Le Monde: Romania pe calea Ungariei si a Poloniei

Luni, 31 Decembrie 2018, ora 18:06
4911 citiri
Le Monde: Romania pe calea Ungariei si a Poloniei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Evenimentul promitea sa fie un simbol al integrarii cu succes a Romaniei in UE, care va prelua de la 1 ianuarie presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, dar atrage, in mod contrar, atentia asupra exceselor partidului care se afla la putere la Bucuresti, relateaza publicatia Le Monde.

In cauza se afla atacurile repetate ale Partidului Social Democrat (PSD), in special ale liderului sau, Liviu Dragnea, impotriva sistemului judiciar local. Mostenitor al fostului Partid Comunist, PSD a dominat politica romaneasca aproape continuu de la caderea lui Ceausescu in 1989. In mod oficial, Romania a cunoscut o schimbare national-conservatoare recenta, care trezeste temerea ca Romania, mult timp printre statele cele mai pro-europene ale continentului, se alatura taberei vecinilor suveranisti maghiari sau polonezi, se arata in articolul Le Monde.

Chiar daca o presedintie rotativa este lipsita de o putere reala, simbolul este nefericit intr-un moment in care atacurile asupra statului de drept sunt in crestere in est. In urmatoarele sase luni, Bucurestiul va trebui sa decida daca va include in agenda Consiliului procedura foarte sensibila de sanctiuni impotriva Varsoviei si Budapestei pentru atacurile lor asupra independentei sistemului judiciar, se mai arata in articol.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic roman de 56 de ani, deja condamnat pentru acuzatii de frauda electorala si coruptie in alte doua cazuri, este el insusi angajat intr-o cursa contra cronometru cu justitia pentru a scapa de inchisoare, potrivit Le Monde.

Lipsit de functia de prim-ministru din cauza cazierului sau judiciar, dl. Dragnea a adoptat doi ani de reforma a sistemului penal de catre un guvern aflat sub controlul sau. Daca sistemul judiciar romanesc arata deficiente reale, aceste reforme, adoptate fara consultare si uneori cu simple ordonante, au ca scop sa slabeasca lupta impotriva coruptiei, una dintre principalele realizari ale aderarii la UE, precizeaza autorul articolului.

In doi ani, guvernul a eliminat seful procuraturii anticoruptie, a redus infractiunile de coruptie in Codul Penal si a instituit un inspectorat pentru judecatori sub controlul Ministerului Justitiei. Intr-un raport dur, publicat la 13 noiembrie, Comisia Europeana a cerut Bucurestiului sa reconsidere aceste reforme, conform autorului Jean-Baptiste Chastand.

#Le Monde Dragnea Romania UE , #presedinte PSD
Comentarii