Dragnea sustine ca nu stie nimic despre ordonantele pe justitie si invoca moartea lui Dan Adamescu

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 18:43
21013 citiri
Dragnea sustine ca nu stie nimic despre ordonantele pe justitie si invoca moartea lui Dan Adamescu

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine ca nu are nicio legatura cu ordonantele pe justitie pe care Guvernul Grindeanu vrea sa le promoveze in ciuda opozitiei presedintelui Iohannis, a magistratilor si a societatii civile, afirmand ca el nu face parte din guvern si nici nu este "parerolog" ca sa spuna ce crede despre oportunitatea adoptarii celor doua acte normative.

Conform analizelor aparute in spatiul public in ultimele zile, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea este, alaturi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de multi alti politicieni, unul dintre beneficiarii celor doua ordonante de urgenta controversate initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache.

Intrebat, marti seara, dupa intalnirile avute la sediul PSD din Baneasa cu membrii guvernului, despre cele doua ordonante, Liviu Dragnea a declarat: "Am discutat numai despre buget, asta puteti sa intrebati la Ministerul Justitiei".

In plus, Liviu Dragnea s-a aratat conciliant in legatura cu acest subiect, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis se afla astazi la Strasbourg unde a discutat cu presedintele Comisiei de la Venetia si avea programata o intalnire si la sediul CEDO.

Intrebat ce crede despre "razboiul" dus de presedinte cu PSD si referendumul declansat pe tema luptei anticoruptie, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns: "Sincer nici nu stiu ce sa mai spun, noi incercam si facem toate eforturile sa ne concentram pe actul de guvernare, pe buget".

"Cu referendumul, o sa citesc maine adresa de la presedinte, nu am ajuns la Camera Deputatilor azi", a adaugat acesta, in conditiile in care la sediul PSD au fost prezenti in aceasta dupa amiaza si Eugen Nicolicea, presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, dar si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

"Si noi sustinem lupta impotriva coruptiei, nu avem nimic impotriva referendumului. Lasati-ma sa o vad (adresa, n.red.), sa discutam cu colegii din Parlament, sa vedem care e oportunitatea. Ce se intampla daca nu vin oamenii la vot si referendumul nu e validat, inseamna ca oamenii nu sustin lupta anticoruptie?

Din partea noastra nu e niciun fel de razboi, nu intreprindem nimic impotriva presedintelui. Daca va continua cu atacuri, sa vedem ce facem atunci", a mai spus Liviu Dragnea.

Intrebat despre faptul ca Romania ar putea fi amendata de CEDO pentru ca, in ciuda numeroaselor condamnari de pana acum, nu a asigurat conditii proprii pentru detinuti in penitenciare, Liviu Dragnea a reamintit ca "Romania de ani de zile a primit foarte multe amenzi, condamnari".

"Sunt documente care arata ca Romania e privita foarte rau din cauza conditiilor inumane din penitenciare (...) Azi noapte a murit un om in penitenciar, care nu era condamnat la moarte.

Am cerut Ministerului Justitiei in foarte scurt timp sa prezinte cati au murit in inchisorile din Romania, zeci, sute mii. Daca nu au fost condamnati la moarte, nu mi se pare corect sa moara in inchisoare", a declarat Liviu Dragnea, in conditiile in care ANP a prezentat public saptamana trecuta toate aceste date, iar condamnatul Dan Adamescu, cel la care a facut referire directa liderul PSD, nu a murit in inchisoare, ci intr-un spital privat in care era internat sub paza de mai multe luni.

Intrebat direct daca Guvernul PSD mai sustine cele doua ordonante de urgenta, Liviu Dragnea a raspuns: "Vorbiti cu Ministrul Justitiei, dar nu cred ca puteti vorbi astazi, lucreaza la proiectul de buget".

Mai mult, liderul PSD a afirmat ca "a cerut sa se majoreze alocatia de hrana cu 50%" pentru detinuti. In schimb, intrebat daca el personal sustine cele doua ordonante, Liviu Dragnea a raspuns: "Eu nu sunt in guvern, deci eu nu dau ordonante", subliniind ca nu e "parerolog" ca sa spuna ce crede despre subiectul lansat in dezbatere publica de guvernul PSD.

Ordonanta de urgenta initiata de Florin Iordache gratiaza total pedepsele pana in 5 ani, inclusiv cele cu suspendare, insa doar jumatate din pedepsele bolnavilor incurabili in faze terminale.

Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a prezentat public saptamana trecuta o serie de date statistice cu privire la numarul detinutilor din Romania.

In ceea ce priveste numarul deceselor inregistrate in penitenciare, Marius Vulpe a precizat mai intai ca, "in 2016, efectivul mediu a fost de 27.984 de detinuti, dar rulajul a fost in jur de 40.700 de detinuti, care au intrat si iesit" din inchisori.

In aceste conditii, au murit in penitenciare 98 de oameni, adica 3,5 persoane la mia de detinuti.

Directorul ANP a precizat ca procentul este "de 3 ori mai mic" fata de cel inregistrat la nivelul populatiei Romaniei, datele INS aratand ca anul trecut s-au inregistrat 11,7% decese la mia de locuitori.

Principalele cauze ale deceselor in penitenciare au fost bolile cronice, afectiunile medicale si bolile in faze terminale. 31 de detinuti au murit de cancer, iar 11 s-au sinucis.

Directorul ANP a precizat ca rata suicidului a fost de 3,95 la 10.000 de persoane, similara cu cea din 2015 si mai mica sau comparativa cu cea din alte tari europene: Norvegia (30 de cazuri anual), Franta (12,4) sau Belgia (11).

Citeste mai multe despre:

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...