PSD merge inainte cu Dragnea. Declaratii de final despre inconstienta ca virtute in batalia cu un monstru odios si o amenintare pentru orice viitor contestatar

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 22:42
102517 citiri
PSD merge inainte cu Dragnea. Declaratii de final despre inconstienta ca virtute in batalia cu un monstru odios si o amenintare pentru orice viitor contestatar
Foto: Hepta.ro

Social-democratii au transat vineri un nou episod din razboiul intern care macina PSD deja de aproape doi ani, timp in care, rand pe rand, contestatari ai lui Liviu Dragnea i-au reclamat stilul sau de a conduce, pentru ca mai apoi sa ajunga sa fie redusi la tacere, exclusi sau marginalizati in partid.

De aceasta data a fost randul Gabrielei Firea, care si-a gasit cativa aliati din randurile celor care au pierdut batalii in trecut, cum ar fi Mihai Tudose sau Marcel Ciolacu, dar si nume noi, precum cel al vicepremierului Paul Stanescu, ce se prezenta la instituirea in functie drept prieten apropiat al sefului PSD.

Prezentata initial drept o confruntarea pe viata si pe moarte, politic vorbind, sedinta Comitetului Executiv s-a desfasurat relativ calm, pe parcursul a peste 8 ore. Tabara anti-Dragnea si-a sustinut masurile mai cu jumatate de gura, iar liderul PSD a insistat ca sedinta sa se finalizeze cu un vot de incredere pentru el. Negocierile intense pe care le-a purtat pana in ultima clipa au dat roade, si doar cateva persoane au votat impotriva sa, in timp ce zeci l-au reconfirmat lider PSD in aplauze. Numarul voturilor variaza insa in functie de tabere, Gabriela Firea avansand o cifra, Codrin Stefanescu o alta si nici chiar Liviu Dragnea nu a putut da un numar exact al voturilor pe care le-a primit.

In declaratia de final, Liviu Dragnea a spus ca ceea ce il tine in continuare in fruntea PSD e inconstienta de care a dat dovada luptandu-se pana la capat cu "monstrul odios" (o noua denumire a "statului paralel", n.red.), in ciuda faptului ca e "ciuruit" cu dosare si condamnari. Dragnea a avut un discurs destul de haotic, raspunzand cu ironii fortate la intrebarile sensibile ale jurnalistilor.

El a dat insa indicii clare de cum va arata de acum PSD: a amenintat pe oricine va mai contesta public Guvernul sau partidul ca nu va mai avea parte de soarta balnda a Gabrielei Firea, a transmis ca nu va lua in calcul solicitari ale familiei europene a social-democratilor si a anuntat ca nu se va opri pana cand nu va corecta ceea ce el numeste "abuzuri ale sistemului odios", constitutional cunoscut de restul cetatenilor drept putere judecatoreasca.

Apele sunt insa departe sa se fi linistit in PSD. O arata mesajul unui deputat social-democrat, Razvan Rotaru, care a spus ca victoria de care se bucura Liviu Dragnea acum este una de scurta durata si ca pana de sarbatori seful PSD va pica: "Nu va ajunge sa traiasca sarbatorile alaturi de Irina".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele informatii si declaratii ale zilei de la PSD:

22:42 - Nu toti social-democratii s-au lasat intimidati de amenintarile lui Dragnea fata de cei care il vor mai contesta de acum inainte. Deputatul PSD Botosani Razvan Rotaru a spus dupa CEx ca victoria de care se bucura Liviu Dragnea acum este una de scurta durata si ca pana de sarbatori seful PSD va pica. "Nu va ajunge sa traiasca sarbatorile alaturi de Irina", a spus Rotaru.

22:26 - Liderul PSD Vrancea Marian Oprisan insista ca e nevoie de amnistie si gratiere, asa cum au dat "toate tarile civilizate", enumerand Cehia si Polonia.

"Romanii au dreptul, ca orice tara civilizata, pentru ca si Cehia si Polonia si alte state au adoptat aceasta lege. Acest instrument constitutional exista si trebuie, sigur, la un moment dat, adoptat, in asa fel incat toate nedreptatile sa fie reparate. Sunt perfect de acord cu o lege a amnistiei si gratierii", a spus la plecare Oprisan.

Intrebat daca premierul Viorica Dancila este pentru o amnistie si gratiere prin OUG sau prin lege in Parlament, Oprisan le-a spus jurnalistilor: "La revedere!".

22:22 - In timp ce Dragnea tinea conferinta de presa, liderii PSD au plecat rand pe rand din Parlament. Extrem de afectat a fost Niculae Badalau. Eu era semnatar al scrisorii anti-Dragnea, dar la CEx nu este clar daca a urmat aceeasi convingere la votul de incredere. Acum el nu a vrut deloc sa stea de vorba cu jurnalistii, motivand, vizibil agitat, ca are probleme si ca nu vrea sa discute.

22:02 - Despre problemele PSD la nivel UE: "Eu am discutat cu membri marcanti ai social-democratiei europene si nu avem aceasta problema. Au fost si colegi di PES care in mai multe randuri ne-au cerut sa nu sustinem referendumul pentru familie. Le-am spus ca nu putem sa nu sustinem initiativa a 3 milioane de romani".

22:00 - Despre refuzul Guvernului de a da OUG pentru gratiere si amnistie: "In primul rand este o prostie sa spui ca un membru al Guvernului risca dosar daca da o ordonanta de urgenta, CCR s-a pronuntat deja pe asta. Dna Dancila a spus corect ca Guvernul are acum alte prioritati. Nu a respins ideea, dar a spus ca daca ministrul Justitiei prezinta un proiect in sensul asta atunci discutam in partid. Doamna Dancila, eu o cunosc de multi ani si nu imi permit sa presez o doamna".

