Ziare.com

Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda - Interviu (I)

de Camelia Badea
Duminica, 11 Februarie 2018, ora 11:59

   

Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda - Interviu (I)
PSD transforma din ce in ce mai vizibil actul guvernarii intr-o afacere privata, profitul fiind impartit de baroni in functie de contributie, spune politologul Raluca Alexandrescu, iar noi, ceilalti, n-ar trebui sa fim atat de uluiti de loviturile aduse de acest partid statului de drept daca privim cu atentie la temelia regimului politic actual din Romania.

"Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda", iar momentele fondatoare nu trebuie uitate, tocmai pentru ca "ele sunt fondatoare, si nu neaparat in sens bun", subliniaza intr-un interviu acordat Ziare.com conf.dr. Raluca Alexandrescu, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti, intrebandu-se in ce tara cu reflexe democratice s-a mai pomenit ca un consilier al premierului sa fie condamnat la opt ani de inchisoare si el sa nu-si dea demisia, sa nu fie demis, in schimb soarta lui sa fie decisa de Partid, ca inainte de 1989?

In prima parte a interviului acordat Ziare.com, conf.univ. Raluca Alexandrescu vorbeste, printre altele, despre conspiratiile vehiculate in politica romaneasca si comenteaza "senzatia de abandon, de prosop aruncat in mijlocul ringului" cu care presedintele Klaus Iohannis si-a dezamagit sustinatorii la desemnarea premierului Dancila.

Se vorbeste intens despre diverse centre de putere obscure care ar face jocurile in Romania. Unii acuza serviciile secrete, altii fac trimitere la retelele construite de fosta Securitate si ramase in picioare in absenta lustratiei, altii dau vina pe masonerie, altii pe Soros etc. Este aceasta o tactica politica, sa dai vina pe tot felul de inamici fantomatici, convins fiind ca ei nu vor iesi public sa se apere?Intrebarea dumneavoastra se refera de fapt la doua categorii, in opinia mea, distincte. Prima este cea alimentata de fapte nespuse legate de trecutul nostru recent, de felul cum in decembrie 1989, de pilda, a fost preluata puterea de anumite persoane si nu de altcineva, de nenumaratele metode de escamotare a adevarului in acest moment fondator si in altele asemenea (ianuarie 1990, martie 1990, iunie 1990 si lista poate continua) care au determinat evolutia regimului politic romanesc in perioada postcomunista.

In acest caz, contributia diverselor aripi, fie ale Securitatii comuniste, fie ale unor fosti mari responsabili nemultumiti din Partidul Comunist Roman este inca trecuta sub tacere sau dezvaluita in doze mici, controlate si acestea.

Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda, nu i se cunosc nici parintii si, de aceea, nici ADN-ul: si cu ea ne chinuim de 28 de ani.

O a doua categorie este cea a inventiilor ridicole sau rau-intentionate, raspandite fara sa aiba vreun graunte de adevar. Ele sunt colportate fie de persoane cu o stare mentala si competente cognitive pe care ezit sa le calific (insectarul tot mai consistent de dacopati, conspirationisti etc), fie de agenti ai dezinformarii programatice.

In cazul celor din urma, reteta de baza este marca inregistrata tot a Securitatii comuniste, pentru ca nu trebuie uitata contributia in acest sens a fituicii imunde Saptamana conduse inainte de 1989 de Eugen Barbu, cu Corneliu Vadim Tudor pe post de ajutor. Ea a devenit in noul regim politic democratic Romania Mare, de unde se trag, stilistic sau genealogic, mai toate fituicile online sau tiparite de azi de acelasi tip.

Tehnica dezinformarii, a fabricarii de informatii false nu este o inventie a ultimilor 10 sau 30 de ani si nici macar a secolului trecut. Traditia improscarii cu noroi si invective a fost insa consolidata la noi de "scolile" mai sus amintite.

Sunt convinsa ca urmariti mult mai atent decat mine canalele media pe care se scurg si se dezbat cu o neostoita energie toate aceste teorii ale statului paralel, ale conspiratiilor de diverse tipuri si proveniente. Vehiculele mediatice sunt ele insele un indicator pertinent al calitatii asa-ziselor dezvaluiri, precum si al intentiilor celor care infesteaza cu non-subiecte agenda publica, folosindu-se de ele.

Sa va dau un exemplu. Eu insami am fost trecuta in randul conspiratorilor "sorosisti" pentru ca aveam trecute in CV, doi ani la rand, burse primite cand imi incepeam cariera didactica, oferite de o organizatie apartinand Fundatiei pentru o Societate deschisa. Erau niste stipendii modice, care puteau fi decontate numai pentru carti si material de predare, dat fiind ca era dedicate sprijinirii tinerilor universitari la inceput de drum.

De multe ori, colportorii unor asemenea stiri false au insa un nivel de pregatire atat de precar, incat nici marile "dezvaluiri" nu le redacteaza corect. In cazul meu, au preluat dintr-un CV in franceza formule pe care nu au stiut sa le traduca si pe care le-au reprodus, cu un efect ridicol involuntar, ca atare in asa-zisele lor relatari. Au preluat unii de la altii apoi, fara sa mai stea sa verifice, asa cum fac din pacate cel putin doua treimi din pretinsii ziaristi de la noi.

Sa nu ma intelegeti gresit: nu ma consider o "victima" (am facut haz atunci cu alti colegi etichetati "sorosisti"), dar dau acest exemplu ca sa va arat mai bine de ce sunt atat de sceptica in cazul explicatiilor de acest tip.

In presa au aparut informatii potrivit carora Liviu Dragnea ar fi puternic pentru ca plateste consilieri israelieni priceputi si cu mare experienta internationala. Sa fie acesta motivul pentru care ii reuseste aproape tot ce isi propune? In teorie, exista asemenea strategii (moderne sau nu) care sa te aduca si sa te mentina la putere indiferent cate reguli ale democratiei ai incalca? Ce rol joaca propaganda?Vorbind de propaganda si lobby-uri, chiar zilele acestea am vazut o stire privind un acord care ar fi fost semnat pe 1 februarie intre reprezentantii Romarm si oficialii firmei americane Circinus, detinuta de Elliot Broidy, lobbistul care l-a invitat pe Liviu Dragnea in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump.

