In Senat, cu 107 voturi, cu 11 peste limita necesara, a fost adoptata legea de organizare a consultarii populare cu privire la modificarea Constitutiei.
E vorba de articolul 48, cel care face referire la definirea familiei. In loc de "familia se intemeieaza pe casatoria liber consimtita intre soti" urmeaza a se modifica astfel: "casatoria liber consimtita intre barbat si femeie".
In viziunea Coalitiei pentru Familie, ONG-ul care a initiat strangerea de semnaturi, aceasta modificare ar bloca orice legiferare viitoare a casatoriilor intre persoane de acelasi sex.
Liviu Dragnea se agata de acest referendum ca inecatul de un pai, sperand sa supravietuiasca politic si sa ramana liderul PSD in masura in care reuseste "sa castige" prin participarea la vot a cel putin 5,2 milioane de alegatori, 30% din cei trecuti pe listele electorale, pentru ca rezultatul consultarii sa fie validat.
Calin Popescu Tariceanu, prin faptul ca nu a blocat votul de azi, din Senat, s-a asezat alaturi de Liviu Dragnea, mizand amandoi pe o carte care, din start, pare a fi castigatoare.
Liviu Dragnea se bazeaza pe conservatorismul alegatorilor din mediul rural si pe ajutorul preotilor pe care-i vede transformati in agenti electorali PSD. Numai ca, de multe ori, ce pare usor la prima vedere se dovedeste extrem de greu la a doua.
Nu intru in discutii despre familie, oportunitatea referendumului, drepturile minoritatilor sexuale sau despre pasul pe care-l face Romania pe drumul tot mai clar al desprinderii de Uniunea Europeana. O voi face in saptamanile care vor urma.
Acum, vreau sa ma refer exclusiv la dimensiunea politica si posibilitatea ca aceasta campanie sa se intoarca impotriva celor care au initiat-o.
Un vechi proverb chinezesc spune ca, uneori, e suficient sa "stai pe malul raului pentru a-ti vedea inamicii plutind fara suflare".
Ce nu a luat Liviu Dragnea in calcul, in opinia mea, e faptul ca ura fata de PSD a atins cote atat de inalte in societatea romaneasca incat exista sanse serioase sa nu reuseasca sa scoata cinci milioane de alegatori la urne.
In 2016, pentru PSD au votat 3,6 milioane de oameni. De ce la doi ani dupa o guvernare dezastru, dupa ce oamenii au realizat ca au fost mintiti, iar regimul PSD nu a adus decat coruptie, violenta si minciuna, de ce si prin ce mijloace va reusi Liviu Dragnea sa aduca la urne un milion si jumatate de alegatori in plus fata de cei care au votat in 2016 pentru PSD?
Pentru cei care abia asteapta sa se exprime impotriva regimului PSD-ALDE, acest referendum va fi o buna ocazie. O pot face simplu, prin boicotarea lui.
In opinia mea, faptul ca au fost si reprezentanti ai PNL care au votat pentru referendum nu face decat sa arate ca liberalii inca mai au puternice legaturi cu vechiul USL. Cu toate acestea, nefiind la guvernare, imaginea referendumului va fi cea data de cuplul Dragnea-Tariceanu.
Pentru Liviu Dragnea, referendumul reprezinta singura cale de scapare. Se agata de el pentru a mai primi un ragaz de patru saptamani de la partid, facand inca o promisiune.
Speranta lui Liviu Dragnea ca preotii se vor transforma in agenti electorali PSD e una optimista. E greu de crezut ca Biserica se va implica intr-un conflict politic. Pierderile inregistrate la nivel de perceptie publica vor fi imense.
Exista si se manifesta in societatea romaneasca un curent de opinie impotriva acestei institutii scutite de taxe si implicate in numeroase scandaluri de coruptie.
O politizare a votului la referendum ii va face pe conducatorii Bisericii sa se gandeasca de doua ori inainte de a-l lua in brate pe Liviu Dragnea.
In cazul lui Calin Popescu Tariceanu, situatia e si mai complicata. El s-a pozitionat ca un candidat pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, incercand sa obtina o sustinere cat mai mare din partea PSD. Un esec in acest referendum, ce pare atat de usor, il poate scoate din cursa.
Aceasta consultare populara se vrea a fi una despre valori ce stau la baza familiei. Atat Liviu Dragnea, un barbat divortat care are o relatie oficiala cu o femeie cu treizeci de ani mai tanara, cat si Calin Popescu Tariceanu, un barbat care a trecut prin cinci mariaje, sunt ultimii din tara asta care pot fi credibili in sustinerea, in fata alegatorilor, a unui astfel de demers.
Daca faceti un pas in spate, pare ca un scriitor de comedii a creat o ultima scena, realizand o situatie paradoxala in care personajele negative sunt invinse nu intr-o confruntare in care sortii le sunt impotriva, ci intr-una in care, suta la suta, acestia erau de partea lor.
Opozitia acum ar aproba si violul daca asta ar fi contra... Vezi tot