Este penurie de lideri adevarati in Romania

Duminica, 28 Mai 2017, ora 18:25
6045 citiri
Este penurie de lideri adevarati in Romania

Ma intreb de multe ori unde sunt oamenii destoinici de odinioara care au creat Romania moderna si au adus-o in randul tarilor europene? Imi pare rau, dar nu gasesc echivalent printre cei de azi.

Nu vad un Cuza Voda, un Carol I cu ministrul sau Kogalniceanu, un I.I.C. Bratianu, un Barbu Stirbey, un Take Ionescu, un Lascar Catargiu, un Maniu, un I.G. Duca, un Nicolae Iorga.

Vad aproape numai persomalitati plate, semidocte, cu diplome plagiate, fara alta preocupare decat ciolanul si fara alt principiu, decat cel machiavelic: scopul scuza mijloacele. Nu ma sfiesc sa ma opresc la cateva exemple.

1. In stanga esichierului, s-a protapit Liviu Dragnea, omul care i-a tras presul de sub picioare lui Ponta - cel mai bun prieten, deh! - si le-a dat cate un ghiont tuturor colegilor care incercau sa candideze la sefia partidului, ramanand el insusi candidat unic si inevitabil ales.

Mi se pare excelenta caracterizarea pe care i-a facut-o fostul presedinte Ion Iliescu lui Dragnea, atunci cand acesta candida la sefia partidului: "Este un bun organizator".

Corect. Alta calitate nici nu-i vad. Nu pare cine stie ce scolit, nici citit, nici cultivat si mai mult smecher decat inteligent. Iar in ce priveste preocuparile private nu l-am auzit spunand altceva decat ca a prins un peste urias intr-un ocean neidentificat si cu un prieten nedeclarat.

Nu vreau sa supar pe nimeni, dar in opinia ma, Dragnea s-a inconjurat numai de yesmeni, ca sa nu le spun mai pe romaneste lingai. Varful de lance al acestei camarile mi se pare Gabriela Firea, secondata indeaproape de Lia Olguta Vasilescu, de Codrin Stefanescu si altii cativa. Inca nu-mi dau seana daca premierul Grindeanu face parte din ei sau nu.

In opinia mea, domnului Dragnea ii lipseste anturajul de calitate. Cititi insemnarile lui Nicolae Iorga despre Barbu Stirbey, amintirile lui Constantin Argetoianu ("Pentru cei de maine"), memoriile fostului prim ministru Sanatescu, volumul lui Iorga "Istoria unei lgende - Iuliu Maniu" si altele. Veti vedea ce personalitati de valoare erau in preajma liderilor nostri de atunci, ce nume de legenda le erau colaboratorii.

Egocentrismul cronic de care sufera domnul Dragnea creaza o prapastie intre el si personalitatile de valoare ale tarii.

2. Dincolo, in dreapta esichierului, se casca un gol de proportii. In opinia mea, PNL inca isi mai linge ranile, dupa cumplita tradare a lui Tariceanu si dupa ce n-a stiut sa profite de avantajul fuziunii cu PDL, ceea ce ar fi putut sa-l intareasca atat la centru, cat si in teritoriu, si nu sa-l slabeasca. Orgoliile se platesc scump.

Instalat in fruntea partidului pentru un scurt mandat, domnul Klaus Iohannis a stiut sa duca o buna campanie electorala ca sa castige presedintia tarii, dar n-a stiut sa aleaga un inlocuitor destoinic la partid.

Doamna Alina Gorghiu a ratat toate avantajele startului intr-un partid care, in acel moment, surclasa chiar si PSD la sondaje. Astazi, PNL se prezinta ca o armata cu soldati si ofiteri, dar fara generali. De maresal, nici pomeneala.

Congresul de luna viitoare ar trebui sa insemne un moment de cotitura in evolutia partidului si chiar, ar insemna daca s-ar intrezari acel om capabil sa dea comanda: "dupa mine, inainte mars!" si sa-l asculte intreaga trupa.

Dar, vai, Ludovic Orban este deja prea uzat pentru a da comenzi energice, iar Cristian Busoi este inca prea neexperimentat, ca sa se puna in fruntea ostilor liberale. Nu stiu daca Viorel Catarama este acel Deus ex machina, de care liberalii au nevoie ca de oxigen. In opinia mea, ar fi avut ocazia s-o demonstreze pana acum, dar n-a facut-o. Poate mai apar si alti candidati, iar pana la urma, congresul il va alege pe unul, care trebuie sa le arate liberalilor ca pastra in ranita bastonul de maresal. Deocamdata, nu vad cine va fi acela.

3. Restul partidelor parlamentare simt o si mai grea penurie de lideri adevarati. Recentul congres al USR a aratat ca formatiunea a trecut de zenit si nu poate da mai mult decat un Nicusor Dan, care imi face impresia ca sufera de acelasi viciu ca si Liviu Dragnea: egocentrismul cronic.

Asta l-a impiedicat sa gaseasca o forma de apropiee la PNL, sau o buna colaborare cu doamna Clotilde Armand, care trebuia valorificata si nu lasata pe linie moarta.

Gandind la perspectiva USR si a liderului ei, nu pot uita ca au mai existat doua incercari de a trezi interesul publicului, plictisit de partidele traditionale: M10 si Noua Republica. Amandoua au clacat din cauza unor lideri egocentrici, ca Monica Macovei si Mihai Neamtu. Asa cum pornise, Nicusor Dan promitea un viitor de aur, dar asa cum continua isi pune prezentul sub semnul intrebarii.

Pe liderul Calin Popescu Tariceanu nici nu l-as comenta. Il consider o conserva expirata, pripasita sub pulpana altora. Dispare pulpana, dispare si el.

Tot conserva expirata pare la prima vedere si Traian Basescu, dar faptul ce e uns cu toate alifiile, mai mult ca oricare altul, nu permite sa fie neglijat. In opinia mea, domnul Basescu ar mai putea avea un rol important in politica romaneasca, dar il trag spre fund cateva pietre de moara: un discurs riscant de agresiv, dusmanii politici aflati acum la butoane si pacatele unor membri apropiati din familie.

4. Mai sunt si politicienii UDMR, pe care ii apreciez ca lideri adevarati in nisa lor, unde isi cunosc bine propriile interese. N-au ratat niciodata alegerile, nu-i roade egocentrismul si nu o data au fost cooptati la guvernare. In acele momente, si-au negociat interesele la sange.

In mod ciudat, nu pe intransigentul principiu machiavelic pun pret acesti lideri. Li se pare mai pragmatic unul modest si romanesc: interesul poarta fesul.

#Liviu Dragnea presedinte PSD, #Cristian Busoi PNL, #Ludovic Orban PNL, #Viorel Catarama PNL, #Calin Popescu Tariceanu ALDE, #Traian Basescu senator, #Congresul PNL, #Nicusor Dan USR , #presedinte PSD