Genul acesta de stiri se adauga profilului pe care presedintele Dragnea s-a chinuit destul de mult in trecut sa si-l construiasca, acela de personaj invitat la masa puternicilor lumii. In ce masura un asemenea tip de propaganda il ajuta acum pe presedintele PSD e mai greu de spus. Cert este ca electoratul PSD e pus deseori in fata unor situatii care invita la disonanta cognitiva: pe de o parte, li se transmite mesajul ca strainatatea (in special americanii, dar in general Occidentul) ne vrea raul (in mare masura pentru ca ei sunt invidiosi pe noi), iar pe de alta parte li se indica situatii in care liderii admirabili ai PSD primesc recunoasterea internationala pe care ar merita-o.

Optiunile PSD in materie de comunicare par a se fi modificat insa in ultimul an. Mesajul liderilor si purtatorilor lor de cuvant, oficiali sau nu, s-a radicalizat, s-a ascutit, a depasit deseori un prag al suportabilitatii in materie de vulgaritate, agramatism, minciuna sau pur si simplu de ridicol.

E greu de presupus ca trecerea acestui prag este intotdeauna intamplatoare, ori ca reprezinta pur si simplu rezultatul unor "scapari". Auto-cenzura in spatiul public, mai cu seama in cazul comunicatorilor politici cu expunere mediatica importanta, este in primul rand o marca a respectului pentru reguli - in speta, pentru democratie. Or, abolirea civilitatii, grosolania, mitocania sunt semne care indica nu numai nivelul educatiei, ci si pretuirea pe care personajele in cauza o nutresc pentru cadrul democratic. In cazurile despre care vorbim ea tinde spre zero.

Schimbarile succesive de guverne PSD-ALDE din ultimul an au avut cauze reale sau au fost inventate de strategi pentru ca "baronii" locali sa se roteasca pe la Palatul Victoria si sa obtina, rand pe rand, avantajele mult visate in campanie?Intrebarea este cred putin retorica, pentru ca a devenit limpede pentru toata lumea care are urechi sa auda si ochi sa vada ca schimbarile de Guvern din ultimele 14 luni sunt rezultatul unei politici de partid si nu al unei evaluari profesioniste a actului guvernarii.

PSD transforma din ce in ce mai vizibil actul guvernarii intr-o afacere privata, al carei profit este impartit in functie de contributie. Si mai spunem ca PSD nu aplica principiul contributivitatii!...

Cum interpretati episodul consultarilor de la Cotroceni incheiate cu desemnarea Vioricai Dancila ca premier? Ar fi putut exista un alt final, daca presddintele negocia cu mai multa pricepere?Aici parerile sunt foarte impartite. Cred ca spatiul de manevra era limitat din zona Cotroceni, dar mai cred si ca nu a existat un reglaj stilistic adecvat al comunicarii Administratiei Prezidentiale.

Multe nemultumiri fata de prestatia presedintelui s-au legat exact de senzatia de abandon, de prosop aruncat in mijlocul ringului si nu atat de faptul in sine, ca a acceptat al treilea cabinet PSD intr-un an. Multimile de oameni care au iesit in strada in aceasta perioada s-au agatat, intr-un fel, de o proiectie a ideii de presedinte, iar cand aceasta constructie nu a coincis cu ceea ce este natura comunicarii si profilului presedintelui actual, atunci dezamagirea a fost cu mult mai mare.

Cred ca problema ar trebui pusa intr-un registru mai putin afectiv si mai rational. Si in acest registru rational, din perspectiva negocierii, chiar daca spatiul de manevra nu era generos, probabil ca, macar din perspectiva comunicarii (a imaginii, de care presedintele pare atat de preocupat), lucrurile s-ar fi putut ameliora.

Fireste ca investitia emotionala intr-un personaj politic, oricare are fi acesta, provoaca intotdeauna dezamagiri. Azi este "presedintele meu", ii dau like pe Facebook. Maine face ceva ce nu-mi place, ma declar tradat si-mi retrag like-ul. End of story. Si nu ma mai duc la vot. Pare o joaca de copil care nu stie sa-si canalizeze inca emotiile, dar e o reactie destul de comuna. Si culmea e ca nici nu poti sa le-o iei in nume de rau, pana la un punct.

Dar nu poti sa afirmi ca acest tip de atitudine reflecta o cultura politica democratica in sensul real al termenului. De aceea, modelul cetateanului ideal, al individului liber este intotdeauna descris ca dominat de ratiune (cum ii placea de pilda lui John Locke sa creada ca ar putea functiona societatea politica) . Problema e ca individul nu e croit unilateral si ca nu poate sa-si creeze spatii complet separate pentru existenta politica pe de o parte si spatiul pur al emotiilor private, pe de alta.

Bunul cetatean este acela care, din aceasta perspectiva, stie sa-si optimizeze gestiunea celor doua spatii. Iar buna guvernare este aceea care isi propune sa-si educe cetatenii in acest sens. Utopii, fireste...

Ce parere aveti despre prima femeie premier din Romania, Viorica Dancila?Deocamdata, exista cateva elemente care demonstreaza ca actualul cabinet nu prea stie ce face si, daca stie, e directiva de la Partid.

Voi incepe cu stirea zilei: Darius Valcov e condamnat la opt ani de inchisoare. Isi da demisia? NU. Doamna Viorica Dancila, sefa lui, ii solicita demisia? NU. In schimb, presedintele PSD (Partidul care este in tot si toate, cei de o seama cu mine sau mai in varsta isi amintesc ce insemna asta) se exprima pe cestiune si spune ca Partidul va reflecta. In ce tara cu reflexe democratice s-a mai pomenit o asemenea situatie?

Un alt element este legat de haosul introdus de Legea salarizarii, de Codul fiscal. Ultima gaselnita este sa dea vina pe Departamentele de Resurse umane care nu ar sti sa calculeze dupa noile grile. Dar pe de alta parte, oamenii simpli care indraznesc sa se planga ca li se cere sa aduca bani de acasa sunt apoi intimidati de conducerea institutiilor unde lucreaza. Si exemple sunt din toate partile, nu e locul aici sa le insiram pe toate.

