Dragnea il acuza pe Liiceanu ca a dezinformat in PE si i-a scris sefului Comisiei LIBE ca nu vrea demiterea lui Kovesi

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 18:47
7636 citiri
Dragnea il acuza pe Liiceanu ca a dezinformat in PE si i-a scris sefului Comisiei LIBE ca nu vrea demiterea lui Kovesi
Foto: captura video B1TV (Arhiva)

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis, miercuri, o scrisoare presedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, in care l-a informat ca o afirmatie a lui Gabriel Liiceanu din cadrul dezbaterii pe care a organizat-o potrivit careia seful PSD ar fi spus ca doreste demiterea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este "falsa in totalitate".

"Va scriu in legatura cu dezbaterea pe care ati gazduit-o recent, in data de 22 martie 2017, in cadrul Comisiei de Libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democratia si sistemul de justitie din Romania. Ma vad nevoit sa va adresez aceasta scrisoare intrucat unul dintre invitatii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a facut in discursul sau urmatoarea afirmatie la adresa mea: 'Iata declaratia explicita a sefului PSD, rostita la un post de televiziune saptamana trecuta: Trebuie sa ne concentram pe demiterea procurorului sef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi'. Va supun atentiei faptul ca aceasta afirmatie a domnului Gabriel Liiceanu este falsa in totalitate si nu reflecta in niciun fel realitatea din Romania. Nu am rostit niciodata aceasta declaratie si nici nu am facut vreo alta afirmatie in sensul sugerat de domnul Liiceanu", si-a inceput scrisoarea liderul PSD.

El a mai spus ca, in toate declaratiile publice pe care le-a avut pe acest subiect "nu a facut nici macar o sugestie din care sa reiasa ca doamna procuror sef ar trebui demisa de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ".

"Mai mult decat atat, am reamintit mereu presei si opiniei publice din Romania ceea ce am spus si in timpul recentei campanii electorale din Romania, respectiv ca 'noi, ca partid, nu am avut de gand si nu avem de gand sa cerem revocarea celor trei procurori sefi din Romania: procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA' (declaratie pe care am reluat-o recent in data de 28 februarie) ", a completat presedintee Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea a sustinut ca nu a dorit sa lanseze afirmatii cu privire la activitatea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA pentru a nu-l influenta pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"De asemenea, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care a subliniat ca ancheta DNA la nivelul Guvernului a fost nelegala si neconstitutionala, am fost deseori intrebat de jurnalisti daca acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA. De fiecare data cand mi s-au adresat astfel de intrebari m-am abtinut sa ma pronunt, pentru a nu influenta in niciun fel analiza pe care Ministrul Justitiei o desfasoara in prezent in legatura cu acest subiect", a subliniat liderul PSD.

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, "faptul ca unul dintre invitatii romani care au luat cuvantul la dezbaterea Comisiei LIBE si-a permis sa mistifice in mod deliberat realitatea din Romania, cu scopul vadit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstreaza cat de subiective si patimase sunt pozitiile celor care au criticat Guvernul Romaniei pentru faptul ca a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea in legislatia penala a unor modificari enuntate in deciziile definitive si obligatorii ale Curtii Constitutionale".

"Prin urmare, va rog sa luati la cunostinta si sa comunicati celorlalti membri ai comisiei falsitatea afirmatiei de mai sus a domnului Gabriel Liiceanu la adresa mea. De asemenea, va rog sa luati act de faptul ca Partidul Social Democrat nu si-a propus si nu isi propune sa faca demersuri in sensul demiterii persoanelor care conduc institutiile din domeniul Justitiei.

In acelasi timp, PSD sustine necesitatea unei reforme a legislatiei din domeniul justitiei, in sensul observatiilor stipulate deja in deciziile Curtii Constitutionale, atat in ceea ce priveste consolidarea independentei Justitiei si separatia puterilor in stat, dar si in sensul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", a conchis Liviu Dragnea.

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democratiei si justitiei din Romania, in urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor sa auda direct de la cei implicati cum s-au derulat evenimentele din tara noastra in contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numara ministrul Justitiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu si jurnalistii Liviu Avram de la Adevarul si Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanti ai protestatarilor din marile orase ale Romaniei sunt prezenti la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democratiei si justitiei din tara noastra.

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, miercuri, in cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European ca guvernarea actuala a inceput cu un "atac penal" la adresa Justitiei din Romania si a spus ca "tinta numarul unu" sunt Parchetul General si DNA.

"Iata declaratia explicita a sefului PSD rotita la un post de televiziune saptamana trecuta: 'Trebuie sa ne concentram pe demiterea procurorului sef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi'", a afirmat intre altele Liiceanu.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...