Liviu Dragnea joaca ultima carte pentru a se mentine la putere

Luni, 12 Februarie 2018, ora 22:04
21631 citiri
Liviu Dragnea joaca ultima carte pentru a se mentine la putere

Populatia Romaniei se afla sub presiunea celui mai toxic regim politic de la momentul 2007, cel al aderarii la Uniunea Europeana.

In ultimul deceniu, echilibrul politic a fost asumat si mentinut ori de institutia prezidentiala, ori de majoritati fragile in Parlament, de centru-stanga sau de centru-dreapta care au incercat relansarea economiei afectata de marea criza din 2008. In fundal, s-a dus un razboi continuu pentru controlul DNA si pentru salvarea politicienilor corupti.

De anul trecut, destinul Romaniei depinde de majoritatea zdrobitoare PSD-ALDE la care se asociaza, in functie de interese, UDMR, majoritate care a reusit sa puna in pericol parcursul european al tarii.

PSD, un partid condus de un lider compromis, fara sustinere populara, isi continua traseul sinucigas, sperand ca, in extremis, seful suprem Liviu Dragnea va reusi o minune.

Acesta le-a promis in mai multe randuri sustinatorilor sai o astfel de minune, invitandu-si colegii de partid si de alianta sa aiba rabdare. Dar mai are timp?

PSD, o reactie violenta

Criza provocata de asa-zisa Revolutie Fiscala a fragilizat piata muncii si a pus intr-o mare incurcatura mediul de afaceri.

Florin Citu, senator liberal, a postat pe pagina sa de Facebook reactiile liderilor PSD, inclusiv pe cea a lui Liviu Dragnea cand, in 2016, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor (guvernul tehnocrat), a propus aceeasi masura.

Atunci, reactia liderilor social-democrati a fost violenta, vorbindu-se de un atac impotriva stabilitatii economice, o actiune "fascista" etc.

Liviu Dragnea incearca sa obtina controlul absolut asupra institutiilor cheie pentru a se mentine la putere. Va reusi sau nu? Foto Hepta.ro

La mai putin de un an, acel proiect de transfer al contributiilor a fost insusit de Liviu Dragnea si aplicat fara prea multe calcule si fara a tine cont de obiectiile specialistilor.

Un plagiat pentru programul de guvernare

Presedintele PSD a folosit aceasta propunere liberala pentru a masca promisiunea electorala pe care a construit celebrul program de guvernare, aceea de a creste cu un sfert salariile bugetarilor.

In realitate, salariile a peste 200.000 de angajati din domeniul public au scazut, iar dupa unele calcule, in urma acestei masuri, cel putin un milion de salariati (din mediul privat si din cel de stat) castiga mai putin ca in 2017.

Dar masina de propaganda PSD-ALDE prezinta acest esec in termeni triumfali, desi reactia publicului a fost extrem de negativa in momentul in care primele efecte ale acestei masuri au fost resimtite.

In opinia mea, acest esec va marca intreaga desfasurare a actului de guvernare, doamna Viorica Dancila fiind pusa in situatia de a avea o atitudine defensiva in fata reactiilor grupurilor profesionale.

In aceste zile, Liviu Dragnea incearca sa dea o lovitura DNA si sa mute atentia opiniei publice de la problema "scaderii veniturilor salariale" la cea a unui inamic reprezentat de celebrul "stat paralel", in principal de procurorii care "fac dosare politicienilor".

Ultima solutie, confruntarea totala

Cea de a doua tema nu o poate acoperi pe prima pentru ca social-democratii, mai devreme sau mai tarziu, vor fi obligati sa raspunda de ce oamenii castiga mai putin, platesc mai mult pentru mancare, haine, pentru caldura, in contextul in care economia creste.

Campania de presa impotriva sefei DNA cred ca poate fi explicata, mai degraba, printr-o incercare disperata a lui Liviu Dragnea de a ingropa Dosarul TelDrum si de a scapa de acuzatiile de deturnare de fonduri europene din ancheta OLAF.

De fapt, asistam la o confruntare intre actuala majoritate politica si reprezentanti ai sistemului de justitie, iar prin aceasta campanie, Liviu Dragnea vrea sa preia controlul absolut asupra statului.

Aceasta e singura strategie politica pe care o mai are la indemana liderul PSD. Stie ca nici el si nici social-democratii nu mai pot supravietui unui test electoral corect, singura lor sansa fiind aceea de a obtine controlul absolut asupra institutiilor cheie care vor putea inclina balanta in favoarea lor la viitoarele confruntari elctorale din 2019 si 2020.

Cred ca in aceasta cheie trebuie intelese apelurile repetate la calm ale presedintelui PSD in ce priveste desemnarea unui candidat al partidului pentru alegerile prezidentiale.

Liviu Dragnea, pentru a se salva si a salva partidul, incearca sa suspende democratia din Romania pe termen nelimitat. E singura solutie pentru a se mentine la putere. Va reusi sau nu? Raspunsul, in opinia mea, se afla la Palatul Cotroceni.

#Dragnea revolutia fiscala, #Dragnea atac DNA, #Dragnea PSD criza , #presedinte PSD