L-ati mentionat pe Darius Valcov. De ce in alte tari politicienii suspectati de comiterea unor infractiuni sau de plagiat demisioneaza imediat, iar in Romania nu, dimpotriva, unii politicieni au ajuns sa se laude spunand ca daca nu ai dosar nu esti important?Ca sa citez un clasic in viata (membru al acestui grup auto-intitulat partid), raspunsul e "pentru ca pot".

PSD are, de altfel, o lunga traditie in spate in sensul reinventarii si rebotezarii realitatii dupa cum are partidul nevoie: dupa ce a declarat ritos in decembrie 1989 ca nu va participa niciodata la alegeri, FSN s-a auto-proclamat partid politic la o luna dupa si a anuntat ca pregateste liste de candidati.

Ma intorc cu exemple de la inceputul regimului postcomunist romanesc din doua motive: primul, pentru ca vad cum se pierde memoria acelor momente fondatoare si al doilea, pentru ca ele sunt fondatoare, si nu neaparat in sens bun.

Sunt elemente care stau la temelia regimului politic actual si cunoasterea lor ne ajuta sa nu ne mai uluiasca atat de mult fiecare lovitura adusa democratiei si statului de drept de catre PSD si aliatii sai. Cand te uiti mai atent la felul cum a pornit-o la drum atunci, ai revelatia coerentei proiectului. Iata coerenta PSD...

Sunteti de acord cu cei care afirma ca avem o Constitutie slaba, prost construita, in care au fost lasate intentionat portite pentru cunoscatori, care sa permita excese de putere?Constitutia din 1991, cu amendamentele ulterioare, a fost gandita dupa imperativele momentului respectiv, in interpretarea guvernarii de atunci. Presedinte la acea data era Ion Iliescu, care avea de atunci o problema cu numararea mandatelor deja efectuate de presedinte. Regimul politic trebuia consolidat, dar calibrat in acelasi timp la echilibrul de forte al momentului si la proiectiile despre viitor asa cum le concepea acelasi regim.

Asadar a fost o Constitutie hibrida, cu incongruente interne, cu definiri constitutionale prea vagi in anumite directii, ambigue in altele (principalul defect in acest sens fiind locul Presedintelui in executiv).

In general, Constitutia lasa loc prea mare interpretarilor intr-un punct vital al definirii regimului democratic: echilibrul si controlul reciproc al puterilor.

In teorie, cum se poate inchega un partid nou, modern, care sa aiba si succes? Dupa ce Noua Republica si M10 au esuat, ce sanse dati USR? Credeti ca ii lipseste in special liderul, personalitatea in jurul careia sa stranga randurile membrii de partid si simpatizantii?Un partid democratic trebuie sa porneasca de la definirea doctrinara, cu siguranta, dar mai cu seama de la definirea valorilor comune. Si, in functie de ele, sa-si defineasca prioritatile si agenda, construita obligatoriu in raport cu prioritatile agendei publice.

Cred ca elementul de coerenta cu agenda publica este crucial pentru succesul unui partid nou in Romania astazi, tocmai pentru ca izolarea si antagonizarea cetateanului in raport cu partidele vin si din incapacitatea acestora de a se adresa direct problemelor reale, nu create artificial sau importate din cercurile baronilor.

Nu stiu daca USR va reusi sa bifeze toate aceste cerinte, dar deocamdata este singura constructie care a reusit sa intre in Parlament si care face eforturi sa creasca si sa se configureze.

Exista cateva dead-line-uri presante si importante in jurul carora nu vad inca o mobilizare din partea nimanui, e vorba in primul rand de alegerile europene din 2019.

Daca Opozitia parlamentara si/sau extraparlamentara nu abandoneaza jocurile de glezna si orgoliile perdante, s-ar putea sa avem in viitorul Parlament European mult mai multi reprezentanti de calibrul Vioricai Dancila decat ii putem duce, noi si deputatii din Parlamentul European.

Cititi in partea a doua a interviului acordat de Raluca Alexandrescu despre victoria obtinuta de PSD la finalul guvernarii Ciolos, apropierea Romaniei de Rusia, protestele #rezist si obiectivul in jurul caruia ar trebui sa se coaguleze Opozitia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17689 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
58 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda

Cat de Bolnav si si mai mult Bastarda?????? arata FOTOGRAFIA!!
Adevarul adevarat cu Camelia Badea

 

La Timisoara a fost revolutie si a invins.

La Bucuresti a fost o revolutie furata, o contra-revolutie, LOVITURA DE PALAT.
De ce nu-l condamnati pe Iliescu ; vrea justitia sa aiba un tatuc ?
Acum mancati socialism pe paine !

 

....ba nu s-a nascut chiar de loc........ilici a patronat loviliutia

....adika a luat Romania de nevasta cu forta....moarta....pt.ca n-a vrut vie......si de-atunci ii violuaza cadavrul repetat.....
....acuma in biblie exista versetul ala ve inversarea *** si recreerea vietii pornind de la niste oase....ala cu "vezi oasele acestea ?" zicea duamne-duamne catre nu mai stiu cine......
.....timpurile pot fi reversate.....numai sa vrea si romenii......cateii europei.....

 

Nu va suparatin pe mine dar...DORESC VOT CENZITAL !

Domnilor, stiti ce e acela, ce efectc ar avea in locul Democratiei ?

 

 

Intr-adevar, fostii comunisti si securisti au fost

loviti in 1989 de democratie, dar au construit-o dupa chipul si asemanarea lor ! Adica: hotie, mizerie morala si discriminare de tip mafiot ...

Raspund aici postacilor rosii: Asa tovarasi comunisti si secur

isti, fiti vigilenti si depunctati comentariile mele chiar daca ele reflecta adevarul ! Pana si propunerea mea de a avea doar ministri bine pregatiti nu va este pe plac ... Chiar nu pricepeti ca depunctand acest comentariu nu faceti altceva decat sa confirmati ceea ce spun eu ? Dar cred ca nu logica este cea care va da afara din casa si va trimite la scris asemenea gogomanii si asemenea depunctari !

