Marian Preda: Asta nu e democratie, e dictatura sefului. Dragnea va rezista cu greu, PSD va pierde alegerile de la anul - Interviu

Marti, 13 Martie 2018, ora 08:35
15465 citiri
Marian Preda: Asta nu e democratie, e dictatura sefului. Dragnea va rezista cu greu, PSD va pierde alegerile de la anul - Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Foarte multe partide din Romania fac orice pentru a controla votul intern, asa ca in niciun caz nu putem vorbi despre democratie, ci despre dictatura majoritatii in partide, "dictatura sefului", spune sociologul Marian Preda, in opinia caruia atata timp cat in partide nu vor exista proceduri clare de alegeri, deschise tuturor, vom avea un "simulacru de democratie" si "mici dictatori, de la nivel local pana la nivel central".

Comentariile pornesc de la ceea ce s-a intamplat sambata la congresul PSD, care multora le-a amintit de congresele lui Nicolae Ceausescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof.univ. Marian Preda, de la Facultatea de Sociologie din Universitatea Bucuresti, subliniaza ca situatia din PSD poate fi regasita si in alte partide, unde mecanismul intern se bazeaza pe distribuirea resurselor, adica a functiilor, care sunt "in mana sefului".

Prof. dr. Marian Preda mai spune ca partidele romanesti sunt "retele sociale izolate de problemele reale" si ca Liviu Dragnea a preluat elemente din autoritarismul lui Traian Basescu, insa el este adevaratul "maestru in privinta executarii absolut oricarui oponent din interior".

De asemenea, sociologul critica PNL pentru ca se adreseaza unui electorat tanar si conectat la lumea larga cu aceiasi "lideri de moda veche, prafuiti".

"Eu vad ceea ce se intampla ca pe o criza de sanatate. Romania e foarte 'bolnava', dar daca trece de criza aceasta, o sa capete imunitate", subliniaza Marian Preda in interviul acordat Ziare.com.

Multi au comparat congresul PSD de sambata cu congresele din timpul regimului Ceausescu. Dvs ce impresie v-a lasat evenimentul organizat de Liviu Dragnea?

Da, in anumite privinte poate fi comparat, in altele, nu, pentru ca totusi atunci delegatii ramaneau pana la sfarsit in sala... Si pana si acolo mai luau cuvantul disidentii. Sigur ca nu aveau viata usoara dupa, dar Constantin Pirvulescu s-a putut exprima in forul partidului.

E trist pentru democratia din Romania, dar e rezultatul felului in care au fost structurate la noi partidele, mecanismele politice. Sa stiti ca, desi nivelul nu ar fi chiar acelasi, prin toate partidele se intampla lucruri oarecum asemanatoare, adica liste de vot distribuite si verificate de seful de rand. Intrebati si o sa vedeti ca exista o practica la foarte multe partide sa faca orice pentru a controla votul. La fel e si in filiale.

Sau un alt exemplu: atitudinea intoleranta fata de oricine critica din interior sau are o alta opinie decat a sefului, de la nivel local sau national.

Asta in niciun caz nu e democratie, asta e dictatura majoritatii in partidele respective. Si cum majoritatile respective sunt puse de catre un sef anume, e dictatura sefului. Luati fiecare partid semnificativ din Romania si o sa vedeti ca in ultimii ani sefii i-au executat pur si simplu pe cei care au avut opinii diferite.

Din punctul asta de vedere, sigur ca e o asemanare intre PSD si Partidul Comunist, dar si cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, pentru ca PCR de la Est si-a luat modelele de la Stalin si ceilalti. Dar este si o asemanare a PSD cu toate celalalte partide, pentru ca multe dintre ele isi au radacinile culturii organizationale tot in PCR.

Exista totusi situatii in care se mai incearca sa se actioneze democratic. In USR, de exemplu, faptul ca au reusit sa voteze chiar impotriva fostului lider e o dovada de democratie interna.

