De ce nu-l mai ameninta Dragnea pe Iohannis cu suspendarea

Joi, 01 Martie 2018, ora 16:00
34485 citiri
De ce nu-l mai ameninta Dragnea pe Iohannis cu suspendarea

Atitudinea defensiva a lui Liviu Dragnea e tot mai greu de ascuns.

In mai multe randuri, dupa prezentarea dezamagitorului raport de catre ministrul Justitiei, la sfarsitul caruia acesta a cerut revocarea sefei DNA, presedintele PSD a facut declaratii prin care a dat asigurari ca va respecta decizia sefului statului, oricare ar fi aceea.

In toata aceasta perioada, Calin Popescu Tariceanu a fost absent din dezbaterea legata de raport si de revocarea sefei DNA. O mica fisura a aparut in tandemul Dragnea-Tariceanu. Ultimul nu a fost prezent la negocierile dintre presedinte si Liviu Dragnea, confirmate de seful statului.

Pentru a intelege raporturile din alianta PSD-ALDE, ar trebui sa descifram directia in care evolueaza Liviu Dragnea, dupa ce a reusit sa-si doboare cel de-al doilea prim-ministru.

O mare problema pentru acesta consta in relatia cu liderii locali ai PSD, o relatie care s-a complicat teribil. Seful social-democrat nu mai are autoritatea din urma cu un an, iar opozitia din partea lui Marian Oprisan, Niculae Badalau si Adrian Tutuianu e destul de solida si ii erodeaza influenta in partid.

O alta mare problema a lui Liviu Dragnea e aceea ca nu mai reprezinta viitorul in PSD. Acesta nu poate fi prim ministru, toate drumurile i-au fost blocate in aceasta directie si nu poate candida la functia de presedinte anul viitor, cand vor avea loc alegeri. Ce va pune pe masa la congresul de la inceputul lui martie?

Se cauta vinovati

In plus, de doua luni, n-au mai aparut sondajele optimiste, trambitate de propaganda, ceea ce inseamna ca erodarea PSD a inceput sa se simta si sa se discute despre ea in spatele usilor inchise.

Preocuparea constanta a lui Liviu Dragnea pentru rezolvarea propriilor dosare penale l-a facut sa neglijeze guvernarea, iar deciziile populiste luate au creat premisele incetinirii cresterii economice.

Inflatia pe luna ianuarie a fost de patru procente, extrem de ridicata, acesta fiind un semnal ca in economie s-au produs mutatii importante in urma revolutiei fiscale.

Liviu Dragnea incearca sa mute responsabilitatea pe umerii lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, dar la inceputul lunii aprilie vor veni datele semnal pentru indicatorii economici din primul trimestru al anului, iar noua realitate s-ar putea sa-i fie potrivnica liderului PSD, indiferent pe cine incearca sa dea vina.

Opinia mea este ca Liviu Dragnea are nevoie, in aceste zile, de presedintele Romaniei mai mult decat are acesta din urma nevoie de el.

Suspendarea, cu voie de la UDMR

Liderul PSD a repetat in mai multe randuri ca nu se pune problema suspendarii sefului statului si ar trebui sa-l credem. Exista opinia ca majoritatea parlamentara are numarul necesar de voturi pentru a impune suspendarea in orice moment, iar presedintele Romaniei e la mana lui Dragnea.

Poate ca are voturile, poate ca nu le are. Procedura parlamentara de suspendare e destul de stufoasa. E nevoie de o acuzatie, o motivare, o dezbatere parlamentara, un aviz consultativ al CCR si un vot secret. E nevoie de sprijinul UDMR.

Toate acestea dureaza, iar presiunea opiniei publice va fi destul de mare, la care se va adauga si presiunea statelor partenere din UE si presiunea diplomatiei SUA. Va rezista coafura PSD-ALDE? Greu de spus, mai ales ca majoritatea aflata la guvernare s-a erodat simtitor in acest an in care a dat rateuri pe banda rulanta, fiind la a treia echipa guvernamentala.

Presedintele PSD stie ca o astfel de operatiune politica complicata, cum e cea a suspendarii, e o mare necunoscuta, mai mult, o ratare va pune in pericol insasi existenta PSD, un partid aflat intr-o profunda criza de identitate.

A fi sau a nu fi conservator

Furia lui Liviu Dragnea fata de distribuirea informatiei cum ca la nivelul partidului exista discutii de renuntare la orientarea "social-democrata" si adoptarea unei "doctrine conservatoare" spune multe despre taberele si paleta orientarilor politice din interiorul partidului.

O discutie despre doctrina in PSD seamana in aceste zile cu detonarea unei grenade defensive in sufragerie, la pranzul de duminica. Exact genul de dezbatere care ar polariza si mai mult factiunile din partid si ar pava drumul spre o ruptura.

Victor Ponta abia asteapta sa-si puna tricoul cu Che Guevara si sa se aseze in fruntea socialistilor din PSD, sa-i conduca spre Pro Romania, mica sa formatiune politica.

Trei fronturi de lupta

In opinia mea, strategia lui Liviu Dragnea este aceea de a rezista, desi suna comic din perspectiva lui. Urmareste sa erodeze puterea presedintelui fara a-l infrunta direct. Modificarea Legilor Justitiei in sensul de a-i taia din atributii e unul din fronturile de lupta.

Continuarea campaniilor media impotriva DNA, cu accentul pe abuzurile procurorilor, e al doilea front, iar al treilea e o incercare extrema de a recastiga sustinerea publicului, concretizata prin decizia de a mari salariile medicilor si ale asistentelor la nivelul anului 2022, conform grilei din Legea salarizarii unitare, adica, in medie, o marire de trei ori a salariului actual.

Aceasta masura, in opinia mea, seamana cu un pariu facut de un jucator de ruleta care a pierdut toata noaptea si, la ultima mana, isi pune gaj casa, mizand tot pe cifra 13.

Sunt sanse ca aceasta masura disperata sa arunce in aer sistemul de sanatate, speranta lui Liviu Dragnea fiind ca acesta sa aiba o inertie de cateva luni, personalul sanitar sa taca, fiind multumit de noile venituri, pentru a putea sa-si refaca intreg capitalul de imagine printr-o campanie de comunicare.

Dar, ca de fiecare data, liderul PSD a neglijat partea cealalta, beneficiarii sistemului de sanatate - pacientii, care s-ar putea ca in conditiile unei subfinantari cronice a spitalelor sa nu mai aiba nici cea mai mica sansa sa se insanatoseasca.

De aceea, cred ca tacerea lui Tariceanu inseamna ca Liviu Dragnea actioneaza din nou in baza unui cec in alb, de data asta cerut de la partenerul sau pentru ca pe cel de la PSD l-a irosit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Dragnea Iohannis revocare DNA, #Dragnea Iohannis suspendare, #Dragnea criza PSD, #Dragnea Congres PSD , #presedinte PSD