Face o injuratura cat un vot? Cine rade in hohote de Dragnea

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 12:47
30152 citiri
Face o injuratura cat un vot? Cine rade in hohote de Dragnea
Foto: Arhiva Hepta.ro

In general, un regim politic autoritar, de felul celor care se insinueaza in vietile oamenilor, apasand cu cinism butoanele fricilor si incertitudinilor, nu prea e contestat la scara deschisa.

Fireste, sunt gesturi enorme de curaj, incarcate de eroism, dar fara a avea piedestal, ale celor care se sufoca altfel decat in libertate, dar cel mai adesea oamenii tac, se ascund, soptesc. Sau nascocesc virgule, prepozitii buclucase si bancuri, in care pofta de putere sa se impiedice cate putin.

Sigur, asta nu e o revolutie si nici aura curajului prin excelenta solitar nu e de gasit aici. Cand insa un functionar va fenta ochiul din turnul panoptic si va aseza o virgula banala intr-o sentinta la inchisoare, mutand astfel un alt om inapoi in viata, atunci puterea politica isi incepe destramarea. PSD a inceput sa cada odata cu Ordonanta 13, cand functionarul ramas anonim de la Ministerul Justitiei a introdus un buclucas termen de 10 zile in text, fapt care a dat suficient timp strazii si forurilor internationale sa intervina.

Iar cand aceasta putere politica e doar un simulacru lipsit de ideologie, menit doar sa convinga un grup organizat, o injuratura buna ar putea sa rastoarne un prim-ministru, fie el numai de facto, nu si de jure.

Li se reproseaza romanilor care protesteaza ca nu au mers la vot sau ca nu au mobilizat suficient de multi prieteni, vecini, colegi sa voteze. E un rationament viciat din capul locului acela ca o participare de 90% la ultimul scrutin legislativ ar fi adus victoria altui actor politic in fara majoritatii PSD/ALDE. Cui?

Partidului National Liberal, la ultimele alegeri cu un capital de incredere grav avariat, pentru ca venea dupa alianta macar moral reprobabila cu PSD-ul si dupa esecul de a desemna un candidat in forta la Primaria Capitalei? Uniunii Salvati Romania, promitatoare, vocala, dar inca intr-o adolescenta neguvernamentala, capabila sa mobilizeze un electorat bataios, dar sa nu spuna nimic (inca) nehotaratilor?

Electoratul care nu voteaza partidele care se reclama, intr-un fel sau altul, de la anti-pesedism nu e nici pe departe atat de schematic pe cat e vehiculat in discursul politic si in cel mediatic. Proiectand un astfel de alegator de tipul "portret-robot", si politicianul, si analistul, si jurnalistul cad in capcanele unui proces de auto-manipulare. E ca la logica aristotelica, cand gresesti formalizarea initiala si apoi te avanti curajos sa rezolvi silogisme tot mai complicate. Efortul intelectual ramane o aventura buna, dar tot de la o premisa viciata porneste.

Sigur, pentru procesul democratic ar fi fost infinit mai bine ca prezenta la vot sa fi fost consistenta. Sa prezumi, insa, ca toti cei care au ales sa nu isi exercite dreptul de vot, oricare le-ar fi explicatia - lipsa de oferta politica, deziluzie, aneantizarea constiintei civice, lehamite si tot asa - ar fi un bazin electoral anti-PSD este o lectura nu doar facila, ci mai ales paguboasa.

Cine sunt ei, absentii, si cati dintre ei sunt nehotarati nu e o tema de rezumat sociologic. Nu si-au reclamat, pana acum, nicio identitate de intersectie - civica, politica, generationala, culturala. Habar nu avem daca au iesit la protestele din ultimul an sau daca nu cumva chiar unul dintre absentii asupra carora s-a trecut practic cate ceva din responsabilitatea guvernarilor Dragnea si-a inmatriculat masina in Suedia, alegand ca numar o injuratura la adresa PSD-ului.

Abia in acest moment, care la o prima vedere pare unul de decadere - pentru ca, nu-i asa?, ce fel de comportament civic si democratic e acela in care puterea politica este sanctionata nu prin vot, protest masiv, initiativa cetateaneasca, ci printr-un fel de leapsa cu cele mai trasnite locuri in care PSD poate fi injurat - societatea capata corp politic.

Deraderea aceasta continua in ultima vreme, batjocura la adresa partidului care detine majoritatea in forul legislativ si mai si guverneaza tara, hohotirea atinsa de grotesc, toate acestea definesc o stare sociala generalizata.

Nici mie nu imi place cum suna injuratura. Are limba romana injuraturi mai inteligente, mai sofisticate - imi spunea un prieten belgian ca o sursa buna de invatat gramatica limbii romane e tocmai bestiarul acesta de injuraturi. Dar tocmai nepasarea din aceasta injuratura pusa pe placuta de inmatriculare, scrijelita in parc sau desenata pe tarla, sa se vada din avion, tocmai grotescul, tocmai ostentativul il zdruncina pe Liviu Dragnea. Pentru ca il arata ca in nuvela lui Balzac, cu pieile dezgolite, ridicol, batjocorit, cand el credea ca imparte cozonac.

Nu i-a pasat lui Liviu Dragnea niciodata de critica lui Andrei Plesu, atunci cand noua ne-ar fi crapat obrazul de rusine. Nu l-a durut pe Liviu Dragnea atunci cand Mihai Sora, in demnitatea senina a celor peste 100 de ani, a iesit in strada, impotriva-i. Nici cand Victor Rebengiuc i-a rugat pe oameni, in Piata Universitatii, sa ii indeparteze pe infractori de la putere, in aplauze.

Intelectualul a fost demonizat inca din vremea mandatului lui Victor Ponta cu atata migala incat nu mai reprezinta o amenintare, nici macar la adresa constiintei.

Ce nu reusesc insa un editorial, un apel al intelectualilor, o dezbatere pentru tara reuseste o injuratura. E genul acela de zvon primejdios si Liviu Dragnea stie asta. Stie ca atunci cand poporul isi bate joc de mai-marele de la putere, nicio majorarea de pensii nu va acoperi rumoarea de pe strazi.

Pana la pensii, liderul PSD mai incearca o data polarizarea si anunta - a cata oara? - un referendum pentru definirea familiei traditionale, dar e o compensatie nesemnificativa pentru ca a ratat, pentru cei care il tin la putere, amnistia si gratierea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea PSD injuratura , #presedinte PSD