Exorcizarea comunismului in partidul lui Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 19:10
2560 citiri
Exorcizarea comunismului in partidul lui Dragnea

Liviu Dragnea a mimat o exorcizare definitiva a comunismului din fruntea partidului asupra caruia s-a instalat prin preluarea puterii totale, desi astazi PSD are nevoie mai mult decat oricand de o infuzie serioasa de politici de stanga in doze cat se poate de mari.

Poate si putin comunism la nevoie, daca asta ar fi singura posibilitate prin care partidul ar putea fi urnit nitel dinspre centru-dreapta, unde s-a deplasat in ultimii ani.

Pe de alta parte, la 25 de ani de la caderea comunismului, gestul lui Dragnea de a condamna comunismul nu putea sa se transforme, oricat de serios a fost asumat, decat intr-un spectacol penibil cu accente comice, asa cum e de altfel si imaginea lui Liviu Dragnea - un pesedist de rit nou a carui casa ar intoarce pe dos simtul estetic al oricarui socialist autentic.

Doar in PSD insa puterea totala a partidului putea fi predata unui lider care socheaza nu doar prin dimensiunea domeniului pe care isi intinde casa in Teleorman, ci si prin cicatricile ramase in urma razboiului dus cu procurorii si forta pe care o are de a tine strans un partid ciuruit de dosare, de acuzatii de coruptie, de nepotism si afaceri transpartinice, prin care se perpetueaza ideea ca politica a ajuns sa fie dictata de economia banului.

Speriat parca de cata putere a ajuns sa concentreze in mainile sale in cateva saptamani, fapt care i-ar permite sa schimbe Guvernul in doar cativa pasi daca ar vrea, discursul lui Liviu Dragnea la Congres a vrut sa impace pe toata lumea si sa ascunda consecintele ultime ale preluarii conducerii partidului care detine puterea executiva in Romania.

Ce paradox a ajuns sa intruchipeze Liviu Dragnea dupa ce si-a declarat dorinta de a colabora si cu UNPR-ul lui Oprea, si cu presedintele Iohannis, si cu premierul trimis in judecata Ponta. Inca putin si ar fi sustinut ca si cu Blaga si Gorghiu ar face o buna echipa, daca interesul national o impune si daca asta ar tine partidul unit in jurul sau.

Problema lui Dragnea e ca o astfel de strategie politica inmulteste problemele sau le face sa para si mai vizibile, desi isi propune sa le ignore refuzandu-le realitatea imediata. In fapt, PSD are o problema cu Ponta cel trimis in judecata, asa cum are si cu partidul lui Oprea - acaparatorul interesului national in numele caruia rupe in interes personal chiar din bazinul social-democratilor.

Altfel, presedintele PSD a avut un discurs bun la Congresul unde s-au ales cei 14 vicepresedinti ai partidului, doar ca i-a lipsit credibilitatea, exact lucrul pe care isi dorea sa il impuna membrilor, militantilor si electoratului recucerit. Aceeasi ipocrizie erodeaza si codul etic pe care Dragnea vrea sa-l impuna tuturor membrilor de partid, pentru a carui aplicare Valeriu Zgonea in noua sa calitate de presedinte executiv al PSD pare omul cel mai potrivit.

Privit din perspectiva Opozitiei, pe de alta parte, PSD este un partid care dupa cate infrangeri si lovituri a incasat in ultimul an sta inca bine si nu doar in sondaje. Daca ramanem la aceste premise, rezulta ca ultimul lucru de care social democratii lui Dragnea ar avea nevoie ar fi o reforma majora in partid.

Un lucru pe care il prezuma de altfel tot poporul pesedist. Reforma atat de intens clamata de Liviu Dragnea e doar pentru radicalii pe care conducerea partidului ii suspecteaza ca ar fi interesati de o schimbare reala a PSD.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Dragnea PSD reforma partid, #Dragnea condamnare comunism Iliescu mineriade , #presedinte PSD