Hai la vitamina D, neamule, ca e gratis de la Dragnea!

Marti, 05 Februarie 2019, ora 07:36
8625 citiri
Hai la vitamina D, neamule, ca e gratis de la Dragnea!

Ca sa dea bine in fata omului sarman, care asteapta de la tatucul natiei sa-l chiverniseasca direct pe el, nu indirect prin autostrazi si spitale, domnul Dragnea ne anunta ca s-a gandit sa acorde tuturor copiilor, prin buget, vitamina D.

Pentru o asemenea concluzie, n-a fost destul sa citeasca bugetul, sa-si consulte consilierii, sa ceara sfatul specialistilor si al premierului. A fost nevoie de CEx la PSD, unde nu cred sa nu fi auzit plangerile primarilor, nevoia de bani din diferite sectoare, poate chiar informatii despre cat de saraca este tara, iar dupa ce i-a ascultat pe toti, asta si-a zis el ca ne-ar lipsi noua, ca sa ne facem europeni: vitamina D.

Nu subestimez importanta respectivei vitamine, desi teoretic stiu despre ea la fel de putin pe cat nu stie domnul Dragnea. Nici eu nu sunt de specialitate, dar am administrat-o copiilor mei, pe timpul vechii dictaturi si parca imi amintesc ca atunci o primeam gratis la policlinica, fara ca seful statului sa se fandoseasca in fata natiunii ca el a catadicsit sa ne-o dea si nu altul.

Pun mana-n foc ca pe domnul Dragnea il doare-n pix de copii, dar banuieste ca omul sarman, afland cum se ingrijeste jupanul de familia lui si de copilul lui, isi va zice cam asa, in gandul sau: fain om, Dragnea asta! E de-al nostru! Pe el il votez la toamna presedinte, nu pe celalalt care iubeste mai mult statul paralel, decat vitamina mea.

Toti gresim. Numai Liviu Dragnea nu greseste niciodata

Este dezgustator si chiar alarmant sa-l auzi pe liderul principalului partid de guvernament cum reduce fondurile serviciilor secrete, cu explicatia de tip Bula ca "un program de acordare gratuita pentru toti copiii din Romania de vitamina D este tot un program de siguranta nationala".

Sa nu ne jucam iresponsabil cu cuvintele, domnule Dragnea. Pana la urma, toate sunt de siguranta nationala, dar una sunt vitaminele, oricare ar fi ele, si alta este activitatea de informare, spionaj si contraspionaj, cu efecte directe in linistea si siguranta noastra, a tuturor.

Ma intreb, care ar fi reactia domnului Dragnea in cazul in care - Doamne fereste! - s-ar produce in tara noastra un grav atac teorist, iar serviciile de informatii ar dovedi ca n-au reusit sa-l previna din lipsa fondurilor pentru achizitionarea aparaturii necesare, sau chiar din lipsa de personal?

Ar avea oare curajul, barbatia si onestitatea sa ne spuna: "Da, eu am gresit, eu am luat banii prevazuti la serviciile speciale si i-am transferat la vitamina D, fara sa ma gandesc ce bomba cu ceas poate exploda din asta"?

Nu-l banuiesc capabil de asemenea recunoastere pe seful PSD. Si-a recunoscut el vreodata o greseala? A recunoscut, dupa matrasirea premierului Grindeanu, ca a gresit propunandu-l? Nici vorba: propunerea a fost buna, dar "Grindeanu m-a dezamagit".

Tot dezamagire a fost si Tudose, propus tot de el si prezentat cu asigurari ca este foarte bun. In schimb, nu este dezamagire Viorica Dancila, cea care nu stie unde-i aterizeaza avionul, confunda Europa cu Afganistanul si uita cum il cheama pe interlocutor. Ea este foarte buna, iar "daddy" nu greseste niciodata.

Demnitarii se calca pe picioare intre ei, de multi ce sunt, iar noi taiem fondurile serviciilor de informaiti

Dar sa revenim la vitamina. Nu i-as face proces de intentie domnului Dragnea, dar simt ca nu sanatatea copiilor il doare pe el, ci reglarea conturilor cu presedintele, sanctionarea serviciilor speciale, ca sa le invete minte, sa vada respectivii sefi cat ii costa pe ei colaborarea cu Cotrocenii.

Daca nu era la mijloc pofta teribila si as zice chiar sadica a lui Dragnea de a-si arata muschii catre serviciile speciale, cu ricosa la Cotroceni, sigur gasea alte surse pentru a acoperi mai inteligent costurile vitaminei D. Nu doar mai inteligent, dar si cu mai putine riscuri.

Scriam recent ca Romania are unul din cele mai stufoase guverne din Europa. Asta nu inseamna cheltuieli? Avem 27 de ministere. Franta are 16. Avem 130 de secretari de stat. Franta are 17, iar economia Frantei merge mult mai bine decat a noastra.

