Dragnea il acuza pe Iohannis ca e "sponsorul violentei" in Piata Victoriei si vrea sa "rastoarne ordinea in statul roman"

Sambata, 11 August 2018, ora 15:35
9286 citiri
Dragnea il acuza pe Iohannis ca e "sponsorul violentei" in Piata Victoriei si vrea sa "rastoarne ordinea in statul roman"
Foto: site PSD (Arhiva)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca declaratia presedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autoritatii statului si un indemn la reluarea violentelor, seful statului dovedind "inca o data ca este sponsorul politic al violentei si al manifestarilor extremiste" din Piata Victoriei.

"Evenimentele violente din Piata Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi incadrate in nicio forma de democratie. Diferentele de opinie nu pot justifica niciodata violenta. E grav ca astfel de acte de agresiune au fost precedate de indemnuri, provocari sau chiar de implicarea directa a unor partide politice din Opozitie.

Cel mai grav dintre toate, insa, este mesajul iresponsabil al presedintelui Iohannis de vineri seara, in care critica interventia jandarmilor, desi acestia si-au facut datoria potrivit legii si au luat toate masurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaratia presedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autoritatii statului si un indemn la reluarea violentelor la protestul anuntat pentru sambata, cu scopul vadit de rasturnare a Guvernului actual si inlocuirea lui cu 'Guvernul sau', asa cum a mai procedat o data in acest mandat", a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presa.

El a mai aratat ca, prin aceasta atitudine, presedintele Iohannis "dovedeste inca o data ca este sponsorul politic al violentei si al manifestarilor extremiste".

"Mai mult, prin cererea adresata Parchetului de a ancheta jandarmii, el timoreaza fortele de ordine, asezandu-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, impotriva institutiilor pe care Constitutia ii cere sa le sprijine. Este regretabil ca o actiune democratica de protest pasnic a fost deturnata si s-a soldat cu numerosi raniti si pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime.

Institutiile statului trebuie sa actioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept si pentru a-i trage la raspundere pe cei care au provocat violentele. Cu tot respectul pentru manifestantii care vor sa-si exprime pasnic ideile, toata lumea trebuie sa inteleaga ca Romania e un stat de drept, in care domneste legea, iar aceasta lege e impusa prin institutiile consacrate de Constititie. E inacceptabil ca in fata cladirii Guvernului, in inima Capitalei Romaniei si a statului roman, grupuri organizate, sprijinite de Opozitie si de insusi presedintele tarii, sa atace ordinea constitutionala", a adaugat Liviu Dragnea.

El a precizat ca jandarmii nu apara doar cladirea Guvernului, ci apara autoritatea, ordinea, statul de drept, institutiile statului, suveranitatea si independenta tarii, inclusiv dreptul de a protesta liber si pasnic impotriva oricui.

"In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte al PSD, vreau sa asigur toti cetatenii Romaniei ca Parlamentul nu va ingadui nicio clipa, nimanui, sa dizolve democratia, sa suspende drepturile si libertatile individuale, sa schimbe rezultatul alegerilor si sa rastoarne, prin violenta, ordinea in statul roman.

Institutiile insarcinate cu siguranta cetateanului, cu ordinea publica si cu respectarea legii trebuie sa actioneze cu fermitate impotriva oricaror tentative de violenta publica, alimentata politic sau instrumentata de alte interese de putere. Fac un apel la toti cetatenii care vor sa manifesteze in continuare: manifestati pasnic. Evitati sa va alaturati grupurilor violente, evitati sa va puneti in pericol propria persoana si pe a apropiatilor. Puterea se castiga prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle si foc", a mai spus liderul PSD.

#Dragnea proteste Piata Victoriei Iohannis , #presedinte PSD