Sindromul de politruc

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 07:16
3888 citiri
Sindromul de politruc

Nu stiu ce l-a indemnat pe domnul Dragnea sa faca evaluarea ministrilor, tocmai intr-un moment cand premierul - cel indreptatit s-o faca - este multumit de felul cum merg lucrurile in guvern.

Atunci de ce mai evaluam? Numai ca sa ne aflam in treaba? Zvonurile spun ca sefului PSD ii trebuie o bombita, o fumigena, ceva din care sa reiasa ca se implica, e activ si ca, fara el, tara s-ar prabusi.

Ca sa se dea mare, isi incordeaza muschii catre primul ministru, cu scopul vadit de a-l surclasa, de a-i demonstra cat de mare e partidul, cat de urias e liderul, cat de mic e guvernul si cat de pitic premierul. Replica domnului Grindeanu am inteles-o dintr-o recenta declaratie:

"Evaluarea pe care o fac eu ca premier asupra echipei guvernamentale o sa o prezint cand simt ca se depaseste de catre unii componenti ai acestei echipe o anumita linie si o sa o discut cu liderii coalitiei."

Observati nuanta? Cred ca aceste cuvinte trebuie talmacite cam asa: numai eu fac evaluarea echipei guvernamentale, iar rezultatul il prezint tot eu liderilor coalitiei, cu care voi discuta numai atunci cand voi simti ca se depaseste o anumita linie.

Excelent, bravo, domnule Grindeanu. Toata stima, felicitari. Corect. Prim ministrul Romaniei a fost investit de majoritatea parlamentara, pus in scaun cum s-ar zice. Punct. De aici incolo majoritatea trebuie sa-si vada de treaba ei, iar prim ministrul de treaba lui. Nicio lege nu prevede ca in acest timp trebuie sa-l deranjeze cineva.

Daca, totusi, cineva se baga in vorba neintrebat si il deranjeaza - gandesc eu - acela nu face un serviciu nici interesului national, nici bunului mers al guvernarii, ci numai propriului sau interes meschin, acela de a se fali ca tremura toti, atunci cand el se zburleste la ei.

Caci, daca o luam dupa Constitutie, misiunea prim ministrului si a guvernului sau nu este conditionata de evaluari sau remanieri initiate de altii, ci numai de el insusi, cel care guverneaza asa cum crede de cuviinta si raspunde pentru ceea ce face in fata Parlamentului. Atentie: nicaieri in Constitutie nu scrie ca raspunde in fata partidului sau a coalitiei.

Sigur ca respectiva coalitie, fiind majoritara, poate rasturna guvernul cu premier cu tot, dar daca n-o ajuta Opozitia cu o motiune de cenzura - si nu e momentul! - coalitia si-ar da cu dreptu-n stangu' prezentandu-si singura in Parlament o asemenea motiune de cenzura.

Amestecul in actul de guvernare a sefului PSD sau celui de la ALDE mi se pare o imixtiune cu atat mai nepermisa, cu cat creaza valuri care distrag atentia oamenilor de la adevaratele probleme ale tarii. Este o mare fumigena, facuta sa dea iluzia ca, desi lucrurile merg bine, noi ne zbatem sa mearga si mai bine.

De altfel, ma intreb - poate retoric - cum se pregateste inginerul mecanic Dragnea sa-l evalueze pe ministrul Justitiei, profesor universitar si doctor in drept? Cum ii va evalua pe ministrul Finatelor, al Economiei, al Energiei, Transporturilor, Cercetarii, Culturii si altele?

In opinia mea, domnul Dragnea n-are treaba nici cu cultura, nici cu cercetarea, nici cu dreptul sau finantele. Asa cum a afirmat-o chiar dansul candva, isi va evalua oamenii numai din punct de vedere politic, domeniu unde nu contesta nimeni ca se pricepe. Intr-un limbaj ajuns desuet, asta se numeste treaba de politruc.

Poate ca domnul Dragnea nu stie prea multe despre politrucii de altadata, dar in opinia mea, simte o anumita nostalgie pentru vremurile cand acestia taiau si spanzurau atat la figurat, cat si la propriu. In fosta Uniune Sovietica, ei aveau rolul permanent de a-si "evalua" colegii, astfel incat in urma evaluarii, unii ajungeau la "munca de jos", altii la "reeducare", iar altii chiar si in Gulag.

Daca astazi liderul PSD, cel al ALDE sau amandoi, simt nevoia de evaluari, cred ca a sosit tocmai bine momentul sa-si evalueze programul de guvernare, despre care inca nu stim daca este sustenabil sau nu.

Recent, am aflat ca nu s-a prevazut in program inlocuirea si completarea parcului de ambulante la nivel national, ceea ce ar putea pune in pericol viata cetatenilor. Cine va evalua situatia?

Zilele trecute, presa relata ca absorbtia de fonduri europene in trimestrul I 2017 a fost de 800 de ori mai mica decat cea din acelasi trimestru 2016. Asta cine o mai evalueaza?

Am impresia ca domnii Dragnea si Tariceanu nu se pregatesc sa evaluze situatia nemultumitilor la Legea salarizarii, nici a celor 200.000 copii din Romania care se culca flamanzi, nici faptul ca in tara noastra se inregistreaza cea mai mare inegalitate dintre saraci si bogati, tot tara noastra are cei mai multi analfabeti din Europa (6% din populatie semneaza "cu degetul"), nici situatia din spitale, unde colcaie gandacii, misuna soarecii, lipsesc medicamente, nu functioineaza aparatura. Nu mai vorbesc de acele scoli, unde copiii isi fac nevoile la groapa din spatele cladirii.

Nu mai continui. Cand aud de toate acestea si le compar cu viata de lux a liderului social democrat evocata recent de maestrul Rebengiuc, ma apuca un fel de dezgust - vorba lui Toparceanu - incomensurabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Liviu Dragnea evaluare ministri, #Sorin Grindeanu evaluare ministri , #presedinte PSD