Nu am cum face un calcul, dar cred ca desfiintand diferenta de 11 ministere si 113 secretari de stat, cu consilierii respectivi, cu sefii de cabinet, secretarele, soferii, masina, benzina si tot ce i se mai cade unui demnitar, s-ar face suficiente fonduri sa cumparam vitamna D pentru toti copiii din Romania si poate chiar din tarile vecine, carora le-am spune: serviti-va, sunt cadou de la Dragnea.

Fireste, nu dau eu solutii, este numai o idee. Dar exista si altele. Nu avem numai cel mai stufos Guvern, avem si cel mai mare Parlament. Dragnea ocupa un birou cat un cinematograf, Tariceanu cat altul, zecile de functionari care ii servesc direct pe acestia doi sunt toti instalati in birouri elegante, plus sefii de comisii, sefuletii mai mici, simpli parlamentari.

Toti ocupa sute, mii, zeci de mii de metri patrati, care trebuie intretinuti zilnic, care consuma curent electric pentru incalzire iarna sau aer conditionat vara.

Este un mare lux ca uriasa cladire sa nu aiba alta destinatie decat cea de Parlament si nu se preocupa nimeni sa contacteze lumea pentru a prospecta posibilitatea gazduirii unor organizatii internationale, ale caror chirii ar fi fost indestulatoare nu numai pentru vitamina D care-l preocupa pe dl Dragnea, ci si pentru alte vitamine, ba poate si pentru problema copiilor flamanzi, care nu-l preocupa deloc.

Vitamina D nu tine de foame

Presa relata anul trecut ca, in Romania, un numar de 400.000 copii s-ar culca seara nemancati. Este posibil ca cifra sa fie exagerata, dar chiar daca ar fi dublul realitatii, tot te infiori, auzind ca, pe partid, il intereseaza mai mult vitamina decat foamea.

Nu intru in detalii privind modul cum ar putea ajunge fondurile si, mai ales, mancarea la acesti vitregiti ai soartei, dar imi aduc aminte de o situatie mai veche, atunci cand, tot presa straina relata despre multimea copiilor romani care se duc la scoala fara sa fi mancat dimineata.

Premierul Nastase, ca un poliglot ce era, s-a aratat mult mai sensibil la ce citea in presa straina. A inventat numaidecat programul "cornul si laptele" care, cu unele modificari, functioneaza si astazi. Nu le-a dat copiilor vitamine sau aspirine, le-a dat mancare, domnule Dragnea.

Vitaminele nu inlocuiesc alimentele - este ceea ce citim in orice prospect. Vitamnele sunt adesea "un supliment alimentar", asa cum ne anunta reclamele tv. Ele pot fi utile numai pe fondul unei alimentatii corecte si, bineintele, suficiente.

Ce gandeste domnul Dragnea sa obtina, oferind vitamina D celor 400.000 de copii care se culca seara nemancati? Un conducator responsbil ar pune pe primul plan alimentatia corecta si asigurarea unui minim de principii alimentare, calorii, minerale, inclusiv vitamine, direct prin alimente. Abia dupa ce alimentele si-au facut datoria, efectul lor poate fi stimulat prin medicamente, inclusiv vitamine.

Faptul ca domnul Dragnea profita de momentul lansarii proiectului de buget ca sa-si plaseze o idee populista, in speranta ca aici s-ar ascunde un izvor de voturi, mi se pare dezgustator. Si este cu atat mai imund, cu cat pune sanatatea copiilor ca miza in jocurile sale electorale.

Daca acestia au nevoie mai intai de vitamina D, de alta vitamina, de mancare, de hainute sau de incaltaminte, aceste lucruri ar trebuie sa intre in analiza unor experti, altii decat un inginer de transporturi, raspopit in vanator de voturi.

Rolul domnului Dragnea la faimoasa sedinta CEx era insa sa medieze neintelegerile intre primari si Guvern, sa nu ocoleasca situatia grava a municipiului Bucuresti, unde se pare ca insusi liderul partidului adanceste falia creata intre primarul general al Capitalei si cei de la sectoare.

Iar cu privire la vitamina D, pe care "daddy" o ofera cu atata culanta copiilor, nu pot incheia decat citand din intelepciunea unui mare medic al antichitatii, vestitul Hipocrate, autorul urmatoarelor intelepte cuvinte, de care poate domnul Dragnea n-a auzit: "Hrana ar trebui sa va fie medicament si nu medicamentul hrana".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
#Liviu Dragnea vitamina D copii, #Liviu Dragnea sedinta CEx, #Liviu Dragnea concluzii sedinta, #buget 2019 marile muncicipii, #proiectul de buget primaria Bucuresti , #presedinte PSD