@Strugure 09.13

- de ce mai supermultinick , ala cenzitar nu te mai multumeste !? :o(((

"Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda - Interviu (I)"

Imi aduc si eu contributia pentru noua

Era Socialista care infloreste in mlastimile din Romania. Contributie extrasa de la Pastorel :)))

De unde am plecat:

"Epigramă pentru Marx, Engels, Lenin - Stalin - Ana Pauker

Două bărbi, o tăcălie,

O mustată fumurie

Si o "gaură" pustie -

Vai de biata Romanie!

"

Si unde am ajuns

"In noua eră concepută

K. Katz-ii scriu in loc să pută,

Iar scriitorii consacrati

Sunt dati afară de K. Katz-i.
"

panja si la sfarsit de an ziare.com si Camelutza

ne indoapa cu ideile unei sorosiste...

Eu insami am fost trecuta in randul conspiratorilor "sorosisti" pentru ca aveam trecute in CV, doi ani la rand, burse primite cand imi incepeam cariera didactica, oferite de o organizatie apartinand Fundatiei pentru o Societate deschisa. Erau niste stipendii modice, care puteau fi decontate numai pentru carti si material de predare, dat fiind ca era dedicate sprijinirii tinerilor universitari la inceput de drum.

Cre si eu! La vremea cand gagica a intrat in productie, "la inceput de drum", era ca pe vremea indienilor: cumparati cu cioburi de oglinzi si margele de sticla... si cumparati au ramas...

Nicicand nu am vazut in Romania atata frumusete, atare nimb de

...inteligenta si caldura sufleteasca, emotie tandra si "aspera ad astra", patriotism sau mai degraba dragoste de tzara ca-n Piata Universitatii 1990.
Nicicand atata sordida discrepanta cu maciucarii beznei, cu suboamenii lui "Taci ba, ca-ti dau o ghioaga" adusi ca pesta medievala de guzganii "Moarte intelectualilor", de altfel "Luceferi ai huilei".
Ati mai vazut vreodata atata mitocanie ca-n contramanefestatia FSN din Dealul Mitropoliei, chiar in locul in care, odinioara, a fost asasinat fara condamnare ulterioara Prim-Ministrul Barbu Catargiu, primul dintr-o lista a abominatiei si sordidului ?!
Punctul 8 de la Timisoara era... "fara vanatoare ee vrajitoare".
Restituirea proprietatilor s-a facut cu icnete care l-au deconstipat pe un samsar ca Becali, caci "Proprietatea e un moft", in vreme ce primii reanstariti au fost tziganii lui Ilici var si cu Imparatul si cu Regele lor, care si-au recuperat aurul, luand astfel start in acumularea de capital prin expolierea avutiei nationale si a obiectivelor economice ridicate cu pretul foamei si al renuntarii unor generatii "de sacrificiu".
"Golanii" panselelor rasadite cu ranga, au fost "invitati" (cu multa caldura - s1u kalt-ura) la exil care si-au luat lumea in cap cam la aceeasi vreme cand Iliescu la cererea Occidentalilor si ca sa ii invete el minte, golise deja puscariile si daduse el pasapoarte hotilor cei fara repere inchisi pana deunazi, astfel incat numele de roman era deja compromis prin... copro-mitere.
Au urmat fabiricile pe un leu simbolic duse degraba la fier vechi si de acolo, pana la scoaterea capacelor de pe canalizari pe- o bere la fier vechi, nu a mai fost decat o statie in cimitir la furtul metalelor de pe morminte si a literelor de cupru de pe monumentele eroilor neamului.
Cum ramanea in mijlocul satului stela funerara, fara nume, s-au pus unul sub altul primarul si consilierii cu nume prenume si "Cinsta lor".
Se furau pietrele de la Sarmisegetuza si cu ele se ctitoreau viloaie sub privirea reporterilor tv care apreciau calitatea materialului insusit "ca fi'nca sa poa' "
Bratarile dacice devenisera arcuri de dormeza ppisshata.
In Codrii Vlasiei s-au furat si copacii.
Taia Haissam cu drujba guzganului rozaliu ee nu-i ajungeau camilele desertului sa tot care pe unde faci cosmelia, bubuie bomba si-apoi cand se astampara colbul si se mai aduna resturile de om fara sanadale, mai incropim o cosmelie.
S-a paduit petrolul prin Kasakstan, datoria lui Gadafi a ajuns in tabachera lui Patriciu, Ponta a mai dus o traista cu lovele la kazaci, Voiculescu a gasit pe drumul de costisa "Institutul de cercetari agricole" si l-a dat la scadere, colo in tescherul cu banii Securitatii legati cu sarma cu care l-a atarnat de grinda beciului pe fratele lui Ceausedcu.
Apoi si-a facut televiziune iar romanii bani de seminte ca sa aiba ce dejghioca, apoi a votat si de-un divan, acelasi pe care dupa o zi de ochi in furnalul patriotic, adormea uitandu-se la tv cum sar stiuletele in remorca.
Etc.

Intr-adevar, mitocania si hotia guverneaza in

Romania ! Scursurile societatii decid impotriva romanilor ...

Bine ai revenit la forum!

Bucuria din acele zile,era deja pătrunsă de,democrația socialistă,aceea care teoretic și practică,permitea oricui să ajungă la putere,indiferent de educație.
Acea democrație,abuza de comparația cu bastonul de mareșal in echipamentul oricărui soldat dar,in civilie ca alegerile să se facă de jos in sus-asta chiar pare că a făcut neaDrac și și-a făcut clică de baroNAȘI fiind el-iar din executivul propus spre validare,alegeri cu picioarele in locul capului ceva ca o mică revoluție proletară,de care ne-am prins...Dar democrația OBLIGĂ!?
Va scăpa Romania și de ambalajul ăsta bolșevic!Frumusețile le vom regăsi,ele nu pier,dar e nevoie de restauratori cinstiți și iubitori de ȚARĂ!La Mulți Ani d-le T.basilic!

