
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, ca hotararea data de fostul Guvern Ciolos privind achizitia de corvete olandeze pentru Armata Romana este "ilegala" si trebuie abrogata. In replica, senatorul PNL Florin Citu ii aminteste ca respectivul contract a fost negociat si realizat chiar de actualul ministru al Apararii, Gabriel Les (PSD).
Dragnea a argumentat ca hotararea de guvern a fost adoptata "fara sa existe aprobarea Parlamentului".
"Ceea ce cred eu ca va face Guvernul - si trebuie sa faca - sa abroge acea hotarare de guvern si sa reia procedura legala", a declarat seful PSD, sustinand ca are in vedere "un profund interes national, major" si ca trebuie "sa se vada care este cea mai folositoare varianta pentru statul roman din toate punctele de vedere".
Citeste mai multe despre: Dragnea: Procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este ilegala si trebuie abrogata
In replica, senatorul PNL Florin Citu a comentat criticile lui Dragnea pe Facebook amintind ca actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, membru in Guvernul Grindeanu sustinut de PSD-ALDE, este cel care a avut o contributie decisiva la alegerea facuta de fostul Guvern Ciolos si afirmand ca subiectul este o noua "fumigena" aruncata de Dragnea pe piata.
"Corvetele nu sunt camasi pe care le cumperi de la mall. Un asemenea contract se negociaza un an sau chiar mai mult. Asta inseamna ca negocierea a inceput inaintea mandatului lui Ciolos.
Si acum sa va zic bomba. Inainte sa plece Mickey Mouse (porecla lui Victor Ponta - n.red.) de la guvernare, numea in calitate de secretar de stat la MApN pe Gabriel-Beniamin Les membru marcant al PSD Satu Mare. Unde credeti ca l-a pus? La departamentul pentru armament. Fix unde incepuse pregatirea contractelor pentru corvete.
Vine Guvernul Ciolos si surpriza. Toti secretarii de stat de la MApN, membri PSD, raman neschimbati pe tot mandatul guvernarii Ciolos. Implicit si domnul Les, astazi ministrul Apararii. Tare, nu?
Intrebare: Ori domnul Dragnea habar nu are pe cine a numit la MApN, ori ne ia pe toti de prosti? Actualul ministru al Apararii a fost cel care a negociat, derulat si realizat actuala forma a contractului de achizitionare a corvetelor! (...) Acum sa judecati si voi cat de perverse sunt fumigenele lui Dragnea si ce tupeu are", a scris pe Facebook Florin Citu.
Care au fost argumentele avute in vedere de fostul guvern
In Nota de fundamentare a HG nr.906/29.11.2016 se precizeaza, printre multe altele, ca decizia a fost luata in baza Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 147/2007 care a stabilit ca "programul 'Corveta multifunctionala' este de importanta strategica, corespunde intereselor esentiale de securitate ale tarii si angajamentelor asumate de Romania in cadrul organizatiilor euro-atlantice si a recomandat Guvernului ca procedura specifica de atribuire a contractului sa incurajeze implicarea capabilitatilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu in domeniu pe plan international si atragerea acestora in procesul de modernizare si privatizare a industriei de aparare".
De asemenea, a fost invocat Memorandumul "Prioritati pentru sustinerea si eficientizarea inzestrarii Armatei Romaniei si intensificarea implicarii industriei nationale de aparare in realizarea inzestrarii", adresat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in cadrul caruia programul "Corveta multifunctionala" a fost propus pentru includerea in "Lista de Programe de Inzestrare Esentiale" destinate sa asigure interesele de securitate ale statului roman.
In document se mai precizeaza ca in Studiul de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala", elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care 4 proiecte puteau satisface cerintele fortelor navale romane, "proiectul SIGMA 9813 fiind identificat ca varianta optima dintre cele patru proiecte analizate".
Printre motive se enumera:
"Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania (...)
In Romania, singurul santier naval care detine infrastructura si expertiza necesara constructiei si dotarii unei corvete este Santierul Naval Damen Galati S.A, in cooperare cu Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, santiere din cadrul Damen Shipyards Group-Olanda. Acest santier a dezvoltat in Romania o capabilitate industriala extrem de consistenta in domeniul constructiei de nave militare si detine personalul inalt calificat si specializat pentru desfasurarea activitatilor specifice", se mai arata, printre altele, in nota de fundamentare a hotararii de guvern criticate de Liviu Dragnea.
De asemenea, a fost avut in vedere faptul ca "Damen Shipyards Group-Olanda cuprinde, in prezent, peste 30 de santiere navale, care au livrat peste 4000 de nave. Santierul Naval Damen Galati S.A. si Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul santier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) sunt cele mai importante santiere din cadrul Damen Shipyards Group-Olanda prin complexitatea navelor construite".
Olanda a fost una dintre tarile ale caror ambasadori si-au exprimat, dupa adoptarea OUG 13, ingrijorarea fata de "actiunile Guvernului Romaniei din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani" si au cerut imperativ Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" in lupta anticoruptie.