Ziare.com

Cum a ajuns Dragnea cel mai puternic politician din Romania si cine l-ar putea lasa pe Iohannis fara cea mai importanta competenta - Interviu

de Camelia Badea
Vineri, 09 Martie 2018, ora 16:39

   

Cum a ajuns Dragnea cel mai puternic politician din Romania si cine l-ar putea lasa pe Iohannis fara cea mai importanta competenta - Interviu
Cine controleaza Curtea Constitutionala controleaza nelimitat legislatia, iar in acest moment "PSD pare sa influenteze deja Curtea Constitutionala", spune Constantin Valentin, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, care subliniaza si ca presedintele Romaniei este "fara indoiala" cel care decide daca il revoca sau nu pe procurorul sef al DNA.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Constantin Valentin, specialist in drept constitutional, explica de ce ar fi jenant pentru Romania sa apeleze la Comisia de la Venetia in cazul Legilor Justitiei si atrage atentia ca, dupa promulgarea lor, vom vedea "care dintre mecanismele echilibrului de putere dintre presedinte si Parlament au fost modificate, care este intensitatea schimbarilor si in ce masura s-au modificat intre timp interesele sau mizele de astazi".

In ceea ce priveste comisiile parlamentare de ancheta, ele nu conduc la "mari revelatii" si nici la raspundere juridica, dar sunt folosite de putere "fie ca instrumente de negociere, fie ca instrumente de propaganda politica", spune prof. Valentin.

Pe de alta parte, acesta nu crede ca PSD-ALDE ar avea un "interes serios" sa il suspende pe presedintele Iohannis, dar se intreaba care ar fi imaginea publica a presedintelui, daca CCR l-ar lasa fara cea mai importanta competenta, aceea de a reprezenta Romania la Consiliul European.

In opinia sa, dupa congresul de sambata, PSD va avea o structura de tip militar, in care conducerea centrala va fi singura care va conta. "Dl Dragnea nu are rivali de talia sa nici in propriul partid, nici pe scena politica", mai spune prof. dr. Constantin Valentin in interviul acordat Ziare.com, in care explica de ce a ajuns liderul PSD atat de puternic si cum ar putea pierde el, totusi, puterea.

De ce credeti ca a fost organizat acest congres al PSD acum, daca nu e pusa in discutie pozitia liderului, doar a celor din esalonul doi?

PSD a trecut printr-un proces de centralizare politica, care prin Congresul de sambata probabil ca s-a incheiat. Cred ca in acest moment conducerea centrala e singura care conteaza in partid. Liderii locali, cei innobilati in limbajul comun al presei (baronii - n.red.), fie au disparut, fie au fost redusi la puterea lor nominala.

Congresul este important pentru ca are ca scop cresterea coeziunii si a disciplinei in partid. PSD va avea o structura de tip militar, pregatita pentru bataliile politice pe care le anticipeaza.

Una dintre bataliile duse in acest an de majoritatea PSD-ALDE a fost cea cu "statul paralel". Cum sa intelegem atacurile repetate la adresa DNA, SRI, SPP si numeroasele comisii parlamentare infiintate in ultimul an pentru anchetarea lor?

Atacurile sunt determinate de un amestec de calcul politic rece al unora si de resentimente ale altora. Daca in materie economica este mai dificil sa formulezi strategii, in legatura cu institutiile pe care le-ati amintit, cred ca PSD-ALDE are o strategie.

Comisiile parlamentare de ancheta sunt structuri elastice. Activitatea lor nu conduce in mod obligatoriu nici imediat, nici mediat, la un rezultat, adica nu conduce la raspundere juridica.

Declaratiile pe care le culeg membrii comisiilor nu ating niciodata o masa critica. Dar pot fi, totusi, utilizate fie ca instrumente de negociere, fie ca instrumente de propaganda politica.

In fine, este putin probabil ca activitatea lor sa conduca vreodata la mari revelatii, eventual pot sa conduca la niste confirmari. Cred ca acestor comisii li se aplica celebra lozinca a manifestantilor anti-FMI: "prea putin, prea tarziu".

Cum vi s-au parut argumentele lui Tudorel Toader pentru revocarea sefei DNA si reactia Sectiei pentru procurori a CSM? Cine decide, potrivit Constitutiei, revocarea procurorului sef al DNA, pentru ca a existat o vie dezbatere pe aceasta tema?