Of,cata hotie

Sarmana tara, biet popor
Ajunsera-ti pe mana lor.
Au uneltit din rangul trei
Toti comunisti si toti misei.
Au securit cat au putut
Au facut planuri cat au vrut.
Iar cand momentul a venit
Sarmana tara ,ai pierit.
Ti-au luat tot ce ai avut
Petrol si gaze si pamant
Si codrii falnici si subsol.
Tot ce-ai avut.acum e-al lor!

 
 

Doare, ustura sau cum e. Frige ?

...

 

fratilor treziti-va,viata este extrem de scurta!

nu mai este timp pentru nici un experiment politic!
MERITOCratia singura varianta care ar putea salva romania!
jos partidele politice care consuma non sens bani si provoaca doar scandaluri,haos!

partidele politice-forme perimate de organizare si conducere a societatii!
desfiintarea partidelor va scadea f mult coruptia,debandada din administratie!
cereti meritocratia,suna mai bine decat jos psd!

Din pacate, nu vad nicio solutie...

Cred ca raul e foarte profund instalat in romani. Cu foarte putine exceptii.
Cei mai multi dintre cei care nu au participat la jaf, ar face-o daca ar putea. Sper ca nu sunt cauze genetice, ca e rezultatul anilor de comunism si ca ne vom vindeca candva.
Acum, acesta este situatia si acesta e motivul pentru care oamenii curati nu au avut succes la romani si nu vor avea prea curand.

Protestele trebuie continuate pana se cristalizea

..... un nucleu capabil de a conduce miscari de strada care sa darame guverne ostile interesului Romaniei,progresului ei.
Oamenii isi asigura viata cum pot, prin emigrari, dar ramane descoperit PROGRESUL Romaniei, incertitudinea viitorului ei.
Trebuie luptat pentru o Romanie a progresului, a Statului de Drept, o Romanie a investitiilor.
Sa avem o constiinta de dezvoltare si progres si nu una comunista de "Constiinta trece prin stomac " .
Alte variante nu presa sunt.

Democratia este un termen vechi, dar folo9sit mai recent.

State si guverne au existat si fara principiul democratiei.
Democratia nu este o solutie politica.
Ce ar fi sa abandonam democratia in folosul Consensului politic national ?
Ar dispare CCR si Avocatul poporului cat si multimea de partidulete. Am zice adio si la UDMR si la grupul Nationalitatilor.
Am avea un parlament cu interes pe dezsvoltare si nu pe coruptie si abuz in serviciu.
Campania electorala ar fi pentru COMPETENTA si nu pentru lipit arise.

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie.
Asta tio doresc !

pentru ca am intrat intr-o bucla de logica formala

fundamentata exclusiv de cunostintele noastre despre democratie, respectiv Liber la furat si legalizat furtul, inclusiv descurcareala.
Iar daca analizam obiectiv fenomenul descurcarelii vom suporta o revelatie crunta: mai toti ne-am descurcat cumva candva si tare greu e sa excludem "carpaceala" in dauna unei atitudini transante; prima greseala pe care o facem raportat la democratia care este si care nu ne convine.
Apoi troneaza, calma si suverana, mentalitatea fatidica a romanului neaos, de la mesterul Manole si ciobanasul ghinionist pana la prezentul actual care promoveaza compromisul politic la rang de virtute nationala: aproape normal daca n-am inclina fatis catre partea fierbinte a compromiterii aducatoare de castiguri imediate: de la sindicatele patronate de pesede pana la avocatul poporului, una zicem si alta facem..
Deci fiecare care ar ajunge in pozitie de forta ar respecta traditia puterii romanesti cam de cand ne recunoastem documentar; evident ca se impune schimbarea, dar cu cine si, mai ales, in virtutea carei dorinte ? caci toti vrem sa traim ca-n occident si sa muncim ca-n RO demo.
Urmareste dezvoltarea romanilor de dupa revolutiune: vile, piscine, case la munte, la mare, la tara si peste hotare, limuzine peste limuzine, samd; poti numi vreun ro care nu vrea casa la munte, mare peste hotare in care sa mearga din casa-n piscina fara limuzina ?
La actuala stare de spirit nu exista antidot, doar calmante sau energizante, dupa caz si nevoie..
Dar daca am depasi limita in care haiduceste spiritul national, daca am incepe sa vorbim, comunicam calm si real, daca am incepe sa vedem ca lumea nu incepe cu noi si nu se termina decat peste veacuri, daca am vedea in copiii nostri darul cel mai de pret al naturii libere inca, poate ca s-ar intrezari o modalitate in care sa decontam firesc iluzia si sa incepem sa reunoastem cinstit realitatea primara: adica nimic nu este gratuit si etern, iar perfectiunea exista doar in dorinta.

Ziare.com spune ce n-ar trebui sa mai faca! ))))))))))

"Tehnica dezinformarii, a fabricarii de informatii false nu este o inventie a ultimilor 10 sau 30 de ani si nici macar a secolului trecut. Traditia improscarii cu noroi si invective a fost insa consolidata la noi de "scolile" mai sus amintite."

Postacii sunt de acord? ))))))

 

Hemoragia deliberata si minutios organizata a

Eliminarii eminentelor cenusii romanesti sub deviza "Moarte intelectualilor" si refuzul intoarcerii acasa a unor oameni precum batranul Rugina din Cosiliul Executiv SUA pentru rezolvarea inteligenta a, nu-i asa, "Grelei mosteniri" sub deviza "Nu ne vindem tzara", contraselectia ce-a urmat exilului fortat cu sloganul "N-a mancat salam cu soia", ne-a readus in '47 cand origine sanatoasa avea prostul satului, turnatorul oportunist si vigilent, si clica de sefi si sefutzi "Ai nostri ca brazii cu mmmuccii pe p'pept'.
Uite-asa am ajuns la Dragnea, la Dancila si la disolutia Statului, la pribegirea natiunii in ce are mai demn si mai inalt.
A plecat hemoglobina trupului national, transfuzat pe urma cu suc de sfecla rosie, bors rusesc cu multe legume.
Rezum aceasta tragedie cat cea a Siriei prin metoda de jaf si distrugere, la un poem :
"Examen la miezul noptii" - de Ch. Baudelaire :
"Cand miezul noptii a bătut
In ras ne punem o-ntrebare:
Anume ce-ntrebuintare
I-am dat noi zilei ce-a trecut.
Azi, vineri, treisprezece, dată
Predestinată, pe cat stim,
Din cate ne mai amintim
Am dus o viată blestemată.
Pe Crist, pe el, cel mai curat
Din dumnezei, fără-ndoială,
L-am atacat cu indrăzneala;
Apoi la Cresus am mancat
Si-aici, ca bestia robustă
Să radă si pe plac să-i fim,
Am injurat tot ce iubim
Si-am lăudat tot ce dezgustă.