Totusi, pe vremuri exista opozitie in orice partid. Sa ne amintim de disputele publice intre Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu sau de grupul de la Cluj al PSD. Acum e liniste deplina peste tot. Putem trage concluzia ca partidele romanesti au involuat in ultimii ani?

Este adevarat, toate partidele au avut dispute intre motiuni si grupurile care le propuneau, au avut dezbateri, au avut competitie. Inclusiv PSD. Doar ca in ultimii ani, odata castigata batalia de catre un lider, acesta a incercat pe urma sa isi execute fostii oponenti. Asta a facut si Crin Antonescu si dupa aceea PNL a intrat intr-o perioada de dictatura a liderului sau. Aparent oamenii puteau sa vorbeasca, dar niciunul nu putea sa actioneze impotriva liderului.

Mecanismul acesta se bazeaza pe distribuirea resurselor, care sunt in mana sefului. Resursele principale sunt candidaturile pentru functii: locuri pe lista la alegeri, functii in partid si, mai ales, pentru functii in administratie cand partidele ajung la putere.

Atata timp cat nu exista proceduri clare, deschise tuturor, pentru toate acestea, vom continua sa avem un simulacru de democratie si sa avem mici dictatori, de la nivel local pana la nivel central, in toate partidele.

Da, in trecut, lucrurile erau altfel poate si pentru ca eram mai aproape de Revolutie si nu uitasera oamenii ce pateste un dictator in final. Liderii nu indrazneau sa le spuna celor din partid si celor din teritoriu: "Eu hotarasc, eu am painea si cutitul, eu distribui resursele. Accepti dictatura Centrului sau pleci din partid!".

Dar intre timp au fost atatea exemple de executii incat au devenit, mai degraba, o regula. Din nou spun, poate cu exceptia USR. E o nuanta si la PNL, dar acolo e vorba mai degraba de anarhie decat de dictatura...

Si, totusi, Dragnea si ceilalti "dictatori" nu se tem ca amintind atat de tare de Ceausescu vor pierde sustinerea propriului electorat? Sau, dimpotriva, merg pe ideea ca sustinatorii lor sunt nostalgici ai comunismului si isi amintesc cu drag de "tatucul" care ne dirija viata?

E vorba despre betia puterii. Vazand cat de usor i-au prostit pe oameni redenumind partidul (amintiti-va ca s-a tot trecut de la o denumire la alta si, chipurile, si-au lasat trecutul in urma - dar, nu l-au lasat! au luat toate metehnele cu ei, au lasat mai degraba lucrurile bune), divizandu-se sau fuzionand, au considerat ca ii pot pacali pe alegatori.

Si pe buna dreptate. PSD e cotat in sondaje la 30% incredere, cu toate ca in ultimul an de guvernare a facut multe greseli majore.

Sunt anumite reguli, exista o anumita inertie. A scadea de la 46%, cat au avut in urma cu un an si trei luni, pana la sub 30% cat arata doua sondaje, (adica o scadere de 16%) credeti ca este putin? E enorm pentru o perioada atat de scurta.

Cred ca lor le pasa mai putin. Pentru ca unii sunt rupti de aceasta realitate, de publicul larg. Partidele sunt grupuri, retele sociale, izolate de problemele reale. Cati credeti ca mai vorbesc si cu altii, nu doar cu membrii din propriul partid? Cati dintre oamenii simpli care nu sunt membri de partid credeti ca au acces la un sediu de partid si la un lider de partid dintr-o organizatie din teritoriu?

Nu, se invart ei intre ei, se uita la aceleasi posturi de televiziune, nici macar nu se uita la cele ale Opozitiei, iar daca e o critica din alta parte la televizor sau pe retele sociale, considera ca e vorba despre un rau-voitor si, de aceea, ii critica.

