ICCJ a admis solicitarea fostei sotii a lui Liviu Dragnea: CCR, sesizata privind abuzul in serviciu

Marti, 28 Martie 2017, ora 15:59
38136 citiri
ICCJ a admis solicitarea fostei sotii a lui Liviu Dragnea: CCR, sesizata privind abuzul in serviciu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis marti solicitarea fostei sotii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care doreste sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionale a prevederilor referitoare la abuzul in serviciu, infractiune de care este acuzata.

"Admite cererea formulata de inculpata Prodana (fosta Dragnea) Bombonica si sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 248 Cod penal anterior, art. 297 alin. 1 Cod penal si art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperire si sanctionarea faptelor de coruptie", se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Bombonica Prodana a invocat o exceptie de neconstitutionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul in serviciu. Avocatul acesteia a precizat in sala de judecata ca se impune trimiterea exceptiei spre CCR pentru ca in cazul Bombonica Prodana prejudiciul este sub 50.000 euro si nu ar fi sub incidenta penala, arata Mediafax.

Toti avocatii din cauza, inclusiv cel care il reprezinta pe Liviu Dragnea, au sustinut cererea de sesizare a Curtii Constitutionale.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata s-a opus acestei cereri si a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale s-au mai pronuntat in trecut pe spete care aveau acelasi obiect.

"Cerem respingerea sesizarii Curtii Constitutionale ca inadmisibila. Curtea Constitutionala a analizat deja constitutionalitatea reglementarilor pe abuz in serviciu. Noi am explicat legislatia primara incalcata de inculpati, in rechizitoriu. Curtea Constitutionala nu poate modifica continutul unei legi prin impunerea unui cuantum al pagubelor pentru ca o fapta sa fie considerata abuz in serviciu. Relevant este ca Inalta Curte s-a pronuntat pe 20 martie, exact pe aceste aspect", a aratat procurorul, conform News.ro.

In replica, avocatii inculpatilor au aratat ca este nevoie de sesizarea Curtii Constitutionale "pentru stabilitate in societate", precizand ca CCR va spune daca procesul mai poate continua. Acestia au sustinut ca cererea este admisibila si se impune trimiterea acesteia la Curtea Constitutionala.

"Am vazut ca toti avocatii sustin. L-am intrebat si a spus ca este o cutuma: cand un avocat sustine sesizarea CCR, toti sustin", a explicat Liviu Dragnea, marti, dupa sedinta de judecata.

Patru inculpati si-au recunoscut faptele si vor sa fie judecati in procedura simplificata

Intre timp, un al patrulea inculpat in dosar si-a recunoscut faptele si a anuntat personal ca vrea sa fie judecat in procedura simplificata, ceea ce ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepsei.

Cinci inculpati au ales judecata prin procedura normala, sustinand ca acuzatiile aduse de procurorii DNA sunt nefondate.

ICCJ cere DNA sa precizeze ce legi au fost incalcate de fiecare inculpat in parte

Pentru termenul urmator, stabilit pentru 25 aprilie, instanta a dispus ca procurorii sa depuna la dosar precizari referitoare la decizia CCR de anul trecut, prin care a fost limitata existenta unei infractiuni de abuz in serviciu, pentru fiecare inculpat in parte.

"Cerem precizari in scris in raport cu decizia Curtii Constitutionale privind definirea abuzului in serviciu pentru fiecare inculpat in parte, precizari privind incalcarea legislatiei primare si secundare", a spus judecatorul Stefan Pistol, conform News.ro.

Amintim ca in acest dosar de abuz in serviciu sunt judecati Liviu Dragnea, fosta lui sotie, Bombonica Prodana, si angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Citeste si ce a declarat Liviu Dragnea, marti, la iesirea de la ICCJ, unde mai multi protestatari i-au cerut demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#ICCJ admis solicitare Bombonica Prodana, #sesizare CCR abuz serviciu, #ICCJ precizari DNA abuz serviciu Dragnea , #presedinte PSD