Domnule Dragnea, dar ceva kilometri de autostrada facem si noi?

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 23 Iulie 2018, ora 08:02
8877 citiri

Ne apropiem cu rapiditate de un nou ciclu de alegeri parlamentare si in mandatul de guvernare al lui Liviu Dragnea situatia este una dezastruoasa din punct de vedere al constructiilor majore in domeniul infrastructurii rutiere.

Sigur ca in curand vor veni si ceva cifre oficiale care sa ne arate ce mult s-a facut, insa, in realitate, nu este vorba decat despre centuri ocolitoare ale marilor orase sau altele aflate pe traseu.

Se lasa tuturor impresia ca legea ar fi de vina, ca s-ar opune forte oculte straine, ca nu am avea bani si multe alte povesti pentru copii.

Realitatea este insa una simpla. Actuala guvernare nu poate depasi gandirea specifica celor care conduc de obicei judetele tarii: sa ia banii si sa ii imparta la cat mai multi, dar fara ca vreunul sa se aleaga efectiv cu ceva si in realitate efectul economic sa fie practic zero, dar si cu toata lumea nemultumita.

Stam prost, tare prost la constructia de autostrazi. La acest moment, ar fi trebuit sa avem autostrada de la Cluj si pana la Ungheni. Ce ar fi insemnat acest lucru? Sute de milioane de euro investiti in cea mai nefasta regiune a tarii.

Ar fi trebuit, de asemenea, sa avem o autostrada in sud si de ce nu... sa treaca chiar prin Craiova si prin Alexandria, dar numai sa treaca, caci cei de acolo traiesc intr-o lume paralela.

As fi dorit sa il vad pe domnul Dragnea cum isi foloseste influenta si puterile politice nu ca sa modifice legi penale, ci ca sa dea drumul la aceste proiecte de infrastructura majora.

Dar actualul guvern, mutat cu de-antregul din Teleorman la Bucuresti, nu este capabil sa isi depaseasca conditia si sa faca politica nationala. Aici nu este vorba despre o rea vointa, nu ii suspectez de asa ceva, ci de incapacitatea lor de a gandi macro, la nivel national, ca sa nu mai zic european sau mondial.

Prin Botosani cativa localnici s-au apucat sa isi construiasca propriul drum, satui sa mai astepte de la stat ceva. Cel mai probabil, asa vom ajunge si cu autostrazile: vom trage o linie de la Chisinau la Iasi si de la Iasi la Targu-Mures si o sa ne rugam de fiecare proprietar de lot sa ne lase sau sa isi asfalteze propria portiune de autostrada.

Guvernarea actuala este ingropata in alte probleme decat cele reale ale tarii. Ea se ocupa de chestii marunte, de solutionarea unor cazuri particulare, in loc sa se concentreze pe nevoile romanilor.

Sigur ca e bine ca s-au crescut salariile si vocile care acuza acest lucru nu sunt indreptatite sa o faca, din moment ce companiile straine ii folosesc pe romani pe post de sclavi, cu niste salarii de mizerie fata de lumea occidentala. Daca am fi ajuns vreo tara europeana din urma cu nivelul de salarizare, as fi spus si eu ca am exagerat, dar nu este cazul.

Sigur ca a crescut inflatia si a crescut si ROBOR, care era la un nivel rusinos de mic pentru o tara ce avea nevoie de dezvoltare. Ca doar salariile la stat nu s-au ridicat datorita cresterii economice, ci mai ales datorita printarii de lei de catre banca nationala.

Dar in ziua de astazi nu mai este de ajuns.

Avem nevoie de aceste artere, ele fiind vitale. Avem firmele cu care sa le proiectam, avem firmele cu care sa le executam, avem banii si materialele necesare, ce ne mai lipseste este atentia autoritatilor centrale pe aceasta problema majora.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#autostrazi Romania , #presedinte PSD