Dragnea aplica modelul Basescu si vrea sa fie prezidentiabil. Replica PNL a fost o greseala Interviu

Luni, 12 Martie 2018, ora 15:40
19443 citiri
Dragnea aplica modelul Basescu si vrea sa fie prezidentiabil. Replica PNL a fost o greseala Interviu
Fotomontaj Ziare.com (Hepta/FB PNL)

Liviu Dragnea a organizat congresul de sambata doar pentru a-i indeparta din functii pe cei care vorbeau public impotriva lui si pentru a arata tuturor cat e de puternic, spune sociologul Alfred Bulai, care apreciaza ca replica data duminica de PNL a fost slaba, iar deciziile anuntate de liberali banale, previzibile.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alfred Bulai mai spune ca singurul "greu" indepartat din functie sambata, Niculae Badalau, este un "semizeu" in Giurgiu, dar nu se stie cata putere are in partid, insa chiar si pentru el va gasi Liviu Dragnea o functie, pentru ca nu are niciun interes sa creeze ostilitati in interiorul partidului inainte de alegerile de anul viitor.

Sociologul este convins ca Liviu Dragnea vrea sa fie candidatul la presedintie al PSD si comenteaza prezenta in primul rand a iubitei sale la congres ca pe "un moment euforic pe care l-a trait dl Dragnea, in care a incercat sa arate ce tare e".

Alfred Bulai crede ca formula gasita de PNL pentru a contracara congresul social-democratilor a fost una slaba, lipsita de efect, o greseala de comunicare politica.

De asemenea, sociologul afirma ca toti liderii partidelor merg pe modelul autoritar exercitat de Traian Basescu si spune ca nu este deloc imposibil sa il vedem pe Klaus Iohannis "intr-o alta functie decat cea de presedinte", ceea ce ar relansa competitia electorala de anul viitor.

Intr-o singura fraza, spuneti-ne de ce a organizat Liviu Dragnea acest congres la care nu s-a intamplat mai nimic?

Pentru a-si intari puterea in partid si a scapa de cateva persoane care nu mai erau in acord cu el.

Cum a ajuns Liviu Dragnea atat de puternic incat sa faca tot ce isi doreste in partid?

Nu stiu daca e vorba despre atata putere, ci si de cat de slabi sunt ceilalti. Dar sef de partid esti doar o perioada. In acest an, lucrurile s-au asezat, nu se va mai intampla probabil altceva decat daca sunt sincope sau alte evenimente speciale.

Vom vedea insa dupa ce incep alegerile, iar anul viitor sunt alegeri europarlamentare si prezidentiale. Abia atunci se va pune problema daca se zguduie sau nu sefia partidelor, in general, nu doar a PSD.

Liviu Dragnea oricum avea mare putere si inainte. Vicepresedintii au fost indepartati doar pentru ca vorbeau public impotriva lui, nu pentru ca aveau putere extraordinara. Ecaterina Andronescu nu juca partidul pe degete, cu atat mai putin Nicu Banicioiu, dar erau niste personaje care oricand puteau sa se alieze impotriva sa.

Dar a fost indepartat si Niculae Badalau din functia de presedinte executiv. El nu era un greu al partidului?

Vom vedea daca nu primeste totusi ceva, dar el nu era un greu. El avea o pozitie datorata scorului pe care l-a avut PSD in Giurgiu. Dar, sincer, in sudul tarii nu e mare branza sa scoti scoruri mari pentru PSD, deci nu stiu daca era vorba despre influenta in partid sau in propriul judet. Insa in Giurgiu sunt convins ca dl Badalau e semizeu. In partid, probabil ca e un nume important si i se va gasi ceva. Dl Dragnea e suficient de inteligent sa nu isi creeze acum ostilitati.

Singura problema acum este ce vor face cei care se simt nedreptatiti. Cei de care ati auzit nu sunt nume mari, au fost debarcati din structurile de putere multi altii de-a lungul timpului. S-a creat insa o masa critica si acum sa vedem ce face: sta ca toanta in papusoi, adica nu face absolut nimic si asteapta sa se schimbe natural lucrurile pentru ca odata si odata dl Dragnea va pleca, sau incearca sa se organizeze si sa pregateasca o contra-replica. Prima varianta pare mai realista.