21:59 - Despre punerea sub acuzare a sefilor Jandarmeriei: "Jandarmii au actionat legal. Aceasta actiune a Parchetului General are ca obiectiv timorarea fortelor de ordine din Romania. N-am vazut graba in a-i ancheta pe cei violenti. Asta n-am vazut-o".

21:57 - Intrebat daca pleaca mai slabit sau mai puternic dupa aceste CEx, Dragnea a raspuns ironic din nou "plec mai gras".

Dragnea continua incercand sa diminueze importanta celor care au votat impotriva: "Nu sunt de acord si multi colegi de-ai mei au fost foarte suparati pentru aceasta categorisire. 8 lideri importanti. Toti membri CEx sunt importanti, toti membrii de partid sunt importanti. Faptul ca unii, in unele judete, PSD obtine mai multe voturi decat in alte judete, nu inseamna ca membrii aceia au mai multe drepturi decat ceilalti".

21:55 - Despre pozele cu Maior si Kovesi: "Nu m-a intrebat nimeni, dar am insistat eu sa vorbesc despre asta. A continuat sirul de poze pe care le prezinta un turnator. Ponta a numit-o si noi am dat-o jos pe Kovesi de la DNA. Eu sper ca toti cei care au facut rau sa dea socoteala".

Intrebat ce a discutat cu cei de la acele discutii surprinse in fotografii, Dragnea a evitat un raspuns concret: "Maior sa dea toate pozele. Pe canapeaua aia au stat multi".

Pareati ca erati destul de apropiati: "Ihi, i-am spus ca daca are poze cu noi imbratisati sa le dea".

21:53 - Intrebat de ce nu e insotit de toti membrii Guvernului, ca de obicei, Dragnea a spus, ironic, ca nu a vrut sa fie acuzat de plagiat.

21:52 - Intrebat de Marian Neacsu, Dragnea s-a enervat, spunand ca nu e el mana lui dreapta: "Sa nu mai acceptam ca cineva sa mai atace Guvernul, mai ataca un coleg de partid, mai lanseaza un proiect personal... Nu putem sa o ducem asa la nesfarsit".

Intrebat daca vor continua atacurile ce va face, Dragnea a spus ca CEx-ul va decide si ca nu i-a fost usor sa blocheze excluderea Gabrielei Firea.

21:51 - Despre Viorica Dancila: "Are sustinerea mea totala, are sustinerea partidului, cel putin declarata".

21:48 - Despre remaniere: "In ceea ce priveste remanierea, i-am consultat pe colegii mei cand este bine sa fie facuta si aproape in unanimitate au spus ca dupa referendum. Dna premier incepuse o evaluare, dupa referendum vom avea un CEx care va hotari cine va mai ramane in Guvern si cine nu. Ce este foarte important si o sa cer in mod imperativ la acel CEx, ca una din calitatile obligatorii pe care trebuie sa le aiba membrii Guvernului sa fie buna comunicare. Nu e un moft, e o obligatie a fiecarui membru al Guvernului.

Ministrii care se ascund, carora le e frica de presa, care nu pot face fata unei emisiuni la televizor, nu au ce cauta in Guvern. Eu nu ai vreau sa fiu purtator de cuvant al ministerelor".

21:47 - Dragnea spune ca a refuzat sa fie supusa la vot excluderea lui Firea, sperand ca de acum nu va mai auzi in spatiul public critici la adresa partidului.

21:46 - Dragnea se incurca si el in cifrele votului: "O precizare aritmetica pentru ca, totusi, sunt inginer. 56 de colegi au votat pentru sustinerea continuarii mandatului de catre mine, 8 voturi au fost impotriva si o abtinere a dlui Gabriel Petrea. Deci 56...sau nu...55...ma rog...", a lamurit Dragnea.

21:45 - Dragnea spune ca suspenda orice fel de alegeri interne pana dupa referendumul pentru "familia traditionala".

21:43 - Dragnea spune de ce crede el ca e in continuare dorit sef al PSD: "Nimeni poate nu va mai avea inconstienta mea sa fie ciuruit in asemenea hal si sa continue lupta cu acest monstru. Mi-am asumat si fac asta indiferent ce se intampla. Am discutat despre amnistie si gratiere. Le-am spus ca pe mine personal nu ma mai intereseaza. Vor sa o dea la Guvern sa o dea. Cand vor sa o dea e problema lor. Unii colegi din cei care ma criticau au tinut presiune luni de zile pentru a fi emisa aceasta ordonanta. Premierul Dancila a rezistat".

21:40 - Dragnea continua discursul. Prezinta un scenariu in care el de maine nu ar mai exista, dar toate modificarile pe care le aduce Justitiei vor continua sa isi faca efectele.

"In Romania discutam de stat de drept cand un studiu sociologic reprezinta proba pentru a condamna un om? N-am primit raspuns la aceasta intrebare".

21:31 - A iesit la declaratii Liviu Dragnea:

"Imi cer scuze la Mircea Badea, n-am reusit sa o inchei asa cum a propus el. S-au spus pareri, puncte de vedere, controverse, au discutat intre ei, unii colegi s-au completat, altii s-au contrat. Am urmarit putin din declaratiile unor colegi. Nu sunt de acord absolut deloc ca e prima sedinta in care se discuta serios in PSD. Sigur ca mi-as dori ca..." (Dragnea se intrerupe pentru ca jurnalistii s-au dus sa ii ia declaratii Vioricai Dancila)

Dragnea reia: "Avem un mandat destul de serios si responsabil din partea cetatenilor in 2016 pentru a duce la capat niste angajamente pe care ni le-am luat cu totii in ceea ce priveste un stat de drept in Romania. A fost un vot, la final, chiar daca unii au spus sa nu facem niciun vot. S-a spus prea mult, s-a mintit si manipulat prea mult in ultimele zile. In aceste zile majoritatea colegilor mei din CEx au avut intalnire cu organizatia in judete. Majoritatea dintre ei m-au sunat, au pus telefonul pe shpiker sa le spun cateva cuvinte si sa aud ce pareri au. Toti mi-au cerut sa nu carecumva sa renunt la functia de presedinte al partidului.

