Lege votata pana a iesit cum a vrut PSD: Dragnea acuza "o mana criminala", care fura doar voturile coalitiei

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 14:17
5615 citiri
Lege votata pana a iesit cum a vrut PSD: Dragnea acuza "o mana criminala", care fura doar voturile coalitiei

O situatie bizara si a carei legalitate este contestata puternic a avut loc miercuri in Parlament, la votul pe Legea pentru combaterea spalarii banilor. Dupa ce prima oara legea a picat la doar 2 voturi, PSD a cerut reluarea votului, obtinand in plus 7 deputati, astfel ca legea a fost adoptata.

La iesirea din sala de plen, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a fost intrebat de jurnalisti cum explica cele intamplate, lansand un nou scenariu desprins parca din filmele cu spioni.

"Au fost cativa deputati care au reclamat ca nu s-a inregistrat votul, si de la PSD, minoritati, ALDE. Si a fost o solicitare a liderului de grup, a fost supusa votului in plen si s-a vazut rezultatul care era firesc. Nu poti sa iei dreptul unui deputat sa voteze, eu am cerut secretarului sa faca o revizuire (sic! - probabil o revizie a sistemului electronic de vot, revizuirea este o cale de atac pentru desfiintarea unei hotarari judecatoresti - n.red.) serioasa. Exista o consola intreaga unde sunt probleme la vot", a acuzat liderul PSD.

O jurnalista l-a intrebat cum isi explica, totusi, ca astfel de erori ale sistemului electronic au loc doar la legi sensibile, amintind ca acelasi scenariu s-a mai desfasurat si la Legea defaimarii, propusa chiar de Liviu Dragnea.

La acel moment, seful PSD sustinea ca "o mana criminala" e in spatele sabotarii legii sale si isi pastreaza ipoteza: "Acum s-ar putea sa fie o noua mana criminala sau poate chiar aceeasi".

Intrebat daca cei care au absentat sau s-au abtinut de la vot vor fi sanctionati, Dragnea a spus "Nici vorba". Este cazul deputatului PSD Octavian Petric, care s-a abtinut. "Asa a crezut el ca are convingerea asta", a adaugat Dragnea.

Intrebat daca se poate spune ca mai exista o majoritate solida in Parlament a coalitiei de guvernare, Dragnea a raspuns: "S-a vazut ca da".

Cat despre faptul ca ONG-urile au avertizat ca un amendament din lege le asimileaza jocurilor de noroc si le va bloca activitatea, Dragnea s-a aratat de neclintit.

"Nu inteleg de ce le-ar fi afectata activitatea, presupun ca sunt ONG-uri de buna credinta, n-am inteles nici eu, nici colegii mei de ce le-ar fi blocata activitatea", a spus Dragnea.

Jurnalistii i-au explicat ca, practic, un ONG care da de mancare unui numar de 100 de persoane trebuie sa raporteze toate detaliile actiunii, inclusiv numele beneficiarilor.

"Exista o prevedere care spune ca, in conditiile in care nu pot fi identificate persoanele, se face precizarea domeniului", a replicat Dragnea.

La remarca jurnalistului ca in cazul ipotetic prezentat persoanele pot fi identificate, seful PSD a devenit iritat, i-a raspuns ca nu dezbate cu el legea, dupa care a spus "la revedere" si a plecat.

Vom plati o amenda uriasa aplicata de UE

Legea spalarii banilor a fost indelung amanata, pana in punctul in care sansele ca Romania sa nu plateasca o amenda uriasa au devenit aproape nule. Pe 19 iulie, Comisia Europeana a dat in judecata la Curtea de Justitie a UE Romania, pentru ca nu au pus in aplicare normele in materie de combatere a spalarii banilor.

Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spalarii banilor a fost 26 iunie 2017, mult depasit de Romania.

Astfel se explica si insistentele de azi ca legea sa treaca. Insa nici asa nu scapam de amenda, in primul rand pentru ca Opozitia deja a anuntat ca va contesta legea la CCR, pentru toate prevederile controversate pe care le contine, si in al doilea rand pentru ca majoritatea PSD-ALDE nu a introdus in lege prevederi pe care Comisia Europeana le indicase ca fiind obligatorii.

In schimb, au introdus amendamentul care va bloca activitatea ONG-urilor si, mai mult, dupa ce UDMR l-a contestat, a fost adoptat un nou amendament care excepta de la regula raportarii doar ONG-urile minoritatilor nationale.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...
Comentarii