Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dragnea, enervat dupa ce i-au fost demontate argumentele pro OUG 13: Am lungit-o cam mult! Nu stiu ce plan aveti!

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 22:41
61586 citiri
Dragnea, enervat dupa ce i-au fost demontate argumentele pro OUG 13: Am lungit-o cam mult! Nu stiu ce plan aveti!
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PSD Liviu Dragnea s-a aratat vizibil enervat in timpul unui interviu in care jurnalista Alexandra Andon i-a demontat argumentele privind utilitatea ordonantei 13.

Jurnalista de la Radio Romania Actualitati i-a luat un interviu lui Dragnea in biroul de la Camera Deputatilor, iar, cand a venit vorba despre OUG 13, a dorit sa afle de la liderul PSD si alte amanunte decat discursul pe care acesta il repeta de la izbucnirea scandalului. Vizibil iritat, Liviu Dragnea i-a spus acesteia ca "am lungit-o cam mult".

Totul a pornit cand jurnalista RRA l-a intrebat pe Dragnea daca e multumit de Guvernul Grindeanu. Seful PSD a spus ca da, ca tot ce era programat pana la acest moment in programul de guvernare a fost indeplinit. Atunci Andon i-a atras atentia ca modificarile Codurilor Penale asa cum s-a dorit prin OUG 13 nu erau in programul de guvernare.

Iata discutia discutia dintre Dragnea si Andon, care devine din ce in ce mai tensionata:

Alexandra Andon: Dar au facut mai mult decat stiam noi in ceea ce priveste programul de guvernare, si anume adoptarea celebrei Ordonante de urgenta 13. Stia, s-a stiut la partid de aceasta intentie? A fost facuta cu asentimentul celor anagajati in construirea programului de guvernare?

Liviu Dragnea: Nu, eu am spus in campania electorala, numai ca in acele zile foarte agitate nu mai asculta nimeni argumente rationale si vreau sa va spun cateva lucruri. In campania electorala am spus de mai multe ori si eu si colegii mei un lucru obligatoriu. Deciziile CCR trebuie sa fie puse in practica prin modificarea legislatiei. Guvernul actual a adoptat acea ordonanta pentru a acoperi niste goluri in legislatie si ne referim la cele doua coduri. Din pacate, cand Guvernul Ciolos a adoptat anul trecut o ordonanta prin care s-au modificat zeci de articole din Codul Penal, apropo, tot in 24 de ore, ca asta inseamna ordonanta de urgenta, nu au inclus acolo toate deciziiule CCR care erau valabile la acel moment, ceea ce este foarte grav.

Nimeni nu-ti permite, daca fundamentezi o ordonanta de urgenta pentru acest subiect si anume sa pui in acord deciziile Curtii cu legislatia, sa alegi care decizii ale Curtii sunt incluse in modificari legislative si care nu. Guvernul actual, fostul ministu al justitiei Florin Iordache a luat o decizie corecta, si anume de a acoperii rapid un gol. Si daca ne referim la abuzul in serviciu, un gol lasat de decizia Curtii. Multa lume nu stie si este firesc sa nu stie, cand o decizie a Curtii a fost adoptata, Curtii Constitutionale, care spune ca un articol are probleme din punct de vedere al constitutionalitatii, Parlamentul sau guvernul trebuie in 45 de zile sa modifice articolul.

Alexandra Andon: Lucrurile acestea au fost spuse deja atat de mult in ultimele zile, incat cred ca...

Liviu Dragnea: Dar vreau sa le spun si eu, doamna.

Alexandra Andon: Haideti sa afle ascultatorii ceva nou fata de ceea ce...

Liviu Dragnea: Vreau sa fiu sigur ca acuma asculta, pentru ca in zilele respective nu ascultau.

Alexandra Andon: De acord cu dumneavoastra...

Liviu Dragnea: Pana acum terminam, dar este in regula, schimbam subiectul.

Alexandra Andon: Bine, nu, nu voiam sa schimb subiectul, intrebarea a fost....

Liviu Dragnea: Nu. Chiar dumneavoastra simtiti o presiune politica sa spuneti chiar ce am voie sa spun ca sa nu fie niciun dubiu.

