Parteneriatul strategic cu SUA, amenintat. Cum a compromis Liviu Dragnea si relatia PSD cu Partidul Republican

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 18:29
18596 citiri
Parteneriatul strategic cu SUA, amenintat. Cum a compromis Liviu Dragnea si relatia PSD cu Partidul Republican

De ce a dormit Rex Tillerson la Bucuresti in drumul sau spre Washington? Aceasta escala nu e de bun augur pentru Liviu Dragnea, asa cum nu a fost nici escala lui William Hague, ministrul de externe al Marii Britanii, pentru Victor Ponta in 2012.

Atunci, incercarea de a darama ordinea constitutionala printr-o noua suspendare a presedintelui s-a incheiat cu un esec pentru Ponta si Dragnea in ciuda unei campanii infernale duse de USL.

In dimineata zilei de luni, Liviu Dragnea a fost la DNA unde i s-a comunicat ca a inceput urmarirea sa penala in Dosarul Tel Drum. La scurt timp dupa ce a iesit de la intalnirea cu procurorii, in biroul de la Camera Deputatilor si-a facut aparitia Hans Klemm, ambasadorul SUA.

Mesajul intalnirii dintre cei doi a fost greu de inteles, in prima faza. Nimeni nu a priceput semnificatia vizitei ambasadorului pana a doua zi, marti, cand "PSD a blocat procedura parlamentara pentru achizitia sistemului Patriot, boicotand fara explicatii sedinta comisiei pentru Aparare din Senat unde aceasta urma sa fie dezbatuta. Ar fi de o gravitate inimaginabila ca un lider politic sa incerce sa conditioneze eficienta sistemului national de aparare de propria situatie politica si penala.

Acest sistem a fost considerat o necesitate de catre specialistii din Armata, a fost acceptat deja de principiu de catre Parlament (intr-o prima forma, fara detalii negociate) a fost supus unei proceduri specifice de aprobare in SUA si a fost anuntat in forma finala de catre ministrul Fifor", a scris deputatul liberal Ovidiu Raetchi pe pagina sa de Facebook, alarmat de gestul brutal al social-democratilor.

Romania, la fel de importanta din punct de vedere strategic pentru SUA ca pe vremea lui Obama

In opinia mea, vizita ambasadorului Klemm a fost una de prevenire, o incercare de a-l convinge pe Liviu Dragnea sa nu se razbune pe parteneriatul strategic SUA-Romania pentru problemele sale cu legea.

Dupa cum a continuat desfasurarea evenimentelor, Liviu Dragnea nu a tinut cont de rugamintea ambasadorului SUA la Bucuresti. Cred ca escala facuta de secretarul de stat Rex Tillerson a avut legatura cu un mesaj trimis de catre domnul Klemm sefului sau in care semnala o gripare a parteneriatului provocata de liderul PSD.

Ambasadorul SUA Hans Klemm il intimpina pe secretarul de stat al SUA Rex Tillerson, sosit intr-o vizita neoficiala la Bucuresti. Foto: US Embassy

Rex Tillerson, fost presedinte executiv al Exxon Mobil, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, e un secretar de stat care a intrat in conflict cu Donald Trump pe subiectul Coreea de Nord.

Domnul Tillerson a fost adeptul unei abordari mai calme, incercand sa-l convinga pe presedintele SUA sa nu inflameze criza, ceea ce se pare ca l-a iritat pe Donald Trump care avea o alta viziune. Au existat voci neoficiale la Casa Alba care anuntau o retragere a secretarului de stat pana la sfarsitul anului.

Desi, atunci cand a fost numit, au existat suspiciuni ca s-ar afla in zona de influenta a lui Vladimir Putin, compania pe care a condus-o avand multe interese comerciale in Rusia, Tillerson nu a inclinat balanta de putere inspre Kremlin si nu a facut pasi inapoi in ce priveste politica SUA de deteriorarea a influentei Rusiei in Uniunea Europeana.

Numirea domnului Wess Mitchell ca asistent al Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia in locul doamnei Victoria Nuland, arata ca Tillerson a inteles complexitatea zonei si a ales un expert in Europa de Est care sa continue munca facuta de Nuland. In opinia mea, secretarul de stat s-a oprit la Bucuresti pentru ca a inteles gravitatea crizei politice, fiind informat despre tensiunile din anul 2012.

Un gest radical care va avea consecinte

Punerea in pericol a unei intelegeri parafate cum e achizitionarea de catre Ministerul Apararii a sistemului de rachete Patriot nu are numai o conotatie comerciala, desi, probabil, Donald Trump vede doar acest aspect, dar are si o conotatie care ar putea fi interpretata ca o detasare politica a Romaniei de parteneriatul cu SUA.

Vestea buna e ca gestul lui Liviu Dragnea nu are nimic in spate, opinia publica din tara este atasata de acest parteneriat si in multe birouri oficialii romani vad in aceasta relatie o garantie puternica in ce priveste securitatea Romaniei. Semnalul transmis de Dragnea si urmat de deputatii PSD si ALDE din comisia de Aparare se va intoarce ca un bumerang impotriva liderului social-democratilor. A facut un gest de forta, reusind sa atraga atentia asupra lui.

In opinia mea, din acest moment, orice cale a lui Liviu Dragnea spre Washington i-a fost blocata, iar acest fapt ar putea sa insemne si o accelerare a pierderii influentei politice in PSD, de cea la nivel national ce sa mai vorbim.

Gestul pe care l-a facut Liviu Dragnea a fost unul radical, aruncand in aer o intelegere parafata, iar astfel de reactii au consecinte, atat in ce priveste siguranta strategica a Romaniei, dar si in ce priveste transformarea PSD in personaj negativ pentru administratia republicana, lucru pe care nici macar Adrian Nastase nu si-a permis sa-l faca.

Victor Ponta, cand alerga prin lume ca sa nu-l prinda Victoria Nuland, avea grija, totusi, sa pastreze un canal de comunicare si o relatie buna cu "prietenii republicani" mosteniti de la Nastase. Liviu Dragnea a reusit sa arunce in aer pana si aceasta punte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Dragnea parteneriat strategic SUA, #Dragnea rachete Patriot, #Dragnea Romania SUA , #presedinte PSD