Dragnea, atac la SRI si Parchetul General, dupa "dezvaluirile" lui Valcov. Cere ancheta in Parlament si la Inspectia Judiciara

Vineri, 24 August 2018, ora 13:11
9951 citiri
Dragnea, atac la SRI si Parchetul General, dupa "dezvaluirile" lui Valcov. Cere ancheta in Parlament si la Inspectia Judiciara
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut vineri Inspectiei Judiciare sa se autosesizeze in legatura cu protocolul dintre SRI si Parchetul General despre care au vorbit in spatiul public consilierul guvernamental Darius Valcov si social-democratul Claudiu Manda.

"Am fost asigurati ca protocoalele de cooperare ilegala intre institutiile din Justitie si Serviciul Roman de Informatii au incetat sa existe. Ele ar fi trebuit sa nu mai existe fiindca legea cere acest lucru, fiindca CCR a gasit neconstitutional amestecul ofiterilor din servicii in cercetarea penala.

Si SRI, si Parchetul General au afirmat raspicat, prin sefii lor sau prin comunicate oficiale, ca nu mai exista protocoale", a scris Dragnea pe Facebook, vineri la amiaza.

Atac la Augustin Lazar

Acesta aduce in discutie cele doua documente, ambele datate decembrie 2016, "la noua luni dupa ce CCR stabilise neconstitutionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig si Augustin Lazar".

Seful PSD il ataca direct pe seful Parchetului General, Augustin Lazar, sustinand ca aceste "dezvaluiri bomba", cum au fost ele prezentate de Darius Valcov, ar arata ca acesta mintea cand a spus public ca protocoalele au fost denuntate dupa decizia CCR.

"Unul, care se cheama 'Protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii' prevede, in mare, cam aceleasi formule de colaborare intre ofiteri si procurori in cadrul activitatii penale.

Sunt aceleasi portite si formulari prin care ofiterul se poate strecura ca sa ia parte la cercetarea penala. Acest protocol il abroga pe cel semnat in 2009 de George Maior si Codruta Kovesi. Acest protocol a fost tinut secret. Atunci cand presa a intrebat, in repetate randuri, daca mai exista protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe seful Parchetului General, Augustin Lazar, negand cu fermitate", a adaugat el.

Argumentul lui Dragnea: Protocolul nu e indexat in Google

Despre cel de-al doilea protocol, seful PSD sustine ca nu ar fi real, ci "fabricat" pentru a acoperi existenta primului. Drept dovezi ale acestor acuzatii, Dragnea aduce argumentul ca, daca era "nesecret", de ce "nu a stiut nimeni nimic" si vine si cu niste detalii "tehnice".

"A mai aparut un protocol, al doilea, postat in graba pe site-ul Ministerului Public. Autorii au avut grija sa scrie mare, pe fiecare pagina, 'nesecret'. E un protocol semnat de domnii Hellvig si Lazar 'pentru stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor'.

Are aceeasi data ca si primul, adica 7 si 8 decembrie 2016, cu patru zile inainte de alegerile parlamentare.

Acest al doilea protocol, despre care, desi 'nesecret', nu a stiut nimeni nimic, pare un efort de ultima ora al semnatarilor de a acoperi existenta primului protocol. Postarea lui pe pagina Ministerului Public e foarte recenta, ca dovada ca, daca-l cautati, il gasiti foarte greu. Google n-a avut timp destul sa-l indexeze.

Chiar daca se pretinde un document tehnic, acest al doilea protocol a fost facut fara stirea publicului. Pare fabricat in ultima clipa, in momentul in care presa a inceput, cu zile in urma, sa-l verifice pe primul", a continuat el.

Dragnea acuza ca s-a incalcat Constitutia si cere anchete

Liderul PSD sustine ca "ne confruntam cu o situatie grava de neconstitutionalitate, de minciuna publica. Institutii si sefi ale (sic!) unor institutii implicate in justitie si in siguranta nationala au mintit prin omisiune, ca sa acopere savarsirea unei fapte neconstitutionale".

Astfel, Dragnea cere Comisiei de Supraveghere a SRI sa demareze de urgenta o ancheta care sa cerceteze "eventualele fapte ilegale savarsite de SRI si sa scoata la lumina toate amanuntele acestei povesti".

De asemenea, presedintele PSD cere si Inspectiei Judiciare sa se autosesizeze in legatura cu aceste protocoale si sa porneasca o ancheta la Parchetul General.

Explicatiile Parchetului si ale SRI: CSM si Toader erau informati, protocolul e deja pe masa Comisiei parlamentare

Amintim ca un nou protocol semnat intre SRI si Parchetul General a starnit controverse dupa ce, joi seara, Darius Valcov a facut publica o alta varianta a acestuia fata de cea publicata pe site-ul Ministerului Public acum cateva luni.

SRI a reactionat prin purtatorul de cuvant anuntand protocolul nu mai exista si ca se afla la acest moment oricum la Comisia de Control SRI din Parlament.

Parchetul General a dat, vineri, explicatii despre aceste "dezvaluiri". Ministerul Public explica cum, in 2016, au fost incheiate doua protocoale cu SRI, dintre care unul clasificat.

In 13 martie 2017, protocolul si-a incetat efectele. S-a urmat procedura si, spre sfarsitul lunii martie 2018, s-au inceput demersurile pentru declasificarea documentului. In comunicat se precizeaza ca procedura de declasificare inca nu s-a incheiat, iar atat CSM, cat si Ministerul Justitiei erau informate cu legatura cu aceste aspecte.

Dragnea nu a tinut cont de niciuna dintre aceste explicatii in acuzatiile sale.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....