Nu vreau sa-i jignesc pe cei care mi-au cerut demisia. Unul dintre motive era ca am deschis prea multe fronturi: cu Iohannis, cu SRI, DNA, Ministerul Public, SPP si cu #rezist. Le-am zis ca niciodata nu o sa pot sa accept ca PSD sa redevina o unealta a acestui sistem odios. Am spus a doua zi dupa condamnare ca atata cat voi mai fi in aceasta functie o sa fac tot ce pot pentru a zdrobi acest sistem odios. Un coleg dintre cei care au iesit mai devreme mi-a spus ca a citit scrierile lui Sun Tzu, Arta Razboiului. Le-am citit si eu, de mai multe ori".

21:22 - A iesit la declaratii Codrin Stefanescu, secretarul general al PSD anuntand alte cifre in ce priveste votul. Stefanescu a spus ca au fost 64 de membri prezenti, 8 au votat impotriva, 55 pentru Dragnea.

Amintim ca Gabriela Firea anuntase ca mai multi membri fie au lipsit, fie au plecat inainte de vot, si ca in final 39 de social-democrati i-au dat votul de incredere lui Dragnea, in timp ce 10 i-au cerut sa faca un pas in lateral si a existat si o abtinere.

21:13 - Paul Stanescu a fost intrebat daca se asteapta sa fie remaniat dupa acest demers: "Daca CEx-ul spune sa plec, am plecat imediat. CEx-ul a dat girul, CEx-ul demite", a raspuns Stanescu.

21:12 - Gabriela Firea explica de ce numarul de voturi este mai mic decat numarul membrilor CEx: "Unii au absentat de la inceput, altii au plecat intre timp, fiind o sedinta foarte lunga".

21:11 - Intrebati daca se pune problema unui boicot al lui Dragnea la nivel parlamentar, Marian Neacsu si Gabriela Firea au dat asigurari ca nu se pune problema de asa ceva.

21:09 - Rand pe rand, Paul Stanescu, Adrian Tutuianu sau Marian Neacsu au reluat discursul ca demersul lor a fost unul benefic pentru partid si ca faptul ca ei au cerut ca Dragnea sa isi dea demisia de la conducerea PSD nu ii va impiedica sa lucreze cu el in continuare.

21:00 - A iesit la declaratii Gabriela Firea.

"Au fost opinii pro si contra demersului nostru de a da o declaratie comuna privind starea PSD. Primul castig al acestui CEx e acela ca a fost prima sedinta in care s-a dezbatut cu multa sinceritate, cu argumente logice, toate problemele care ne framanta. Nu a mai avut nimeni acea timorare care a existat pana acum. Desi a fost contestata, aceasta declaratie comuna a adus si un lucru bun partidului.

La finalul dezbaterilor de peste 8 ore dl Dragnea a suspus votului doar un punct din declaratia noastra, doar referirea la domnia sa. Au fost 10 voturi sa faca un pas lateral, 39 de voturi sa continue si o abtinere. S-a cerut excluderea mea, de catre dl primar de la Sectorul 5, fapt care nu a fost suspus dezbaterii si votului. Dragnea si Dancila nu au considerat oportun", a declarat Firea, la iesire.

20:53 - Surse citate de Digi24 sustin ca in CEx s-a cerut sa fie supusa la vot excluderea Gabrielei Firea, insa Dragnea ar fi refuzat.

20:44 - Apar si cifrele exacte ale votului. Astfel, 60 de lideri PSD au votat pentru Dragnea, 8 impotriva, si a existat si o abtinere. Reamintim ca, la inceputul sedintei Comitetului Executiv, Gabriela Firea avea alaturi 13 membri CEx.

20:33 - Liviu Dragnea a cerut votul de incredere al conducerii PSD si, cu o majoritate covarsitoare, l-a primit, informeaza Realitatea Tv, care precizeaza ca din sala s-a auzit si un ropot de aplauze. Surse citate de Antena3 spun ca doar 8 social-democrati au votat pentru demiterea lui Dragnea, asta desi tabara Firea numara, la pranz, 14 membri.

20:27 - Cateva momente tensionate sunt povestite jurnalistilor de unii dintre participantii la CEx. Unul i-a avut drept protagonisti pe Codrin Stefanescu si Paul Stanescu. Primul le-ar fi transmis nemultumitilor ca pot "sa isi bage scrisoarea undeva". Stanescu i-a reclamat limbajul si a amintit ca liderul PSD nu il tolera atunci cand acesta era indreptat impotriva sa, nu cu mult timp in urma, la episodul remanierii Guvernului Tudose. Liviu Dragnea a spus ca Stefanescu are tot dreptul pentru ca este unul dintre principalii comunicatori ai partidului in media.

Un alt moment a fost cand Gabriela Firea si Paul Stanescu ar fi lansat atacuri dure la adresa lui Dragnea, starnind o adevarata revolta, cu declaratii grele de ambele parti. "Se joaca cu cutitele pe masa. Este prima criza cu adevarat puternica cu care confrunta Liviu Dragnea in partid, pentru ca se spune lucrurilor pe nume", a declarat unul dintre liderii prezenti, pentru Stiripesurse.ro.

20:02 - Sedinta CEx se apropie de final. Se pare ca Liviu Dragnea sustine, de un sfert de ora, discursul sau in care raspunde, punct cu punct, scrisorii nemultumitilor, potrivit Antena3. La final se va ajunge la momentul deja cunoscut de ceva CEx-uri incoace, in care seful PSD ii intreaba pe cei prezenti "mai vreti sa fiu presedintele vostru?". Ramane de vazut cat de entuziast va mai fi "da-ul" rostit de baronii PSD.