Dl Tudorel Toader nu poseda niciun instrument institutional efectiv care sa dea un continut "autoritatii" de care vorbeste art. 132 (1) din Constitutie.

Prin urmare, ministrul a expus un mix de argumente care apartin mai mult comentatorilor, specializati sau nespecializati, decat functionarilor superiori. S-a vazut ulterior ca publicul astepta un raport, si nu o dizertatie impartita pe puncte sau un manifest politico-juridic.

Reactia Sectiei pentru procurori era previzibila. Constitutia nu se ocupa de revocarea procurorului sef DNA. Materia revocarii procurorului sef al DNA este o materie legislativa, iar cel care decide este fara nicio indoiala presedintele.

Credeti ca acest conflict PSD-ALDE vs DNA se reduce doar la cateva persoane sau e mai amplu? Ce urmeaza?

Conflictul la care va referiti este, asa cum am sugerat, bazat pe calcul politic. Pe de-o parte, trebuie satisfacute asteptarile grupului de suporteri, pe de alta parte, lipseste miza, deoarece mandatul procurorului sef DNA se apropie vertiginos de sfarsit. Dupa promulgarea asa-numitelor "Legi ale Justitiei", se va putea observa care dintre mecanismele echilibrului de putere dintre presedinte si Parlament au fost modificate, care este intensitatea schimbarilor si in ce masura s-au modificat intre timp interesele sau mizele de astazi.

PSD-ALDE spera sa obtina macar ceva mai multa deferenta din partea conducerilor institutiilor. In plus, nu trebuie uitat ca aceasta alianta politica poate modifica oricand designul institutional al unor organe ale statului. Cine controleaza Curtea Constitutionala controleaza nelimitat legislatia.

Pentru ca ati mentionat Legile Justitiei si CCR, reamintiti-ne care este rolul institutiei Avocatul Poporului. Cum ar trebui sa se manifeste Victor Ciorbea, atat de contestat in strada, si cum o face de fapt?

Avocatul Poporului are ca atributie de baza rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Mai poseda o lista lunga de atributii, printre care exista una care il poate transforma in actor politic: competenta de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgare si competenta, mai importanta, de a putea sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

Nu am urmarit manifestarile dlui Victor Ciorbea, cu exceptia uneia. Atunci parea sa fi iesit din neutralitatea politica pe care o presupune functia.

Cine poate sesiza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei, cand si cu ce rezultat?

Comisia de la Venetia este un conclav de juristi ale carui opinii sunt pur consultative. Pentru cunoscatori, Comisia nu reprezinta o autoritate epistemica in sens tare. Este insa jenant sa apelezi la Comisie. Asta inseamna ca nu ai in tara ta cu 30 de facultati de drept acreditate juristi capabili sa exprime opinii juridice convingatoare.

Credeti ca ne indreptam catre o suspendare a presedintelui Romaniei, exista motive? Si ce sanse are Klaus Iohannis la o cariera internationala, asa cum se zvoneste?

Puterea actualului presedinte al Romaniei este diminuata, daca o comparam cu puterea pe care a avut-o predecesorul sau in cel de-al doilea mandat. Cea mai importanta competenta a presedintelui, aceea de a reprezenta Romania la Consiliul European, nu rezulta din normele juridice aplicabile reprezentarii la Consiliu, ci este un cadou pe care Curtea Constitutionala l-a facut dlui Traian Basescu, un dar pe care actualul presedinte l-a mostenit si pe care aceasta Curte Constitutionala il poate revoca oricand, printr-un simplu reviriment de jurisprudenta.

Imaginati-va care ar fi imaginea publica a presedintelui daca nu ar mai poseda aceasta competenta.

Nu vad niciun interes serios al PSD-ALDE care sa conduca la suspendare.

Daca dl Klaus Iohannis are sanse la o cariera internationala? Nu cred ca este o varianta probabila, nu este insa nici una imposibila.

Ce semnal a transmis Comisia Europeana prin vizita lui Frans Timmermans la Bucuresti?

Din perspectiva Comisiei Europene, vizita dlui Frans Timmermans este un succes. Cred ca dl Frans Timmermans si-a asigurat colegii din Comisie ca Romania nu o va lua pe urmele Ungariei sau ale Poloniei.

Romania nu are un partid care sa doreasca sa livreze Europei teorii politice iliberale. Atunci cand iese din front, Romania cauta scuze si se explica, nu acuza si nu cere explicatii.

Revenind la congresul de sambata al principalului partid de guvernamant, cum a ajuns Liviu Dragnea cel mai puternic politician din Romania?

Comparat cu toti liderii pe care i-a avut PSD pana acum, dl Liviu Dragnea este cel mai indatorat propriilor talente si capacitati. Ca sa folosesc limbajul lui Max Weber, este un lider birocratic si nu unul charismatic. Este, de fapt, primul lider birocratic al PSD. Daca ar trebui sa il compar cu alti lideri politici locali, as spune ca seamana, pana la un punct, cu dl Vasile Blaga.

Dl Liviu Dragnea a intors in partid, in favoarea sa, situatii dintre cele mai dificile. Atat dosarul penal in care a fost condamnat, cat si cel aflat pe rol il prezinta propriului partid ca pe un lider care a suferit consecintele devotamentului pentru acest partid.

Primul dosar penal se refera la infractiuni comise pentru a castiga un referendum, iar al doilea se refera la o practica ilicita, care presupun ca este raspandita in viata politica, aceea de a finanta ilicit resursele umane necesare activitatilor de partid.

In fine, dl Dragnea le este pur si simplu superior rivalilor pe care i-a epurat. Nu am observat sa fi sacrificat pana in prezent mari valori ale partidului.

De-a lungul timpului, dl Dragnea a cultivat o multime de relatii care i se pareau folositoare. Fara indoiala ca principala calitate a unui organizator este capacitatea de a cultiva relatii politice si sociale puternice si stabile. Cred ca dl Liviu Dragnea, pe care, e momentul sa o spun, nu il cunosc, este produsul acestui savoir faire.

Are Liviu Dragnea adversari reali sau opozitie in propriul partid, sau tot spectacolul face parte dintr-o strategie de comunicare politica (episoadele Grindeanu, Tudose, mai nou Firea), prin care PNL si USR sunt cu totul anihilate?

Liviu Dragnea nu are in partid nici opozitie, nici adversari care ar trebui sa fie luati in considerare. Apar sporadic ostilitatile determinate de pierderi personale, suferite de membri prin modificarea "ikebanei de partid".

Nu cred ca PNL si USR sunt afectate de strategiile de comunicare politica ale PSD. Aceste partide nu sunt, cel putin in acest moment, competitori redutabili pentru PSD.

Cum ar putea fi inlaturat democratic de la putere Liviu Dragnea?

Dl Dragnea nu are rivali de talia sa nici in propriul partid, nici pe scena politica. Stabilitatea sa politica depinde de soarta propriului partid. Cred ca prima batalie serioasa se va da la alegerile parlamentare.

Din aceasta perspectiva, criza cronica de cadre este un risc pentru PSD, asa cum este un risc pentru toate partidele politice din Romania.

Nu cred ca dl Liviu Dragnea doreste sa ajunga presedinte. Daca da, atunci inseamna ca ma insel in ceea ce il priveste.

Cea mai ambigua dintre pozitiile publice ale dlui Liviu Dragnea este cea legata de familia fostului monarh. Aici, instinctul politic al dlui Tudose mi se pare ca a functionat mai bine.

Cat de performant este aparatul de propaganda al PSD, televiziunile, site-urile asociate? Credeti ca acest aparat este toxic pe termen lung?

Nu cred ca aparatul de propaganda al PSD este performant. Performanta, atata cat exisa, apartine partidului. In materie de activitati, PSD partajeaza cu celelalte partide politice din Romania credinta in rolul taumaturgic al legiferarii. Evident ca este mai usor sa compui legi sau ordonante, decat sa construiesti institutii puternice. Legile sunt asadar produse usor de obtinut, in orice caz, aproape intotdeauna produse experimentale.

Insa ele mentin interesul presei fata de partid si il plaseaza intr-o zona de vizibilitate.

In ce priveste institutiile, pana la confruntarea cea mai importanta cu electoratul PSD, mai are la dispozitie doi ani si jumatate. Pana atunci, utilizand competentele de numire pe care le poseda Guvernul si Parlamentul, PSD va incerca sa obtina cat mai multa influenta in institutii. Si nu va incerca sa le reformeze decat sub conditia ca nu le poate influenta.

In acest moment, PSD pare sa influenteze deja Curtea Constitutionala.

Daca este atat de puternica si fara rival, de ce si-a schimbat alianta PSD-ALDE trei guverne intr-un singur an, fara sa o oblige nimeni?

Alianta PSD-ALDE a intampinat in anul 2017 o rezistenta in societate si, posibil, in cateva institutii. Guvernele sale defuncte transmiteau probabil membrilor un sentiment de insecuritate. Si, nu in ultimul rand, pentru ca erau conduse de persoane interpuse, cu probleme de comportament, care ignorau la un moment dat, sau ignorasera de la inceput, regulile jocului.

Care este strategia PSD in ceea ce priveste economia, salariile, pensiile? Ce se va intampla cand realitatea isi va spune cuvantul si ne va exploda criza in fata, cine va deconta politic si financiar?

Cred ca PSD este condus de o echipa pragmatica. Nu cred ca dezvolta mai multa strategie economica decat ar permite, in mod rezonabil, predictibilitatea din economiile mondiala si locala.

Exista cateva certitudini economice pe termen scurt: de exemplu, diviziunea internationala a muncii s-a cam incheiat. Se stie cine face ce, pentru cine si la ce costuri. Nimeni in Europa Centrala si de Est nu mai poate astepta investitii straine masive sau spectaculoase. Poate doar Federatia Rusa, daca ar dori intr-adevar investitii straine.

Romania are un atu economic, se numeste export. Exportul este cel care sustine aparentul deficit din balanta comerciala, consumul si cresterea economica. De cativa ani buni, investitiile straine din primii 20 de ani de dupa Revolutie ne arata ca functioneaza. O parte din export le este imputabila.

Pe de alta parte, Romania nu ridica probleme prea mari de guvernare, deoarece ceva mai mult de o treime din populatia sa nu greveaza in mod serios bugetul de stat. De exemplu, populatia din mediul rural are pensiile cunoscute, practica agricultura de subzistenta si nu pretinde investitii prea mari. Cele existente sunt sustinute de alocarile europene.

Scenariul unei "crize care sa explodeze in fata" nu exista, dupa parerea mea. Daca va exista o criza, evident ca toata lumea va deconta financiar. Nu este insa sigur daca va deconta cineva si politic.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16161 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
33 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se afirma ca drakknea este "primul lider birocratic al PSD"! Stalin

a fost primul lider birocratic comunist din lume ... N-a fost lider politic asa cum nu este nici drakknea, care stie doar sa traga sforile birocratice nu sa faca politici ideologice, economice sau sociale ! Trebuaiu puse in acest interviu inca doua intrebari: 1) Ce se intampla daca leul se prabuseste total ca prin anii 90' ? Atunci avem criza ... si 2) Ce se intampla totusi daca drakknea va fi condamnat din nou si trimis la puscarie ??? Scapam de el inainte de alegeri ...

 

Pilulo/Pensulo/Patrulo@ Care profesor trebuie

intrebat??
2Dorel cu Negii pe nas??
putea sa spuna adevarul mamaligarul lui Zdragnea???

 
 

 

De ce il injuri pe proful Pensúlo?

De fapt, vorbeste infinit prea bine despre GIO-Dragnea!
Auzi, ca "a furat pentru partid"!?
A furat pentru el, iar daca a dat ceva pentru partid din ce a furat, tot ca sa-i fie lui bine a facut-o!
Proful a vrut sa fie hiper-prudent si s-a exprimat ca unul caruia ii tremura chilotii!

ca merita! eu as desfiinta cloaca de la Timisoara

si as infiinta o universitate noua, cu oameni cinstiti...

Tu mai bine desfinteaza Shatra Sudista manelista

de care sigur aparții!
Tu ala ce doreai "curați" la conducere....dar stai sluga manelistului Zdragnea!

hai sa fim lucizi

psd guverneaza datorita apatiei poporului.
Somnul natiunii naste MONSTRII.
Poprul roman isi !erita soarta!
Noi suntem pe acest pamant intr-o calatorie scurta.Sa fim realisti-cel mai bun analist al poporului roman contemporan este profesorul de istorie Lucian Boia.Suntem condusi de nulitati pentru ca sunt reprezentative.
Suntem un amestec de nulitati si genii.
Geniile au emigrat-nulitatile raman!

Daaaaa......

Cu 9.4% cota de incredere esti cel mai puternic om politic de la McDonald's!

:))))))))

Observ ca se uita de catre presa ca Dragnea va fi SIGUR puscarias.

Cu asta am spus tot !

Pe sula

Universitatea din Timișoara e pe locul 3 in țara. Tu care ai făcut univ profesională din Videle nu sti ce inseamnă asta. Cand tu invățai sa dai la pila, la Timișoara se pregăteau oameni de meserii inalte. In plus de la Timișoara a inceput dăramarea Ceaușeștilor și tu nu poți sa ierți asta.

A ajuns ,

cu ajutorul alegatorilor. De cineva doreste sa-l dea jos o fac tot cei care sunt alesi. In consecinta, el fiind din aceiasi tabara cu cei care il pot detrona, nu-i inca posibil, ptr. ca impart aceiasi paine. Poporul de vrea sa-l schimbe trebuie sa astepte pana la alegeri. Asta am "semanat" , asta "culegem ".Cand ai spatele asigurat, este f. usor sa manipulezi, iti trebuie doar tupeu si ratosenie. Pe cat era Ponta de obraznic , era copil pe langa ce face Dragnea astazi.

 

Ati inceput deja cu LAUDELE!?

Dragnea nu este decat un puscarias care nu si-a executat pedeapsa de DOI and,dar mai are inca TREI procese pentru FURT,CORUPTIE si abuz in servicii!
...dragnea este un nimic chiar daca voi vedeti altceva,asa a fost si ceausescu

 

Dragnea cel mai puternic!

Mai usor!
Dragnea a luat puterea prin frauda, mințind oamenii!
Se foloseste de oameni slabi sa-si pastreze puterea; asta arată cat de slab este!
Dragnea e viclean, un nemernic fara Dumnezeu, dar nu puternic!

 

Este smecher.....

El va ingropa partidul comunist roman (a se citi pesede) definitiv.

Rabdare!

Va ingropa partidul

Răbdare degeaba!
Băieții pesedei se regrupeaza sau fac alt partid.
Ei nu au alta meserie; politichia e meseria lor, altceva nu stiu!
Deci tot nu scăpăm de ei!

Aia e, puterea luata prin FRAUDA!

Nenorocirea e ca nu exista o lege care sa echivaleze cu frauda mintirea alegatorilor cu promisiuni care nu se tzin!
Si fiindca nu e lege, fraudatorii profita!

Universitatea de Vest din Timisoara

este o fabrica de diplome celor care se doresc a fi parchetari.E ca si Facultatea de drept de la...Sibiu,Targoviste si Turnu Severin.Nu trebuie uitat ca mandretea de nestiutoare de carte Kovessi si-a dat doctoratul acolo inconjurata de spuma SS=SRI .Asa ca opinia acestui asazis profesor are valoarea zero barat.In tara asta nu mai exista nici un politician pe bune,cu idei si patruns de o anume doctrina,ci doar niste papagali dirijati de SS care isi fac treaba prin pixul gauleiterului Pol Pot din Sibiu.Traiasca revolutia viitoare care va reconstrui aceasta tara cu munca viitorilor puscariasi actualmente securisti si politruci.

 

Hamaila...iar?

Ti-am spus si ieri: ai macar rabdare pana ii cer astia ai tai suspendarea lui Johannis - ca nu or sa mai aiba alta solutie sa se scape de parnaie decat sa-l aiba, chair si temporar, pe tradiceanu pres...edinte, si dupa aia sa vorbesti ca tot o dai cu diversiunea in care cica Johannis e mare dictator si esti de rasul curcilor.
In rest, cu fabricile de diplome, nu Timisoara e cea mai grava p'acilea, ca sa nu mai vorbim ca ai unul ca rudotel mare prof, doc, toate alea, de te si miri ca mai pot iesi prifesionisti din universitatile romanesti!

Esti cel mai incompetent postac ! Nu ai habar de nimic si dai

din gura ... Ce stii tu despre Universitatea din Timisoara ? Bati campii ca toti postacii psd-isti; vezi si pensula cum zice de altii ca-s necinstiti avand in ograda voastra alde psd-ista exemplele maximale de hotie, coruptie si necinste. V-ati incaierat acum la impartirea "prazii" desi ati cazut in sondje sub 30% ! Vai de picioarele voastra ca de cap nu poate fi vorba ...

Domnule profesor eu cred ca te inseli ridicandu-l pe Dragnea

pe un asemenea piedestal. Este adevarat ca are tupeu, dar sa spui ca nu are rival in partid, sau in general pe scena politica romaneasca, asta nu are cum sa fie adevarat. Uiti cateva nume pe care nu am sa le amintesc totusi, fiindca nu vreau sa deschid o alta pagina de discutii. Vorbesti de parca el ar fi cea mai luminata minte a Romaniei actuale. In plus daca era atat de istet nu il prindea nimeni facand magariile pe care le-a facut. Jocul lui este murdar si s-a demascat singur ca nu este decat un egoist care pune in fata interesele personale, in timp ce il doare in cot de popor si chiar de propriul partid. Mai ales ca zici ca nu-l cunosti, chiar nu stiu de unde ai scos toate calitatile astea pe care i le conferi unui infractor care oricum tot la puscarie va ajunge mai devreme sau mai tarziu. Cat despre CCR, deocadata ii este supus psd-ului, dar asta se va schimba la un moment dat si e posibil ca si de acolo sa ajunga la puscarie vreo cateva nume, deoarece astia ne e clar tuturora ca nu sunt decat niste tradatori de natie, de vreme ce apara interesele unor nemernici, in loc sa serveasca interesele propriului popor.

 

Corect, nici mie nu mi-a placut acest lingator mascat al PSD!

"Pragmatism","savoir faire", complimente mascate pentru niste hoti si incompetenti.

Corect ! Este cea mai intunecata minte dintre politicienii

romani ...

"Nici un om nu este o insula de sine statatoare"

John Donne,acum vreo 4oo de ani.
Cu respect,in articol se vorbeste de o Romanie ca si cum ar fi singura tara pe pamant.
Unde vine un om,face legea si ...asta a fost.
In realitate rotitele sunt angranate intr-un mecanism,un fir de nisip in locul potrivit poate opri o masinarie care pare perfect unsa.

Uitati ca doamna Kövesi a fost capabila,calm si argumentat,sa reziste unui atac golanesc.
Presedintele Iohannis are sustinerea partenerilor straini,lucreaza pe un alt palier.
Presupun ca e foarte bine ca nu a sarit in sus la fiecare smecherie incercata de putere,fara a uita sa le aminteasca,periodic,ca un penal sau cercetat penal nu are cum sa fie cel ce face legea.
Iar chestia cu "cel mai puternic politician din Romania"ar necesita cel putin doua lamuriri:
-ce este un politician in Romania?
-ce inseamna un om puternic?

 

Destul de transparenta pozitia d-lui profesor.Doar o chestie sa zic!

Buna Seara!

Revenind la titlul comentariului meu unde ma refer la pozitia "prof-ului" e clar ca e pro PSD si pro Dragnea.E izbitor!Ce ma surprinde ,pare ca jurnalistul nu sesizeaza sau isi lasa interlocutorul sa peroreze.Dar dandu-i "Cezarului ce-i al Cezarului" intr-o privinta Intervievatul are dreptate:CINE controleaza CCR CONTROLEAZA JUSTITIA.Iar aici chiar avem o mare si reala problema,stim despre ce vorbim...(OUG 13,14,etc.,etc.).Mai concret si practic trebuie ca CCR SA NU FIE SUB CONTROL POLITIC ,cum e acum e foarte rau (fiind sub PSD ,dar si sub orice alt partid e rau,indiscutabil!)...

Stima,
gg

 

Imi pare bine ca au observat si altii si ma bucur ca am fost..

...primul care a sesizat stilul duplicitar si alunecos al domnului profesor din Timisoara!
Recunosc ca mi-a venit greu sa asimilez la inceput, stiind ca
in general, ziare.com discuta cu altfel de persoane...

