Dragnea, despre refacerea proiectului de buget: Viorel Stefan a fost mai moale decat trebuia

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 19:39
7269 citiri
Dragnea, despre refacerea proiectului de buget: Viorel Stefan a fost mai moale decat trebuia
Foto: captura video Digi24

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat, marti seara, ca a cerut refacerea bugetetelor unor ministere pentru ca nu erau in concordanta cu programul de guvernare al partidului si a afirmat ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, a fost "mai moale decat trebuia", dar a dat asigurari ca nu va fi remaniat.

Dragnea a facut declaratiile la sediul PSD din Baneasa, dupa mai multe discutii cu ministrii din guvernul condus de Sorin Grindeanu si cu premierul. Conform spuselor liderului PSD, la intalniri a fost prezent si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, scopul urmarit fiind "sa nu fie amendamente" in Parlament si sa se discute si "calendarul aprobarii bugetului" de catre forul legislativ, astfel incat totul sa decurga rapid.

"Aceasta discutie a fost generata de faptul ca o parte din ministrii nu au fost atenti si nu au inteles ca programul de guvernare trebuie sa fie pus in practica 100%", a subliniat liderul PSD, adaugand ca "din eroare" au fost puse "alte prioritati" la finantare.

"O parte din institutii aveau bugete mai mari decat le este strict necesar in acest an", a declarat el, tinand sa sublinieze: "Camera Deputatilor a fost prima institutie care a pus pe site proiectul de buget cu reducere de 16% fata de anul trecut", in conditiile in care numarul deputatilor a scazut de la 471 la 330, conform noii legi in baza careia au fost organizate alegerile din decembrie, prin urmare nu se poate spune ca e vorba despre o reducere reala.

Liderul PSD a criticat institutiile care "au venit cu limite de buget mai mari" si a sustinut ca toate vor avea bugete mai mici in noua forma a bugetului, cu exceptia Inaltei Curti, Ministerului Public si a CSM, unde "cresterile sunt generate de drepturile salariale deja aprobate si in parte de investitii in derulare".

In context, Liviu Dragnea a declarat ca i-a cerut ministrului Justitiei, Florin Iordache, sa fundamenteze bugetele acestor institutii si cel al DNA, ca "sa apara public toate salariile din sistem, pentru ca oamenii sa inteleag de ce sunt bani acolo".

El a mai dat asigurari ca bugetul AEP ramane la fel. "In rest toate au bugete mai mici (...) Si la Administratia Prezidentiala, si la SRI este mai mic, pentru ca se poate functiona", a punctat presedintele PSD.

Liviu Dragnea a respins zvonurile aparute in presa potrivit carora ministrul de Finante, Viorel Stefan, l-a nemultumit intr-atat incat risca sa fie remaniat.

"Viorel Stefan a inteles foarte bine, dar fiind la prima confruntare cu ministerele a fost un pic mai moale decate trebuia. Nu s-a luat in calcul remanierea", a subliniat Liviu Dragnea, desi, oficial, el nu este membru in guvern, iar premier este Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea a facut si alte precizari, explicand ca veniturile estimate la bugetul de stat pentru acest an se bazeaza "pe masurile din programul de guvernare si pe materialele facute de Comisia de prognoza" si subliniind foarte ferm: "Cat noi vom fi la guvernare nu se mareste nici o taxa, nu se mareste nici un impozit".

De asemenea, liderul PSD a dat asigurari ca Apararea va primi 2% din buget, asa cum Romania s-a angajat in cadrul NATO. "Vor fi doua procente, punct".

Eveniment Quarterly Report

Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ne îndeamnă joi, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să ne inspirăm din exemplul Ocrotitorului României, să fim curajoşi şi înţelepţi pentru a...
Congres extraordinar al AUR la Alba Iulia pe 2 decembrie. Partidul discută strategia pe 2024
Congres extraordinar al AUR la Alba Iulia pe 2 decembrie. Partidul discută strategia pe 2024
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate elemente organizatorice şi strategia...
#Dragnea Viorel Stefan buget , #presedinte PSD