19:42 - Digi24 anunta ca Dragnea a promis ca la finalul sedintei va tine un discurs lung si cuprinzator, in care le va raspunde celor din CEx la toate intrebarile si problemele ridicate.

19:30 - Daca la ora 18:00 liderii PSD primeau energie sub forma de covrigi si pateuri ca sa poata continua sedinta, o ora si jumatate mai tarziu mai marii social-democratiei romanesti s-au gandit ca au nevoie de forta si jurnalistii care stau de peste 7 ore la usa. Asa ca Anca Alexandrescu, seful departamentului de comunicare al PSD, a venit personal si le-a adus si ziaristilor covrigi, scriu cei de la G4Media.

19:05 - Digi24 anunta ca Dragnea insista ca CExul de azi sa se finalizeze cu un vot de incredere pe care nu-si face griji ca nu il va obtine, avand in vedere ca a purtat negocieri intense pana in ultima clipa pentru a-si asigura pozitia. Sursele televiziunii citate spun ca tabara nemultumitilor a strans doar 14 voturi, iar pentru ca lui Dragnea sa-i fie retras sprijinul este nevoie de minimum 35 de voturi.

18:58 - Intre timp, pe fondul acuzatiilor facute publice astazi de Parchetul General in dosarul violentelor din 10 august, reprezentanti ai tuturor partidelor de Opozitie cer demisia ministrului de Interne Carmen Dan. Subiectul nu a fost insa discutat in CEx pana la aceasta ora, si nici nu pare ca isi va face loc pe agenda social-democratilor. Totusi, functia de ministru de Interne pare ca a fost promisa de Dragnea mai multor lideri PSD, in schimbul sprijinului in CEx.

18:22 - Dragnea a iesit intr-o scurta pauza si a fost intrebat de jurnalisti ce se intampla in spatele usilor inchise si daca va mai fi luata astazi vreo decizie sau se amana. "Normal ca trebuie sa fie un vot", a raspuns Dragnea, insa nu a dat detalii ce decizie se va supune acestui vot.

18:00 - Au trecut deja 5 ore de cand liderii social-democrati transeaza in spatele usilor inchise soarta partidului si discutiile par departe de a se fi terminat. G4Media scrie ca in sala unde se desfasoara CExul au fost aduse pungi cu produse de patiserie si covrigi, pentru ca liderii PSD sa aiba forte sa mearga pana la capat.

17:43 - Nu doar ALDE s-a aratat nemultumit de ce se intampla in PSD, ci si UDMR. In timp ce social-democratii transeaza un nou razboi intern, liderul UDMR Kelemen Hunor a tinut o conferinta de presa in care s-a aratat nemultumit de toate guvernele PSD si a spus ca o remaniere a actualului Executiv este necesara.

"Eu nu am fost niciodata alegator PSD, nici membru, nici simpatizant, nici nu voi fi. Nu ma priveste. Pe mine ma priveste daca Guvernul merge bine sau nu, cum guverneaza ei, daca deciziile sunt corecte, sunt in interesul cetatenilor sau nu, nu ma intereseaza ce se intampla in interiorul PSD, e fix treaba lor.

Si eu as vrea sa vad o guvernare coerenta, corecta, buna, ceea ce nu am vazut de cand am plecat noi de la guvernare din Guvernul Ungureanu. Ma intreaba lumea daca sunt eu multumit cu Guvernul actual, nu am fost multumit nici cu Guvernul actual, nici guvermele precedente, ultimul Guvern de care am fost multumit a fost Guvernul Ungureanu", a spus Kelemen.

In ce priveste remanierea, UDMR cere ca ministrul Educatiei Valentin Popa sa plece din functie.

17:00 - Tabara anti-Dragnea a inceput ofensiva in CEx. Dupa ce Firea a cerut direct demisia sefului PSD, Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din partid, in timp ce Adrian Tutuianu a prezentat un sondaj de opinie in care PSD este la scorul prezentat in scrisoarea nemultumitilor, fara a spune, insa, cine a realizat sondajul, au declarat surse politice, informeaza Mediafax.

16:37 - Paul Stanescu ar fi spus si ca "e Anul Centenarului si e nevoie ca Legea Amnistiei si Gratierii sa fie data in acest an", reprosand conducerii PSD ca inca nu a facut acest "cadou" romanilor.

De cealalta parte, insa, Stiripesurse.ro sustine ca Viorica Dancila ar fi spus in CEx ca "sub nicio forma Guvernul Romaniei nu va emite un act normativ pentru reglementarea amnistiei si gratierii" si ca acest lucru va trebui sa se faca in Parlament.

16:30 - Deocamdata se discuta pe punctele din scrisoare, vorbind deja in cadrul reuniunii aproape jumatate din membrii CEx, anunta Mediafax.

16:00 - La 3 ore de la startul sedintei social-democratilor, in sfarsit se vorbeste si despre scrisoarea anti-Dragnea, adica motivul reuniunii lor. Cel care a inceput discutia despre "elefantul din camera" este Adrian Tutuianu, potrivit unor surse citate de HotNews.ro.

Pana acum, potrivit Antena3, si Gabriela Firea, si Paul Stanescu, doi dintre semnatarii scrisorii prin care au cerut demisia lui Dragnea, au atins tangential subiectul. Firea a spus ca e nevoie ca Liviu Dragnea sa faca pasul in spate, iar Paul Stanescu a criticat comunicarea pe care conducerea o are atat la nivelul partidului, cat si cu electoratul.

15:49 - In timp ce in CEx par ca lucrurile s-au calmat, pe holurile Parlamentului social-democratii sunt in fierbere. Deputatul PSD Catalin Radulescu a chemat jurnalistii sa le faca o scurta declaratie in care l-a amenintat pe Robert Negoita cu excluderea din partid, dar si ca o sa publice fotografii in care procurori DNA ar "manca la masa lui".

