Procurorii din dosarul lui Dragnea: Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 13:22
7858 citiri
Procurorii din dosarul lui Dragnea: Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Procurorii DNA au cerut pedepse cu executare, la ultimul termen al dosarului "Referendumul", atat pentru Liviu Dragnea, cat si pentru alti 44 de inculpati. In fata instantei, anchetatorii au sustinut ca Dragnea i-a tratat pe alegatori ca pe "niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne".

Acestia au punctat ca pedeapsa pentru Dragnea ar trebui sa fie intre trei si cinci ani de inchisoare cu executare, transmite News.ro.

Vineri dimineata este in desfasurare ultimul termen din procesul "Referendumul", in care, in prima instanta, liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

Dosarul "Referendumul", la final - Dragnea ar putea afla astazi sentinta - procurorii cer inchisoare cu executare UPDATE (Video)

Procurorul DNA a sustinut ca decizia anterioara a instantei, de achitare a opt inculpati si a 67 de presedinti de sectii de votare, a fost eronata, in conditiile in care au fost introduse suplimentar buletine de vot la sectiile de votare unde erau presedinti inculpatii din dosar.

"Presedintii sectiilor de votare si-au impartit atributiile", a sustinut procurorul DNA, aratand ca inculpatii nu au explicat de ce sunt semnaturi falsificate sau de ce pe liste apar persoane aflate in afara tarii.

"Instanta de fond a spus ca se impune achitarea pentru ca numarul buletinelor de vot corespunde cu cel al semnaturilor, insa nu a tinut cont ca semnaturile erau false", a mai spus procurorul DNA, cerand schimbarea incadrarii juridice pentru mai multi inculpati.

Judecatoarea Livia Stanciu a aratat ca trebuie tinut cont de "incidenta legii mai favorabile".

Procurorul DNA a mai aratat ca, in calitate de coordonator al campaniei electorale, Liviu Dragnea a folosit un mod imperativ in relatia cu autoritatile implicate in alegeri si nu exista niciun dubiu "ca a folosit toate mijloacele avute la dispozitie".

Dragnea spune ca dosarul Referendumul nu va schimba modul PSD de a face campanie

"Faptele si conduita ilicita sunt transmiterea adresei prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite si acces la evenimente in schimbul prezentei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Rezultatul vatamator s-a produs cand inculpatul si-a folosit influenta. Deplasarea la locuinta unei persoane care nu a votat reprezinta o forma de tensiune", a spus procurorul.

Acesta a mai aratat ca, pentru aducerea oamenilor la vot, Liviu Dragnea a folosit date cu caracter personal, iar dupa cateva telefoane, in doar doua ore, prezenta la vot a crescut semnificativ in judetul Teleorman.

"Demersurile lui Dragnea au fost de a-i determina pe oameni sa voteze. Neprezentarea la vot a fost vazuta ca un moft, nu ca un drept al cetatenilor. Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne", a mai aratat, in instanta, procurorul DNA. Acesta a cerut majorarea pedepsei, aratand ca pedeapsa minima ar trebui sa fie cuprinsa intre trei si cinci ani cu executare.

Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, inainte de inceperea judecarii ultimului termen din dosarul "Referendumul", ca are incredere ca nu va primi o pedeapsa cu executare.

"Pot spune ceea ce am spus si in acesti trei ani si jumatate, de cand a inceput procesul. Cred cu tarie in nevinovatia mea si cred cu tarie in dreptul romanilor de a merge la vot", a spus presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

Acesta a promis ca, dupa ce decizia judecatorilor va ramane definitiva, va raspunde tuturor intrebarilor presei.

Vicepresedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat, joi, ca social-democratii sunt preocupati in ceea ce priveste sentinta pe care o va primi presedintele PSD, Liviu Dragnea, dar spera ca "deznodamantul sa fie unul fericit".

"Suntem toti preocupati, dar ii tinem pumnii. Ii uram mult succes, suntem alaturi de dumnealui. Suntem convinsi ca nu a facut niciun lucru rau, dar asteptam ca instanta sa se pronunte si sa avem in sfarsit o decizie in legatura cu acest dosar si va dati seama ca ne-am dori cu totii si ar fi de preferat pentru noi toti (...) ca deznodamantul in acest dosar sa fie unul fericit", a spus Gabriela Firea, la Palatul Parlamentului.

La termenul anterior, in 31 martie, mai multi martori au declarat ca nu au fost la referendumul pentru suspendarea fostului presedinte Traian Basescu, dar s-au regasit cu semnaturile falsificate pe listele de vot. Au fost prezenti zece martori, iar cinci au trimis acte medicale potrivit carora nu se pot deplasa deoarece sunt bolnavi.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul "Referendumul". In acelasi dosar, 45 de inculpati au fost achitati, dintre care opt au fost presedinti de sectii de votare si 37 au fost membri ai unor sectii de votare.

Dragnea, ironic inaintea deciziei Inaltei Curti: Sunt absolut sigur ca n-o sa fiu condamnat la moarte

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii mai spun ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea procurori dosar referendum, #Dragnea dosar referendum, #Dragnea referendum sentinta , #presedinte PSD