Alexandra Andon: Intrebarea a fost alta, daca decizia guvernului a fost luata cu asentimentul sau consultarea anterioara a partidului? Si intrebarea este formulata din urmatorul motiv: o ordonanta de urgenta este data, dupa aceea este data o a doua ordonanta de urgenta care o abroga. Este imposibil ca aceste costuri politice sa nu vina sa se repercuteze asupra partidului. Si intrebarea este a fost sau nu cu consultarea si asentimentul partidului.

Liviu Dragnea: Eu am facut gresala sa cred ca pot sa spun mai mult.

Alexandra Andon: Spuneti mai mult!

Liviu Dragnea: Dar daca nu pot nu-i nicio problema, doamna.

Alexandra Andon: Spuneti mai mult.

Liviu Dragnea: Pana acum terminam. Ceea ce a facut guvernul a facut bine si s-a spus atunci, am spus si eu de multe ori, a spus si ministrul justitiei de foarte mult, au spus si alti colegii de multe ori, atentie, ca daca aceasta ordonanta nu intra in vigoare pe abuz in serviciu s-ar putea ca unele instante din Romania, pe buna dreptate, sa considere ca acel articol nu mai produce efecte juridice si vor adopta sentinte de achitare si a inceput sa se intample, doamna.

Alexandra Andon: Cand?

Liviu Dragnea: Decizia Curtii de la Alba Iulia, decizia Curtii de la Cluj si mai sunt in continuare instante unde se vor lua aceste decizii. Daca ordonanta 13 era in vigoare, daca era lasata sa ramana in vigoare nu ajungeam la aceste decizii. Mai rau este ca acum nici macar prejudiciile se recupereaza, numai ca in acele zile nimeni nu mai asculta argumente rationale. In ceea ce priveste costurile pentru partid au fost, dar vreau sa va spun ceva, incet, incet, adevarul va iesi la iveala si incet, incet, lumea va intelege ca acea ordonanta n-a avut in spate un demers ocult, n-a avut in spate interesul unui grup sau unui om, ci a avut in spate aceasta dorinta de a acoperi un vid legislativ si realitatea dovedeste ca ei au avut dreptate.

Alexandra Andon: Doua chestiuni, ati spus ca daca ordonanta de urgenta, ca sa clarificam, 13, ar fi fost astazi, 15 februarie, in vigoare Curtea de Apel Alba Iulia nu ar fi luat acea decizie de inlaturare a consecintelor penale pentru domnul Dan Daniel?

Liviu Dragnea: Multi juristi asa au spus.

Alexandra Andon: Fostul presedinte al Curtii Constitutionale spune altceva si anume ca domnul Dan Daniel fusese condamnat pentru ca facuse abuz in serviciu, cu incalcarea unei hotarari de guvern, ceea ce este un act normativ cu forta juridica inferioara legii, ori Curtea Constitutionala a cerut ca abuzul in serviciu sa fie legat direct si explicit de incalcarea unui act cu forta normativa...

Liviu Dragnea: Stiti exact ce cuprinde decizia Curtii Constitutionale?

Alexandra Andon: Da. Ma tem ca da.

Liviu Dragnea: Stiti si o alta decizie a Curtii Constitutionale care spune ca este obligatoriu, sunt obligatorii si prevederile din dispozitiv si prevederi din expunere? Si acolo sunt trei prevederi, doamna. Si anume, sa stabileasca o limita a pagubei, sa se stabileasca dimensiunea vatamarii si sa se stabileasca care este legea incalcata. Aceste trei elemente erau cuprinse in...

Alexandra Andon: Exact, dar domnul Dan Daniel incalcase o hotarare de guvern. Asadar, un act cu forta juridica inferioara legii, cu sau fara ordonanta de urgenta 13, domnul Dan Daniel, conform CCR, oricum ar fi fost exonerat de raspundere penala, pentru ca asta spune dispozitivul acelei decizii 415...

Liviu Dragnea: Hai sa vedem si motivarea. Va rog. Am lungit-o cam mult.

Alexandra Andon: Am lungit-o cam mult! Credeti?

Liviu Dragnea: Va rog. Nu stiu ce plan aveti!

Alexandra Andon: Nu am niciun plan. In ceea ce priveste recuperarea prejudiciului, in ce fel se concentra ordonanta 13 pe recuperarea prejudiciului?