Noi celui slab i-am fost călău,
I-am arătat, ca toti, trufia
Si-am salutat adanc Prostia
Cu fruntea ei de taur rău.
Am sărutat stupida tină,
In fată i-am ingenuncheat
Si-apoi am binecuvantat
A lupanelor lumină.

Ca rătăcirea, in sfarsit,
S-o inecăm in nebunie,
Noi, slujitori de poezie,
Ce lucruri pure am slăvit,
Băurăm fără sete,-oriunde,
Si fără foame am mancat…
-Să stingem lampa, a ne-ascunde
In negură ne-ntarziat!"

 

"Democratia" lui Iliescu

s-a clocit in laboratoarele KGB-ului. La ce alte rezultate ne puteam astepta?

 

Toti multiii dar PRO *** psd vorbesc de banii lui Soros ce

ar subvenționa protestele.......!! dar nimeni nu a scos un cuvant de kgb si cati bani sunt pregatiti sa bage rusi ca Romania sa ramana o *** buna de muls de catre Rusi.

Democratia e folosita numjai in sistemul socialist si in partidele

....socialiste, ca mijloc de distrugerii a unei tari.
Ideal este votul cenzital.

meritocratia inseamna o conducere a societatii de

catre o grupare formata numai din oameni integri,fara nici un cazier,legaturi de rudenie cu vreun fost partid politic,profesionisti in domeniile respective cu cel putin 15 ani experienta,oameni cu prestanta,buni comunicatori,cel mai bine ar fi cu o orientare crestina(nu inseamna discriminare,pt ca pe un bun crestin te poti baza mult mai sigur decat pe cineva care crede ca pe pamant suntem dumnezei),cu familii sanatoase!
desi sunt constient,majoritatea contesta meritocratia doar din ignoranta sau alte motive subiective,va garantez Meritocratia merita experimentata!

Precizare-rectificare-erata

In comentariul despre trasul apei, de nervi, am gresit. Trebuia scris "Radicalo", nu "Raluco".

tot precizare, pentru a intelege de ce nu mai avem

solutii, raportat strict la spatiul oferit de redactie.
Ce se vede si cu ochii inchisi este dorinta pesedeului de a fura legal si de a scarifica totul pentru a se salva.
Ce se vede iarasi liber este impotrivirea de-a valma si protestul planificat al celor care nu agreeaza democratia originala si vor sa se elibereze de controlul nemascat al tatucului grijului ca muma pentru unii si ca ciuma pentru restul. ca cam asa se traduce democratia care este.
Deci ei vor sa fure legal si sa dispuna discretionar de tot ce mai misca pe aici, documentat si sustinuti de acea RO nereformabila(toate societatile au feliuta lor de primitivism tolerat), iar noi ne batem in idei si concepte nenumarate menite sa discrediteze ideologia clara a pesedeului.
Nu vreau sa comentez diversitatea de opozitii personale care sunt, ci DECAT sa subliniez cat de uniti sunt unii si cat de disparati sunt ceilalti; ceea ce-i omogenizeaza pe pesedisti e stiut de toata lumea, adica teama de a pierde tot ce au castigat nemuncind, exploatand, manipuland. Dar oare ce teama ii caracterizeaza pe cei care nu mai vor sa fie hoti si nu reusesc sa ajunga la o uniune clara impotriva hotiei, minciunii, manipularii talambe, etc, samd..
That is the question!

Ca sa vezi cine da interviul acesta, o Suparata! )

"Ce parere aveti despre prima femeie premier din Romania, Viorica Dancila?
Deocamdata, exista cateva elemente care demonstreaza ca actualul cabinet nu prea stie ce face si, daca stie, e directiva de la Partid."

Adica nu ORICE GUVERN face Programul de guvernare stabilit de partid? Doamna Raluca, Supararea iti afecteaza prea mult stiinta! La fiecare fraza se vede! ))) Interviu Zero!

@marin2134 Tu chiar nu intelegi nimic ! Cum poti

sa lauzi un hot mafiot ca drakknea si un guvern alcatuit din incompetenti ? Hai sa lasam deocamdata slaba lor pregatire profesionala, dar prostiile pe care le fac in fiecare zi nu-ti spun nimic ??? Ai cele mai obtuze comentarii de pe aici ... Si total imorale !

In sistemul capitalist, democratia se reduce doar la vot

Restul functiilor in stat, sunt frixate numai pe COMPETENTA.

Democratia este o parghie a socialismului si nu a capitalismului spre care tinde3 Romania.

Deci ce3 vrem? Si ce putem ?

Corect !Nu trebuie sa fie numiti ministrii decat

cei ce au terminat cu rezultate exceptionale o facultate serioasa de profil! Afara cu privatele generatoare de semianalfabeti incompetenti si hoti !

Democratia in Romania s-a nascut cu 4 milioane de

..TURNATORI! Care nu s-au calugarit ci mai mult ca sigur si-au lasat "meseria" din tata in fiu! Actuala democratie e viciata de astia, ACOPERITII! Si nu cred ca vom scapa prea curand de situatia asta!
Partea buna e ca macar cu Dragnea Romania se dezvolta, sa ne imaginam ce jafuri s-ar fi facut daca in continuare era Ciolos, Basescu, Tradatorii de Bruxelles!

