prazii apar mereu dispute intre ei,care sa ia mai mult.Seful bandei ia mereu partea leului!
Banditii:
-Legalizeaza banditismul!
-Combat cu tarie cinstea si meritocratia!
-Creeaza institutii paralele dirijate de banditi(ex siij)
-...
-Au ajuns sa judece si condamne pana si liderii UE.
Nici o banda de talhari nu e vesnica!!!
Pana si nazistii au fost invinsi si judecati!!!
Astept cu nerabdare Procesele de la Alexandria si Videle!

 

 

Pe scurt si mai profund: este vorba de o minoritate si 2 majoritati

fara extreme si perfect interactive, caracterizate prin capacitatea fiecaruia de a recunoaste valoarea principiilor cu esenta umanitara exprimate cat mai documentat in functie de cultura personala si interesul personal, general sau efectiv de haita.
Regimul Dragnea este impropriu denumit, mai degraba este principiul pesedist dus la extrem, simplu; cu cat ne complicam mai mult cu atat mai greu redefinim realitatea care este. In locul lui Dragnea putea cu succesuri sa fie oricare alt membru marcant al camarilei sociale care nu poate COEXISTA cu restul natiunii civilizat si responsabil.
Ori democratia tocmai asta prevede: echitate pentru toti, nu egalitate, legea si statul sunt identice pentru fiecare.
Minoritatea convinsa ca face parte din tagma stapanilor si a vatafilor, cu credinta personala nu poate lupta nici un instrument democratic in mod eficient, sustinuta de majoritatea care nu are de ales si da glas continuarii traditiei aderand la gramada cu puterea, deranjata de majoritatea tacuta, confuza si complexata de lipsa de reactie civilizata a puterii!
In conditiile in care puterea si-a substituit fraudulos rolul de a traduce in viata o constitutie svaiter, dar care se suprapune manusa pe credinta ei, cu succesuri reale si rasunator de imorale in timp ce restul nu-si poate traduce realitatea obiectiva decat duplicitar, gen te faci frate cu drk... sau fiecare e la fel. Din lipsa de experienta, de convingere, de alternativa CREDIBILA.
Avem nevoie de lideri autentici care sa vorbeasca si sa actioneze LIBER, fara artificiile inutile ale limbii de lemn, ale traditiei de slugi, samd.
Traind atat de mult sub opresiune am dezvoltat un caracter atat de puternic si personal incat egoismul a devenit un adevarat barem de accedere la casta superioara, de supravietuire, de amagire a realitatii, pacat.
Deci reintoarcerea la adevarata natura ne mai poate salva de destinul ortodox, latinist si balcanic in care simtim ca ne sufocam doar daca vecinul castiga la loto, sau ii reuseste o afacere.
Trist pana la capat deoarece nici lacrimile nu mai au valoare si se usuca inainte de a iesi din ochii napaditi de viata fara orizont, viitor sau speranta civilizata.
Asadar putem incerca sa vorbim, pentru inceput, liber si deschis, dupa care egoul fiecaruia poate suferi imbunatatiri sau blocaje, asta e RO demo in care fiecare se descurca deoarece nu mai CREDE in nimik bun!

 

 

Cucuunshpan NU e un "pacalit" care crede...

...in GIO-Dragnea, EL FACE PARTE din GIO-Dragnea!
Din ce in ce sunt mai convins ca se teme si el de puscarie si pierderea a ce-a furat, ca prea se straduieste sa faca din negru, alb.
Un simplu troll cu simbrie nu se da atata cu fundu' de pamant delirand cum o face el!

 

 

Mai memorexov, l-ai intrecut si pe cucurunshpan...

...in INEPTII!
Se pare ca atunci cand se soneaza stapanii, se soneaza si trollii!
Asa vas'zica, "..Coldea care.l aresta pe Ponta daca facea autostrazi", esti tare ma!
Las' ca face GIO-Zdragnea autostrazi, poate una de la viloiul lui pe trei strazi la Belina, cu pod cu tot!

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor