Peste 100 de taxe, eliminate in unanimitate de Parlament. Printre ele, timbrul de mediu si taxa radio-TV

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:24
27124 citiri
Peste 100 de taxe, eliminate in unanimitate de Parlament. Printre ele, timbrul de mediu si taxa radio-TV
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege prin care PSD vrea sa elimine peste 100 de taxe, in prag de campanie electorala, a fost votat marti in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Initiativa legislativa sustinuta de 14 membri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, a trecut prin Parlament in procedura de urgenta, asa cum rar se intampla cu alte legi, unele asteptand ani intregi uitate in sertare. Dragnea a explicat acest lucru scurt: "Cheia succesului e determinarea".

Liberalii au votat si ei legea lui Dragnea, in schimb au criticat eliminarea taxei radio-TV, Andreea Paul anuntand ca PNL ar putea chiar contesta la Curtea Constitutionala actul normativ. Si Guvernul are in vedere sesizarea CCR in acest caz.

Daca luni in comisii se hotarase ca taxa radio-TV sa nu mai fie inclusa in proiect si deci sa nu mai fie eliminata, Dragnea a insistat ca este un bir impus romanilor "cu japca". Dupa un vot confuz in plen, s-a decis reintroducerea eliminarii taxei radio-TV in proiect.

In cadrul dezbaterilor, Dragnea si-a sustinut proiectul spunand ca eliminarea acestor taxe nu ar fi neaparat benefica din punct de vedere financiar pentru romani, ci mai ales din punct de vedere psihologic, cetatenii nemaipierzand atat timp la cozi. In schimb, liderii PNL l-au acuzat de demagogie, pentru momentul in care a decis sa introduca acest proiect - in ajunul alegerilor parlamentare.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, dezbaterile si discursurile din Parlament pe legea lui Dragnea:

13:24 - Anca Dragu, ministrul Finantelor, a declarat ca sursa de finantare lipseste la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale.

"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.red.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia. La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", a spus Dragu, citata de Agerpres.

12:30 - Dragnea sustine de la tribuna plenului Parlamentului ca seful Radioului Public l-ar fi sunat pe liderul de grup al PSD din Camera Deputatilor si l-ar fi amenintat.

12:18 - Dragnea multumeste pentru vot si ataca PNL.

"Va multumesc pentru vot, important e ca Parlamentul a votat azi cea mai importanta lege pentru o debirocratizare reala. E o lege adoptata din respect pentru cetatenii Romaniei.

Am inteles aici ca unii colegi au votat o escrocherie - de ce au votat-o? (...) Despre faptul ca PNL sa atace la CCR aceasta lege, le va fi greu sa explice ca au atacat ceva ce au votat...", a spus Dragnea de la tribuna.

12:13 - Proiectul de lege a trecut la vot. Si parlamentarii PNL au votat pentru, insa Andreea Paul a venit apoi la tribuna plenului sa explice ca votul a fost pentru debirocratizare, dar PNL va ataca legea la CCR pe eliminarea taxei radio-TV.

12:09 - Remus Cernea anunta ca e in greva de vot pentru ca sistemul de vot electronic, desi este functional, nu este folosit.

12:08 - Incepe votul final.

11:46 - S-a terminat votul pe amendamente. Urmeaza ca la 12:00 sa inceapa votul final.

11:34 - Se voteaza amendamentul pentru eliminarea articolului privind eliminarea taxei radio-TV. In plen este confuzie pentru ca parlamentarii nu inteleg ce anume se elimina - taxa sau amendamentul. Intr-un final, se voteaza ca si eliminarea taxei radio-TV sa fie inclusa in proiectul de lege.

11:32 - A inceput votul pe amendamente.

11:17 - Liviu Dragnea ia din nou cuvantul la tribuna Parlamentului si vorbeste despre necesitatea eliminarii si a taxei radio-TV care le este impusa romanilor "cu japca".

"Vreau sa aduc in discutie taxa radio-TV. Ieri in comisie am si discutat cu colegii mei ca amendamentul sa fie aprobat in comisii. Am mai discutat cu multi oameni si am vazut si reactiile de la cele 2 institutii pe care, culmea, prin propunerea noastra vrem sa le ajutam sa aiba un parcurs predictibil. Institutiile in cauza sustin ca vor fi sub control politic daca eliminam taxa. Sa vedem cum stam astazi - peste 40% din bugetul radioului public si aproximativ 30% din cel al televiziunii publice sunt suportate de la bugetul de stat prin vot in Parlament. (...)

Cum se platesc aceste taxe? Aproape cu japca putem spune, pentru ca ele se platesc cand platesti factura la energie electrica. Ce se intampla daca un om nu vrea sa plateasca aceasta taxa? Ramane fara curent. Banii care vin la bugetul acestor institutii din taxa platita de acesti oameni nu sunt tot bani publici?", a spus Dragnea, cerand si 5 minute de pauza pentru a reintroduce in proiectul de lege si eliminarea taxei radio-TV.

11:11 - UDMR anunta ca sustine proiectul lui Dragnea.

11:05 - Eugen Nicolaescu ia cuvantul in numele PNL. Acesta anunta ca PNL sustine debirocratizarea, dar acuza PSD de populism.

"Este mare pacat ca un asemena proiect care se refera la o actiune importanta - debirocratizare, reducerea poverii financiare de pe umerii cetatenilor - e foarte mare pacat ca se dezbate in campanie electorala. Ii dam nuanta de demagogie, oportunism si dorinta de a frapa in fata electoratului cu ceva.

PNL nu se opune debirocratizarii, noi spunem numai ca acest proiect de lege capata o turnura populist-electorala, pentru ca e depus acum. Nu pot sa-mi exprim decat o speranta moderata ca in cursul dezbaterilor de astazi pe proiectul de lege, amendamentele discutate in comisia de buget finante, PSD-ul va fi rational si o serie de amendamente respinse vor fi adoptate, ceea ce ar face proiectul mai realist.

Cand PNL va fi la guvernare, va face o evaluare foarte serioasa si va interveni acolo unde astazi se fac erori majore", a spus Nicolaescu.

11:00 - Un reprezentant al Guvernului anunta ca Executivul nu sustine legea in forma actuala.

10:56 - Viorel Stefan, presedintele Comisiei pentru Buget, citeste raportul.

10:40 - Liviu Dragnea isi apara de la tribuna Parlamentului proiectul de lege:

"Toti romanii au trecut de la indignare, la furie, deznadejde si resemnare. Romanii nu sunt foarte afectati de nivelul acestor taxe, dar nu mai suporta insulta de a-si irosi nervii la cozile sistemului public.

Poate fi votarea acestei legi votarea unei raze de speranta care le poate da incredere romanilor ca Romania poate sa inceapa sa fie o tara normala. Va rog sa lasam deoparte conflictele politice si sa facem astazi impreuna ceva pentru toti romanii. Sa le oferim o solutie concreta", le-a cerut Dragnea colegilor din Parlament.

Proiect trecut pe repede-inainte, cu impact de 1,6 miliarde lei

De cand a fost depus, pe 10 noiembrie, proiectul de lege a parcurs toate procedurile in Parlament in doar doua saptamani, o demonstratie de forta pentru social-democrati si aliatii lor.

Legea a trecut luni fara probleme de Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a facut unele modificari. Pe lista taxelor eliminate a ramas timbrul de mediu, in schimb a fost retrasa taxa radio-tv. Prin urmare, abonatii vor continua sa plateasca pentru TVR si Radio Romania.

Practic in doar doua saptamani de la introducerea in Parlament, proiectul electoral al PSD este la un pas de a deveni lege. Daca va primi marti votul final, urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Seful statului poate contesta legea la Curtea Constitutionala sau o poate retrimite in Parlament, cu propuneri de modificare sau clarificare.

Amintim ca Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul de Finante, a aratat ca impactul masurilor este de 1,6 miliarde lei, adica 0,2% din PIB si a semnalat faptul ca initiatorii nu precizeaza care vor fi sursele de finantare.

Citeste mai multe despre impactul legii: De unde luam 1,6 miliarde de lei sa acoperim gaura lasata de taxele taiate de PSD?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#lege Dragnea vot final, #lege Dragnea vot Camera Deputatilor , #presedinte PSD