Liviu Dragnea: Intr-un fel foarte simplu. S-a tot vorbit de acel prag. S-a explicat, au explicat la vremea respectiva si ministrul si alti colegi de-ai dumnealui ca decizia Curtii prevedea si o limita a pagubei. De ce au ajuns la 200 de mii de lei sunt calculele dumnealor. Sunt mai multe prevederi in Codul Penal care se refera la niste limite, unele de 50 de mii de euro, alte de doua milioane de euro pentru fapte foarte grave. Dar, sigur ca s-a spus atunci ca se poate fura pana la 200 de mii de lei, 200 de mii de lei, nu s-au ascultat argumentele lor. S-a spus ca de la acel prag in sus se poate vorbi de infractiune, pana la 200 de mii de lei au considerat ca si legiutor ca se poate discuta de civil, adica sa se recupereze prejudiciul respectiv.

Alexandra Andon: Dar asta nu scria in ordonanta 13.

Liviu Dragnea: Ce nu scrie, doamna!

Alexandra Andon: Faptul ca pana la...

Liviu Dragnea: Exista alte prevederi in Codul Penal. Poate sunt...

Alexandra Andon: Deci ele sunt oricum in vigoare.

Liviu Dragnea: Cum?

Alexandra Andon: Ele sunt oricum in vigoare, acele prevederi din Codul Penal cu recuperarea prejidiciului. Dar haideti sa va intreb despre soarta ordonantei 13 in parlament. Ea este la Comisia juridica a Senatului sub indicativul L13/2017. Ce soarta credeti ca va avea?

Liviu Dragnea: Eu stiu ca este ordonanta 14, care a abrogat ordonanta 13. Presedintele Romaniei, care este presedintele nostru al tuturor, a solicitat oficial guvernului ca ordonanta 13 sa fie abrogata si guvernul a abrogat-o prin ordonanta 14, ordonanta 14 care a fost legea de aprobare a ordonantei 14, a fost aprobata in Senat rapid, a venit in Camera. O s-o aprobam si noi, luni sau marti cel mai. Deci legea care aproba ordonanta care abroga ordonanta 13.

Alexandra Andon: Dar in continuare, in proces legislativ se afla aceasta ordonanta 13.

Liviu Dragnea: Care este abrogata.

Alexandra Andon: Dar ea este in proces legislativ si Senatul sau Camera Deputatilor, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa se pronunte asupra ei.

Liviu Dragnea: Categoric.

Alexandra Andon: Nu spune nimeni un termen, parlamentul este suveran, dar ce se va intampla cu ea?

Liviu Dragnea: Eu astept niste opinii de la specialisti, pentru ca toata lumea a cerut sa abrogam Ordonanta 13. Guvernul a abrogat Ordonanta 13. Parlamentul trebuie sa aprobe legea care aproba Ordonanta 14. Vom face asta. Pentru Ordonanta 13 trebuie sa spuna specialistii ce trebuie sa mai facem cu ea, pentru ca unii spun: oameni buni, Ordonanta 13 este abrogata, deci, nu mai este in vigoare.

Alexandra Andon: Da.

Liviu Dragnea: Doamna nu sunt specialist, trebuia sa ma pregatesc daca imi spuneati...

Alexandra Andon: Nu, dar sunteti presedintele Camerei Deputatilor, sunteti liderul PSD.

Liviu Dragnea: Categoric.

Alexandra Andon: Un partid care are o majoritate impresionanta, are, ma rog, o proportie impresionanta in Parlament...

Liviu Dragnea: Poate deranjeaza asta.

Alexandra Andon: Pe cine?

Liviu Dragnea: Nu stiu, intreb.

Alexandra Andon: De ce? E votul romanilor.

Liviu Dragnea: Va rog, doamna. Ca presedinte al Camerei Deputatilor, am cerut, asa cum este institutional corect, Comisiei juridice sa prfezinte un punct de vedere rapid, un punct de vedere al specialistilor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Dragnea enervat OUG 13, #Dragnea jurnalista OUG 13 , #presedinte PSD
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
Dragnea nu intelege , de ce psd nu este lasat sa fure legal ?