Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce judetul Teleorman nu-i mai provoaca insomnii lui Mihai Tudose?

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 18:34
9987 citiri
De ce judetul Teleorman nu-i mai provoaca insomnii lui Mihai Tudose?

Premierul nu avea cum sa aprobe demisia ceruta de Carmen Dan pentru seful Politiei Romane.

Premierul vrea, in primul rand, sa scape cat mai repede din Guvern de protejata lui Liviu Dragnea.

Este primul pas pe care tandemul Tudose-Badalau doreste sa-l faca, daca se poate, chiar inainte de noul Comitet Executiv National al partidului ce va avea loc la sfarsitul lunii, la Iasi, pentru a-si arata determinarea si puterea.

In al doilea rand, seful Guvernului nu doreste sa provoace o ruptura in partid printr-o decizie impulsiva, obiectivul lui fiind sa-l izoleze pe actualul presedinte de Executiv.

Confruntarea directa, singura strategie

In opinia mea, Liviu Dragnea a folosit, din nou, ca si in cazul modificarii Legilor Justitiei, o strategie de confruntare directa, atunci cu Opozitia, cu organizatiile profesionale si cu opinia publica, iar acum, cu propriul partid.

Seful PSD nu se va retrage niciodata, a repetat-o in mod public de mai multe ori ca va merge pana la capat, iar aceasta cred ca e marea lui slabiciune.

Gandirea politica a lui Liviu Dragnea nu are nuante, acesta fiind principalul motiv pentru care si-a ostilizat fostii aliati, ceea ce a dus la formarea unei opozitii puternice in propriul partid.

Carmen Dan si Mihai Tudose, o relatie imposibila in Guvernul Romaniei - Foto: Hepta.ro

In opinia mea, dupa sedinta de luni, Liviu Dragnea mai avea o sansa daca batea in retragere, daca elibera Executivul de cenzura sa, sacrificand un apropiat sau doi si asteptand o oportunitate sa revina. Dar a facut exact contrariul.

Profitand de scandalul politistului-pedofil, a instigat-o pe Carmen Dan sa faca demiteri la varful institutiei, ceea ce a starnit o adevarata furtuna, mai ales pentru ca pe lista celor vizati a aparut si numele lui Radu Gavris, seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, cel care a criticat modificarile Codurilor Penale propuse de PSD in Parlament, dar si cel care a realizat cercetarea penala in cazul decesului in misiune al politistului Bogdan Gingina.

Politistii si magistratii fac front comun

Faptul ca Liviu Dragnea a incercat sa profite de criza din Politie declansata de scandalul pedofilului pentru a scapa de sefi care nu-i sunt loiali si sa provoace o criza in Executiv a fost factorul determinant pentru Mihai Tudose de a respinge decizia lui Carmen Dan de a-l demite pe Bogdan Despescu, seful Politiei Romane.

Aceasta strategie brutala l-a adus din nou pe Liviu Dragnea intr-o pozitie nepopulara atat in raport cu opinia publica, cat si cu propriul partid.

Politistii se alatura si ei magistratilor in ce priveste opozitia fata de PSD.

Usor, usor, viziunea liderului social-democrat duce la izolarea partidului nu numai pe plan international, dar si pe plan intern - pierzand exact sustinerea grupurilor de salariati publici carora li s-a adresat in campanie prin "celebrul" program de guvernare.

Disperarea lui Liviu Dragnea este demonstrata si de anuntata plecare intr-o expeditie politica prin judetele din Moldova pentru a recastiga sustinerea liderilor locali.

Un zid care-l inconjoara pe cel care s-a crezut cel mai puternic om din tara

In opinia mea, e prea tarziu. Marian Oprisan, eternul baron de Vrancea, s-a pozitionat in tabara Tudose-Badalau, iar influenta lui in partea de Est a tarii nu e o veste buna pentru fragilul presedinte PSD.

Liviu Dragnea, in Parlament, pe vremea cand se considera cel mai influent om politic din Romania - Foto: Hepta.ro

Negocierile de la Guvern purtate marti de Mihai Tudose cu presedintii de consilii judetene, cele de la Senat dintre Niculae Badalau si Calin Popescu Tariceanu au ridicat deja un zid in jurul lui Liviu Dragnea, iar celui din urma ii trebuie un baros foarte, foarte mare ca sa-l poata darama, avand in vedere informatia ca PSD ar putea sa renunte la nominalizarea unui candidat propriu pentru alegerile prezidentiale din 2019, urmand a lua in calcul sustinerea presedintelui ALDE, conform unor surse din interiorul PSD.

Desi nu e dispus sa depuna armele si, poate, nu le va depune pana la alegerile parlamentare din 2020, puterea si influenta lui Liviu Dragnea se evapora pe zi ce trece, iar procesul de disolutie a inceput cu mult inainte de sedinta desfasurata la inceputul acestei saptamani.

Nu a acceptat niciodata ca are o mare problema legala

E foarte greu de inteles atitudinea agresiva a sefului PSD afisata de la castigarea alegerilor fara a pune in balanta si lipsa unei intelegeri a propriei situatii politice, dar si a intelegerii relatiilor din partid.

Liviu Dragnea a refuzat sa accepte ca are o problema legala, o condamnare penala definitiva pentru furt de voturi, iar aceasta ii blocheaza accesul la pozitia de prim-ministru, creand o situatie noua in interiorul formatiunii.

Presedintele PSD nu a acceptat realitatea ca nu poate conduce Guvernul, fortand, in ciuda obstacolelor legale si institutionale, impunerea propriei vointe in Executiv, astfel ajungandu-se la criza Sorin Grindeanu, situatia ridicola prin care PSD si-a demis propriul guvern, dar si la tensiunile cu actualul prim-ministru Mihai Tudose.

Aceasta atitudine arata, in opinia mea, ca Liviu Dragnea nu a inteles niciodata faptul ca puterea politica nu trebuie exercitata in mod direct si brutal, dar si ca pastrarea ei depinde de o retea de aliante politice. Un lider izolat pe plan intern si international e un lider slab.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tudose Carmen Dan demisia, #Carmen Dan politist pedofil, #Liviu Dragnea criza PSD , #presedinte PSD