Nu vad cine ce sa organizeze in PSD ca opozitie in interiorul partidului. La PNL intotdeauna a existat opozitie in interior si grupuri organizate intr-un moment sau altul. Si la PSD exista pe vremuri - gruparea celor de la Cluj. Acum mi se pare ca e vorba doar despre multi nemultumiti care nu prea au cine stie ce de impartit. Ganditi-va ca ei s-au certat de-a lungul timpului. De exemplu, dl Ponta e un nume important care a iesit din PSD. L-a injurat Codrin Stefanescu o perioada mare de timp, asa ca e foarte greu sa ii vezi acum impreuna, in aceeasi tabara, impotriva lui Dragnea.

Liviu Dragnea a transmis sambata si ca se pregateste pentru a fi prezidentiabilul PSD?

Mai mult ca sigur el isi propune sa fie prezidentiabilul PSD, nici nu exista indoiala in acest moment. Nu vad cum ar putea sa fie altcineva. Nu va ierta aceasta pozitie.

Ce mesaj a vrut sa transmita Liviu Dragnea asezandu-si tanara iubita in primul rand la congres, intre premierul Romaniei si primarul Capitalei, si cum e privit gestul lui de catre sustinatorii PSD, de exemplu cei care sunt si sustinatori ai familiei traditionale?

E un moment euforic pe care l-a trait dl Dragnea, in care a incercat sa arate ce tare e. Nu e atat de profund, cred eu. Dl Dragnea s-a simtit bine si considera ca isi poate permite orice. Ati vazut pe cineva stramband din nas? Nu. Chiar si dna Firea, principalul adversar (teoretic, ca potential, nu altceva!) al dlui Dragnea zice ca e bine.

Partidul nu are reactii. Dar pe mine nu ma surprinde. Noi avem o politica dominata de personalizare, nu de cadre formale. La noi conteaza personalizarea relatiilor, nu avem birocratie, desi asa se spune. Partidele sunt conduse in nume personal.

Ne uitam la Dragnea ca si cum e singurul. Doamne fereste! Liderii locali conduc in aceeasi maniera partidul. De aia li se si zice "baroni" - controleaza totul. Au inceput sa controleze si institutii ale statului, nu doar propriul partid. Asta e nivelul. Au mai fost prim-ministri care au facut lucruri inimaginabile. Stiu un prim-ministru care juca Solitaire in sedinta de guvern, in anii '90. Marea diferenta fata de atunci e ca a scazut nivelul si mai mult.

Al doilea eveniment politic din acest weekend a fost organizat de PNL, principalul partid al Opozitiei. Cum vi s-a parut Consiliul National al PNL?

Un demers politic slab organizat. Evident ca, daca pui pe un taler un congres PSD, cu toata nebunia, PNL ar fi trebuit, in replica, sa faca spectacol. In primul rand, nu trebuia sa o faca a doua zi. Plus ca formula lor era mai slaba decat un congres. Nu se numeau in functii, nu se schimbau, atentia publicului si a presei nu puteau sa fie similare.

Au organizat o formula mai slaba in care au anuntat ce? Ca il sustin pe Iohannis, ceea ce era de presupus. Oricum ar fi trebuit sa fie declaratia facuta impreuna, adica omul sa fie intrebat inainte. Si in al doilea rand, ca va fi premier dl Orban. Sunt convins ca pentru o parte din oameni chiar nu este o veste buna. Nu ni s-a sugerat catusi de putin ceva care sa aiba caracter de stire.

A fost o incercare de a contracara cresterea puterii lui Dragnea printr-un eveniment slab. Cu totul si cu totul altceva ar fi trebuit sa faca.

Ce anume ar fi trebuit sa faca PNL?

Daca Dragnea a facut un congres politic, ei trebuiau sa faca o miscare de cu totul alta largime, care sa nu fie politizata. Trebuia sa fie in oglinda, invers decat ce a facut PSD, adica nu o sezatoare politica in care se numesc niste oameni, care nici macar nu are caracter de stire, de ceva nemaipomenit care s-ar putea intampla.

Dau un exemplu: Veneau si spuneau: "Iata, 50 de membri ai Academiei Romane sunt alaturi de noi". Sau de ce sa fie Ludovic Orban prim-ministru? Puteau sa spuna: "Incepe competitia nationala (ca nu trebuia neaparat sa si urmeze, pentru ca presa nu mai urmareste lucrurile astea), vom avea cel putin 10 candidati pentru functia de premier si vom declansa crearea guvernului de acum". Adica asemenea chestiuni care sa aiba atractivitate pentru presa. Ar fi declansat o preocupare. Asa...

