Face PSD Congres, sa iasa Dragnea reales

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 18:59
11936 citiri
Face PSD Congres, sa iasa Dragnea reales

Felul cum o intoarce si o suceste de la o vreme non-stop dl Liviu Dragnea dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, ca liderul partidului a ajuns la disperare.

Pana recent, la slabele ecouri venite din teritoriu cu privire la dorinta unora de a convoca un Congres extraordinar, liderul partidului se declara total refractar: am avut un Congres, respectam cele stabilite atunci, am castigat alegerile, guvernam, avem un bun program de guvernare, il respectam, iar Congresul il vom face la termen.

Ce l-a facut pe dl Dragnea sa faca brusc stanga-mprejur si sa ceara el exact ceea ce pana acum cereau altii, iar dansul refuza categoric? Ce a intervenit nou fata de acum o luna sau doua?

In opinia mea, au intervenit multe, dar cea mai grava este defectiunea din domeniul cresterilor salariale care au ajuns sa fie scaderi, ascunse sub masca deplasarii contributiilor de la angajator la angajat.

Nu-l acuza numai Opozitia, chiar si ai lui arata cu degetul spre el. Murmura baronii in teritoriu ca "revolutia fiscala" le-a taiat din bani si nu-si pot indeplini programul. Murmura chiar si obendienta Gabriela Firea, iar primarul Sectorului 3, Robert Negoita (care la alegerile din partid incercase sa-i fie contracandidat lui Dragnea, dar s-a lasat pagubas), sustine ca unor angajati ai primariei nu numai ca nu le-a crescut salariul net, dar le-a scazut cu circa 20%.

La cel mai recent sondaj public, increderea populatiei in Dragnea scazuse la 15%, iar dupa scandalurile privind atacul la justitie, dupa corespondenta nefericita (si nerverentioasa) cu diplomatii occidentali - foarte politicosi de altfel - dupa reabilitarea celor urmariti penal si dupa propriile daravele in justitie, increderea pare sa se prabusit si mai rau.

Intuitia imi spune ca, daca maine ar avea loc alegeri, numele dlui Dragnea ar impinge partidul spre prapastie.

Pentru reabilitarea sa in tara, Dragnea trebuie reabilitat mai intai in partid. Corect. Un eventual succes in partid ar putea da semnal si in teritoriu ca jupanul s-a trezit, ca este iarasi cel de odinioara si chiar mai mult decat atat.

Liviu Dragnea si-a facut bine calculele. Declinul este evident si orice zi pierduta il erodeaza de la temelie. Se afla in ceasul al doisprezecelea, daca nu chiar peste. Asa se explica urgenta cu care are nevoie de Congres imediat, iar data propusa de 10 martie, maximum 17 martie, arata ca ii sfaraie calcaiele sa fie reales.

Nevoia de congres a devenit brusc de urgenta de cand dl Dragnea a simtit ca nu mai este ascultat ca inainte, nu-si mai poate impune propriile stratageme, se simte vulnerabil, este nevoit sa ciuleasca urechile la observatiile altora si sa inghita apostrofari de tipul celor venite de la zburdalnicul Codrin Stefanescu.

Imi aduc aminte, acum o luna si ceva, europarlamentarul Catalin Ivan comenta faptul ca mai multi lideri ai partidului ii cereau la acea data lui Liviu Dragnea sa organizeze un Congres. Opinia dlui Ivan era aceea ca un Congres si noi alegeri i-ar putea fi fatale jupanului.

Cu o oarecare ironie, spunea ca il vede pe Dragnea "mai degraba in Madagascar decat in fata membrilor de partid", cu aluzie la fuga lui Radu Mazare.

Pe mine nu ma preocupa prea mult daca-si face Dragnea Congres sau nu, nici daca va fi reales sau nu. Ma preocupa debandada, nesiguranta si ceea ce rostesc toti strainii cand arata cu degetul spre noi: impredictibilitatea.

Azi nu facem Congres, maine il facem, poimaine punem de-un CEx, iar saptamana viitoare de inca unul, desi nu era nevoie de ele. Iar nesiguranta nu este numai in partid. A cuprins intreaga tara.

Nu vedeti? Azi marim toate salariile fara exceptie, maine, pe unele nu le mai marim, poimaine le micsoram, inventam formularul 600 ca sa mai incasam niste impozite, renuntam la el (si anuntam renuntarea ca pe o mare victorie a noastra, a celor care l-am inventat), nascocim impozitul pe gospodarie, nu-l mai nascocim, il renascocim ca impozit global si tot asa dupa cunoscuta zicala: "doi incarca, doi descarca, noi cu drag muncim".

Pana cand? Nu-si da dl Dragnea seama ca s-a umplut paharul? Nu-si dau seama cei din jurul lui? Inteleg ca nu-si dau seama lingaii care-l slugarnicesc non stop, dar PSD este un partid mare, iar in tara nu lipsesc mintile luminate care ar putea lua carma din mana unui debusolat, ca sa salveze ceea ce mai este de salvat.

Fireste ca liderul partidului are destula minte, ca sa stie ca de acolo il paste marele pericol, dar mintea nu-l ajuta sa caute alta scapare, decat numai obisnuita descotorosire de toti cei care i-ar sta in cale. N-a matrasit recent trei lideri marcanti ai partidului de la Iasi, doar pentru ca nu vor sa-i impartaseasca ideile?

Acelasi domn Catalin Ivan opina miercuri ca, in zilele care urmeaza, liderul nici nu va avea alta grija, decat sa-i inlature pe cei care ar putea incerca sa-l inlature pe el:

"Pana in martie, ii va exclude din partid pe toti cei care i se opun, nu va indrazni nimeni sa-l contracandideze si se va revalida (...). Chiar zilele acestea sunt membri de partid dati afara de prin organizatiile judetene - primesc telefoane de la membri de partid care sunt exclusi in sedinte nestatutare. Acesta este planul: vor fi dati afara toti cei incomozi pana in martie, cand va avea loc acel Congres".

Este o previziune sumbra, cinica, dar nu imposibila. Istoria apropiata arata ca personajul nu se sfieste sa "calce peste cadavre", daca nu are incotro.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...