Sunt rupti de realitate, nu vor s-o vada, nu le pasa de ea, merg inainte pe propriile solutii sau idei, aplicand oarecum automat, rutinier niste metode pe care le-au vazut candva la Ceausescu, iar mai apoi la diversi lideri de partid, si care cred ei ca functioneaza. Si iata ca Dragnea ne convinge pe toti ca functioneaza.

Sunt voci care spun ca Liviu Dragnea ar urma, de fapt, modelul Basescu, acel Traian Basescu din vremurile bune, cand conducea partidul cu mana de fier. Sunteti de aceeasi parere?

Cred ca sunt elemente de acolo. Si Basescu era un lider autoritar, si el l-a executat pe Petre Roman, liderul anterior al PD, doar ca pana la urma el a continuat sa coopereze cu liderii vizibili ai partidului, cu cei din teritoriu, si, ca dovada, a pierdut partidul prin niste alegeri democratice. Cand spun ca a pierdut, ma refer la tabara lui, la Elena Udrea in mod special.

Pot fi elemente din autoritarismul lui Traian Basescu care au fost preluate de Liviu Dragnea, insa eu cred ca Liviu Dragnea este maestru in privinta executarii absolut oricarui oponent din interior.

Totusi, Traian Basescu a tinut si un echilibru intre regiuni, nu si-a facut propriul judet (nici nu prea era clar care e - Constanta, Bucuresti) drept centru politic al partidului. Si mai sunt si alte diferente. Insa unele elemente sunt asemanatoare din cauza autoritarismului.

Ce urmeaza pentru Liviu Dragnea, mari succese in anul electoral viitor?

Aici suntem in alt plan pentru ca nu se va mai vota in interiorul partidului, prin ovatii. Liviu Dragnea nu poate sa mearga in fata romanilor sa spuna "Vreti sa ma aveti ca lider?" (asa cum a facut sambata, la congresul PSD - n.red.) pentru ca romanii, din cate stiu eu, au incredere in el intr-o proportie de aproximativ 10%.

Si in randul votantilor PSD (care reprezinta acum cam o treime dintre participantii la vot) incredere in Dragnea au maximum o treime. Deci o treime dintr-o treime. Cu atat mai mult, daca Liviu Dragnea ramane la putere pana la alegerile europarlamentare din primavara anului viitor, PSD va inregistra un scor foarte scazut.

Sunt mai multe motive pentru care spun asta. In primul rand, electoratul PSD nu e suparat pe Liviu Dragnea atat pentru matrapazlacurile lui sau pentru ca i-a executat pe altii, cat e suparat pentru realizarile mult mai mici decat promisiunile. Este suparat pentru preturile foarte mari, pentru problemele curente, de zi cu zi, extrem de importante pentru publicul PSD. Cu asta i-a castigat, cu asta ii va pierde.

In al doilea rand, la alegerile europarlamentare nu este un vot in care sa fie implicati cei din plan local. Oricum, cred ca Dragnea si-a pierdut si sprijinul multor structuri de partid din teritoriu. Ati vazut ca, totusi, sunt judete care nici in conditiile acestea de control generalizat nu au votat cu Viorica Dancila, ci cu Ecaterina Andronescu si Nicu Banicioiu. Dar, mai jos, la nivel de primari, sprijinul e si mai mic. Si cum la alegerile europarlamentare participarea e destul de mica, eu sunt sigur ca numarul votantilor PSD va fi mic.

La asta se va adauga si nemultumirea extrem de mare a votantilor anti-PSD, care probabil se vor mobiliza mai bine decat ceilalti si decat data trecuta.

Se mai adauga si faptul ca vor putea vota si romanii din diaspora, intre care PSD are o sustinere nesemnificativa. Toate acestea vor conduce, dupa parerea mea, la o pierdere serioasa ca numar de voturi si la pierderea alegerilor europarlamentare de catre PSD. Asta daca nu se intampla vreo minune, daca trendurile actuale continua si in economie, si in viata politica.

Sigur ca pana atunci se pot intampla si alte lucruri, cu dosarele lui Liviu Dragnea sau cu altele, dar daca nu se intampla nimic semnificativ, eu asa vad lucrurile. Asa cum ne-au surprins ultima data la alegerile generale, asa ne vor surprinde in sens negativ de data aceasta cei de la PSD la alegerile europarlamentare.

Mergand mai departe, eu nu il vad pe Liviu Dragnea in fruntea partidului si candidand la prezidentiale dupa un esec usturator la europarlamentare. Pot exista si alte scenarii, dar daca au scazut 16 procente in 15 luni, deci cam un procent pe luna, ganditi-va cat vor continua sa scada pana atunci.

Daca PSD scade, cine credeti ca va creste? Multi se uita cu ingrijorare si catre Opozitie. V-a convins evenimentul de duminica al PNL?

Cine sa ma convinga, Ludovic Orban? Sa fim seriosi. Ei nu au adus nimic nou. Au un electorat care e din ce in ce mai diferit, cu generatii de tineri, cu oameni conectati la tot ce inseamna globalizare, la Europa, la America, dar vor sa se adreseze acestora cu aceiasi lideri de moda veche, prafuiti si cu un discurs care nu este foarte credibil.

O sa creasca foarte usor PNL, probabil ca isi va conserva un electoral traditional si un electorat pragmatic, format din doua electorate, pentru ca PDL si PNL aveau fiecare 30% din voturi inainte de unificare si au reusit performanta de a scadea sub 30% impreuna.

Dar de ce sunt sigur este ca alegatorii dreptei, multi dintre oamenii care au iesit in strada, vor vota cu oricine altcineva pot in afara de PSD. Si mai cred ca prezenta la vot a celor care au iesit in strada va fi mult mai mare decat in anii trecuti.

Cu cine vor vota? Unii cu PNL, altii cu USR, altii cu Platforma lui Ciolos, daca se inregistreaza asa cum au zis ei in vara etc. Se vor distribui pe unul dintre partidele acestea, iar pana atunci mai pot sa apara si altele. Uitati-va ca in Europa in ultima vreme partidele noi sau relativ noi au inregistrat cresteri spectaculoase, ma refer la alternativele la partidele de guvernamant.

Romanii care au votat PSD se vor convinge numai vazand ce se intampla in realitate, pentru ca din gura poti sa spui ce vrei, insa oamenii vor vedea ca nu ti-e bine cand salariul ti se mareste un pic, dar preturile cresc mai mult, la fel si impozitele sau taxele.

Romania o sa reziste cumva, dar trebuie sa trecem prin asa ceva. Credeti ca dupa acest congres Liviu Dragnea a inregistrat o victorie? E o victorie "a la Pirus", el din ce in ce mai greu va rezista acolo. Nu indrazneste nimeni sa il dea jos? Il vor sabota altfel, macar prin lipsa de motivatie si de implicare la alegerile viitoare.

Asta nu inseamna ca PSD o sa dispara peste noapte, insa cand romanii vad ca se schimba tendinta, si in primul rand oamenii politici si cei din administratie, se vor repozitiona rapid in vederea alegerilor generale din 2020.

O sa vedeti dupa votul din primavara cum incep discret, pe la tara, sa se mai mute primarii, sa se constituie formatiuni mai mici etc. Credeti ca vor iesi din politica Mihai Chirica si ceilalti indepartati din PSD?

Eu vad ceea ce se intampla ca pe o criza de sanatate. Romania e foarte "bolnava", dar daca trece de criza aceasta, o sa capete imunitate.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Dragnea congres, #Dragnea PSD alegeri europarlamentare , #presedinte PSD
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Excelenta poza articolului. Daddy este Le Christ Redempteur care
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Acest individ vorbeste de dictatura,cand el taie si spanzura in ...