Pe Ludovic Orban il cunoasteti de vreo 25 de ani si nu neaparat numai de bine, pe Klaus Iohannis il stiti, banuiati ca il vor sustine, si atunci de ce ar fi interesant pentru presa si pentru public?

Era mai eficient daca asistam la un eveniment comun al Dreptei, care sa transmita un mesaj de unitate?

Orice formula atipica! Este elementul esential in comunicarea politica: Trebuie sa creezi ceva de care presa sa fie interesata, publicul sa fie interesat. Nu vii si spui niste lucruri banale si sa crezi ca astfel muti agenda publica de la congresul PSD. E complet aiurea sa crezi asa ceva.

Asa cum si congresul PSD a fost supralicitat. Era evident care era scopul, se stia de la inceput. Numai cei care au fost dati la o parte au avut revelatii ca vor fi dati la o parte. Erau oameni care au avut pozitii cand si cand (in diferitele crize de anul trecut) destul de detasate de dl Dragnea, oameni care vorbeau cam mult si dl Dragnea vrea sa vorbeasca doar el in partidul ala.

Pe de alta parte, veneau din campuri de interese, din grupari, care nu erau ale dlui Dragnea. Nu era chiar atat de greu sa realizezi ca, dupa ce a trecut cu bine de numirea premierului Dancila, dl Dragnea ne arata ca el controleaza majoritatea tacuta din PSD.

E o strategie castigatoare in Romania post-comunista sa fii autoritar, sa te impui anihilandu-i pe toti ceilalti?

Sigur ca asta place. Si Victor Ponta a fost autoritar la randul lui, si Adrian Nastase. Mircea Geoana nu a fost, saracul... Dar in ultima parte a mandatului lui Nastase nu misca nimeni in front in PSD. Sigur, atunci erau mult mai multi lideri de valoare si era mult mai dificil sa fii autoritar in partid. Acum e mult mai simplu, pentru ca nu mai exista lideri.

Dar nu numai la PSD, uitati-va si la PNL, principalul opozant. Vi se pare ca sta mai bine? Inainte, cand facea cine stie ce Tariceanu, sarea Crin Antonescu si facea spume in spatiul public, in interiorul partidului. Dl Orban, la fel, avea rolul de Gica Contra in propriul partid.

Aceste episoade vremelnice de democratie de partid au murit in Romania. Uitati-va si la USR, care e nou: le-au tras-o imediat 'copiilor' care au vrut sa o faca pe nebunii. Si ei sunt noi, au venit cu speranta in politica.

Modelul este autoritar. In anii '90, toti il injurau pe Ceausescu, dar aveau in minte modelul Ceausescu de a se comporta. Astazi, toata lumea il injura pe Basescu, dar cei mai multi au in minte modelul Basescu din perioada lui de spectacol: era activ, dadea cu pumnul in masa. Dar trebuie sa ai si un anumit gen de tupeu, de curaj etc.

Pentru ca l-ati mentionat pe fostul presedinte, ce parere aveti despre speculatiile conform carora Klaus Iohannis a cazut la pace cu Liviu Dragnea si va fi impins de PSD in fruntea Consiliului European?

Sa ne lamurim asupra unei chestiuni: Nimeni din Romania nu il poate impinge pe dl Iohannis catre Consiliul European. Este, insa, foarte posibil sa existe niste jocuri in acest sens. Sunt negocieri foarte, foarte puternice intre mai-marii Europei, printre care Romania nu se inscrie, cu siguranta. Deci, daca se va intampla acest lucru, nu va avea nicio treaba nimeni din Romania si nici macar nu va putea influenta. Nu e ca la PSD - pune dl Dragnea pe cine vrea. E mult mai complicat.

Dar nu e o varianta imposibila, asta este cert. Daca luati mai multe date in calcul, o sa vedeti ca inclusiv mai multe nelinisti in Romania din ultimul timp ar putea fi explicate asa.

Dl Iohannis nu va face decat sa stea cuminte, neutru, in banca sa. Va iesi tot mai bine de acum incolo. Nu uitati cele 6 luni de presedintie a Consiliului UE de anul viitor, un summit organizat la Sibiu, asa ca, dupa mine, nu e imposibil sa il vedem pe dl Iohannis intr-o alta functie decat cea de presedinte. Ceea ce, sigur, relanseaza candidaturile la presedintia Romaniei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#congres PSD Dragnea, #PNL Iohannis presedinte Orban premier , #presedinte PSD