Cum arata narativul PSD: punctaj cu extremisti sponsorizati de Iohannis si violenta legitima a statului - Analiza

Duminica, 12 August 2018, ora 12:45
17879 citiri
Cum arata narativul PSD: punctaj cu extremisti sponsorizati de Iohannis si violenta legitima a statului - Analiza
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis este sponsorul miscarilor extremiste, prin care se urmareste dizolvarea democratiei si rasturnarea ordinii de drept, care, nu-i asa?, este atributul exclusiv al puterii PSD/ALDE. Asa arata narativul dictat de Liviu Dragnea, prin care se incearca uzurparea protestului istoric al romanilor veniti din diaspora, pentru a-si recupera locul in tara.

Inca de saptamana trecuta, presedintele PSD Liviu Dragnea a lansat teza violentelor care vor fi la protestul in care romanii din diaspora au venit in tara, pentru a protesta fata de abuzurile unui guvern toxic pentru Romania. O teza mai apoi rostogolita la televiziunile apropiate Puterii si dusa la paroxism vineri seara, cand Antena3 a lansat mesajul alarmist, pe surse, ca membrii galeriilor de fotbal vor veni la protest.

Odata lansata teza, ea a fost preluata in comunicarea oficiala a Jandarmeriei, care a transmis tarziu in seara un avertisment ca astfel de suporteri ar fi in Piata Victoriei.

Iata, succint, o trecere in revista a temelor de punctaj care se regasesc in declaratiile, comunicatele de presa si interventiile politicienilor de la putere (PSD si ALDE) si, sincron, in comentariile si abordarile de la cele doua televiziuni apropiate lui Dragnea, Antena3 si Romania TV.

I. Presedintele Klaus Iohannis este sponsorul violentelor de la protest - o sintagma comuna, de regasit in toate mesajele care sunt transmise pe e-mail jurnalistilor, de catre diversi social-democrati si de filiale ale PSD.

Termenul "sponsor" este astfel rostogolit cu insistenta, atat pentru provenienta din registrul financiar, cat si pentru a sugera ca presedintele este beneficiarul final al violentelor.

II. Rasturnarea ordinii constitutionale a statului - Klaus Iohannis intentioneaza sa rastoarne ordinea de drept a statului. Aceasta tehnica de a prelua practic criticile care i se aduc chiar puterii PSD/ALDE nu e una deloc noua si in niciun caz sofisticata.

In principiu, resemantizarea unui concept, confiscarea sensului prim foloseste regimurilor discretionare, care isi creeaza astfel pseudo-adevarurile cu statut oficial.

Insinuand ca presedintele ataca ordinea constitutionala, PSD se instituie ca reprezentant si apoi garant al statului de drept, singurul stat care detine puterea.

III. Dizolvarea democratiei - o alta sintagma repetata in mesaje, care este insotita de registrul legitimarii formale: Guvernul de la putere este legitimat de popor, iar orice atac asupra lui inseamna automat o dizolvare a majoritatii, adica a vointei poporului.

IV. Miscari extremiste, cu declinarea huligani - Intentia clara a Puterii este polarizarea si inducerea fricii. "Romanii nostri din diaspora" versus "huligani" este o dihotomie prezenta in interventiile politicienilor de la putere.

Este o miscare perfida, prin care se induce ideea unei despartiri fundamentale intre romanii din afara tarii si "huliganii" care protesteaza.

V. Violenta legitima a statului: Acest concept care provine din politologie a fost linia directoare atat a declaratiei facute de Jandarmerie, in conferinta de presa de sambata, cat si de ministrul de Interne Carmen Dan.

In narativul PSD, insa, violenta legitima a statului nu are de-a face cu sensul ei originar, ci vine a justifica orice interventie in forta, in numele unei aparari apriorice a statului. In mod corect, violenta legitima a statului desemneaza tocmai acel recurs la monopolul fortei atunci cand societatea este amenintata, in scopul de a o proteja. Statul nu detine monopolul asupra fortei pentru el insusi si in niciun caz pentru persoanele care ocupa functiile publice.

In speta noastra, utilizarea legitima a violentei ar fi insemnat extragerea si izolarea membrilor violenti ai multimii, pentru a proteja corpul civil. Daca, insa, asa cum s-a intamplat vineri seara si cum Jandarmeria si ministrul de Interne explica, violenta a fost folosita impotriva intregului corp civil pentru ca statul sa se protejeze, atunci violenta devine nelegitima.

VI. Elementul uman: Povestea jandarmeritei ranite, cu coloana rupta, abia soptind pe patul de spital.

Sambata, la ora 10:00, Jandarmeria si-a inceput conferinta de presa nu cu o lista clara de incalcari ale legii, arestari si anuntand concluziile vreunei anchete, ci cu o poveste: tanara jandarmerita batuta si aflata pe patul de spital, cu risc de a nu mai putea merge vreodata.

Povestea spusa de institutiile statului nu vizeaza niciodata adevarul, ci puterea.

Acest principiu folosit in comunicarea politica a fost devoalat putin mai tarziu chiar de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea (foarte bine!), care a anuntat ca tanara femeie se simte bine si ca nu a existat riscul de a ramane invalida.

Tot acest punctaj al PSD, sincronizat cu mesajele de la televiziunile apropiate, demonstreaza existenta unui scenariu care a premers protestului. Nu cred ca jandarmii din strada il cunosc, dar cred ca au inceput sa intuiasca manipularea: asa se explica atentia grijulie pe care ministrul Carmen Dan le-a acordat-o in declaratia de presa pe care a citit-o sambata si in care i-a indemnat sa raspunda proportional actelor de violenta din strada.

Care e miza?

Dincolo de abuzurile inadmisibile care s-au produs vineri seara, iar ancheta va trebui sa lamureasca exact traseul ordinelor si responsabilitatile institutionale si politice, partidul lui Liviu Dragnea face eforturi de a elimina din narativul acestor zile semnificatia esentiala, si anume aceea a protestului comun al romanilor de pretutindeni.

Ce incearca PSD cu toate aceste mesaje de punctaj este o resemantizare a diasporei, pentru ca ii intuieste forta si intelege ca votul romanilor disipati in lume, pentru ca acasa pe locul lor s-au labartat cei care traiesc din coruptie, este esential.

Altfel spus, Liviu Dragnea incearca sa isi extinda ordinea de drept in care el ramane la putere si in libertate si peste Romania din diaspora sau, daca asta nu ii reuseste, poate ii reuseste alungarea definitiva din tara a tuturor celor care nu pot vota in temeiul resentimentelor primare.

Ce ii scapa, totusi, lui Liviu Dragnea e anul: 2018, 100 de ani de la Marea Unire, trei decenii aproape de la comunism si cam tot atata de la infama mineriada iliesciana.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dragnea PSD diaspora punctaj , #presedinte PSD