.....io nu stiu nimic!.....tata-i in pod beleste oaia!,.......

...sint multi romani care vor sa ajute romanii!dar nu ai pe cine,si este o pierdere de timp!
...mai este Ceva de adaugat?UE,place sau nu Respecta alegerea Romaniei,a romanilor!Dragnea este cel mai: inalt,bun,destept, milostiv,respectuos,profesionist,elita romaneasca,facator de minuni,aratos,cu zimbet dentar de exceptie,virilic,'suficient' de bogat, in'teligent,'FARA'scrup/ule, Definitia romanului de la Decebal incoace!O adevarata Binecuvintare pentru Actuala Romanie!Am Visat sa Beneficiez si eu de Roadele acestor Magici Conducatori,dar Fara Avertisment in urma unui Pirtz, m-am trezit Iar pe Aici,cu Marele Regret ca Nu sint Acolo!O lume nebuna, nebuna de legat!...Nu mai am cerneala!!!
viorel ratiu cincinnati oh usa

"Eu sunt mic,nu stiu nimic.Tata,in pod,beleste ...

...oaia "

Orice ar ar fi,

sasul nu mi se pare utopic.Practica hrapareasca in a dobandi averi,pozitii sociale,functi politice cu orice pret il descalifica.Chiar daca sustinut de elita informatica comandata,romanii se vor destepta.

 

Vorbesti prostii!

Ce averi are sasul? Cateva case vechi? Pai Dragnea are domenii, insule, viloaie pe 2 strazi, viloaie pe tot globul si conturi de nu le stie nici el numarul. Ce functie politica are? Constitutia nu-i permite sa aiba nicio functie in niciun partid, iar social are o pozitie inalta, ca i-a dat-o poporul prin alegeri. O va mai avea inca 5 ani, daca va mai castiga si va fi un Constantinescu obscur. Iar daca va obtine functii in UE va fi meritul lui, nu al tau sau al banilor, ca acolo nu tine cu mita.
Orice om are dreptul sa lupte pentru visurile lui, iar daca e capabil, sa si le implineasca. Ura celor din jur care nu ajung la genunchiul broastei, dar se manifesta virulent, nu face decat sa-l inalte si mai mult in ochii celor care stiu sa-i aprecieze calitatile.

pana una alta

iohannis a fost dovedit de judecator ca a furat 2 case cu acte false!
dragnea a fost dovedit de judecator ca proprietatile lui au fost insusuite cu acte false??

Vezi ca esti pe langa subiect, nestimate troll!

E vorba de Dragnea, CCR, PSD, iar Johannis e doar un subiect pasiv.
Dar tu ai si vazut momentul potrivit pentru a *** un partz contra lui!

Sint erori de logica in motivatiile expuse de

domnul Valentin. Dragnea este exponentul cercului dur de baroni psd, aceia care sustin financiar si electoral partidul. Fara ei, Dragnea ar fii in congres cu madam Viorica si parcul de motostivuitoare de Teleorman. Deocamdata, psd a pus mina pe CCR, care le permite abateri de la spiritul constitutiei si normelor europene, dar situatia nu o sa dureze la infinit, pentru ca nu au suportul economic care sa permita cumpararea pe termen lung a apatiei populatiei. Deci, Dragnea si psd or sa cada prin incompetenta si incapacitatea de a rezolva problemele economice.

 

...

... din pacate au o alta arma in arsenal: imprumuturile in euro/dolari de pe pietele externe, si cresterea datoriei Romaniei, (ca aceasta poate fi eventual platita de guverne viitorae si nepoti !) Apoi intra in joc Banca Nationala (car controleaza emisiile de lei si stabilitatea macroeconomica) si pietele externe de capital care pot sa mareasca dobanziile la nivelul Greciei de acum 4-5 ani (17 - 20%) imediat cum este perceputa orice instabilitate ... oricum PSD-ul stie cine controleaza "malaiul", si nu va trece de linia rosie ...atata timp cat interesele multinationalelor + interesele baronatului sunt pastrate intact, nimic nu se va schimba ... (poporul roman ... cam pe ultimul loc)... sunt destule exemple din America Latina + Africa unde vestul a tolerat ani la rand guverne profund corupte, atata timp cat "malaiul" curgea ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor