La ce se asteapta dl Dragnea de la CEDO

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 22:07
6253 citiri
La ce se asteapta dl Dragnea de la CEDO

Dupa ce se vede luat in tarbaca din toate directiile, dl Dragnea are in sfarsit o veste buna: CEDO, unde presedintele PSD a depus o plangere impotriva statului roman, a rezolvat favorabil un caz oarecum asemanator, cu doi sloveni, care fusesera judecati si condamnati pentru furt.

Nu stiu ce furasera slovenii, dar in cazul lui Dragnea stim ca e vorba de voturi. Cazul deci nu e chiar identic, dar nici foarte diferit, intrucat condamnatii nu s-au adresat la CEDO in problema faptelor lor reprobabile, ci in problema judecatorilor semnatari ai sentintelor, altii decat cei care judecasera cauza.

Este o chestiune pe care juristii o numesc viciu de forma si care nu se ocupa de vinovatia savarsitorului faptei, ci a celui care a judecat-o. Pare ciudat, dar probabil ca pentru asta exista celebrele chichite avocatesti, niste chestii care noua nici prin cap nu ne trec, dar in instanta pot fi nu numai valabile, dar si salvatoare.

Obsevati nuanta: nici slovenii, nici dl Dragnea nu mizeaza pe contestarea faptei pentru care au fost judecati, deci nu pretind ca n-ar fi furat si ca n-ar fi incalcat legea. Dimpotriva, legea au incalcat-o judecatorii care, intarziind emiterea sentintei atat intr-un caz cat si in celalalt, n-au mai fost toti disponibili in momentul semnarii. Au semnat alti magistrati.

CEDO nu s-a pronuntat inca in cazul "Dragnea contra Romania", dar s-a pronuntat in cazul "Silvo Cerovsek si Stefan Bozicnik contra Slovenia", casand respectiva sentinta.

Ce urmeaza pentru cei doi hoti sloveni este simplu. Hotararea CEDO desfiinteaza sentinta, dar nu si hotia. Probabil ca instanta din Slovenia va relua dosarul, va reanaliza probele, ii va judeca din nou pe incriminati si ma indoiesc ca ii va gasi nevinovati in speta respectivului furt, pe motiv ca n-a fost buna semnatura de pe hotarare.

Adica, vor primi alta sentinta, de randul acesta cu semnaturi corecte, apoi il vor despagubi pe cel pagubit, daca n-au facut-o inca, si isi vor ispasi pedeapsa, in cazul in care n-au inspasit-o.

Am desfasurat cazul celor doi sloveni, intrucat daca respectiva similitudine se va confirma si in cazul Dragnea, cam asta e normal sa-l astepte si pe dansul. Un viciu de forma poate desfiinta o sentinta, dar nu te poate absolvi de incriminarile pentru care ai fost judecat si condamnat.

In momentul cand se anuleaza sentinta din cauza unui viciu de forma, instanta din Romania reia automat procesul, adopta o noua sentinta si o emite semnata corect.

Ca si in cazul hotilor din statul sloven, domnul Dragnea va umbla din nou in instante, va prezenta din nou probe, va aduce martori, va astepta o noua sentinta nedefinitiva, o va contesta daca este cazul, iar dupa primirea sentintei definitive, va afla ce condamnare i se cuvine: cu suspendare sau cu executare?

Banuind ca pe dl Dragnea nu-l da intelepciunea afara din casa, imi vine sa ma indoiesc ca ar fi reflectat in mod serios la aceste riscuri. Iar, daca a reflectat, poate ii vine sa creada ca, in noua sa postura de castigator al alegerilor, justitia va fi mai indulgenta.

N-as miza pe asa ceva. Ar fi o palma la adresa justitiei, iar efectul in opinia publica s-ar dovedi devastator pentru el. Multimea ar arata cu degetul spre o justitie care pentru unii e muma, pentru altii ciuma.

Oamenii de buna credinta si-ar aminti brusc de intamplari care poate altfel ar fi cat de cat uitate: cazul cu programul de guvernare, cel cu Brazilia, cel cu fondurile europene ale beizadelei, cu procesul aflat pe rol alaturi de fosta sotie, cu mazilirea lui Grindeanu, duplicitatea fata de Ponta, plus inca altele.

Exista trei variante. Una e ca justitia romana sa reconfirme sentinta anterioara si condamnarea cu suspendare, ceea ce inseamna ca degeaba s-a dus la CEDO, degeaba a batut drumul si a facut atata cheltuiala, cu avocati de prima mana.

A doua varianta ar fi ca justitia sa-l achite pe inculpat, facandu-se de bacanie in intrega Europa, cand se va dovedi ca stabileste sentintele in functie de rangul celui condamnat. Putem sa speram ca nici dl Dragnea nu s-ar simti prea confortabil, in ipostaza cand toti sunt egali in fata legii, dar el e si mai egal.

A treia varianta este cea cu o condamnare cu executare, ceva deloc imposibil, dupa ce s-a jucat atata vreme de-a justitia, contand ca nu-i poate veni nimeni de hac. Ceea ce mi-e greu sa cred ca ar vrea.

#Liviu Dragnea presedinte PSD, #Liviu Dragnea condamnat cu suspendare, #CEDO Liviu Dragnea , #presedinte PSD