Cum vrea Dragnea sa-i atraga pe oamenii de afaceri spre PSD: Le-a promis un scaun de ministru si cateva autostrazi

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 18:33
6774 citiri
Cum vrea Dragnea sa-i atraga pe oamenii de afaceri spre PSD: Le-a promis un scaun de ministru si cateva autostrazi

PSD a prezentat, miercuri, programul sau de guvernare pentru mediul de afaceri, care prevede printre altele infiintarea Ministerului pentru IMM-uri, TVA zero la achizitia de locuinte, construirea unor noi autostrazi si a unui terminal nou pentru pasageri la Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.

Masurile au fost prezentate de seful social-democratilor, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Potrivit programului de guvernare al PSD, va fi infiintat Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului si Turismului. "Cel care va conduce acest minister va fi dintre dumneavoastra. Nu vreau sa fie un om politic", le-a spus Dragnea oamenilor de afaceri prezenti la evenimentul de lansare al programului PSD.

De asemenea, PSD promite va face un Cod economic, care va include Codul Fiscal, cel de Procedura Fiscala si Legea societatilor comerciale si va avea maximum 500 de pagini, in timp ce Codul Administrativ va cuprinde legislatia nationala si locala din domeniul administrativ, totul in maximul 700 de pagini.

Cele doua coduri vor fi prezentate in 30 de zile de la formarea guvernului, urmand ca in iulie 2017 sa fie adoptate, iar de la 1 ianuarie 2018 sa intre in vigoare, asta in cazul in care social-democratii vor prelua guvernarea.

Propuneri in domeniul fiscal

De asemenea, PSD propune ca toate obligatiile fiscale sa fie achitate online de la 1 decembrie 2018. Tot de atunci firmele vor depune online toate formularele solicitate si vor fi interconectate la sistemele informatice din toate institutiile publice.

Potrivit programului prezentat de Liviu Dragnea, de la 1 ianuarie 2018 numarul de taxe fiscale si nefiscale se va reduce la jumatate si nu se vor mai solicita firmelor documente care se afla la o alta institutie publica, cum ar fi cazierul.

PSD propune reducerea la maximum cinci a formularelor de raportare cerute de firme anual, iar de la 31 martie 2017 va publicat pe site-ul Guvernului Nomenclatorul tuturor taxelor din Romania. Totodata, de la 1 ianuarie 2018 plata dobanzii pentru datoriille statului fata de firme cum ar fi rambursarea TVA va fi automata.

In ceea ce priveste calculul accizelor, de la 1 ianuarie 2018 acesta va fi raportat la cursul valutar real, nu la cursul de 4,73 leu un euro, cum este astazi.

PSD vrea 15 instante specializate in materie comerciala, nu trei cate sunt in prezent.

In plus, social-democratii propun TVA zero pentru locuinte, de la 1 martie 2017, fara taxa pe valoarea adaugata pentru materii prime si serviciile din agricultura si TVA de 9% pentru publicitate.

Educatia viitorilor profesionisti

In ceea ce priveste pregatirea tinerilor absolventi, PSD propune ca angajatorul sa primeasca aproximativ 500 de lei/ucenic/luna pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani, si 750/lei/luna/stagiar pentru o perioada de sase luni.

Cele doua programe se vor derula pe o perioada de patru ani, intre 2017-2020. Impactul bugetar pentru 30.000 de ucenici va fi de 160 milioane euro, iar pentru 52.000 de tineri care vor face stagii de practica este de 80 milioane euro.

Investitii prioritare pentru PSD

In ceea ce priveste investitiile, PSD sustine ca in perioada 2017 - 2020 vom absorbi 92,3 miliarde de lei din fonduri europene, in timp ce din bugetul de stat vor fi alocate, in aceeasi perioada, 110 miliarde de lei, iar din Fondul Suveran de Investitii alte 50 miliarde lei.

Potrivit programului de guvernare al PSD, vor fi construite cinci autostrazi si un drum expres dupa cum urmeaza: Coridor IV: Constanta - Nadlac, Autostrada Moldovei: Bucuresti-Iasi, Autostrada Transilvaniei: Ploiesti-Brasov-Targu Mures-Gilau- Bors, Autostrada Pitesti-Craiova, Drum expres: Bucuresti - Craiova - Timisoara, cu extensie la Calafat si Autostrada Targu Mures - Iasi.

De asemenea, la Aeroportul din Otopeni va fi construit un nou terminal de pasageri de 250 m2 si va fi modernizata o pista, va fi extinsa platforma de stationare a avioanelor si va fi dezvoltata infrastructura rutiera adiacenta cu o parcare noua si autogara.

PSD propune o campanie de impadurire in valoare de 290 de milioane de euro pentru 50.000 ha si un program de prevenire a inundatiilor si reabilitarea plajelor, totul in valoare de 600 de milioane de euro.

In turism, PSD propune reabilitarea si promovarea infrastructurii, dezvoltarea turismului balnear si in Delta Dunarii, precum si programul Primul centru de agreement, toate in valoare de 6,3 miliarde de lei.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...