"Sa spuna de dosarul de evaziune fiscala de 20 de milioane de euro. Poate ca vrea sa si-l inchida intr-un fel anume si probabil ca de asta a iesit impotriva dlui Dragnea", a spus Radulescu.

Declaratia care l-a infuriat in asemenea hal pe "deputatul mitraliera" e cea facuta de primarul Setorului 3 in urma cu doua saptamani: "Oamenii care ies in Piata Victoriei sunt cei care au ramas fara speranta din cauza unor ticalosi care nu-si fac treaba. Si eu as iesi".

Acum Radulescu spune ca va cere ca in viitorul CEx Negoita sa fie exclus: "E zero barat, e prea mic pentru mine ca sa vorbesc eu cu el. A spus ca el nu e primarul PSD, ci al locuitorilor Sectorului 3. Adica el e ala emancipatu' si noi ticalosii. O sa-i dam ocazia acestui baietas sa mearga acolo (in Piata Victoriei, n.red.) in calitate de independent".

15:46 - Antena 3 spune ca discursul Vioricai Dancila in CEx nu a fost chiar pe placul lui Liviu Dragnea. Televiziunea citata sustine ca seful PSD ar fi vrut sa auda de la Dancila clar ca daca el va fi inlaturat, ea va pleca din fruntea Guvernului. In schimb, Dancila a spus ca ea vrea sa mearga cu guvernarea pana la capat, insa nu a conditionat-o de prezenta lui Dragnea in fruntea partidului.

15:08 - Digi24 anunta ca pana acum in CEx a vorbit Gabriela Firea, care a prezentat proiectele sale pentru Bucuresti. Si Liviu Dragnea ar fi luat cuvantul si a spus ca merge mai departe cu modificarile aduse legilor din domeniul Justitiei. De asemenea, si Viorica Dancila ar fi cuvantat in CEx. Ea nu s-a pozitionat in niciuna dintre tabere si a spus ca vrea sa ramana la sefia Guvernului.

15:00 - In timp ce PSD transeaza un nou razboi intern, partenerii de coalitie de la ALDE dau semne ca isi cam pierd rabdarea.

"In Parlament majoritatea nu este foarte stabila, este destul de la limita pentru ca foarte multi colegi parlamentari sunt ministri, mai sunt si absente pentru ca sunt deplasari sau probleme personale si de multe ori, unele legi au trecut la limita", a spus presedintele organizatiei judetene a ALDE Giurgiu, Toma Petcu, citat de Agerpres.

Petcu spune ca "PSD-ul sa inteleaga ca daca vor forta foarte mult lucrurile in acest CEx si vor ajunge la discutii care nu vor mai lasa loc de reconciliere si impacare, indiferent cine va castiga si cum va iesi votul din CEx, PSD va pierde, dar nu va pierde doar PSD, risca sa piarda si coalitia de guvernare si Romania pana la urma. (...) Daca astazi avem un castigator si un invins, cu siguranta cel care pierde este PSD si alianta PSD-ALDE", a mai spus Petcu.

14:50 - O noua sedinta a Comitetului Executiv ar putea avea loc saptamana viitoare, asa cum au propus unii membri in sedinta CEx de vineri, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, liderii PSD care nu se pozitioneaza clar pro sau anti-Dragnea doresc sa nu existe un vot in sedinta de azi si sa fie convocata o noua sedinta saptamana viitoare.

14:34 - Lia Olguta Vasilescu i-a spus in sedinta CEx Gabrielei Firea ca nu PSD si Guvernul au blocat proiectele Primariei Capitalei, transmite Mediafax.

De asemenea, Firea nu a cerut in sedinta CEx demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

Aceleasi surse citate de Mediafax precizeaza ca in sedinta s-ar putea da un "vot de incredere" pentru Liviu Dragnea.

14:08 - Va prezentam mai devreme situatia de la Mehedinti, unde mai multi membri ai organizatiei au venit in Parlament ca sa arate ca ei il sustin pe Liviu Dragnea, chiar daca liderul filialei cere demisia lui. Aceeasi situatie este si la Caras-Severin. Digi24 arata ca mai multi primari din aceste doua judete au fost adusi in Parlament de Catalin Radulescu, cunoscut drept "deputatul mitraliera", pentru a arata ca il vor pe Dragnea in continuare presedinte, desi ambii presedinti de organizatie au spus ca vor vota in CEx impotriva.

14:03 - Sedinta a inceput deja de o ora, insa nu au rasuflat pana acum informatii "pe surse" din interior, cum se intampla in trecut. Romania Tv sustine ca motivul ar fi ca toti participantii au fost pusi de Liviu Dragnea sa isi lase telefoanele la intrare.

13:45 - Multi lideri PSD prefera sa transmita mesaje neutre, declaradu-se impotriva demiterii lui Dragnea, dar si a excluderii nemultumitilor din partid.

"Eu am venit din partea organizatiei cu un mandat de continuitate, cu un mandat privind organizarea obiectivelor care s-au propus prin programul de guvernare, focalizarea guvernului pe ceea ce inseamna preluarea presedintie Consiliului UE. (...) Eu cred ca e gresit pusa aceasta intrebare pentru ca nici nu ai cum sa ceri plecarea presedintelui partidului. Ar fi un act de vointa personala pentru ca, stim cu totii, statutul PSD arata ca presedintele partidului este ales dintre membri si o validare a Congresului. Daca se va merge catre excluderi, eu unul nu voi vota pentru excluderea vreunei persoane din partid", a declarat presedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

13:37 - O alta nemultumita, Ecaterina Andronescu, a spsu, la Digi24, ca e nevoie ca Dragnea sa faca pasul inapoi, pentru modul in care a condus PSD.

Ea a facut apel catre toti cei care au nemultumiri sa si le exprima fara teama ca Dragnea ar putea totusi sa ramana in functie si astfel ei sa fie marginalizati.

13:25 - O situatie hilara are loc in Parlament. La usile salii in care se desfasoara deja sedinta CEx s-au strans mai multi membri ai organizatiei PSD Mehedinti. Ei sunt suparati ca presedintele lor, Aladin Georgescu, s-a pozitionat in tabara anti-Dragnea, asa ca au venit in Parlament si il asteapta la usa sa-i spuna ca ei il sustin pe Dragnea si acesta este mandatul pe care il are pentru votul in CEx.

13:14 - Primarul Sectorului 3 Robert Negoita, care e si vicepresedinte PSD, a venit la sedinta mai tarziu un pic si a stat de vorba cu jurnalistii. Relaxat, Negoita a spus ca sunt multe motive pentru care Dragnea ar trebui sa isi dea demisia: "Un partid nu inseamna un om, ar fi foarte grav sa fie asa".

Intrebat cine vine dupa Dragnea, in cazul in care va fi demis, Negoita a raspuns: "Asta e alta discutie, haideti sa ajungem in situatia asta".

El a facut si apel sa invete fiecare din ce se intampla acum si astfel sa aiba de castigat intreg partidul: "Nu cred ca e momentul de excluderi, ci de refectie. Haideti sa nu plecam de aici invinsi toti, ci cu totii castigatori. Daca nu suntem capabili sa invatatm si pornim iar pe razmerite si razbunari, pierdem cu totii".

Foto: Hepta.ro

13:03 - A inceput sedinta CEx, cu o jumatate de ora intarziere. Dragnea s-a indreptat catre sala in care are loc sedinta insotit de Viorica Dancila, dar si numerosi membri ai Guvernului si lideri ai partidului.

Intrebat daca vrea sa ii excluda pe semnatarii scrisorii in care i se cere demisia, Dragnea a spus "categoric, nu".

Foto: Hepta.ro

13:00 - A simtit nevoia sa intervina si Liviu Plesoianu, chiar daca nu este membru CEx si nu are drept de vot. El vine cu un nous scenariu din categoria "filme cu spioni".

"Cine citeste scrisoarea marilor reformatori fara a sti despre ce este vorba va jura ca e redactata de Barna de la USR, de Orban de la PNL, de Ciolos de la Habar-n-am-cum-ii-zice, de Badita-in-chiloti, de Macovei, de Werner, de Dogioiu s.a.m.d.", scrie Plesoianu pe Facebook.

12:54 - PSD Valcea a transmis un comunicat inainte de CEx in care cere "unitate, respectarea intru totul a Statutului PSD si sustinerea programului de guvernare". "Daca PSD se rupe, tara se rupe", sustine presedintele PSD Valcea, Constantin Radulescu, care considera ca scindarea partidului ar insemna "pierderea guvernarii si anularea programului de guvernare si a efectelor sale".

12:46 - Liderul PSD Buzau Dumitru Buzatu a venit la Parlament sa participe la CEx. A raspuns evaziv la intrebarile jurnalistilor, dand de inteles ca inca asteapta sa vada incotro se inclina balanta.

12:44 - Deputatul PSD Catalin Radulescu a venit sa vorbeasca cu jurnalistii, desi el nu e membru CEx si nu are niciun cuvant de spus in batalia care se da azi.

"Sunt un om care il sustine pe presedinte, cum o sa-l sustina peste 70-80% dintre cei prezenti, iar ceilalti sa justifice deficitul de imagine pe care ni l-au facut", a spus "deputatul mitraliera", precizand ca daca ar fi dupa el ar fi exclusi din PSD cei care i s-au opus lui Dragnea.

12:33 - A luat cuvantul si vicepremierul Paul Stanescu si a tinut sa conteste iar acuzatiile ca ar fi parte din "statul paralel".

"Daca eu oi face parte din statul paralel, trebuie sa mergem in alta parte... Nimeni nu va pleca din partid, chiar daca se va incerca o excludere sau alta. Sustinem tot ce spunea dna primar general, singura discutie e cea de management la conducerea politica", a spus Stanescu, insistand ca solutia in CEx nu tine de "armetica" (sic!).

Printre cei care au fost la intalnirea cu Firea si Stanescu se numara Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, Adrian Tutuianu, Niculae Badalau, Ioan Dirzu, Gabriel Petrea, Marian Neacsu, Robert Negoita sau Rodica Nassar.

12:27 - Gabriela Firea s-a aratat convinsa ca miza acestui CEx este excluderea sa din partid, dar si remanierea a doi ministri, despre care spune ea ca au devenit incomozi pentru Liviu Dragnea: ministrul Dezvoltarii Paul Stanescu si ministrul Justitiei Tudorel Toader (propus de ALDE).

"Cred ca miza de azi e excluderea mea, pentru ca am avut curajul sa spun ca dl Dragnea nu-si mai respecta angajamentele luate fata de romani si de bucuresteni. O alta miza importanta e sa fie remaniati 2 ministri foarte importanti care au inceput sa-l incomodeze: dl Stanescu si ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Daca la asta am ajuns, la executii politice, executii publice, linsaj, pentru ca am avut curajul sa avem alte pozitii, eu cred ca nu e un sens bun in care merge partidul", a spus Firea.

Ea a adaugat ca niciunul dintre cei din tabara antiDragnea nu vrea sa paraseasca PSD, nici sa-si faca alt partid, ci doar ca Liviu Dragnea sa faca pasul inapoi.

Foto: Digi24

12:26 - O intalnire inainte de CEx a avut-o si tabara antiDragnea. Ei au stat apoi de vorba cu jurnalistii.

Cea care a luat cuvantul a fost Gabriela Firea, cea care a starnit razboiul cu Liviu Dragnea.

"Nu va este teama sa vorbiti cu noi?", i-a intrebat Firea ironic pe jurnalisti.

"Se spune despre noi ca suntem pucisti, ceea ce inseamna ca vrem sa preluam puterea dupa o baie de sange", a adaugat primarul general al Capitalei, precizand ca a venit cu pistoale de jucarie la ea: "Sa-i arat domnului Dragnea ca suntem pasnici".

12:15 - Nu doar soarta lui Dragnea se hotaraste azi in CEx. Secretarul general adjunct al partidului, Codrin Stefanescu, a declarat pentru Mediafax ca in cadrul sedintei va fi stabilit si sloganul pe care PSD il va folosi in campania pentru referendumul pentru "familia traditionala".

"Vor fi doua tipuri de mesaje. Un mesaj standard, la nivel national, in care vom vorbi despre traditii, Coalitia pentru Familie, Biserica, de ce sustinem noi acest referendum, de ce le cerem romanilor sa iasa la vot.

Al doilea tip de mesaj va fi unul regional, pe specificul judetului respectiv, pentru ca unul este mesajul in Tara Oasului, altul este in Dobrogea", a explicat social-democratul.

11:58 - Un mesaj inainte de CEx a transmis fostul presedinte PSD Victor Ponta, care le spune fostilor colegi ca un lider adevarat renunta la functie atunci cand pune in pericol partidul, sustinand ca de aceea el si-a dat demisia in 2016, cand era inculpat DNA.

"Cel care isi duce la dezastru Partidul pentru propria lui functie si pentru propriul interes este doar un sacal venit sa fure ceva ce nu ii apartine! Daca lui Liviu Dragnea i-ar pasa catusi de putin de PSD si de oamenii care au votat/daca i-ar pasa de bunul mers al tarii/daca i-ar pasa de colegii lui pe care ii pune sa se lupte azi intre ei - ar demisiona!

Daca insa azi Dragnea cumpara voturile din CEx oferind functii si contracte de la Guvernul Dancila - vom avea un haos si un dezastru generalizat! Daca CEx ul PSD nu poate sa elibereze tara de Gasca lui Dragnea - atunci o vom face noi, cei de la ProRomania!", a scris Ponta pe Facebook.

11:47 - Au ajuns la Parlament si ministrul de Interne, Carmen Dan, si ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

11:43 - Viorica Dancila a ajuns la Parlament si s-a dus direct in biroul lui Liviu Dragnea, insa nu a facut niciun fel de declaratii: "Mesajul meu il voi da in CEx".

11:40 - La aceasta ora, in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor au venit peste zece lideri PSD cu drept de vot in CEx al partidului. Mediafax transmite ca printre ei se numara Vasile Gliga (Mures), Felix Stroe (Constanta), Dorel Caprar (Arad), Florin Carciumaru (Gorj), Doina Pana (Bistrita-Nasaud), Gabriel Zetea (Maramures), Adrian Gadea (Teleorman), Bogdan Trif (Sibiu), Marian Oprisan (Vrancea) si Dan Nica (Galati).

11:36 - Liviu Dragnea a ajuns la Parlament, insa nu a dorit sa discute cu jurnalistii: "Vorbim dupa CEx".

11:14 - Intrebat daca i s-a propus functia de premier, Marian Oprisan a replicat: "Eu am un juramant pe care l-am depus fata de cetatenii judetului Vrancea si nu voi accepta niciun fel de functie in perioada asta".

Liderul PSD Vrancea a fost intrebat si despre fotografia publicata joi de Victor Ponta. "Pe vremea aia Ponta era premier (...) Acolo era un eveniment oficial. Era o intalnire oficiala in care s-au retras pe o canapea sa fumeze si sa bea o cafea si sa mai discute. Oamenii care participa in calitate de demnitari la evenimente publice discuta despre tot felul de lucruri, despre vreme. Cred ca au discutat despre cum a primit Maior distinctia de la ambasada Frantei", a spus acesta.

Intrebat si despre condamnarea lui Liviu Dragnea, acesta le-a transmis jurnalistilor: "Eu, Marian Oprisan, nu recunosc condamnarea lui Dragnea!".

11:03 - Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a subliniat ca miza nu este plecarea lui Liviu Dragnea, ci stabilitatea tarii.

"Cred ca nu s-a asteptat nimeni la mine sa administrez o lovitura partidului care reprezinta cu siguranta doar interesele oamenilor din Romania si ale Romaniei. Repet. Miza nu este ramanerea sau plecarea lui Liviu Dragnea.

Miza o reprezinta Romania, programul de guvernare, stabilitatea tarii si faptul ca odata si odata trebuie sa ne ridicam din genunchi, iar resursele tarii sa nu mai fie ale strainilor. Normal este sa vorbesti in interiorul partidului. Stiti foarte bine ca nu mor de dragul lui Liviu Dragnea si ca atunci cand am avut ceva de spus, am spus-o in interiorul partidului", a declarat Marian Oprisan, presedinte PSD Vrancea.

Acesta i-a criticat dur pe contestatarii din partid:

"Nu poti sa vii dintr-o data peste noapte, dupa ce nu ai deschis gura niciodata in organismele statutuare ale PSD, in CEx, nu poti sa vii dintr-o data si sa scrii o scrisoare, sa te adresezi membrilor PSD si cetatenilor Romaniei cu probleme strict interne ale PSD. (...) Colegii care nu inteleg ca problemele se discuta intai in interiorul partidului, pentru ca PSD e cel mai mare partid al tarii, trebuie sa te gandesti ca daca introduce o criza in partidul de guvernamant, atunci trebuie sa te gandesti si la cursul euro-dolar, la bursa, la romani. Este cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului nostru".

10:35 - Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la "ratiune si unitate" in PSD, inaintea sedintei CEx, spunand ca principala procupare a social-democratilor trebuie sa fie actul de guvernare.

"Colegii mei spun ca este o greseala ca se vorbeste acum prea putin in spatiul public de proiecte reale de tara. De aceea, echipa PES activists Romania considera ca Partidul Social Democrat trebuie sa vorbeasca mai mult despre societate. Principala noastra preocupare trebuie sa fie actul de guvernare cu scopul de a oferi solutii la problemele reale cu care se confrunta cetatenii in fiecare zi. Tocmai de aici poate aparea totusi o cale spre consens. Aceasta cale nu presupune inactiune", a transmis Victor Negrescu.

10:34 - Doina Pana, vicepresedinte PSD si fost ministru al Apelor, a declarat ca nu este usor de lucrat cu Liviu Dragnea, dar ca trebuie sa fie observate lucrurile bune care s-au intamplat sub conducerea sa.

"Sunt vicepresedinte ales pe regiunea de Nord-Vest. (...) Aseara ne-am intalnit nu numai regiunea de Nord-Vest, ne-am intalnit cu Transilvania, si cu trei exceptii, cu trei voturi vreau sa spun din 22, toate sunt pentru a ne continua treaba cu domnul Dragnea la conducerea PSD. (...) Exceptand trei voturi din Transilvania, restul sunt pentru a ne continua. Este domnul Mocioalca de la Caras-Severin, de la Timis si parca Alba. Atat timp cat Guvernul merge bine, Parlamentul merge bine, de ce sa iesi public?", a afirmat Doina Pana.

"Ce ne-a apucat?", a exclamat Pana.

Intrebata cum va iesi PSD din acest conflict intern, Pana a raspuns: "Eu zic ca ce nu te omoara te intareste si cred ca partidul va iesi intarit, chiar daca unii vor avea nemultumiri.

Credeti ca eu 14 de ani de cand sunt in partid nu am avut nemultumiri? Nu e usor de lucrat cu Liviu Dragnea, dar in acelasi timp nu poti sa derulezi tot ceea ce s-a intamplat cu PSD de cand el il conduce. Deci noi am castigat cu un scor zdrobitor. Va dati seama ce frustrari are Dragnea cand castiga alegerile cu un program pe care l-a coordonat si nu poate fi prim-ministru?", a adaugat fostul ministru al Apelor.

10:29 - Organizatia Femeilor Social Democrate, condusa de Rovana Plumb, membru CEx, este alaturi de Liviu Dragnea si a transmis, vineri dimineata, ca isi exprima dezacordul total fata de orice tentativa de destabilizare a PSD.

"Organizatia Femeilor Social Democrate considera ca, indiferent care sunt nemultumirile celor care pun partidul intr-o astfel de situatie vulnerabila, acestea nu pot fi mai importante decat asteptarile si sperantele milioanelor de romani care ne-au acordat incredere la alegerile din 2016 si ne-au dat sansa de guverna pentru urmatorii 4 ani. Drept urmare, femeile social democrate solicita tuturor colegelor si colegilor din partid sa inceteze imediat atacurile impotriva PSD si a conducerii sale", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de femeile PSD.

***

Sedinta de vineri are loc in contextul in care miercuri a fost facuta publica o scrisoare, semnata de trei lideri PSD, prin intermediul careia se solicita demisia lui Dragnea din functiile de presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor.

Documentul este semnat de Gabriela Firea, Adrian Tutuianu si Paul Stanescu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o prima reactie, el spunand ca a inteles din aceasta "epistola" ca "partidul trebuie sa se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP si cu partidele de opozitie". El a sustinut ca, in calitate de presedinte al PSD, "nu va duce partidul sa devina o unealta a acestor institutii".

Vezi si Cum arata fronturile in PSD si ce carti mai poate juca Dragnea

De altfel, Dragnea a declarat luni, intrebat daca este dispus sa faca un pas in spate din fruntea partidului, ca functia "nu se ia cu japca, se ia prin vot, printr-un vot masiv, si nu poti sa o tranzactionezi ca la piata".

Dupa aparitia scrisorii, PSD s-a impartit in tabere. Tabara antiDragnea, cea a disidentilor, care a castigat destul teren in ultimele zile. Iata doar cativa social-democrati care si-au aratat sprijinul fata de demersul lui Firea, Tutuianu si Stanescu:

De partea cealalta se situeaza mai multe organizatii din tara care au transmis public mesaje de sustinere a sefului PSD: "Toti participantii la sedinta au hotarat sustinerea presedintelui Liviu Dragnea la conducerea PSD pentru binele romanilor, binele Romaniei si aducerea la indeplinire a programului de guvernare", anunta PSD Mures, prin vocea presedintelui de organizatie Vasile Gliga.

Vezi si Reactii diverse in PSD dupa scrisoarea anti-Dragnea: Trebuie sa punem cruce nemultumirilor in CEx

Iata si mesajul transmis de Bihor: "Primarii PSD Bihor constientizeaza legimitatea actualei conduceri a Partidului Social Democrat, ca atare, toate parerile exprimate au fost pentru respingerea cererii de demisie a presedintelui PSD, domnul Liviu Dragnea. Acesta a fost mandatul incredintat presedintelui organizatiei judetene, domnul Ioan Mang, pentru a fi transmis, ca atare, in cadrul sedintei de vineri a Comitetului Executiv National".

Botosaniul trece si el in banca guvernarii: "in unanimitate s-a votat ca toti parlamentarii PSD sa sustina conducerea partidului si deciziile acesteia privind votul din Parlament", transmite Doina Federovici, sef de filiala, intr-un mesaj in care se ocupa si de reglarea conturilor cu deputatul disident Razvan Rotaru.

In fine, mai sunt si cativa social-democrati care vor lua o decizie la "fata locului", printre acestia numarandu-se, printre altii, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CEx PSD demisie Dragnea, #scrisoare demisie Dragnea , #presedinte PSD