Merinov 2134, esti nu doar un postac, esti un caz

...patologic!
Tu chiar sustii ca un escroc, un hot calificat ca Dragnea,ar fi tot ce e mai bun in Rromania?
Pai ma ulica, mai rau decat asta ar fi doar unu' care pune bombe in gradinitele de copii si otraveste rezervoarele de apa potabila!

Democratia din RO tara tuturor posibilitatilor lipsita total de pre-

dictibilitate, credibilitate, normalitate.
Bineinteles daca ne mai aducem aminte despre ce inseamna a avea credibilitate intr-un mediu normal: adica sa producem intai, dupa care tratam predictibil furtul. Adica ca-l condamnam si recuperam paguba, simplu si la obiect, fara discrimnare.
Dar daca avem in vedere duplicitatea organica in care am supravietuit ca natiune, indubitabil trebuie sa tinem cont de trasaturile specifice ale natiunii democraturate de feseneul victorios atunci ca si pesedeul azi; avem prezent acelasi curent de forta politica de la inceput pana la sfarsit, ceea ce spune destule despre natiune si despre conducatorii sai.
Dar ceea ce lipseste cu desavarsire din spatiul public este insasi esenta democratiei reale: omul simplu din dubla identitate de om si cetatean protejat si aparat de statul de drept impotriva nedreptatii de orice fel. Adica cum poate trai civilizat si chiar sa se dezvolte cu salariul minim pe economie in timp ce la polul opus renumeratia si privilegiul functiei, atat in stat cat si-n partid, au ajuns emblema democratiei rezultante, trist.
Cred ca psihologia poate face lumina in cazul trist al democratiei romanesti: omul castigator din toate pozitiile, clar fara discernamant, versus omul simplu fortat sa reziste, adesea tot fara discernamant; iar asta se intampla cand alege sa mai reziste democratic! Coborand putin in istorie vad ca repetam scenariul cunoscut al aversiunii oficiale fata de valoare exprimata plastic si real atunci de Brancusi.
Fara cuvinte si fara sperante, doar aparente cultivate si rostogolite pana cand romanul simplu va fi declarat ofcial inexistent. Iar asta mai inseamna ca acest om neafiliat politic, adesea lipsit de studii superioare, a inteles mai repede ce inseamna libertatea de a nu fura si de a te simti totusi bine cu propria persoana.

 

"Nu trebuie taiata, cade singura" !

Votul Cenzital, ar curata tara,intro legislatura,de tot raul uman.

Dece nu-l folosim ?

Era o propunere a PNL, prin domnul Antonescu, cazuta la DEMOCRATIE !.

DRAGULE ADMINISTRATOR,

Fa un efort si nu depuncta colegii forumisti! Ei aveau 5 puncte, deci, "excelent", si cand le-am mai oferit eu 5 puncte, ai ajuns la 27! Care, evident, nu mai erau "excelente"! Nu o spun pentru mine, ci pentru meritul lor! Nu al echidistantei la care esti obligat! Sau, e Duminica, si nimeni nu baga de seama la opiniile pertinente si independente??? O zi placuta!

 

CORECT SI LA OBIECT!

Felicitari Doamnei profesor!

 

"Democratia postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda"!

Corect, dar incomplet, fiindca s-a nascut si c..va, si hoata, iar boala de care sufera este SIFILIS!

Nu cenzital ci cenzitar !

Inainte de a scrie, mergeti la scoala !

 

dac-am reusi sa corectam fara sa jignim, ar fi real altceva,

nu credeti ?

Asta este din gasca mafiota a alde psd-ului !

Ce poti sa astepti de la el ? Nimic ...

 

ba Mareane, aparent PSD a facut o afacere buna

angajandu-te pe tine ca postac. esti vocal, ai tupeu, dai inainte fara nicio jena chiar daca stii ca n-ai dreptate, ai o mare doza de nesimtire - absolut necesara ca sa te poti preta la asa ceva, chiar daca esti ascuns dupa un nick-, esti bine instruit ca sa postezi la un nivel suficient de redus ca sa poata pricepe chiar si cel mai slab dotat intelectual votac (nu ca va laudati cu cine stie ce nivel intelectual...).
PSD are nevoie de tot mai multi "oameni" ca tine, pentru ca incepe sa piarda teren. fervoarea cu care tu postezi, ironiile de toata jena pe care le foosesti, arata ca sunteti stresati ca pana si cei mai natarai votaci incep sa vada ca PSD i-a furat.
io zic sa-i dai inainte. cand va dati singuri la gioale, cu postari ca ale tale, lumea incepe sa gandeasca. ceea ce la voi nu prea se intampla.
ceea ce se intampla zilele astea in PSD, demonstreaza inca o data ca democratia de tip stalinist nu-si gaseste aplicabilitate nici macar la voi. chiar credeti ca aia 3 milioane care v-au votat, isi vor mentine parerea ?

Sigur boss

Este foarte important sa nu faci greseli de ortografie

@adevar...10.02

Felictari!Perfecta dreptate!...Cine insa s-o inteleaga intr-o tara incalecata de politicieni agramatie, inculti si oportunisti?

 

ptr marinica fara frica si gashka de alde pesedisti cinstiti:

- am ajuns sa va inteleg rostul si rolul vostru pe langa casa omului muncitor, responsabil si care mai produce, un rau necesar de pe urma caruia gospodarul profita; asadar nu ma mai ofuscati chiar daca-mi pare rau de voi. Sa stii ca chiar se poate si altfel, nu neaparat furand, mintind, manipuland.
- ma ofuscheaza real, chiar daca nu arat, atitutdinea anacronica cu care se inghesuie nepesedistii sa va raspunda cu intentia de a va contrazice sau sa va dea peste nas; ei nu-si dau seama ca asa doar va motiveaza sa persistati in convingerea voastra talamba ca aveti dreptate: ca si cum vindeci hotul de hotie sau betivu de betie criticandu-l vocal efectiv. Remarci, te rog frumos, ca nu am amintit deloc de cealalta napasta umana care nu are leac si nici moarte, ca asa e mama natura, impartiala si chiar putin echilibrata in sensul ca a lasat napasta asta fara sa si doara.. altfel nu ne mai auzeam om cu persoana de tipetele celor napastuiti; bineinteles ca de legea care-i mai condamna pe hotii recunoscuti international si temeinic prezumati nevinovati.
Am ajuns sa sfidam occidentul, logica si ratiunea civilizata declasandu-ne voluntar recunoscand ca nu concepem sa existam fara sa furam caliceste, sa mintim fara rusine pentru ca, puteti; sarmana putirinta sa-l minti pe fraier, sa-l furi pe neajutorat, sa-l umilesti pe ignorant.
Parca am trai defalcati de prezent cu 150-200 ani, alfabetizatule care esti! Dar sa fim realisti si recunoscatori ca nu doare, inca..

