O noua partida de box in PSD intre Tudose si Dragnea. Dar nu va fi ultima

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 18:37
13366 citiri
O noua partida de box in PSD intre Tudose si Dragnea. Dar nu va fi ultima

Se apropie o noua confruntare in PSD. Ciocnirea dintre actualul sef al Executivului si liderul social democratilor e inevitabila si va provoca noi daune partidului.

Actualul premier a acumulat suficienta forta din pozitia de administrator al resurselor bugetare pentru a atrage de partea sa nivelul doi de decizie din partid.

Pentru a ilustra aceasta tendinta e edificatoare pozitionarea senatorului Niculae Badalau care a trecut, timid, de partea lui Mihai Tudose, sustinand ideea unei restructurari a Executivului.

"La ultimele declaratii ale presedintelui partidului, Liviu Dragnea, si ale premierului s-ar dori o noua arhitectura a Guvernului. Tinand cont de acest lucru, CEx-ul va lua decizia. Ne dorim un guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere. Cred, de asemenea, ca un Congres ar face bine sanatatii partidului, in care sa relansam ideile noastre politice, sa relansam viata politica, mai ales ca 2018 este an preelectoral. Stim ca in 2019 vom avea doua randuri de alegeri. In congresul partidului, conform statutului, nu putem alege decat vicepresedintii, organele de conducere. Dar nu cred ca e cazul acum sa facem congres pentru alegeri", a declarat Niculae Badalau.

Realizarea unei astfel de restructurari a Executivului inseamna, in mod real, izolarea politica a lui Liviu Dragnea in termen de cateva saptamani.

Pericole pentru Dragnea, dar si pentru Tudose

In opinia mea, un vot in Parlament pentru modificarea structurii Guvernului reprezinta nu numai o reconfirmare a lui Mihai Tudose in aceasta pozitie, dar si un vot de incredere acordat de catre parlamentarii PSD "noului lider".

Acesta cred ca e motivul pentru care Liviu Dragnea se opune unei astfel de actiuni propuse si sustinuta de primul ministru. Ii este teama sa nu se confirme prin vot faptul ca a pierdut sustinerea partidului.

Cred ca, totusi, nu se va ajunge la o noua confruntare in Parlament intre taberele din PSD. Exista riscuri pentru ambele parti. Premierul Tudose s-ar putea gasi in nefericita situatie de a nu primi voturile de care are nevoie (o majoritate) si ar fi obligat sa demisioneze. O situatie perfecta pentru Liviu Dragnea.

De aceea, in opinia mea, dupa o noua confruntare in Comitetul Executiv National se va ajunge la o solutie de compromis cum ar fi cea a unei remanieri guvernamentale.

Liviu Dragnea si Mihai Tudose, o noua confruntare pentru sefia PSD e programata la inceputul anului 2018. Foto: Hepta.ro

In contextul actual, Liviu Dragnea are nevoie sa castige timp pentru a vedea ce se intampla cu Legile Justitiei plecate din Parlament spre CCR, asteptand sa poata clama in fata parlamentarilor PSD o victorie politica - preluarea controlului asupra sistemului de justitie.

PSD presat si de nevoia desemnarii unui candidat pentru Cotroceni

Dar miscarile din adancurile partidului de guvernamant sunt mult mai profunde si sunt generate de semnalele tot mai puternice ca formatiunea politica a intrat in deriva.

PSD, o data ajuns in acest punct, are nevoie de o relansare spectaculoasa si rezultate atat pe plan intern cat si pe plan international daca vrea sa mai conteze in alegerile europarlamentare si in cele prezidentiale de anul viitor.

Desi inca mai spera intr-o minune, Liviu Dragnea nu are nicio sansa sa candideze impotriva lui Iohannis. In opinia mea, acesta e motivul principal pentru care nu va rezista nici macar pana in vara la conducerea PSD.

Daca, printr-un miracol, va reusi o astfel de "performanta", asta va insemna ca PSD va fi un partid amenintat de un dezastru electoral atat in 2019 cat si in 2020 cand vor avea loc alegeri parlamentare.

In sistemul electoral romanesc, pentru a candida la pozitia de sef al statului cu sansa de a intra in turul doi e nevoie sa conduci un mare partid politic, astfel incat sa beneficiezi de o sustinere teritoriala, dar si de resurse pentru desfasurarea unei campanii politice la nivel national.

Din 1990 si pana acum, toti candidatii ajunsi in finala prezidentiala au fost liderii celor mai mari formatiuni politice ale momentului (partide sau aliante). Niciodata nu a ajuns in finala vreun candidat independent sau conducatorul unui partid mic.

In anul 2000, atunci cand Corneliu Vadim Tudor a ajuns in turul doi alaturi de Ion Iliescu, Partidul Romania Mare era cea de a doua formatiune politica a tarii dupa PSD, acest fenomen petrecandu-se pe fondul prabusirii CDR si din cauza refuzului lui Emil Constantinescu, presedintele tarii la acel moment, de a candida pentru un nou mandat.

O restructurare a PSD poate insemna chiar si o fragmentare a sa

Confruntarea din interiorul PSD de la inceputul saptamanii viitoare cred ca va mari falia din interiorul formatiunii social-democrate, dar nu vor aparea clarificari. Se va observa o usoara alunecare a partidului spre zona de influenta a lui Mihai Tudose.

Mai multe surse din interiorul formatiunii vorbesc despre desfasurarea unor "intalniri de lucru" secrete, unde se incearca realizarea unui plan de scoatere a formatiunii in afara sferei de influenta a lui Liviu Dragnea. Cea mai mare teama a celor care negociaza o astfel de strategie este cea de a cauza "ruperea" partidului.

In acest context, cred ca declaratia lui Codrin Stefanescu este extrem de relevanta, el fiind pana in urma cu o luna un soldat credincios din armata lui Liviu Dragnea. Acesta a vorbit si el de nevoia organizarii unui Congres National unde sa fie desemnat si candidatul la presedintie.

"Dupa ce isi da un ministru demisia este obligatorie o sedinta si sa nominalizam alt coleg, in aceeasi formula. Luni (n.a. 8 ianuarie) va avea loc o sedinta in acest sens, in care se vor putea face modificari. Nicolae Badalau a propus sa stabilim data unui congres extraordinar, daca ar fi posibil in luna martie. Poate o sa lansam si numele candidatului la alegerile prezidentiale", a declarat Codrin Stefanescu, citat de Realitatea TV.

Cred ca o astfel de declaratie nu poate fi interpretata decat in cheia unei invitatii catre liderii PSD de a cauta rapid un inlocuitor pentru Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dragnea Tudose criza PSD, #Dragnea legile justitiei, #Tudose guvern PSD, #Tudose restructurare guvern , #presedinte PSD