La 30 de ani dupa caderea comunismului, postcomunistii inving

Autor: Iulian Fota - conferentiar universitar
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 14:28
10996 citiri

Fara ragaz, am regresat brutal din nostalgia trecutului glorios, moment al unei mari realizari istorice (Romania Mare), inapoi in prezentul nostru mediocru, marcat de multiple neputinte nationale.

Am intrat deja in anul aniversar al caderii comunismului in Romania. In 22 decembrie 2019 vom implini 30 de ani de la fuga lui Ceausescu. Treizeci de ani ce se vor implini la finalul unui an de mare criza politica interna, intr-o tara ce risca, din nou, sa-si piarda democratia si libertatile atat de greu obtinute.

Intr-o tara care mai degraba se confrunta, din nou, cu perspectiva falimentului national decat cu cea a renasterii. Chiar daca a cazut comunismul, post-comunistii sunt la un pas de victorie. Si inca intr-o maniera democratica. Pentru ca nu toti romanii s-au desteptat.

Pe 16 decembrie 2018, Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant si al Camerei Deputatilor, omul care conduce de facto Guvernul si Romania, a tinut cel mai anti-european discurs din ultimii 30 de ani.

Cu doar doua saptamani inaintea preluarii Presedintiei Consiliului UE. Discurs ce a aruncat in aer toata credibilitatea europeana a doamnei prim-ministru si a Guvernului!!!

In loc sa exercitam o presedintie a UE cat de cat cu fruntea sus, o vom face cu privirea in pamant sau chiar mai rau, in plina confruntare cu europenii pe care, spre binele lor, ar trebui sa-i guvernam timp de sase luni.

Intr-o postare pe Facebook l-am comparat pe Dragnea cu Ceausescu, dar este o comparatie limitata. Este mai grav de atat. "Pingelica" se ridicase pe umerii Armatei Rosii. Ca si Dej, el a venit la putere sub protectia sovieticilor. Actualul derapaj este cu atat mai grav si mai periculos cu cat este unul democratic. Este rezultatul votului nostru, al optiunilor noastre, liber exprimate.

Suntem mai degraba in cazul venirii lui Hitler la putere, democratic, prin alegeri. De unde si intrebarea principala: Va fi poporul roman complice la propria sa inrobire?

Asta este ce vrea poporul roman, demagogie si anti-europenism?

Daca in comunism am avut o scuza, blamandu-i pe rusi, astazi nu o mai avem. Suntem liberi sa ne sapam groapa singuri, intr-o sinistra complicitate a "omului nou" cu cei mai rai dintre reprezentantii sai. Si bineinteles sub binecuvantarea BOR.

Si este foarte bine ca avem la dispozitie doar un an. Nodul gordian trebuie taiat. Atunci cand vom aniversa 30 de ani de la caderea comunismului in Romania, vom sti deja daca Romania mai este o tara libera sau nu.

La 30 de ani de la fuga lui Ceausescu, vom sti daca 2019 a fost ultimul an de libertate al romanilor.

Vom sti daca cele doua randuri de alegeri de la anul, pentru Parlamentul European si pentru Presedintie, vor fi fost ultimile alegeri libere din Romania.

Vom sti daca 2019 este anul in care se instaureaza in Romania, DIN NOU, dictatura mediocrilor si a incompetentilor. Chiar daca nu toti romanii gandesc asa. Comparati decizia de a infiinta "Alianta Vestului" si mesajele venite dinspre Transilvania cu anti-occidentalismul discursului regatean de ieri, pentru a intelege cum ne rupem tara in doua!

In loc sa fugim si noi dupa ardeleni, spre Vest, cum ar fi firesc dar si necesar, o dam pe ceausism. Ca sa-i fie bine unui om. Ca atat putem.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...