Initiativa Romania cere SUA sa-i suspende viza lui Dragnea si sa-i interzica accesul pe teritoriul american

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 11:34
8040 citiri
Initiativa Romania cere SUA sa-i suspende viza lui Dragnea si sa-i interzica accesul pe teritoriul american

Miscarea civica Initiativa Romania a solicitat Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii suspendarea vizei si aplicarea interdictiei de a intra pe teritoriul SUA pentru Liviu Dragnea.

Cererea a fost facuta in baza Decretului 7.750 din 12 ianuarie 2014,emis de presedintele SUA, si a Regulamentului 22 CFR 41.122.

Conform Decretului 7.750, avand in vedere "efectele profund negative pe care coruptia institutiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea si de a consolida institutiile democratice si sistemul pietei libere", precum si "importanta pe care Statele Unite si comunitatea internationala o acorda luptei impotriva coruptiei", intrarea pe teritoriul american se suspenda in cazul demnitarilor ale caror fapte de "delapidare a banilor publici sau de amestec in procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor nationale ale Statelor Unite", transmite Initiativa Romania intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Initiativa Romania sustine ca respectivul decret prezidential defineste efectele negative serioase asupra intereselor nationale ale Statelor Unite astfel: consecinte asupra "activitatii economice internationale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistenta externa, securitatii SUA in fata infractionalitatii transnationale si terorismului, sau asupra stabilitatii natiunilor si institutiilor democratice".

Astfel, Initiativa Romania noteaza ca "Dragnea indeplineste integral criteriile prevazute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis in judecata sau cercetat penal in 4 dosare (3 in Romania si unul in Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, frauda cu fonduri publice europene, spalare de bani sau abuz in serviciu.

De asemenea, domnul Liviu Dragnea este initiatorul unei ofensive incepute in ianuarie 2017 impotriva statului de drept si justitiei independente, care pune in pericol atat stabilitatea Romanei si a institutiilor democratice, cat si investigarea infractionalitatii transnationale, in special coruptia transfrontaliera si terorismul".

Initiativa Romania sustine ca Dragnea "a devenit un pericol grav si iminent la adresa democratiei, statului de drept, securitatii Romaniei si a aliatilor nostri din UE si NATO, iar acesta trebuie sa primeasca un semnal clar ca Romania trebuie sa ramana pe un drum democratic si ca parteneriatul strategic cu Statele Unite se bazeaza pe valori democratice comune si pe respectarea deplina a standardelor statului de drept.

Deturnarea parcursului european si euro-atlantic al Romaniei de catre un inculpat cu interese penale impotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetateni romani trebuie sa-si gaseasca un raspuns fara echivoc si definitiv, atat in Romania, cat si in afara ei".

A.G.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...