Madrid - esec general

Autor: Remus Pricopie - profesor
Luni, 25 Februarie 2019, ora 08:20
19028 citiri

Participarea lui Liviu Dragnea la Congresul Partidului Socialistilor Europeni (PES), care a avut loc la Madrid, in urma cu cateva zile, a fost un esec general.

Desi initial nu a luat in calcul sa fie prezent la evenimentul din Spania, se pare ca Dragnea a schimbat strategia pe ultima suta de metri, cu speranta ca va obtine cateva victorii importante, atat pe fond, prin relansarea relatiei cu principalii lideri ai socialistilor europeni si obtinerea sprijinului pentru actiunile sale din Romania, cat si ca o lovitura de imagine. Sa le luam pe rand.

1. Justitia

Riscurile de natura penala pentru Liviu Dragnea nu au fost indepartate, in pofida recentelor modificari legislative, prin adoptarea unor ordonante de urgenta netransparente.

Ceea ce a obtinut pana acum a fost mai mult o inhibare a Justitiei din Romania si nu stergerea sau anularea condamnarilor deja pronuntate in cazul sau. Iar timpul nu mai este de partea sa.

Prin urmare, are nevoie sa duca mai departe acest proces, cat mai repede, prin adoptarea unei noi ordonante care, sub eticheta de "punere in acord a legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale", sa introduca o amnistie si gratiere mascate.

Dar partenerii social-democrati europeni nu au cazut in cursa acestui discurs al "aplicarii deciziilor CCR". Reactia a fost ferma de respectare a regulilor democratice, respectiv a independentei Justitiei. Si aceasta reactie nu a fost una in spatele usilor inchise, ci la lumina reflectoarelor: "Nu depasiti o linie rosie!", "Nu mergeti mai departe cu presiunile asupra Justitiei!"

2. Negociere "tip Dragnea": "Eu va dau voturi, dar voi ce-mi dati?"

In familia partidelor europene de stanga, PSD este cel mai bine reprezentat partid in Parlamentul European. Prin urmare, voturile PSD ar putea atarna greu in negocierile post-alegeri europene de formare a Comisiei Europene si de alocare, pe familii politice, a diferitelor pozitii cheie din Parlamentul European.

Constient de acest lucru, Dragnea a incercat sa negocieze la doua capete: cu grupul suveranistilor, care prinde contur in acest moment (Italia, Ungaria, eventual Polonia), dar si cu PES. Surpriza este aceea ca, desi oferta voturilor este una importanta, "balastul de imagine" reprezentat de Liviu Dragnea este cantarit cu mare atentie de ambele grupuri.

Prin urmare, in acest moment, Dragnea nu are o oferta concreta din partea suveranistilor, al carui viitor este oricum incert, in timp ce socialistii europeni nu-l cautioneaza "in orice conditii".

Acest joc dublu, practicat cu succes de Dragnea la Bucuresti, nu a dat rezultate la nivel european.

3. Imaginea de "lider european"

Liviu Dragnea a visat mereu sa fie in dialog cu liderii europeni si ai lumii. In perioada cand era viceprim-ministru in Guvernul Ponta, insista sa fie prezent la toate actiunile externe importante si chiar sa primeasca "responsabilitati" pe relatiile bilaterale.

Cum insa nu stapanea o limba straina la nivel functional, era mai greu sa i se atribuie astfel de insarcinari. Prin urmare "a ratat" acel moment pentru a se lansa pe scena internationala.

Dar nici de la preluarea guvernarii (decembrie 2016) nu a reusit sa construiasca o agenda externa consistenta. Mai mult, dupa (semi) vizita din SUA (ianuarie 2017) si cea din Elvetia (iunie 2018), in presa au curs cu precadere subiectele de scandal si mai putin cele privind "agenda publica".

Acum, la Madrid, a primit sfatul sa aiba un discurs moderat, "european". L-a urmat, crezand ca este suficient pentru a se "reintegra" in grupul PES, dupa o absenta lunga si dupa repetate episoade nationaliste si antieuropene jucate la Bucuresti. S-a inselat. Nu a fost suficient.

Asa cum a spus foarte clar Ana Gomes, un important lider social-democrat din Portugalia, chiar in timpul dezbaterilor, "realizarile" lui Liviu Dragnea se cunosc foarte bine si se gasesc usor pe Google - coruptie, OLAF, abuzuri la adresa justitiei etc. Prin urmare, discursurile sale nu pot sterge faptele.

Mai mult, criticile legate de prezenta lui Liviu Dragnea la Congresul PES au fost atat de dure, incat Frans Timmermans a fost nevoit sa se delimiteze de el la scena deschisa si sa-l avertizeze asupra derapajelor democratice din Romania: "Liviu, daca vreti sa faceti parte din aceasta familie, trebuie sa respectati valorile noastre fundamentale".

Iar capitolul "imagine" nu s-a incheiat aici. Cu acest prilej am mai descoperit ca doamna Corina Cretu este respectata de toata lumea in cadrul grupului PES, in timp ce doamna Viorica Dancila, prim-ministru al Guvernului Romaniei, fost parlamentar european, nu este salutata in mod deliberat de unii oficiali si, mai mult, in discutiile informale, ii sunt imputate "minciunile" prezentate in mod repetat la Bruxelles.

In Romania, aceste "realizari" de la Madrid ale presedintelui PSD au fost initial usor cosmetizate de masinaria de propaganda, foarte probabil platita din bani publici. Chiar si asa, insa, avertismentul dur al lui Timmermans la adresa lui Dragnea a patruns in casele tuturor celor care au fost curiosi sa afle ce a facut seful PSD la Congresul PES.

Si au aflat!

Atat de bine au aflat, incat un batran de 86 de ani, din mediul rural, votant PSD de 29 de ani, mi-a zis azi: "Mai, nepoate, Dragnea asta iar ne-a facut de ras."

Nu am avut argumente sa-l contrazic.

Remus Pricopie este profesor universitar, specializat in comunicare publica, participare publica, educatie, politici publice si dezvoltare durabila. A studiat si efectuat stagii de specializare in noua universitati din cinci tari. A fost ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 2012-2014. In prezent este si presedintele Bordului Comisiei Fulbright US - Romania, vice-presedinte al Asociatiei Internationale a Universitatilor - IAU, presedinte al Forumului Academic Permanent Uniunea Europeana - America Latina si membru al World Academy of Art and Science (WAAS).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea Madrid congres socialisti europeni , #presedinte PSD