Contestatia lui Dragnea privind sechestrul DNA, respinsa ca inadmisibila UPDATE Seful PSD ramane cu averea poprita

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 17:38
10746 citiri
Contestatia lui Dragnea privind sechestrul DNA, respinsa ca inadmisibila UPDATE Seful PSD ramane cu averea poprita

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca inadmisibila, miercuri, contestatia depusa de presedintele PSD, Liviu Dragnea, in care acesta solicita ridicarea sechestrului pus de DNA pe averea sa in dosarul Tel Drum.

Dragnea nu a fost prezent la proces, el fiind reprezentat in sala de judecata de avocata Maria Vasii. Avocata a declarat ca ancheta desfasurata de DNA impotriva lui Dragnea e bazata pe "speculatii si nu pe dovezi", deoarece OLAF a transmis oficial ca nu l-a investigat niciodata pe liderul PSD.

Este vorba de cazul in care este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care Dragnea era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).

Ce spunea OLAF

OLAF a comunicat public pe 13 noiembrie 2017, atunci cand procurorii l-au pus sub acuzare pe Liviu Dragnea, ca dosarul s-a constituit pe baza unei sesizari a Oficiului European Antifrauda (OLAF) . Practic, oficialii europeni semnalau nereguli pe relatia CJ Teleorman - Tel Drum. In urma anchetei DNA, a reiesit ca presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, era prin intermediari in spatele firmei Tel Drum, acuzatie negata vehement de politician.

Sesizarea OLAF a fost transmisa la data de 30 septembrie 2016 si semnala savarsirea mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene, beneficiar fiind CJ Teleorman. Era vorba de doua contracte castigate de Tel Drum in perioada 2008-2009, care ar fi fost incredintate ilegal: DJ 701 si DJ 506.

OLAF mai anunta ca a depistat dovezi care sugereaza colaborari secrete intre beneficiarii fondurilor, functionari publici si firmele contractate, inclusiv falsificare de documente in timpul procedurilor de achizitie. Fara a-l nominaliza direct pe Liviu Dragnea.

Sursa: Comunicatul de presa OLAF

De altfel, contractele semnate de CJ Teleorman cu Tel Drum sunt amintite de OLAF si in bilantul pe anul 2017. "In noiembrie 2017, DNA a formulat acuzatii la adresa unor oficiali de rang inalt pentru frauda cu fonduri europene, pentru crearea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu", se arata in raport.

Ce declaratii a facut Maria Vasii

"Intreaga ancheta a DNA se fundamenteaza, potrivit actelor, pe cele doua anchete OLAF. Zilele acestea am primit un raspuns oficial de la OLAF, care spune ca niciodata nu l-a investigat pe domnul Dragnea, ca atare toata argumentatia procurorilor este una lipsita de fundament, de vreme ce OLAF ne confirma in scris ca niciodata domnul Dragnea nu a fost investigat si ca atare nu au fost depistate fraude in legatura cu activitatea dumnealui.

Acesta este temeiul pentru care noi spunem ca nicio masura de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal. Mai mult, raspunsul OLAF ne confirma ca intreaga ancheta care este in curs de desfasurare la DNA este una bazata de speculatii si nu pe dovezi si mai ales nu pe cele doua rapoarte OLAF (...).

Cele doua rapoarte OLAF au prezentat o investigatie legata de lucrarile de reabilitare la doua drumuri judetene din Teleorman. In acea investigatie subiect erau alte persoane si nu domnul Dragnea. In rapoartele OLAF se apreciaza ca anumite lucrari ar fi fost prezentate intr-un mod, sa zicem, diferit fata de realitate in documentele intocmite. Nu avem niciun repros care sa il priveasca pe domnul Dragnea", a spus Vasii, citata de Agerpres.

Intrebata daca sechestrul pus de DNA il afecteaza pe Dragnea, avocata a explicat: "Domnul Dragnea este prejudiciat prin insasi existenta acestei anchete penale. Ancheta penala se bazeaza pe aceste investigatii OLAF, care se dovedeste ca nu-l privesc pe dumnealui.

Ca efect al acestei investigatii, a fost supus si la acest sechestru al bunurilor sale. Orice cetatean al Romaniei are dreptul sa dispuna de toate drepturile sale. Este un drept constitutional, acela de a beneficia de proprietatea ta, fara sa existe aceasta suspiciune ca bunurile au fost obtinute prin frauda. De aceea, domnul Dragnea intelege sa isi apere drepturile in instanta".

Ce contesta politicianul

Concret, Dragnea contesta o decizie definitiva data de Inalta Curte la finalul anului trecut. Judecatorii au mentinut atunci sechestrul pus de procurorii DNA.

Tot astazi au termen primul patron al firmei Tel Drum, Marian Fiscuci, si cumnatul acestuia, fostul deputat PSD Adrian Simionescu, judecati pentru evaziune fiscala.

Procesul acestora este in faza de camera preliminara unde sunt ridicate mai multe exceptii. Asta dupa ce Inalta Curte a decis excluderea a zeci de interceptari si filaje din acest dosar.

Amanunte aici: Inalta Curte a exclus interceptarile facute de SRI intr-un dosar in care sunt judecati apropiatii lui Dragnea, printre care si primul patron Tel Drum

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...