Padrone, crestineste este bine cum scrii tu, dar

n-are eficienta la gastile de mafioti alde-psd-isti ! Nu vezi ca astia comenteza impotiva oricarei evidente logice a nemerniciei lor ? La ei albul este negru si invers: prostia este inteligenta, hotia este lucrare cinstita, legile in loc sa pedepseasca pe hotiii mafioti sunt reformate sa-i scape ... Si eu ii compatimesc, dar la modul abstract, cand vad ce debiteaza insa, si cand ma gandesc ce fac acesti alde psd-isti romanilor nu mai pot sa-i rabd si sa le intorc si obrazul celalalt ...

Voi SUFERITI EFECTIV de faptul ca ceilalti conduc!

Traiti din politica si situatia de Loser va termina! ))))))) Altfel nu pot sa-mi explic ura care va stapaneste! Ce om normal plange in halul asta ca altii au fost alesi? Doar un frustrat in viata! Spre deosebire de mine care nu depind de nimeni! Viata mea nu depinde de cine guverneaza, ceea ce ma intereseaza e ca Romania sa creasca!!
De aia nici jignirile voastre nu m-au atins niciodata! Chiar ma amuza sa va vad agitati! ))))

ba Mareane, iar bati campii cu patima. zici tu:

"Ce om normal plange in halul asta ca altii au fost alesi?"
iti raspund: ORICE om normal se plange cand vad ca alesii sunt niste infractori penibili, nebagati in seama prin Europa si prin lume, pusi pe furat averi, legi si orice se poate fura. doar un nebun poate sustine ca "Romania creste", cand rad si curcile de incompetentii pe care-i sustineti. un ministru ca Andrusca o fi modelul tau, dar nu si a oamenilor normali.
zici ca nu te ating jignirile ? in primul rand, tu te simti jignit chiar si cand ti se pomeneste numele. in al doilea rand, ai uitat cand te boceai ca o muiere pe forum ca esti o victima si ca ti se iau din puncte ? :))) ai uitat cand miorlaiai ca toata lumea e rea, numai tu erai ca lumea ?
ai uitat cand tu - baiat educat - vazand ca nu mai ai replica la toti cei care iti luau cretinismele in ras, o bagai pe aia "suprema" cu Iohannis care a dat foc intentionat la Colectiv ? pai un om normal face asa-ceva ? ca io creca nu - vorba unui PSDErie.
recunoaste: tu aperi un grup infractional pentru ca ai niste probleme de personalitate, nicidecum ca astia fac Romania sa creasca. auzi la tine: "sa creasca" :))))))
psihologul ala al tau pe care-l tot consulti, poate sa-ti explice ce-i cu tine...

mentalitatea

de virus a psd este orealitate crudă. și ca orice virus nu se va opri pană nu-și omoară gazda!

 

crede-ma hello@13:53 ca nu mai scriu de mult impotriva cresti-

nilor pesedisti cu alde a3 in suflet, ci pentru ceilalti care nu pot constientiza ca efortul de echipa unita da eficienta oricarei miscari, inclusiv economice, din care putem profita rational toti, ca natiune nu ca suma de natii.
Nu cunosc exact democratia pentru ca nu am avut sansa sa traiesc intr-o democratie autentica, dar cunosc foarte bine libertatea si stiu cum putem profita toti de libertate responsabil: adica ca libertatea ta sa nu inoportuneze libertatea celuilalt vadit sau premeditat; exact ce propovaduiesc crestinii crescuti cu descurcareala in biberon.
Cumva e vorba de libertatea civilizata si personala a oricaruia de a alege cat de mult poate castiga sau beneficia de pe urma exploatarii abilitatilor personale, nicidecum a celorlalti pentru ca sunt pprosti, slab calificati sau limitati conjunctural, din nastere; este o cursa a alegerilor facuta loial, responsabil si implicit in interes general.
La chestia cu a permite si altora sa aleaga, iar aici recunosc dreptul talamb al pesedistilor de a alege, respectand un principiu pur democratic avem mult de lucrat noi ceilalti care nu-i putem combate niciodata efectiv si rational, doar ii putem controla tolerandu-i activ si responsabil ca majoritate; iar majoritatea noastra nu poate ajunge la maturitate decat intelegand cum functioneaza un intreg, nu un element, remarcabil sau stralucitor chiar, sau o suma de indivizi.
In privinta unitatii pesedistii sunt uniti monolitic si repurteaza succesuri chiar daca ii plagiaza pe hotii lui Ali Baba; in timp ce noi ne strofocam sa-i convingem ca ei gresesc cand ei chiar stiu ca gresesc, dar si pot. Apoi ei nu recunosc si ne mai si scot ochii ca suntem depasiti de evenimentele generate de propria lor realitate, sustinuta solidar. Dai in viorica sau in valcov, tipa toti la unison cu daddy, in timp ce noi ne ..

De acord cu ce spuneti, dar uite la marean asta

care ne rasuceste spusele pe limba lui psd-ista ! Cica noi am fi invidiosi pe altii care au ajuns la conducere ... Incredibila lipsa de logica sau mizeria de gandire (i)morala a individului asta: tu ii spui ca te deranjeaza ca cei ajunsi (pusi) acolo sunt incompetenti, semianalfabeti si hoti, iar el o tine talamb ca noi suntem invidiosi ! Noi suntem furiosi ca aceasta mafie a lui drakknea-tariceanu duce Romania in dezastru si el zice ca asa trebuie sa faca deoarece au castigat alegerile... Ce poate fi in capul unuia ca el ???


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor