Dragnea vrea sa conduca ancheta prezidentialelor din 2009: E dorinta mea de cand eram mic. Cine n-are ce sa ascunda n-are de ce sa nu vina in Parlament

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 12:48
9251 citiri
Dragnea vrea sa conduca ancheta prezidentialelor din 2009: E dorinta mea de cand eram mic. Cine n-are ce sa ascunda n-are de ce sa nu vina in Parlament

Conducerea Parlamentului a aprobat, joi, infiintarea Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din anul 2009. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca unii dintre alesii Opozitiei s-au opus.

"Astazi (joi - n.r.), la Birourile permanente reunite, s-a aprobat proiectul de hotarare care va fi trimis in plen si se va vota, sper, miercuri, 26 aprilie.

Au fost cateva observatii ale unor colegi de la PNL, USR, PMP, care au spus ca s-ar opune acestui proiect de hotarare. Unii colegi au spus ca Parlamentul n-ar avea dreptul sa investigheze aceste aspecte care au aparut in mass-media.

Le-am spus colegilor mei ca au timp pana miercuri sa se gandeasca la amendamente.

(...) Sa se verifice daca institutii s-au implicat fara sa aiba competentele, atat in evaluarea alegerilor, cat si in rezultatul lor final.

Trebuie sa vedem daca asa este. La acea vreme, unii dintre noi au contestat rezultatul alegerilor, nu s-a verificat tot ce am solicitat noi", a spus Dragnea, joi, la Parlament.

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca unii dintre cei chemati la audieri sa nu vina, liderul PSD a raspuns: "Cred ca totusi s-ar putea sa nu refuze cei care sunt invitati la aceste audieri. Cineva care n-are ce sa ascunda nu vad de ce n-ar veni".

"Daca vom considera ca vor fi de ajutor, vom cere documente de la orice institutie publica in Romania. N-am cum sa uit toate doumentele cu care mergeam la emisiuni", a mai declarat presedintele Camerei Deputatilor.

Intrebat si daca el va fi cel care va conduce comisia, Dragnea a raspuns ca "e dorinta mea de cand eram mic", adaugand ulterior ca aceasta decizie va fi luata in zilele urmatoare: "Vedem care sunt propunerile de la PSD si de la ALDE".

La observatia unui jurnalist ca fostul presedinte Traian Basescu, ales pentru al doilea mandat in 2009, a spus ca lui Dragnea "s-ar putea sa nu-i placa" ce o sa afle, acesta din urma a declarat: "Eu zic ca o sa aiba o surpriza Basescu".

Liderul PSD nu a spus clar daca il va chema si pe actualul senator PMP la audieri in cadrul comisiei: "Sa ajungem acolo, e unul dintre personajele principale".

Saptamana trecuta, Liviu Dragnea si copresedintele ALDE si presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au anuntat ca "sustin infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential".

Dragnea si Tariceanu "au convenit sa solicite Parlamentului infiintarea" unei astfel de comisii de ancheta, sustinand ca, dupa declaratiile lui Dan Andronic "sunt puse in discutie principii ale statului democratic si ale statului de drept, dar si incalcarea principiului separarii puterilor in stat prin posibila interventie nelegitima a unor institutii in deturnarea procesului electoral".

Amintim ca, tot saptamana trecuta, Comisia de Control SRI din Parlament a decis sa il cheme saptamana viitoare la audieri pe jurnalistul Dan Andronic dupa ce acesta a publicat in Evenimentul Zilei un articol in care sustine ca SRI s-ar fi implicat in castigarea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Traian Basescu.

Dan Andronic, urmarit penal de DNA pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, sustine ca ar fi fost direct implicati fostii capi ai SRI Liviu Maior si Florian Coldea, dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Afirmatiile jurnalistului au fost preluate si intens dezbatute de anumite surse din mass-media, asa ca subiectul a fost abordat, marti, si in sedinta Comisiei pentru Controlul SRI, dupa cum a confirmat presedintele comisiei, Adrian Tutuianu: "Nu avem in articolul publicat elemente suficiente care sa contureze o implicare a SRI in procesul electoral, dar am considerat util sa il invitam pe Dan Andronic in cursul saptamanii viitoare la audieri, pentru a veni cu date si informatii precise".

Iata si care a fost reactia lui Traian Basescu dupa declaratiile lui Dan Andronic

Citeste si:
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut din nou scandal în Parlament miercuri, 27 octombrie, după ce Simona Spătaru (USR) le-a cerut colegilor să voteze pentru obligativitatea certificatului...
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31...
Sursa: Ziare.com